De UK ETA voor Oostenrijkse burgers: Uw complete gids

Het Verenigd Koninkrijk heeft al vele jaren een visumontheffingsprogramma. Dit systeem wordt echter binnenkort vervangen door het nieuwe ETA-programma. Vanaf het jaar 2024 moeten Oostenrijkse reizigers die het Verenigd Koninkrijk bezoeken een ETA aanvragen voordat ze aan hun reis beginnen. Deze gids geeft een overzicht van het nieuwe ETA-systeem en legt uit wat de gevolgen zijn voor Oostenrijkse reizigers en wat ze kunnen verwachten van de aanvraagprocedure.

Wat is de ETA voor Oostenrijkse burgers?

Het nieuwe ETA-systeem, dat staat voor Electronic Travel Authorisation, is een digitaal programma dat het huidige systeem van visumontheffingen zal vervangen. Het Verenigd Koninkrijk is niet het eerste land dat een dergelijk systeem invoert. Er zijn al vergelijkbare programma’s in de Verenigde Staten (ESTA) en Canada (ETA), en de Europese Unie werkt ook aan de ontwikkeling van haar eigen nieuwe systeem (ETIAS).

In wezen is de ETA een digitale vergunning die de houder toestemming geeft om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Het is niet hetzelfde als een visum, omdat de ETA-aanvraagprocedure sneller en eenvoudiger is dan die van een visum. Het wordt ingevoerd als onderdeel van het programma van de Britse regering om de grenzen van het land te digitaliseren. Met het ETA-systeem zal de overheid meer toezicht hebben op binnenkomsten en vertrekken, waardoor ze ongewenste bezoekers effectiever kan screenen.

Wie moet een ETA aanvragen?

Onder het huidige systeem kunnen burgers van 92 landen het Verenigd Koninkrijk binnenkomen zonder visum. Reizigers uit deze landen, waaronder Oostenrijk, zullen een ETA moeten aanvragen als ze het Verenigd Koninkrijk willen bezoeken nadat het nieuwe systeem in werking is getreden.

Oostenrijk is lid van de Europese Unie en heeft vrij verkeer met andere EU-lidstaten. Omdat het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van de EU, heeft het geen invloed op het vrije verkeer. Oostenrijkse burgers moeten een ETA aanvragen als ze het Verenigd Koninkrijk willen bezoeken, net als burgers uit andere Europese landen.

ETA-aanvragers kunnen om verschillende redenen reizen, waaronder:

– Toerisme
– Zakenreizen
– Kortlopende cursussen of studieprogramma’s
– Op bezoek bij vrienden of familie
– Medische behandeling

Met een geldige UK ETA voor Oostenrijk kan een reiziger tot zes maanden in het land blijven. Ze kunnen niet werken terwijl ze in het Verenigd Koninkrijk zijn. Wie voor langere tijd in het land wil blijven of er wil werken, moet net als nu een apart visumaanvraagproces doorlopen.

ETA aanvragen voor Oostenrijkse staatsburgers

Totdat het systeem in werking treedt, is de informatie erover beperkt. De regering heeft echter enkele details over het geplande programma vrijgegeven, zodat reizigers een idee krijgen van wat ze kunnen verwachten.

Bezoekers wordt aangeraden om voor vertrek de gepubliceerde lijst met vereisten voor de ETA te bekijken. Hoewel dit onderhevig kan zijn aan wijzigingen, geeft het een algemeen overzicht van wat reizigers nodig hebben, waaronder:

– Een geldig biometrisch paspoort van een van de landen op de toelatingslijst.
– Een recente digitale foto die voldoet aan de criteria voor een pasfoto.
– persoonlijke informatie. Dit omvat gegevens zoals geboortedatum, arbeidsinformatie, contactgegevens, enz.
– De reden voor het bezoek van de reiziger aan het Verenigd Koninkrijk.
– Enkele details over de geplande reis naar het Verenigd Koninkrijk, zoals het adres terwijl je in het land bent.
– Een pinpas of creditcard voor het betalen van de ETA-aanvraagkosten.
– Informatie over eventuele criminele antecedenten of overtredingen in het verleden.

Het laatste gegevenspunt is erg belangrijk. Sollicitanten moeten aangeven of ze een strafblad hebben, of ze een immigratiemisdrijf hebben begaan en of ze lid zijn of ooit lid zijn geweest van een verboden organisatie of groep. Deze vragen worden ingevoerd om veiligheidsredenen. Van aanvragers die geacht worden een veiligheidsrisico voor het Verenigd Koninkrijk te vormen, wordt de ETA-aanvraag afgewezen.

De ETA-aanvraagprocedure is alleen online beschikbaar. Dit is een digitaal systeem, dus er zijn geen papieren alternatieven beschikbaar.

Verwerking van de UK ETA voor Oostenrijkse burgers

Aan de ETA-aanvraag zijn niet-restitueerbare kosten verbonden. Dit moet volledig worden betaald als onderdeel van de aanvraagprocedure. Zolang de vergoeding niet is betaald, wordt een aanvraag als onvolledig beschouwd en niet in behandeling genomen.

Reizigers moeten voldoende tijd nemen om de ETA te verwerken voordat ze aan hun reis beginnen. De verwerking kan naar verwachting tot 72 uur duren, waar reizigers rekening mee moeten houden. Ze moeten een goedgekeurde ETA kunnen laten zien wanneer ze hun luchthaven, haven of station van vertrek bereiken. Vervoerders kunnen de ETA als vervoersvoorwaarde stellen, dus passagiers die zonder ETA aankomen op de luchthaven mogen niet aan boord.

Het bezit van een goedgekeurde ETA is een vereiste, ongeacht de manier waarop een reiziger het Verenigd Koninkrijk wil binnenkomen. Hoewel de meeste bezoekers naar het Verenigd Koninkrijk vliegen, is het ook mogelijk om per boot, trein of auto te komen. Passagiers die vanuit Frankrijk door de Kanaaltunnel reizen, moeten hun ETA laten zien voordat ze naar binnen kunnen.

Bij aankomst in het land wordt van passagiers opnieuw verwacht dat ze hun ingevulde UK ETA voor Oostenrijkse burgers laten zien.

Reizen met de UK ETA voor Oostenrijkse burgers

Een reiziger met een ingevulde UK ETA voor Oostenrijkse burgers kan vrij rondreizen in het Verenigd Koninkrijk en er maximaal zes maanden doorbrengen. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit vier landen: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Er zijn geen controles aan de binnengrenzen, dus bezoekers kunnen tussen deze vier landen reizen zoals ze willen, met welk vervoermiddel dan ook. Er zijn geen verdere formulieren nodig.

Oostenrijkse burgers hebben vrij verkeer binnen de Europese Unie. De enige landgrens van het Verenigd Koninkrijk is die met de Republiek Ierland, een EU-lidstaat, dus Oostenrijkers kunnen dat land vrij binnenkomen. Ze kunnen ook zonder verdere vergunningen van het Verenigd Koninkrijk naar Frankrijk reizen.

Oostenrijkers in het Verenigd Koninkrijk

Elk jaar bezoeken meer dan 300.000 Oostenrijkers het Verenigd Koninkrijk. Deze bezoekers komen naar het Verenigd Koninkrijk voor toerisme. Andere bezoekers reizen ook naar het Verenigd Koninkrijk op zakenreis of om te studeren. Het Verenigd Koninkrijk is al lang een populaire bestemming voor wie de Engelse taal grondiger wil bestuderen.

Historisch gezien kwamen veel van de Oostenrijkse migranten in het Verenigd Koninkrijk uit de Joodse gemeenschap en vluchtten in de jaren 1930 naar het Verenigd Koninkrijk. Dit leidde tot Oostenrijkse gemeenschappen in Londense buurten, zoals Golders Green. Vandaag de dag zijn er ongeveer 20.000 Oostenrijkse migranten in het Verenigd Koninkrijk. De grootste groepen bevinden zich in Londen en het zuidoosten. Daarom reizen veel Oostenrijkse burgers naar het Verenigd Koninkrijk om familie en vrienden te bezoeken.