De UK ETA voor Paraguayaanse burgers: Een gids voor reizigers

De invoering van het nieuwe ETA-systeem van het Verenigd Koninkrijk zal gevolgen hebben voor reizigers uit Paraguay. Dit systeem, dat tegen het jaar 2024 zal worden geïmplementeerd, vervangt het huidige visumontheffingsprogramma en verplicht reizigers om een ETA aan te vragen voordat ze aan hun reis beginnen. In deze gids lees je hoe het ETA-systeem werkt, hoe je een ETA aanvraagt en wat je kunt verwachten als je naar het Verenigd Koninkrijk reist.

Wat is de ETA voor Paraguayaanse burgers?

Het nieuwe ETA-programma wordt geïntroduceerd als onderdeel van een breder plan van de Britse regering om de grenzen van het land te digitaliseren. De ETA, of Electronic Travel Authorisation, is een vervanging voor het huidige systeem van visumvrijstellingen. Hoewel dit het eerste digitale programma voor reisvergunningen is dat in het Verenigd Koninkrijk wordt gebruikt, zijn doorgewinterde reizigers misschien al bekend met soortgelijke systemen. De ETA is gebaseerd op programma’s zoals de Canadese ETA of de ESTA van de Verenigde Staten. Het geeft de overheid meer toezicht op mensen die het land binnenkomen, waardoor meer grenscontrole en meer veiligheid mogelijk worden.

De ETA is geen visum. In plaats daarvan is het een digitale reisvergunning. Reizigers die een ETA krijgen, hebben toestemming om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen en er maximaal zes maanden te blijven. Het visumsysteem blijft van kracht voor reizigers die niet onder het ETA-programma vallen.

Wat zijn de gevolgen voor Paraguayaanse reizigers?

Het VK heeft visumvrijstellingsovereenkomsten met 92 landen. Paraguay staat op deze lijst, wat betekent dat houders van een Paraguayaans paspoort momenteel het Verenigd Koninkrijk kunnen binnenkomen zonder dat ze nog meer documenten nodig hebben. Dit zal veranderen met de introductie van het ETA-systeem. Voordat ze aan hun reis beginnen, moeten deze reizigers een UK ETA voor Paraguayaanse burgers aanvragen.

Er zijn veel verschillende redenen waarom Paraguayanen ervoor kiezen om naar het Verenigd Koninkrijk te komen, waaronder:

– Toerisme
– Zakenreizen
– Cursussen
– Vrienden en familie bezoeken
– Medische behandeling

Ongeacht de reden waarom ze reizen, gebruiken alle aanvragers hetzelfde aanvraagformulier, dat “one size fits all” is. De ETA geeft aanvragers toestemming om maximaal zes maanden in het Verenigd Koninkrijk te verblijven. Ze kunnen niet werken zolang ze in het land zijn.

Sommige Paraguayanen reizen om andere redenen. Ze kunnen van plan zijn om permanent in het Verenigd Koninkrijk te wonen, er te werken (tijdelijk of permanent) of meer dan zes maanden in het land door te brengen. In dat geval moeten ze een visum aanvragen. Dit is momenteel het geval en zal niet veranderen door de invoering van het ETA-systeem.

Wat zijn de gevolgen voor Paraguayaanse reizigers?

Paraguayanen moeten het ETA-aanvraagformulier invullen voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Dit is alleen online beschikbaar. Omdat het ETA-systeem volledig digitaal is, zullen er geen offline alternatieven beschikbaar zijn. Als onderdeel van de aanvraagprocedure moeten aanvragers een vergoeding betalen. Ook dit kan online worden gedaan.

Er zijn enkele details vrijgegeven over de vereisten voor de ETA-aanvraag. Deze informatie is nog niet definitief vastgesteld en kan veranderen naarmate het systeem wordt ingevoerd. Toch geeft het bezoekers een idee van wat ze moeten voorbereiden voor hun sollicitatie. Enkele van de vereisten zijn de volgende:

– Een geldig biometrisch paspoort uitgegeven door een van de landen op de toelatingslijst.
– Een recente digitale pasfoto.
– Persoonlijke informatie. Dit omvat gegevens zoals geboortedatum, arbeidsinformatie, contactgegevens, enz.
– Het doel van het bezoek van de reiziger aan het Verenigd Koninkrijk.
– Details over de geplande reis naar het Verenigd Koninkrijk, zoals adres tijdens het verblijf in het land.
– Een pinpas of creditcard voor de ETA aanvraagkosten.
– Openbaarmaking van een strafblad, vroegere immigratieovertredingen en lidmaatschap (vroeger of nu) van verboden groepen of organisaties.

Het laatste punt is opgenomen omdat een van de doelstellingen van het ETA-systeem is om de beveiligingssystemen van het Verenigd Koninkrijk te verbeteren. Van aanvragers die geacht worden een risico te vormen voor de veiligheid van het Verenigd Koninkrijk of zijn burgers wordt de aanvraag afgewezen.

Het aanvraagformulier moet correct worden ingevuld en de vergoeding moet volledig worden betaald voordat een aanvraag in behandeling kan worden genomen.

Verwerking van de UK ETA voor Paraguayaanse burgers

In andere landen met een digitaal reisvergunningensysteem hebben vervoerders over het algemeen de goedgekeurde vergunning aangenomen als vervoersvoorwaarde. Dit precedent suggereert dat hetzelfde zal gebeuren in het VK, en dat reizigers niet kunnen reizen zonder een goedgekeurde ETA voor Paraguayaanse burgers. Passagiers die hun ETA op de luchthaven van vertrek niet kunnen tonen, kan de toegang tot het vliegtuig worden geweigerd.

Reizigers moeten daarom hun ETA tijdig aanvragen zodat deze kan worden verwerkt en goedgekeurd voordat ze aan hun reis beginnen. Het duurt naar verwachting 72 uur voordat de ETA volledig is verwerkt.

Een geweigerde ETA betekent niet noodzakelijk dat de aanvrager het Verenigd Koninkrijk niet in mag. Aanvragers van wie de eerste ETA-aanvraag wordt afgewezen, kunnen ervoor kiezen om tegen de beslissing in beroep te gaan. Als hun beroep ook wordt afgewezen, kunnen ze in plaats daarvan een visum aanvragen. Dit zal een langer en ingewikkelder proces zijn.

Reizen met de UK ETA voor Paraguayaanse burgers

Een Paraguayaan die een ETA krijgt, kan maximaal zes maanden in het Verenigd Koninkrijk verblijven. Ze kunnen daar een studie volgen, maar mogen niet werken. Ze kunnen vrij reizen tussen de vier landen van het Verenigd Koninkrijk: Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. De onafhankelijke Republiek Ierland heeft zijn eigen inreisvereisten en de ETA is daar geen geldig reisdocument.

Paraguayanen die andere landen willen bezoeken terwijl ze in Europa zijn, moeten de relevante inreisvereisten opzoeken. Het Verenigd Koninkrijk maakt geen deel uit van de gemeenschappelijke reiszone van Schengen en de ETA is niet geldig in andere EU-landen. De Europese Unie is momenteel bezig met de invoering van haar eigen digitale reisvergunning, bekend als ETIAS.

Veel Paraguayaanse burgers hebben een dubbele nationaliteit met Europese landen zoals Italië, Spanje of Duitsland vanwege hun afkomst. Deze reizigers zullen ook het ETA-aanvraagsysteem moeten doorlopen. Aangezien het Verenigd Koninkrijk geen lid meer is van de Europese Unie, hebben houders van een Europees paspoort niet langer de vrijheid om het land binnen te komen.