UK ETA FAQ

Algemene ETA FAQ’s

Wat is de ETA voor het VK?

De Electronic Travel Authorization (UK ETA) van het Verenigd Koninkrijk is een nieuw digitaal systeem voor reisvergunningen waarmee de Britse overheid meer controle en toezicht kan uitoefenen op personen die het land binnenkomen, waardoor het gemakkelijker wordt om potentiële veiligheidsrisico’s te identificeren. De ETA maakt deel uit van een breder overheidsinitiatief om de grenzen te digitaliseren ter vervanging van het Britse systeem van visumontheffingen.

De ETA is geen soort visum. Het is een elektronisch document voor buitenlanders die geen visum nodig hebben om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen voor een kort verblijf, zoals toerisme, familie- en vriendenbezoek, zakenreizen en korte studies. Burgers die vrijgesteld zijn van een visum en op doorreis zijn in het Verenigd Koninkrijk moeten ook een ETA krijgen, ongeacht of ze door de Britse grenscontrole gaan.

Waarom lanceert de regering het Britse Electronic Travel Authorisation-systeem?

De ETA is een belangrijk initiatief in de Nationality and Borders Act 2022 van de Britse regering. De wetgeving bepaalt dat personen die momenteel visumvrije toegang hebben tot het Verenigd Koninkrijk een reistoestemming moeten krijgen voordat ze naar het land mogen komen. Hieronder staan de voordelen van het systeem:

 • Om reizigers die Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland binnenkomen en verlaten via een zeehaven of luchthaven, nauwkeurig te registreren en te volgen
 • Reizigers die worden beschouwd als een bedreiging voor de nationale veiligheid vooraf screenen voordat ze aankomen in het Verenigd Koninkrijk
 • Informatie en reisgedrag van Britse bezoekers verzamelen en bewaren
 • Een extra inkomstenstroom voor de overheid creëren door reizigers aanvraagkosten in rekening te brengen

Wanneer wordt de UK ETA gelanceerd?

Het ETA-systeem is nu operationeel voor burgers van Qatar. Ze moeten een ETA aanvragen voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk op of na 15 november 2023.

Vanaf 1 februari 2024 kunnen inwoners van Jordanië, Bahrein, Koeweit, Oman, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een UK ETA aanvragen. De ETA is verplicht voor reizen naar het VK op en na 22 februari 2024.

Wanneer moeten EU-burgers een aanvraag indienen via de ETA-regeling?

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zal binnenkort bekendmaken welke nationaliteiten, waaronder EU-burgers, als volgende van de ETA-regeling zullen profiteren. Er is genoeg tijd om iedereen die een ETA nodig heeft ruim van tevoren op de hoogte te stellen van de wijzigingen.

Wanneer kunnen we de volledige uitrol van de ETA verwachten?

De ETA-regeling wordt vanaf 2024 geleidelijk verder ingevoerd op basis van nationaliteit. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zal een update geven over welke nationaliteit de volgende keer een ETA zal kunnen aanvragen en wanneer dit zal worden uitgevoerd.

De Britse regering verwacht dat alle reizigers die geen visum nodig hebben voor korte bezoeken aan het Verenigd Koninkrijk, tegen het einde van 2024 hun UK ETA zullen kunnen aanvragen en ontvangen.

Hoeveel reizigers zullen het Britse ETA-systeem gebruiken?

De Britse overheid verwacht dat jaarlijks meer dan 30 miljoen reizigers gebruik zullen maken van het Britse ETA-systeem. Bezoekers uit de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Nederland komen het vaakst het Verenigd Koninkrijk binnen.

Wie moet een UK ETA aanvragen?

De UK ETA is voor reizigers die geen visum nodig hebben voor een kort verblijf, of minder dan zes maanden, voor doeleinden als toerisme, bezoek aan familie en vrienden, zaken, studie of doorreis.

Welke paspoorthouders kunnen zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk reizen?

Visumvrije buitenlanders, of reizigers die geen visum nodig hebben om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken, zijn burgers van landen binnen de EU (met uitzondering van Ierland), de Verenigde Staten (VS), Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en andere landen. Onderdanen van de volgende landen moeten een UK ETA aanvragen:

Wie hoeft geen UK ETA aan te vragen?

Een persoon heeft geen ETA nodig als een van de volgende situaties van toepassing is:

 • U bent een Britse burger of staatsburger en in het bezit van een Brits paspoort of een paspoort van een burger van het Britse Overzeese Gebied.
 • Je bent Iers staatsburger en hebt een Iers paspoort.
 • Je bent een legaal inwoner van Ierland, je hebt geen visum nodig om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen en je komt het Verenigd Koninkrijk binnen vanuit Ierland, Guernsey, Jersey of het eiland Man. Je moet aan alle drie de voorwaarden voldoen om geen ETA nodig te hebben.
 • Je hebt een immigratiestatus voor het Verenigd Koninkrijk.
 • U bent in het bezit van een Brits visum dat geldig is voor bezoek, werk, studie of andere doeleinden.

Hebben baby’s, kinderen of tieners een ETA nodig?

Ja. Alle reizigers die geen visum nodig hebben om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken, moeten een aparte en goedgekeurde ETA hebben om het land binnen te komen, ongeacht hun leeftijd.

Personen met een EU-pre-settled of settlement status hebben geen ETA nodig om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Is dit correct?

Ja. Reizigers met een geldige Britse immigratiestatus, inclusief degenen met een gevestigde of voorgevestigde status in het kader van het EUSS (European Union Settlement Scheme), hoeven geen ETA voor te leggen wanneer ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen.

Welke locaties in het Verenigd Koninkrijk vereisen een ETA voor een bezoek?

De ETA is geldig voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Na aankomst op een willekeurig punt van binnenkomst en het passeren van de grenscontrole van het Verenigd Koninkrijk, kan de houder zich vrij bewegen tussen de samenstellende landen: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

De ETA van het VK geeft de reiziger echter geen toegang tot Ierland, een apart en onafhankelijk land. Het is ook niet geldig in andere Europese landen.

Heb ik bij elk bezoek aan het VK een nieuwe ETA nodig?

Nee. Een ETA is twee jaar geldig vanaf de datum van afgifte of totdat het paspoort waaraan het gekoppeld is verloopt, als dat eerder is. Reizigers moeten een nieuwe ETA aanvragen als hun paspoort binnen twee jaar verloopt.

Tijdens de geldigheidsperiode van twee jaar van uw ETA kunt u het Verenigd Koninkrijk meerdere keren binnenkomen, zolang u het land voor minder dan zes maanden per keer bezoekt.

Wordt mij de toegang tot het Verenigd Koninkrijk geweigerd zonder een goedgekeurde ETA?

Zonder de vereiste ETA kunt u niet aan boord gaan van uw vervoerder (d.w.z. vliegtuig, schip of trein) en naar het VK reizen. Personen die naar het Verenigd Koninkrijk reizen maar nog steeds wachten op een beslissing over hun ETA-aanvraag zullen ook worden geweigerd.

De Britse overheid gebruikt de Advance Passenger Information (API) om de reisvergunningen van personen te controleren en de vervoerders hiervan op de hoogte te stellen. Vervoerders kunnen controleren of iemand de juiste reisdocumenten heeft voordat hij of zij naar het Verenigd Koninkrijk wordt gebracht.

Luchtvaartmaatschappijen, scheepvaartmaatschappijen en spoorwegmaatschappijen mogen alleen reizigers met een ETA aan boord laten, anders kunnen ze een boete krijgen. Ook een reiziger die willens en wetens naar het Verenigd Koninkrijk reist zonder een vereiste ETA kan strafrechtelijk worden vervolgd.

Kan ik in het VK studeren als ik een UK ETA heb?

Ja. Visumvrije staatsburgers met een ETA kunnen 180 dagen of zes maanden deelnemen aan kortlopende studieprogramma’s. Voor langere studieprogramma’s moet je een studentenvisum aanvragen.

Kan ik in het VK werken als ik een ETA voor het VK heb?

Nee. Je moet een werkvisum aanvragen om in een van de vier landen van het Verenigd Koninkrijk te mogen werken. Je kunt je ETA echter wel gebruiken om zakelijke conferenties of vergaderingen bij te wonen en andere toegestane activiteiten te doen onder het visum voor zakenreizen.

Heb ik ook een ETA nodig als ik een Brits visum heb?

Nee. Je hebt geen ETA nodig als je al een Brits visum of immigratiestatus hebt.

Is de ETA voor het VK vergelijkbaar met een visum of verblijfsvergunning?

Nee. Met een Brits visum kunnen buitenlanders het land binnenkomen en er verblijven voor doorreis, toerisme, studie, werk en andere doeleinden binnen een bepaalde geldigheidsperiode, meestal zes maanden of langer. Met een verblijfsvergunning voor het Verenigd Koninkrijk kunnen burgers van andere landen voor onbepaalde tijd in het Verenigd Koninkrijk wonen en werken.

Met een ETA kunnen personen naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Het laat individuen wel toe om het land binnen te komen. Personen met een ETA worden nog steeds onderworpen aan immigratie- en identiteitscontroles aan de grens. Ze moeten nog steeds door een elektronische paspoortpoort (eGate), indien beschikbaar, of een grenswacht zien.

Wat is het verschil tussen ETA en een Brits bezoekersvisum?

Een ETA geeft alleen toestemming om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Het geeft de houder niet het recht om het land binnen te komen. Het garandeert geen toegang tot Engeland, Wales, Schotland of Noord-Ierland.

Reizigers met een ETA moeten aan de grens nog steeds toestemming vragen om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Dit wordt gedaan door door een elektronische paspoortpoort (eGate) te gaan, indien beschikbaar, of door naar een medewerker van de UK Border Force te gaan.

Een ETA is vereist voor niet-visumplichtige onderdanen die geen visum hebben of een andere immigratiestatus in het Verenigd Koninkrijk, inclusief transitpassagiers.

Aan de andere kant mogen personen met een Brits standaardvisum voor bezoekers het Verenigd Koninkrijk binnenkomen en er verblijven voor een periode van zes maanden of minder voor toerisme, familie- en vriendenbezoek, korte studies, toegestane zakelijke activiteiten en doorreis.

Is de ETA voor het Verenigd Koninkrijk hetzelfde als een Electronic Visa Waiver (EVW)?

De UK ETA is een nieuw digitaal reisvergunningensysteem dat bedoeld is voor alle reizigers die geen visum nodig hebben om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Het vervangt de Electronic Visa Waiver (EVW) die burgers van bepaalde Arabische landen moeten aanvragen voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Een ETA is goedkoper dan een EVW.

Onderdanen van Bahrein, Koeweit, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië hebben een EVW nodig voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk vóór 22 februari 2024.

Vanaf 1 februari 2024 kunnen burgers van Bahrein, Koeweit, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië een ETA aanvragen voor reizen op en na 22 februari 2024.

Hoe lang is de ETA geldig?

Een goedgekeurde ETA voor het VK is twee jaar geldig vanaf de datum van afgifte of tot de datum waarop het paspoort verloopt, afhankelijk van wat het eerst gebeurt. Als het paspoort waaraan uw ETA is gekoppeld binnen twee jaar verloopt, moet u opnieuw een ETA aanvragen.

Wat is het verschil tussen ETA en ETIAS?

De ETA van het VK staat los van de ETIAS van de EU.

De ETA is het nieuwe digitale reisvergunningensysteem van het Verenigd Koninkrijk voor visumvrije onderdanen die het land voor minder dan zes maanden bezoeken voor toerisme, familie- en vriendenbezoek, zaken, studie of doorreis.

Het European Travel Information and Authorization System (ETIAS) is een elektronisch document dat lijkt op de ETA van het Verenigd Koninkrijk. Medio 2025 moeten vreemdelingen die geen visum nodig hebben om het Schengengebied binnen te komen, een ETIAS verkrijgen. Dit geldt ook voor burgers van het Verenigd Koninkrijk.

Veelgestelde vragen over het verwerken van ETA-aanvragen

Hoe vraag ik ETIAS aan?

Je kunt een UK ETA alleen online aanvragen. Er zijn geen alternatieve papieren methoden. Aanvragers hoeven niet persoonlijk te verschijnen bij een visumkantoor.

Kan ik een ETA aanvragen voor iemand anders?

Ja. Je kunt een ETA voor iemand anders aanvragen. Ouders of voogden kunnen de digitale reisvergunning namens hun kinderen aanvragen. Een vriend of derde kan ook een ETA aanvragen voor iemand anders.

Hoe werkt de ETA-aanvraagprocedure?

Het proces verloopt volledig digitaal. Reizigers moeten het aanvraagformulier invullen, veiligheidsgerelateerde vragen beantwoorden en online betalen. Ze ontvangen een bevestigingsmail dat hun aanvraag is ingediend.

Het systeem vergelijkt dan de gegevens in het ETA-aanvraagformulier met de Britse en internationale veiligheids- en immigratiedatabases om te bepalen of de persoon in aanmerking komt voor een ETA en naar het land mag reizen.

Het duurt meestal 72 uur of drie dagen om een aanvraag te verwerken en een beslissing te ontvangen, een goedgekeurde of geweigerde ETA. Velen ontvangen hun goedgekeurde ETA binnen enkele minuten na het indienen van hun aanvraag. Toch kan het in sommige gevallen langer dan 72 uur duren voordat je een beslissing krijgt.

Wat zijn de vereisten om een UK ETA aan te vragen?

Om een ETA voor het Verenigd Koninkrijk aan te vragen, heeft een reiziger een geldig, biometrisch nationaal paspoort nodig van een land dat vrijgesteld is van visumplicht, een recente digitale pasfoto van hoge kwaliteit, een actief e-mailadres en een elektronische betaalmethode, zoals een creditcard of bankpas.

Welke informatie moet ik verstrekken voor een ETA-aanvraag in het VK?

Je moet persoonlijke en werkgegevens, thuisadres, e-mailadres, contactgegevens en online betalingsgegevens opgeven. Je moet ook naar waarheid antwoorden op veiligheidsgerelateerde vragen over je criminele en immigratieverleden en eventuele banden met illegale groepen.

De ETA-aanvraag vraagt niet naar iemands reisgegevens of bewijs van financiële draagkracht tijdens het bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Reizigers moeten echter bereid zijn om vragen te beantwoorden of een bewijs hiervan te laten zien wanneer ze door de grenscontrole gaan.

Wanneer moet ik de ETA aanvragen?

Reizigers wordt geadviseerd om een ETA aan te vragen voordat ze tickets kopen of accommodaties boeken in het Verenigd Koninkrijk. Het duurt meestal drie dagen om een ETA-aanvraag te verwerken en een beslissing te nemen. Hoewel de verwerking van veel aanvragen enkele minuten in beslag neemt, kunnen sommige aanvragen meer tijd in beslag nemen.

Kan ik de ETA nu aanvragen en over een maand of twee reizen?

Reizigers moeten een ETA aanvragen voordat ze hun reis boeken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt geen beperkingen aan hoe lang van tevoren reizigers een ETA kunnen aanvragen. Reizigers kunnen een ETA aanvragen wanneer ze maar willen, zolang ze dit ten minste drie dagen voor hun reisdatum doen.

De ETA is twee jaar geldig of zolang het paspoort waaraan het gekoppeld is geldig blijft.

Kan ik een UK ETA aanvragen als mijn reisplannen nog niet zijn bevestigd?

Ja. Je kunt een UK ETA aanvragen, zelfs als je reisplannen nog niet bevestigd zijn. U moet er echter voor zorgen dat het paspoort dat u gebruikt voor de ETA-aanvraag nog steeds geldig is voor de duur van de reis naar het VK, zodat de ETA geldig blijft.

Als ik vandaag een ETA aanvraag en deze wordt pas vanaf juni 2024 toegepast, gaat de geldigheid van twee jaar dan in op het moment dat ik hem heb ontvangen of op het moment dat hij wordt toegepast?

De geldigheid van de ETA gaat in op de datum waarop deze is toegekend of de datum waarop je de goedgekeurde ETA ontvangt.

Wat gebeurt er met mijn ETA als mijn paspoort minder dan twee jaar verloopt?

Je ETA voor het VK verloopt op dezelfde datum als je paspoort verloopt.

Een ETA voor het Verenigd Koninkrijk is twee jaar geldig vanaf de datum van afgifte of totdat het paspoort waaraan het gekoppeld is verloopt, als dat eerder is. Je moet een nieuwe ETA aanvragen als je paspoort verloopt voordat de ETA twee jaar geldig is.

Hoe lang duurt het om een UK ETA aan te vragen?

Het invullen van het online aanvraagformulier neemt slechts enkele minuten in beslag. Nadat je je aanvraag online hebt betaald en ingediend, ontvang je een bevestiging via het e-mailadres dat je hebt opgegeven.

Hoe lang duurt het om een UK ETA-aanvraag te verwerken?

De verwerking van een ETA-aanvraag in het VK neemt doorgaans drie dagen in beslag om te verwerken en een beslissing te nemen, waarbij veel aanvragers binnen enkele minuten een beslissing ontvangen. Bij sommige aanvragen kan het meer dan drie dagen duren voordat er een beslissing wordt genomen.

Heeft de ETA-toepassing een ‘opslaan’-functie?

Nee. De online UK ETA aanvraagwebsite slaat geen eerder ingevoerde of ingediende gegevens op tijdens een geannuleerde of verlopen sessie.

Zodra je op de link klikt, moet je je aanvraag zo snel mogelijk voltooien. Als u 20 minuten inactief blijft op de website, verloopt uw sessie en moet u het proces opnieuw starten en de vereiste informatie opnieuw invullen.

Is er een manier om in noodgevallen een ETA versneld goed te keuren?

De meeste ETA-aanvragen worden snel verwerkt. Dit betekent dat reizigers hun ETA snel moeten ontvangen, zelfs in noodgevallen.

Kan ik één aanvraagformulier voor meerdere personen gebruiken?

Nee. Elke ETA-aanvraag in het VK is voor één individu, aangezien een goedgekeurde reisvergunning gekoppeld is aan het paspoort van een individu. Alle andere personen die in aanmerking komen en van plan zijn om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen, moeten een aanvraagformulier invullen, ongeacht hun leeftijd en of ze samen reizen. Ouders en voogden kunnen de ETA van hun kinderen aanvragen met een apart aanvraagformulier.

Hoe ontvang ik mijn goedgekeurde UK ETA?

Je ontvangt de beslissing over je ETA-aanvraag, goedkeuring of afwijzing, via het e-mailadres dat je in het aanvraagformulier hebt opgegeven. Je hoeft de e-mail niet af te drukken. Je ETA wordt digitaal gekoppeld aan het paspoort waarmee je de aanvraag hebt ingediend.

Moet ik een aparte ETA aanvragen als ik tussen Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland reis?

Nee. Als je een goedgekeurde ETA hebt, heb je toestemming om naar elk van de landen in het Verenigd Koninkrijk te reizen. Nadat ze door de grenscontrole zijn gegaan, kunnen ze vrij reizen tussen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Een ETA geeft reizigers echter geen toegang tot de Republiek Ierland, een apart en onafhankelijk land, en andere Europese landen.

Ik heb een dubbele nationaliteit. Heb ik een UK ETA nodig voor mijn beide paspoorten?

Nee. U kunt een ETA voor het VK aanvragen voor slechts één van uw paspoorten, maar zorg ervoor dat dit het paspoort is dat u meeneemt wanneer u naar het VK reist. Hoewel je alle andere nationaliteits- of paspoortgegevens moet vermelden op het ETA online aanvraagformulier, wordt de goedgekeurde digitale vergunning gekoppeld aan het paspoort waarmee je de aanvraag hebt ingediend.

Toch kun je voor beide paspoorten een UK ETA aanvragen. Hiervoor moet je het online aanvraagformulier invullen en twee keer betalen.

Mag ik met een EU-paspoort naar de EU reizen en met een Brits paspoort terugkeren naar het VK?

Ja, dat is mogelijk. De Britse overheid raadt Britse burgers met een dubbele nationaliteit echter aan om op hun Britse paspoort te reizen. Dubbele nationaliteiten kunnen hun Britse paspoort aan de vervoerder tonen om te bewijzen dat ze geen ETA nodig hebben om naar het VK te reizen.

Ik heb de dubbele nationaliteit van de VS en het Verenigd Koninkrijk. Kan ik naar het Verenigd Koninkrijk komen met mijn Britse paspoort en terugkeren naar de VS met mijn Amerikaanse paspoort?

Britse burgers met een dubbele nationaliteit wordt aangeraden met hun Britse paspoort te reizen. Een Brits paspoort is voldoende bewijs voor vervoerders dat ze geen ETA nodig hebben om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken.

De Britse overheid erkent dat Amerikaanse staatsburgers van en naar de VS moeten reizen met hun Amerikaanse paspoort. Reizigers met de Amerikaanse en Britse nationaliteit kunnen hun Amerikaanse paspoort gebruiken om in te checken, maar moeten bij het instappen hun Britse paspoort aan de luchtvaartmaatschappij tonen om aan te tonen dat ze geen ETA nodig hebben om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

Wat kan ik doen als ik de gegevens op mijn UK ETA-aanvraag moet corrigeren?

Het invullen van een nieuw UK ETA aanvraagformulier is de makkelijkste en snelste manier om eventuele fouten na indiening te corrigeren. Reizigers moeten al hun informatie zorgvuldig bekijken voordat ze hun ETA-aanvraag indienen. Eenmaal ingediend, kun je het niet meer wijzigen. Als je een fout hebt gemaakt bij het indienen van je aanvraag, moet je het proces herhalen en de aanvraagkosten opnieuw betalen.

Kan een derde partij namens mij een ETA aanvragen of moet ik zelf de aanvraagprocedure doorlopen?

Een aanvrager kan de hulp inroepen van een derde partij om de UK ETA aanvraagprocedure te voltooien. Er zijn momenteel geen plannen om deze aanpak te veranderen.

Ik heb een strafblad. Kan ik nog steeds een ETA voor het VK aanvragen?

U kunt een ETA voor het VK aanvragen, maar dit kan worden geweigerd. Britse ETA aanvragers met een strafblad in het Verenigd Koninkrijk of elders kan een ETA worden geweigerd als ze zijn veroordeeld tot 12 maanden of meer gevangenisstraf of veroordeeld binnen de afgelopen 12 maanden.

Moet ik opnieuw een ETA aanvragen als mijn gegevens zijn gewijzigd?

Ja. Je UK ETA is gekoppeld aan je paspoort. Als u belangrijke informatie in uw paspoort wilt wijzigen, zoals uw voornaam, achternaam, geslacht of nationaliteit, moet u uw paspoort bijwerken en een nieuwe ETA voor Groot-Brittannië aanvragen.

Wat gebeurt er met mijn UK ETA als ik een nieuw paspoort krijg?

De ETA die aan je paspoort is gekoppeld, wordt ongeldig als je een nieuw paspoort krijgt. Elk paspoort is een uniek reisdocument met onderscheidende details, zoals het paspoortnummer. Je moet een nieuwe ETA aanvragen met de gegevens van je nieuwe paspoort.

Moet ik een nieuw ETA aanvragen als mijn paspoort wordt gestolen of vermist raakt?

Ja. Je moet onmiddellijk aangifte doen van verlies of diefstal van je paspoort en een nieuw paspoort regelen. Zodra je een nieuw paspoort hebt, moet je een nieuwe UK ETA aanvragen met je nieuwe reisdocument.

Veelgestelde vragen over betalingsmethoden en kosten

Hoeveel kost een UK ETA?

Elke aanvraag voor een UK ETA kost £10. Het moet online worden betaald om het aanvraagformulier te kunnen indienen en het proces te voltooien.

Hoe betaal ik mijn ETA-aanvraag?

Om je UK ETA-aanvraag te betalen, moet je je creditcard- of bankpasnummer, naam op de kaart, vervaldatum en CVV-code opgeven. Apply Pay en Google Pay zijn ook geaccepteerde betaalmethoden.

Als mijn aanvraag wordt afgewezen, kan ik dan mijn geld terugkrijgen?

Nee. Betalingen voor UK ETA-aanvragen worden niet gerestitueerd.

Reizen met een UK ETA FAQs

Hoe lang kan ik in het Verenigd Koninkrijk blijven met een goedgekeurde ETA?

Reizigers met een goedgekeurde UK ETA kunnen maximaal zes maanden per bezoek in het Verenigd Koninkrijk verblijven. Ze kunnen zich vrij bewegen tussen Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland.

Garandeert een geldig UK ETA mijn binnenkomst?

Nee. Een goedgekeurde UK ETA garandeert geen toegang tot het Verenigd Koninkrijk.

Met een ETA kun je aan boord gaan van je vervoerder (vliegtuig, schip, trein) en naar het land reizen. Bij aankomst moet u nog steeds uw identiteitsdocumenten inleveren bij de UK Border Force of door een elektronische paspoortpoort (eGate) gaan, indien beschikbaar.

Het grensagentschap beoordeelt of je aan de veiligheidseisen voldoet. Zelfs als je een ETA hebt, kan je nog steeds de toegang geweigerd worden als je niet slaagt voor een grenscontrole of aan andere toegangsvoorwaarden voldoet.

Hoe weten ze aan de grens of iemand een gevestigde of voorgevestigde status heeft? De status van sommige mensen is gebonden aan hun oude paspoort.

De ETA van het Verenigd Koninkrijk is een digitale trailervergunning die is gekoppeld aan iemands paspoort. Door je paspoort te scannen, kunnen vervoerders, de UK Border Force en andere relevante autoriteiten de geldigheid van je ETA en andere reistoestemmingen bevestigen.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken gebruikt de Advance Passenger Information (API), waarmee vervoerders de toestemming van reizigers kunnen bevestigen. Dit kan toestemming zijn om passagiers naar het VK te laten brengen, weigering van toestemming om de passagier naar het VK te vervoeren, of dat hun toestemming moet worden bepaald door de vervoerder.

Reizigers met een Brits, Iers, BOTC paspoort, een Brits visum en een Britse immigratiestatus hoeven alleen hun paspoort of immigratiestatus te laten zien om aan te tonen dat ze geen ETA nodig hebben om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

Stel, iemand heeft een Indefinite Leave To Remain (ILR) in het Verenigd Koninkrijk, maar die is 15 jaar geleden afgegeven. Moet het worden omgezet naar een digitaal formaat?

Voorlopig niet. Iemand met een immigratiestatus in het Verenigd Koninkrijk hoeft deze niet te laten omzetten in een digitaal formaat.

Wanneer het Advance Passenger Information (API)-systeem aangeeft dat een reiziger toestemming heeft om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen, zijn vervoerders verplicht om te controleren of er een fysiek bewijs is.

Fysieke visumdocumenten die de immigratiestatus van het Verenigd Koninkrijk bewijzen zijn onder andere een Biometric Resident Permit (BRP), een Biometric Residence Card (BRC) en aantekeningen in het paspoort zoals stempels met natte inkt en vignetstickers.

Het UK Visas and Immigration (UKVI) ontwikkelt momenteel een digitaal immigratiesysteem. Het zal fysieke visumdocumenten vervangen door een online registratie van immigratiestatussen of elektronische visa (eVisa).

Gedurende 2024 zal UKVI contact opnemen met personen die nog fysieke documenten hebben om hun immigratie te bewijzen, om zich te registreren voor een UKVI-account. Ze kunnen dan hun UKVI-account gebruiken om toegang te krijgen tot hun immigratiestatus en deze te bewijzen.

Als ik mijn ETA niet op tijd ontvang, kan ik dan toch het VK binnenkomen als ik toestemming krijg van de grensbeambte?

De UK ETA zal geleidelijk worden ingevoerd in de loop van 2024. Tijdens deze periode wordt van reizigers verwacht dat ze een ETA verkrijgen voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen, zodra hun land is toegevoegd aan de lijst van landen waarvoor een ETA vereist is. Gewoonlijk zal de Britse overheid aankondigen wanneer ze een ETA kunnen aanvragen en wanneer ze zal beginnen met de handhaving ervan.

De Britse regering hanteert een pragmatische aanpak bij het handhaven van de nieuwe ETA-vereiste, omdat ze weet dat het een belangrijke verandering is die mensen pas na enige tijd zullen begrijpen.

Zodra de UK ETA van kracht is, is het echter aan de luchtvaartmaatschappijen om te weigeren een passagier aan boord te laten die niet over de vereiste toestemming beschikt. Daarom wordt reizigers aangeraden om de ETA minstens drie werkdagen voor hun reis aan te vragen en te ontvangen om ongemak of verstoring van de reisplannen te voorkomen.

Moet ik een papieren kopie van mijn ETA voor het VK meenemen?

Nee. Je hebt geen digitale kopie of fysieke afdruk van je ETA nodig. Het is een elektronische reisvergunning die is gekoppeld aan je paspoort. Door je paspoort te scannen, kunnen vervoerders, de UK Border Force en andere relevante autoriteiten de geldigheid ervan bevestigen via hun systemen.

Bewaar je ETA in je e-mail of print het uit voor het geval handmatige controles plotseling nodig zijn.

Is het zes maanden in totaal doorgebracht in het Verenigd Koninkrijk binnen de geldigheidsperiode van de ETA of per kalenderjaar of anders?

Met een ETA kunt u het Verenigd Koninkrijk bezoeken als een standaard bezoeker voor maximaal zes maanden op een enkele reis voor toerisme, korte studie, zaken en andere toegestane activiteiten voor korte bezoeken. De ETA is geldig voor meerdere korte bezoeken aan het Verenigd Koninkrijk binnen de geldigheidsduur van twee jaar.

Wat gebeurt er nadat de geldigheidsperiode van twee jaar is verstreken? Moet er een nieuwe ETA worden aangevraagd? Zijn hier beperkingen aan?

Wanneer een ETA verloopt na de geldigheidsperiode van twee jaar, moeten reizigers die nog steeds van plan zijn om het VK te bezoeken een nieuwe ETA aanvragen en opnieuw de aanvraagkosten betalen. Er zijn geen beperkingen op het aantal herhaalde aanvragen.

Heeft de ETA van het VK invloed op de rechten van reizigers die gebruik maken van luchthaventransit of landzijdige transit?

Nee. De UK ETA heeft geen invloed op de bestaande Airside en Landside transit regels.

Kan ik overstappen op een Brits visum na aankomst met een ETA?

Nee. U kunt uw ETA voor het VK niet inwisselen voor een visum terwijl u nog in het VK bent en om welke reden dan ook. Met een ETA mag de reiziger maximaal zes maanden per keer in het Verenigd Koninkrijk verblijven, en u kunt ervoor kiezen om het land te verlaten en opnieuw binnen te komen met uw geldige ETA.

Stel dat u plotseling langer in het Verenigd Koninkrijk moet blijven om te studeren, werken of om andere redenen. In dat geval moet u eerst terugkeren naar uw eigen land en van daaruit het juiste Britse visum aanvragen.

Kan ik andere Europese landen bezoeken met een goedgekeurde UK ETA?

Nee. Met een goedgekeurde ETA voor het VK mogen reizigers de Republiek Ierland, een onafhankelijk land, en andere delen van Europa niet in. Het Verenigd Koninkrijk is geen lid van de Europese Unie (EU) of het Gemeenschappelijk Reisgebied van Schengen.

Om andere Europese landen te bezoeken, moet je informeren naar de inreisvereisten van het land, of je een visum nodig hebt of niet, voordat je je reis boekt.

De EU ontwikkelt een soortgelijk systeem, het Europees reisinformatie- en autorisatiesysteem (ETIAS). Medio 2025 moeten vreemdelingen die geen visum nodig hebben om het Schengengebied binnen te komen, een ETIAS verkrijgen. Dit geldt ook voor burgers van het Verenigd Koninkrijk.

Veelgestelde vragen over weigeringen, annuleringen en beroepen

Waarom wordt mijn ETA-aanvraag afgewezen?

Een aanvraag voor een UK ETA kan worden geweigerd om de volgende redenen:

 • Valse, onnauwkeurige of onvolledige informatie verstrekken
 • Het hebben van een paspoort uitgegeven door een land waarvan de burgers een visum nodig hebben om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen
 • Langer dan zes maanden in het Verenigd Koninkrijk verblijven of in het Verenigd Koninkrijk werken
 • In het verleden immigratie overtredingen hebben begaan in het Verenigd Koninkrijk of elders
 • Een strafblad hebben in het Verenigd Koninkrijk of elders
 • Betrokken zijn bij of banden hebben met illegale groepen

Wat zijn mijn opties als mijn UK ETA-aanvraag wordt afgewezen?

Als uw ETA-aanvraag in het VK wordt geweigerd, kunt u een Brits visum aanvragen om het land binnen te komen als alternatieve reistoestemming. De volgende Britse visa kunnen relevant zijn voor reizigers aan wie een ETA voor het Verenigd Koninkrijk wordt geweigerd:

 • Standaard bezoekersvisum
 • Tijdelijk werkvisum
 • Doorreisvisum

Kan ik opnieuw een ETA voor het VK aanvragen als mijn vorige aanvraag is afgewezen?

Ja. Personen aan wie een ETA voor het VK wordt geweigerd, kunnen overwegen een nieuwe aanvraag in te dienen en de aanvraagkosten opnieuw te betalen. Toch is het cruciaal om de oorzaak van de eerste afwijzing aan te pakken.

Kan een goedgekeurde ETA voor het VK worden geannuleerd of ingetrokken?

Een goedgekeurde ETA kan om de volgende redenen worden geannuleerd of ingetrokken:

 • De houder wordt uitgesloten of het Verenigd Koninkrijk uitgezet.
 • De houder is veroordeeld voor een misdrijf in het Verenigd Koninkrijk of elders en veroordeeld tot 12 of meer maanden gevangenisstraf.
 • De houder is aantoonbaar in overtreding met de immigratiewetgeving (d.w.z. te lang blijven of werken)
 • Er wordt geverifieerd of de houder al dan niet bewust valse documenten heeft achtergehouden of ingediend.
 • De houder heeft geaccumuleerde onbetaalde schulden of proceskosten.
 • De houder wordt schadelijk bevonden voor het Britse publiek vanwege zijn gedrag, karakter, associaties of andere redenen, ongeacht of dit resulteert in een veroordeling.

Mijn ETA is geannuleerd terwijl ik nog in het VK ben. Wat moet ik doen?

Je kunt niet legaal in het land blijven als je ETA is ingetrokken. Als je paspoort verloren of gestolen is, kun je een nieuwe ETA aanvragen nadat je het VK hebt verlaten en naar huis bent teruggekeerd.

Wat is de procedure om een goedgekeurde UK ETA te annuleren?

De Britse immigratiedienst start gewoonlijk het proces om een goedgekeurde ETA te annuleren als er redenen zijn voor annulering.

Kan ik in beroep gaan als mijn ETA is geweigerd of geannuleerd?

Nee. Er is geen recht op administratieve herziening of beroep tegen een beslissing over een ETA-aanvraag.

Als een ETA wordt geweigerd, kan een reiziger in plaats daarvan een visum voor het Verenigd Koninkrijk aanvragen, waar de aanvraagprocedure een grondiger onderzoek toelaat.

Via de procedure voor rechterlijke toetsing kunnen aanvragers echter een beslissing aanvechten die volgens hen onwettig is.

Veelgestelde vragen over de privacy van ETA-gegevens

Worden de gegevens van Britse ETA-aanvragers gedeeld met vervoerders?

De Britse overheid zal de bestaande Advance Passenger Information (API)-systemen gebruiken om vervoerders (land, zee en lucht) informatie te sturen over reizigers en hun toestemming om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Vervoerders moeten controleren of reizigers geldige en in aanmerking komende identificatiedocumenten (bijv. paspoort) en toestemmingen (bijv. ETA, visum) hebben voordat ze aan boord gaan en naar het VK worden gebracht.

Hoe verwerkt het Britse ETA-systeem mijn gegevens?

De gegevens van reizigers worden behandeld volgens het privacybeleid op het ETA-aanvraagformulier voor het Verenigd Koninkrijk. Het systeem vergelijkt de gegevens van aanvragers met tal van Britse en internationale veiligheids- en immigratiedatabases. Hieronder vallen lijsten die zoeken naar openstaande arrestatiebevelen, terrorismewachtlijsten, immigratiewachtlijsten en alle andere zoekopdrachten die de UK Border Force en het ministerie van Binnenlandse Zaken helpen bij het bepalen van mogelijke bedreigingen voor de veiligheid.

Hoe lang heeft het Britse ETA-systeem mijn gegevens?

Het systeem bewaart biometrische gezichtsgegevens doorgaans drie jaar, tenzij er een reden is om ze langer te bewaren. Persoonlijke informatie en biografische gegevens worden 15 jaar na de laatste zaak bewaard onder de visum bewaartermijnen.