UK ETA voor Sammarijnse burgers: Wat u moet weten

Wanneer het Verenigd Koninkrijk zijn nieuwe ETA-systeem invoert, zullen reizigers uit veel verschillende landen hier de gevolgen van ondervinden. Het programma, dat digitale reisvergunningen naar het Verenigd Koninkrijk brengt, moet tegen het jaar 2024 in werking treden. Het zal de plaats innemen van het huidige visumontheffingsprogramma van het Verenigd Koninkrijk. Sammarijnse bezoekers behoren tot degenen die een ETA moeten aanvragen voordat ze het Verenigd Koninkrijk binnen mogen. Lees verder voor meer informatie over het nieuwe systeem, hoe het werkt en hoe je een ETA aanvraagt.

Wat is de ETA voor burgers van Sammarini?

Digitale reisvergunningensystemen worden steeds meer gebruikt in verschillende landen over de hele wereld. Doorgewinterde reizigers hebben misschien al enige ervaring met deze programma’s, waaronder de ETA in Canada en de ESTA in de Verenigde Staten. Het nieuwe ETA-systeem introduceert een digitale reisvergunning voor het Verenigd Koninkrijk. Het is ontworpen als onderdeel van een overheidsprogramma om de grenzen te digitaliseren en moet zorgen voor meer toezicht en controle op mensen die het land binnenkomen. Het zal ook een betere beveiliging van de grens mogelijk maken.

De ETA is bedoeld als vervanging voor het huidige visumontheffingsprogramma van het Verenigd Koninkrijk. Het is geen visum. In plaats daarvan is het een digitale reisvergunning. Een bezoeker uit San Marino met een ETA krijgt toestemming om maximaal zes maanden in het Verenigd Koninkrijk te verblijven.

Wat zijn de gevolgen voor Sammarinese reizigers?

Het VK heeft visumvrijstellingsovereenkomsten met 92 landen, waaronder San Marino. Dit betekent dat onder het huidige systeem Sammarijnse reizigers het Verenigd Koninkrijk kunnen binnenkomen met alleen hun paspoort, zonder dat ze andere documenten hoeven aan te schaffen. Dit zal veranderen wanneer het ETA-programma in werking treedt. Vanaf dat moment moeten reizigers uit San Marino een ETA aanvragen voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk kunnen reizen.

Reizigers uit San Marino kunnen om verschillende redenen naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Dit kunnen verschillende activiteiten zijn, zoals:

– Toerisme
– Zakenreizen
– Cursussen
– Vrienden en familie bezoeken
– Medische behandeling

De ETA van het VK voor Sammarijnse burgers is ontworpen om “one size fits all” te zijn, met één aanvraagformulier dat alle verschillende redenen dekt waarom een reiziger naar het VK zou kunnen komen. Mensen die een ETA moeten aanvragen zijn degenen die van plan zijn om minder dan zes maanden in het Verenigd Koninkrijk te verblijven en niet in het land zullen werken.

Het is vrij gebruikelijk voor Sammarijnse burgers om de dubbele nationaliteit van Italië te hebben. Houders van een Italiaans paspoort moeten de ETA-aanvraagprocedure op precies dezelfde manier doorlopen als mensen met een Sammarinees paspoort.

Het ETA-systeem zal geen effect hebben op het visumprogramma van het Verenigd Koninkrijk. Sommige Sammarijnse burgers hebben momenteel een visum nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Als dit het geval is, zullen ze nog steeds een visum nodig hebben wanneer het nieuwe systeem in werking treedt. Mensen die een visum voor het Verenigd Koninkrijk moeten aanvragen zijn mensen die permanent in het land willen wonen, mensen die van plan zijn er langer dan zes maanden te verblijven en mensen die in het Verenigd Koninkrijk willen werken.

ETA aanvragen voor Sammarijnse burgers

Reizigers moeten een ETA aanvragen door een formulier in te vullen dat online beschikbaar is. Er moeten ook aanvraagkosten worden betaald. Aangezien de ETA deel uitmaakt van een groter, volledig digitaal programma, worden aanvragers geen offline alternatieven aangeboden.

Er is enige informatie over de ETA-vereisten bekendgemaakt. Dit is nog niet afgerond en nog niet alle details van het programma zijn bevestigd. De ETA zal bijvoorbeeld aanvraagkosten in rekening brengen, maar de prijs is nog niet bekend gemaakt. De vereisten kunnen licht gewijzigd worden naarmate het programma wordt ingevoerd.

Hoewel deze informatie aan verandering onderhevig kan zijn, geeft het reizigers een idee van wat ze kunnen verwachten als het ETA-systeem in werking treedt. Enkele vereisten zijn de volgende:

– Een geldig biometrisch paspoort uitgegeven door een van de landen op de toelatingslijst.
– Een recente digitale pasfoto.
– Persoonlijke informatie. Dit omvat gegevens zoals geboortedatum, arbeidsinformatie, contactgegevens, enz.
– Het doel van het bezoek van de reiziger aan het Verenigd Koninkrijk.
– Details over de geplande reis naar het Verenigd Koninkrijk, zoals adres tijdens het verblijf in het land.
– Een pinpas of creditcard voor de ETA aanvraagkosten.
– Openbaarmaking van een strafblad, vroegere immigratieovertredingen en lidmaatschap (vroeger of nu) van verboden groepen of organisaties.

Een van de doelstellingen van het ETA-programma is het verbeteren van de beveiliging aan de grenzen van het Verenigd Koninkrijk. Daarom zullen reizigers worden gevraagd om informatie te verstrekken over hun strafblad, enz. Als een aanvrager banden lijkt te hebben met georganiseerde misdaad, terroristische organisaties of bendes, wordt hij beschouwd als een potentiële bedreiging voor de veiligheid van het Verenigd Koninkrijk en zal zijn aanvraag waarschijnlijk worden afgewezen.

Een aanvraag wordt alleen in behandeling genomen als deze volledig is ingevuld en de vergoeding is betaald.

Verwerking van de UK ETA voor Sammarijnse burgers

Verwacht wordt dat de ETA van het VK een vervoersvoorwaarde wordt. Dit is al gebeurd in andere landen met hun eigen digitale reisvergunningen. In deze landen kunnen luchtvaartmaatschappijen passagiers weigeren die geen vergunning kunnen tonen. Daarom moeten Sammarinese reizigers hun ETA-aanvraag tijdig invullen, zodat deze volledig kan worden verwerkt en goedgekeurd voordat ze bij de gate aankomen.

De ETA wordt waarschijnlijk pas na 72 uur verwerkt. Reizigers moeten hun goedgekeurde UK ETA voor Sammarinese burgers laten zien bij de boarding gate van hun luchthaven van vertrek en nogmaals wanneer ze door de grenscontrole in het Verenigd Koninkrijk gaan.

Hoewel de meeste Sammarijnse reizigers naar het Verenigd Koninkrijk komen met het vliegtuig, reizen sommigen over zee of door de Kanaaltunnel die Groot-Brittannië met Frankrijk verbindt. In alle gevallen hebben reizigers een ETA nodig.

Er komt een systeem van beroep voor afgewezen ETA-aanvragen. Als een beroep wordt afgewezen, kan een reiziger ervoor kiezen om in plaats daarvan een visum aan te vragen.

Reizen met de UK ETA voor Sammarijnse burgers

Zodra een Sammarinees is goedgekeurd voor de ETA, mag hij maximaal zes maanden in het Verenigd Koninkrijk verblijven, hoewel hij er niet mag werken. De vier samenstellende landen van het Verenigd Koninkrijk, Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland, worden niet gescheiden door grenscontroles. Dit betekent dat een Sammarinese reiziger zich vrij tussen deze landen kan bewegen zonder dat hij verdere documentatie hoeft aan te schaffen.