UK ETA voor Kroatische burgers: Alles wat u moet weten

De Britse regering heeft hard gewerkt om de grenscontrole te verbeteren en de zichtbaarheid te vergroten van wie het land binnenkomt en verlaat. Als onderdeel van deze inspanning kondigde het Ministerie van Binnenlandse Zaken onlangs de introductie aan van het Electronic Travel Authorisation (ETA) systeem. Deze gids is een geweldige bron van informatie voor iedereen die van plan is het Verenigd Koninkrijk te bezoeken. Het zal gaan over het proces van het aanvragen van een ETA voor Kroatische burgers en de reden waarom bezoekers een aanvraag moeten indienen.

Wat is de ETA voor Kroatische burgers?

Het Verenigd Koninkrijk biedt een verscheidenheid aan programma’s en visa om mensen uit verschillende landen het land binnen te laten. Met het visumvrijstellingsprogramma kunnen burgers van bepaalde landen zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Kroatië is een van de landen die deelnemen aan het visumvrijstellingsprogramma. Hier komt echter een einde aan met de invoering van het Britse ETA-systeem.

Het nieuwe Britse ETA-systeem gaat in 2023 van start en vervangt het huidige visumontheffingsprogramma. Het ETA-systeem van het VK zal gebruik maken van het huidige eTA-programma dat wordt gebruikt door Canada en het ESTA-systeem van de VS. Onder het nieuwe systeem kunnen Kroatische burgers nog steeds zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Ze moeten echter wel voor hun reis een UK ETA aanvragen. De UK ETA blijft 6 maanden (180 dagen) geldig vanaf de datum van afgifte.

Hoe de UK ETA aanvragen

De recente invoering van de UK ETA heeft reizen naar het Verenigd Koninkrijk veel eenvoudiger gemaakt voor burgers van alle 92 in aanmerking komende landen. Kroatische burgers kunnen nu binnen enkele minuten online een ETA aanvragen. Om de UK ETA voor Kroatische burgers aan te vragen, moeten aanvragers een online aanvraagformulier invullen en indienen via het officiële overheidsportaal.

Tijdens de aanvraagprocedure wordt aanvragers gevraagd enkele persoonlijke gegevens, reisplannen en contactgegevens te verstrekken. Zodra hun aanvraag is ingediend, wordt deze beoordeeld door het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken. Aanvragers ontvangen binnen 72 uur een beslissing. In sommige gevallen kan het echter een paar dagen langer duren voordat er een beslissing wordt genomen. Zodra de ETA is goedgekeurd, wordt deze elektronisch gekoppeld aan het biometrische paspoort van de aanvrager.

Het is niet nodig om het ETA-nummer af te drukken, omdat het elektronisch kan worden gecontroleerd bij het Britse punt van binnenkomst. Als Kroatische burgers bij de immigratiecontrole aankomen, hoeft de beambte alleen maar te controleren of ze een geldig paspoort en een goedgekeurde ETA hebben voordat ze het land in mogen. Zolang Kroatische burgers deze twee dingen hebben, zou reizen naar het Verenigd Koninkrijk een eenvoudig en probleemloos proces moeten zijn.

Wat zijn de vereisten voor een ETA voor Kroatische burgers?

Hoewel het Verenigd Koninkrijk een gastvrij land is dat openstaat voor veel buitenlanders, zijn er enkele uitzonderingen waar je rekening mee moet houden. De vereisten voor de UK ETA zijn niet al te ingewikkeld, maar er zijn een paar dingen die er toch voor kunnen zorgen dat iemand de toegang wordt geweigerd. Alle reizigers moeten bijvoorbeeld een elektronisch paspoort hebben. Dit is essentieel omdat het de grenscontrolebeambten voorziet van alle kritieke informatie over de reiziger. Een biometrisch paspoort maakt het ook mogelijk om het ETA van de aanvrager er elektronisch aan te koppelen zodra het is goedgekeurd.

Daarnaast moeten bezoekers het doel van hun reis naar het Verenigd Koninkrijk kunnen onthullen. Met de ETA mogen Kroaten het Verenigd Koninkrijk alleen bezoeken voor doorreis, plezier en zaken. Andere ETA-vereisten in het VK voor Kroatische staatsburgers zijn een verblijf in het VK van minder dan 6 maanden en de mogelijkheid om de aanvraagkosten te betalen, die op dit moment nog moeten worden vastgesteld.

Een Kroatisch staatsburger kan ook de toegang tot het Verenigd Koninkrijk worden geweigerd als hij een strafblad heeft of in het verleden het immigratiebeleid heeft overtreden. Kroaten moeten er altijd voor zorgen dat hun ETA is goedgekeurd voordat ze aan boord gaan van hun vlucht naar het Verenigd Koninkrijk, omdat ze anders kunnen worden geweigerd.

Wat zijn de toelatingscriteria voor de UK ETA?

De criteria om in aanmerking te komen voor een ETA in het Verenigd Koninkrijk worden nog uitgewerkt. In dit stadium is echter bekend dat aanvragers uit een van de in aanmerking komende landen moeten komen. Kroatië komt al in aanmerking voor de ETA. Er zijn een paar uitzonderingen voor wie de ETA moet aanvragen. Dit zijn onder andere houders van een Brits paspoort, Britse burgers overzee, British Overseas Nationals, Britse beschermde personen en houders van een Iers paspoort. Aanvragers die niet aan de toelatingscriteria voldoen, moeten een normaal Brits visum aanvragen.

Kunnen aanvragers een ETA omzetten in een visum nadat ze het Verenigd Koninkrijk zijn binnengekomen?

Nee. Aanvragers kunnen hun ETA niet omzetten in een visum nadat ze het Verenigd Koninkrijk zijn binnengekomen met een ETA. Er zijn verschillende redenen waarom dit niet mogelijk is. Ten eerste zijn de vereisten voor de ETA niet dezelfde als de vereisten voor een visum. Ten tweede wordt de mogelijkheid om een visum te verlengen tijdens het verblijf in het Verenigd Koninkrijk meestal bepaald door de immigratiestatus van de aanvrager. Als een Kroatische aanvrager een kortlopend studenten- of toeristenvisum heeft, moet hij/zij eerst het land verlaten en vervolgens een visum aanvragen in zijn/haar eigen land.

Wat is het doel van het Britse ETA-programma?

Het doel van de Britse ETA voor Kroatische burgers is om de zichtbaarheid aan de grens en de veiligheidsmaatregelen te verbeteren. Door reizigers te verplichten vooraf informatie over hun reis te verstrekken, kunnen grensbeambten passagiers effectiever screenen en mogelijke bedreigingen identificeren. Bovendien zal het ETA-programma het voor de autoriteiten gemakkelijker maken om reizigers op te sporen die hun bezoek overschrijden om illegale immigratie terug te dringen.

De Britse overheid verwacht een stijging van de inkomsten door de invoering van de Electronic Travel Authorisation application fee. Naar schatting zullen elk jaar ongeveer 3 miljoen reizigers gebruik maken van de ETA, wat resulteert in miljoenen extra inkomsten voor de overheid. De belangrijkste bezoekers aan het Verenigd Koninkrijk komen momenteel uit de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Met de ETA kan de overheid ook reispatronen en bestemmingen binnen het Verenigd Koninkrijk volgen. Deze informatie wordt gebruikt om de transportinfrastructuur en -diensten efficiënter te maken en om de klantenservice te verbeteren door inzicht te verschaffen in het gedrag en de voorkeuren van bezoekers. Uiteindelijk zal de ETA de regering van het Verenigd Koninkrijk in staat stellen om de behoeften van Kroatische bezoekers beter te begrijpen, waardoor reizen naar en binnen het Verenigd Koninkrijk soepeler en probleemlozer zal verlopen. Kroatische reizigers kunnen de UK ETA FAQ sectie bekijken voor meer informatie.

Een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk met de ETA

Een van de belangrijkste toeristische bestemmingen voor Kroatische burgers is de hoofdstad Londen. Hier kunnen bezoekers genieten van wereldberoemde bezienswaardigheden, zoals Buckingham Palace en Westminster Abbey. Buiten Londen ligt Stonehenge, een beroemde prehistorische plaats, terwijl Dover Castle een ideaal voorbeeld is van middeleeuwse architectuur. In Schotland kunnen bezoekers genieten van het landschap van de Schotse Hooglanden.