De UK ETA voor Bahreinse burgers: Wat u moet weten

In 2022 kondigde het Verenigd Koninkrijk (VK) aan dat Bahrein de visumvrijstellingsstatus zal genieten. Bahreiners kunnen sindsdien zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Ze hebben alleen een elektronische visumvrijstelling (EVW) nodig. Maar nu het Verenigd Koninkrijk zijn grenzen digitaliseert, zal het EVW binnenkort worden vervangen door een elektronische reistoestemming (ETA).

Hier vindt u de vereisten en aanvraagprocedure voor een ETA voor het Verenigd Koninkrijk, hoe het systeem werkt en wat de gevolgen zijn voor Bahreiners die naar het Verenigd Koninkrijk reizen.

Waarom de UK ETA wordt ingevoerd voor Bahreinse burgers

Het ETA-systeem is bedoeld om de veiligheid van de Britse grens te verbeteren. Het kan illegale immigranten en georganiseerde misdaadgroepen ervan weerhouden het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. De ETA zal ook helpen bij het identificeren van potentiële bedreigingen voor de nationale veiligheid, nog voordat ze het land binnenkomen.

De ETA van het VK is ook bedoeld om de grenscontrole te verbeteren. Het kan het immigratieproces stroomlijnen voor vooraf geverifieerde reizigers met een laag risico.

Voor Bahreinse burgers biedt de UK ETA onder andere de volgende voordelen:

 • Het is snel en gemakkelijk om een aanvraag in te dienen en een goedgekeurde ETA te krijgen.
 • Het is betaalbaarder dan de EVW en andere vergelijkbare digitale reisvergunningen die door andere landen worden opgelegd.
 • U hoeft slechts om de twee jaar een ETA aan te vragen – niet telkens wanneer u het VK bezoekt.

Hoe het ETA-systeem van het VK burgers van Bahrein zal beïnvloeden

Op dit moment moeten burgers van Bahrein een EVW aanvragen als ze naar het Verenigd Koninkrijk willen reizen. Binnenkort wordt het EVW vervangen door een elektronische reistoestemming (ETA).

De elektronische visumvrijstelling (EVW)

Een EVW is geldig voor een kort verblijf van maximaal zes maanden voor toerisme, studie of medische behandeling. Elke keer dat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen, moeten ze een EVW aanvragen. Een EVW kost £30 per aanvraag.

Om online een EVW aan te vragen, hebben Bahreiners een geldig paspoort nodig en moeten ze reisgegevens opgeven, zoals informatie over vertrek en aankomst en het adres in het Verenigd Koninkrijk waar ze zullen verblijven. Reizigers kunnen de visumvrijstelling al drie maanden tot 48 uur voor hun reis aanvragen.

Op 1 februari 2024 opent de Britse regering ETA-aanvragen voor Bahreinse onderdanen. De ETA is verplicht voor reizen naar het VK op en na 22 februari 2024.

De elektronische reistoestemming (ETA)

De UK ETA is een goedkopere, efficiëntere en veilige digitale reisvergunning. Alle burgers van Bahrein die naar het VK reizen, moeten een goedgekeurde ETA aanvragen en krijgen:

 • Kort verblijf van minder dan zes maanden (180 dagen) voor toerisme, korte studie, bezoek aan vrienden en familie en toegestane zakelijke activiteiten en medische behandelingen
 • Kort verblijf van maximaal drie maanden (90 dagen) op de visumconcessie voor creatieve werkers
 • Doorreizen door het Verenigd Koninkrijk (d.w.z. overstappen), al dan niet via de Britse grenscontrole

Om in aanmerking te komen voor een ETA moeten Bahreiners aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Onderdaan zijn van een land dat een visumvrijstellingsstatus heeft met het Verenigd Koninkrijk. Bahrein staat op de lijst van landen waarvan de burgers een ETA nodig hebben om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.
 • Beschikken over een biometrisch paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is na de geplande vertrekdatum uit het VK.
 • Niet van plan bent om langer dan zes maanden in het Verenigd Koninkrijk te verblijven, werken of studeren.
 • Geen strafblad hebben en in het verleden geen immigratieovertredingen hebben begaan in het Verenigd Koninkrijk of elders.

Alle reizigers, inclusief kinderen en baby’s, hebben een ETA nodig voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Ouders en voogden kunnen namens hen een ETA aanvragen.

Personen met een geschiedenis van immigratieovertredingen, een strafblad of personen die veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf van meer dan 12 maanden in het Verenigd Koninkrijk of elders kunnen een ETA geweigerd worden. Ze kunnen overwegen om in plaats daarvan een visum te krijgen.

Bahreinse burgers die van plan zijn om langer dan zes maanden in het Verenigd Koninkrijk te werken of verblijven, hebben nog steeds het juiste Britse visum nodig, wat een apart en ingewikkelder proces is. De aanvraag en verwerking van een visum voor het Verenigd Koninkrijk zal ongewijzigd blijven wanneer de ETA het EVW-systeem vervangt.

Eisen voor UK ETA voor Bahreinse burgers

Zodra de ETA openstaat voor Bahreinse burgers, moeten degenen die in aanmerking komen voor een UK ETA de volgende aanvraagvereisten voorbereiden:

 • Een geldig biometrisch paspoort uitgegeven door Bahrein, waarvan de burgers geen visum nodig hebben om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen voor korte reizen
 • Een recente digitale pasfoto
 • Een geldig e-mailadres
 • Een werkende elektronische betaalmethode, zoals creditcard of bankpas, Apply Pay of Google Pay

ETA aanvragen voor Bahreinse burgers

Bahreiners kunnen online een UK ETA aanvragen via de officiële website van de Britse overheid. Het is niet nodig om consulaten of visumkantoren te bezoeken, omdat de aanvraagprocedure volledig online verloopt.

Het invullen van de ETA-aanvraag duurt maar een paar minuten. Bereid al je vereisten voor voordat je begint. Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe Bahreinse burgers een ETA kunnen aanvragen.

 1. Upload of maak een foto van het paspoort waarmee u naar het Verenigd Koninkrijk reist. Zorg ervoor dat je de foto en de twee regels met cijfers en letters onderaan toevoegt.
 2. Upload een recente pasfoto of maak een foto met de camera van je apparaat, als die er is. Het moet een originele foto zijn en geen schermafbeelding. Afbeeldingen moeten worden opgeslagen als jpeg-bestand of met de bestandsextensie .jpg. Kinderen van negen jaar en jonger hebben geen scan of foto van hun gezicht nodig.
 3. Vul alle vereiste informatie in. Dit zijn onder andere persoonlijke gegevens (zoals naam en geboortedatum), paspoortgegevens, werkgegevens, huisadres en contactgegevens. Het ETA-aanvraagformulier vereist geen reisgegevens of financiële vereisten. Bahreiners wordt echter aangeraden ervoor te zorgen dat hun verblijf in het Verenigd Koninkrijk maximaal zes maanden duurt en dat ze genoeg geld hebben om alle reiskosten te dekken om problemen te voorkomen.
 4. Beantwoord vragen over veiligheid en geschiktheid. Net als alle andere bezoekers van het Verenigd Koninkrijk moeten Bahreinse ETA-aanvragers naar waarheid hun strafblad, eerdere immigratieovertredingen en hun banden met of lidmaatschap van onwettige of illegale groepen of organisaties bekendmaken.
 5. Betaal de UK ETA-aanvraag online. Een UK ETA-aanvraag kost £10 per stuk. Om de aanvraag in te dienen, moet je de kosten online betalen met een creditcard of bankpas, Apple Pay of Google Pay.

Wanneer je je UK ETA online aanvraag indient, ontvang je een bevestiging via de e-mail die je hebt opgegeven.

Tips voor het aanvragen van een ETA voor Bahreinse burgers

Volg deze richtlijnen voor een snelle en efficiënte UK ETA online aanvraag om veelgemaakte fouten te voorkomen.

 • Zorg voor duidelijke foto’s van hoge kwaliteit van je paspoort en van jezelf of maak ze zelf. Zorg ervoor dat de foto’s voldoen aan de specificaties voor pasfoto’s en in full-color zijn, zonder filters of effecten.
 • Zorg ervoor dat je correcte gegevens verstrekt en zo nauwkeurig mogelijk bent. Het geven van valse of onjuiste informatie en zelfs het achterhouden van informatie kan leiden tot vertragingen of het afwijzen van je aanvraag.
 • Controleer vooraf of je online betaalmethode werkt en of je genoeg geld hebt om de aanvraag online te betalen.
 • Zorg ervoor dat je de gegevens van je sollicitatie bekijkt en dubbel controleert voordat je ze indient.

Verwerking van de UK ETA voor Bahreinse burgers

Na het indienen van uw UK ETA online aanvraag, zullen uw gegevens worden vergeleken met verschillende veiligheidsdatabases om te controleren of u in aanmerking komt voor een ETA.

Normaal gesproken duurt het drie dagen (72 uur) voordat aanvragers een beslissing, een goedkeuring of een afwijzing, ontvangen over hun ETA-aanvraag. Velen ontvangen hun goedgekeurde ETA binnen enkele minuten na indiening. Het verwerken van sommige aanvragen kan echter meer dan drie dagen in beslag nemen.

Burgers van Bahrein wordt, net als andere burgers die zijn vrijgesteld van de visumplicht, aangeraden om hun ETA aan te vragen voordat ze hun reis naar het Verenigd Koninkrijk boeken.

Als je ETA is geweigerd, kun je een nieuwe aanvraag indienen en de leges opnieuw betalen. Toch zou het helpen als je zou vertellen waarom je een ETA werd geweigerd.

Afgewezen UK ETA-aanvragen betekenen niet noodzakelijk dat het de aanvragers verboden is om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken. Het kan langer duren om een visum voor het Verenigd Koninkrijk aan te vragen, dus pas je reisplannen hierop aan.

Reizen met de UK ETA voor Bahreinse burgers

De UK ETA is digitaal gekoppeld aan het paspoort van een persoon. De vergunning is twee jaar geldig, waardoor meerdere korte bezoeken van maximaal zes maanden per bezoek mogelijk zijn. U moet een nieuwe ETA aanvragen na twee jaar of wanneer uw paspoort verloopt, afhankelijk van wat het eerst komt, om toegang te blijven krijgen tot het Verenigd Koninkrijk.

Vertrek naar het Verenigd Koninkrijk

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk met hetzelfde Bahreinse paspoort dat je hebt gebruikt om de online aanvraag in te vullen is cruciaal, vooral voor mensen met meer dan één paspoort. De ETA is een elektronisch document dat gekoppeld is aan je paspoort. Je hoeft geen papieren afdruk van je ETA mee te nemen.

Voordat je aan boord gaat van je vervoerder (vliegtuig, schip of trein), zullen de autoriteiten controleren of je de juiste toestemming hebt om te reizen door je paspoort te scannen. Ze laten alleen Bahreinse reizigers aan boord die een goedgekeurde UK ETA of visum kunnen overleggen. Personen die nog wachten op een beslissing over hun aanvraag mogen niet aan boord.

Aankomst in het Verenigd Koninkrijk

Een ETA garandeert geen toegang tot het Verenigd Koninkrijk. Bahreinse onderdanen met een goedgekeurde ETA voor het VK moeten bij aankomst nog steeds hun identiteitsdocumenten inleveren bij de UK Border Force.

Wees ook bereid om op verzoek van een grensbeambte een bewijs van verder reizen of een ticket om het VK binnen zes maanden na aankomst te verlaten, te laten zien. Als daarom wordt gevraagd, moet u ook kunnen aantonen dat u genoeg geld hebt om in uw levensonderhoud te voorzien tijdens uw verblijf in het Verenigd Koninkrijk.

Zelfs als je een ETA hebt, kun je nog steeds worden geweigerd aan de grens als je niet slaagt voor een grenscontrole of voldoet aan andere voorwaarden voor binnenkomst.

Geen grenscontrole scheidt de vier samenstellende landen van het Verenigd Koninkrijk: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Bahreinse reizigers met een goedgekeurde ETA die het grensagentschap bij binnenkomst hebben gepasseerd, kunnen zich vrij bewegen tussen de grensagentschappen.

Bahreiners in het Verenigd Koninkrijk kunnen gebruikmaken van verschillende vervoersmiddelen, zoals treinen, veerboten en lokale vluchten. Voordat ze aan boord gaan van een veerboot of een binnenlandse vlucht binnen het Verenigd Koninkrijk, hoeven ze alleen een identiteitsbewijs te laten zien, meestal een paspoort of rijbewijs.

Een UK ETA is niet geldig in Ierland of andere Europese landen.

De ETA is geldig voor reizen binnen het Verenigd Koninkrijk, maar nergens anders in Europa. Het geeft geen toegang tot de Republiek Ierland en andere Europese landen. Het Verenigd Koninkrijk is geen lid van de Europese Unie of van de Gemeenschappelijke Reiszone van Schengen.

Bahreiners die van plan zijn om andere Ierse of Europese landen te bezoeken, moeten informeren naar de inreisvereisten van hun bestemming en ervoor zorgen dat ze daaraan voldoen voordat ze hun reis boeken. Gewoonlijk hebben Bahreiners een visum nodig om de meeste Europese landen te bezoeken en ze moeten een visum aanvragen voordat ze Bahrein verlaten.

Voor meer informatie over de UK ETA kunnen reizigers de ETA FAQ pagina bekijken.