De UK ETA voor Costa Ricaanse burgers: Een gids voor bezoekers

Costa Ricaanse burgers die naar het Verenigd Koninkrijk (VK) reizen, zullen in 2024 een Britse Electronic Travel Authorization (ETA) moeten aanvragen.

ETA is een nieuwe digitale reisvergunning die verplicht is voor burgers van landen die Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland zonder visum kunnen bezoeken voor korte reizen. Dit geldt ook voor burgers van Costa Rica.

Met slechts een ETA kunnen Costa Ricanen middeleeuwse kastelen verkennen of meer leren over de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk en de vroege Europese kolonisten in musea en nog veel meer attracties en bezienswaardigheden in het land.

Deze gids biedt alle informatie over de UK ETA voor Costa Ricaanse burgers, inclusief geschiktheid, vereisten, de aanvraagprocedure en reisimplicaties.

Waarom wordt de UK ETA ingevoerd voor Costa Ricaanse burgers?

De Britse ETA heeft als doel de veiligheid van de Britse grens te verbeteren en de regering meer controle en overzicht te geven over personen die het land binnenkomen.

Het systeem is bedoeld om illegale immigratie te helpen voorkomen, georganiseerde misdaadsyndicaten te dwarsbomen en potentiële bedreigingen voor de nationale veiligheid te identificeren nog voordat ze op Britse bodem aankomen.

De ETA is ook ontworpen om de grenscontrole te verbeteren en het immigratieproces te stroomlijnen voor vooraf geverifieerde reizigers met een laag risico.

Voordelen van de UK ETA voor Costa Ricaanse burgers

De ETA is een elektronisch document dat vooraf gescreende niet-visumonderdanen toestemming geeft om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Het is geen visum, dus aanvragers kunnen de ingewikkelde en langdurige aanvraagprocedure overslaan.

Voor Costa Ricaanse burgers biedt de UK ETA onder andere de volgende voordelen:

Snel en eenvoudig proces

Het aanvragen van een UK ETA gebeurt volledig online en zonder papierwerk. Costa Ricaanse aanvragers kunnen de aanvraag in minder dan 20 minuten invullen. Ze hoeven ook niet naar consulaten of visumkantoren voor een persoonlijk interview of om documenten in te dienen.

Over het algemeen duurt het drie dagen om een ETA-aanvraag te verwerken. Reizigers ontvangen de beslissing, goedgekeurd of afgewezen, via het e-mailadres dat ze hebben opgegeven.

Als het wordt toegekend, wordt de ETA gekoppeld aan het paspoort waarmee de aanvraag is ingediend, dus je hoeft het niet uit te printen.

Betaalbare vergoeding

Een UK ETA-aanvraag kost £10 per stuk. De prijs is vergelijkbaar met vergelijkbare digitale reisvergunningen van andere landen.

Het Electronic System for Travel Authorization (ESTA) van de Verenigde Staten (VS) kost bijvoorbeeld US$21 (£17).

De elektronische reistoestemming (ETA) van Australië kost AU$20 (£10), terwijl de elektronische reistoestemming (eTA) van Canada CA$7 (£4) kost.

Zodra het nieuwe European Travel Information Authorization System (ETIAS) van de Europese Unie operationeel is, kost het €7 (£6).

Lange geldigheidsduur

De meeste digitale reisvergunningen zijn een jaar tot vijf jaar geldig of wanneer het paspoort waaraan ze gekoppeld zijn verloopt.

De ETA voor het VK is geldig voor meerdere korte bezoeken over een periode van twee jaar. Reizigers hoeven alleen elke twee jaar een ETA aan te vragen of wanneer hun paspoort verloopt, als dat eerder is, niet elke keer dat ze het Verenigd Koninkrijk bezoeken.

Hoe het UK ETA systeem Costa Ricaanse reizigers zal beïnvloeden

Op dit moment hebben Costa Ricanen geen ETA nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

Zodra het systeem echter in 2024 opengaat voor burgers van Costa Rica, moeten zij een goedgekeurde UK ETA aanvragen en krijgen voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen.

Het is vereist ongeacht de gebruikte vervoerswijze, of je nu aankomt met een vlucht, op een schip (bijvoorbeeld als onderdeel van een cruise) of over land, zoals via de spoortunnel die Groot-Brittannië met Frankrijk verbindt.

Een UK ETA is geldig voor de volgende reisdoelen:

 • Kort verblijf van minder dan zes maanden (180 dagen) voor toerisme, korte studie, bezoek aan vrienden en familie en toegestane zakelijke activiteiten en medische behandelingen.
 • Kort verblijf van maximaal drie maanden (90 dagen) op de visumconcessie voor creatieve werkers
 • Doorreizen door het Verenigd Koninkrijk (d.w.z. overstappen), al dan niet via de Britse grenscontrole

ETA richtlijnen voor Costa Ricaanse burgers

Om in aanmerking te komen voor een ETA moeten Costa Ricanen aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Onderdaan zijn van een land dat een visumvrijstellingsstatus heeft met het Verenigd Koninkrijk. Costa Rica staat op de lijst van landen waarvan de burgers een ETA nodig hebben om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.
 • Beschikken over een biometrisch paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is na de geplande vertrekdatum uit het VK.
 • Niet van plan bent om langer dan zes maanden in het Verenigd Koninkrijk te verblijven, werken of studeren.
 • Geen strafblad hebben en in het verleden geen immigratieovertredingen hebben begaan in het Verenigd Koninkrijk of elders.

Alle reizigers, inclusief kinderen en baby’s, hebben een ETA nodig voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Ouders en voogden kunnen namens hen een ETA aanvragen.

Personen met een geschiedenis van immigratieovertredingen, strafrechtelijke veroordelingen of opsluitingen van meer dan 12 maanden in het Verenigd Koninkrijk of elders kunnen een ETA geweigerd worden. Deze reizigers zouden in plaats daarvan een visum voor het Verenigd Koninkrijk moeten overwegen.

Costa Ricaanse burgers die van plan zijn om langer dan zes maanden in het Verenigd Koninkrijk te verblijven of om te werken zullen nog steeds een geschikt Brits visum nodig hebben. Het nieuwe ETA-systeem heeft geen invloed op deze reizigers.

UK ETA Aanvraagvereisten voor Costa Ricaanse Burgers

Costa Ricaanse burgers die in aanmerking komen voor een UK ETA moeten de volgende aanvraagvereisten voorbereiden:

 • Een geldig biometrisch paspoort uitgegeven door Costa Rica, waarvan de burgers geen visum nodig hebben om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen voor korte reizen.
 • Een recente digitale pasfoto
 • Een geldig e-mailadres
 • Een werkende elektronische betaalmethode, zoals creditcard of bankpas, Apple Pay of Google Pay

Hoe een UK ETA aanvragen

Costa Ricaanse burgers kunnen een UK ETA aanvragen via de officiële website of app van de Britse overheid.

De ETA-aanvraagprocedure in het Verenigd Koninkrijk is volledig online en papierloos, dus een bezoek aan consulaten of visumbureaus is niet nodig. Het duurt slechts een paar minuten om te voltooien zodra alle benodigde documenten en informatie klaar zijn.

Hieronder staat een stap-voor-stap handleiding voor het aanvragen van een ETA voor Costa Ricanen.

1. Upload of maak een foto van het paspoort waarmee je naar het Verenigd Koninkrijk reist.

Zorg ervoor dat je de foto en de twee regels met cijfers en letters onderaan toevoegt.

2. Upload een recente pasfoto of maak een foto met de camera van je toestel.

Afbeeldingen moeten worden opgeslagen als jpeg-bestand of met de bestandsextensie .jpg. Kinderen van negen jaar en jonger hoeven geen pasfoto te uploaden.

3. Vul alle vereiste informatie in.

Dit zijn onder andere persoonlijke gegevens (zoals naam en geboortedatum), paspoortgegevens, werkgegevens, huisadres en contactgegevens.

4. Beantwoord vragen over veiligheid en geschiktheid.

Net als elke andere bezoeker van het Verenigd Koninkrijk, moeten Costa Ricaanse ETA aanvragers naar waarheid hun strafblad, eerdere immigratie overtredingen en alle verenigingen met of lidmaatschap van onwettige of illegale groepen of organisaties bekendmaken.

5. Betaal de UK ETA-aanvraag online.

Een UK ETA-aanvraag kost £10 per stuk. Om de aanvraag in te dienen, moet je de kosten online betalen met een creditcard of bankpas, Apple Pay of Google Pay.

Na het invullen van de UK ETA online aanvraag, ontvangen reizigers een bevestiging via de e-mail die ze hebben opgegeven.

Tips voor het aanvragen van een UK ETA

Een ETA aanvragen is eenvoudig, maar er is nog ruimte voor fouten. Volg deze richtlijnen voor een snelle en efficiënte UK ETA online aanvraag om veelgemaakte fouten te voorkomen.

 • Zorg voor duidelijke foto’s van hoge kwaliteit van je paspoort en van jezelf of maak ze zelf. Zorg ervoor dat de foto’s voldoen aan de specificaties voor pasfoto’s en in full-color zijn, zonder filters of effecten.
 • Zorg ervoor dat je de juiste gegevens verstrekt. Het geven van valse of onjuiste informatie en zelfs het achterhouden van informatie kan leiden tot vertragingen of het afwijzen van je aanvraag.
 • Controleer vooraf of je online betaalmethode werkt en of je genoeg geld hebt om de aanvraag online te betalen.
 • Zorg ervoor dat je de gegevens in je ETA-aanvraag bekijkt en dubbel controleert voordat je ze indient.

Na het indienen van de UK ETA-aanvraag kunnen reizigers deze niet meer wijzigen of intrekken. Als Costa Ricaanse reizigers eenvoudige fouten in hun ETA-aanvraag moeten corrigeren, kunnen ze dit snel doen door de aanvraag opnieuw in te dienen en opnieuw te betalen.

Verwerking en ontvangst van de ETA voor Costa Ricaanse staatsburgers

Na ontvangst van een online ETA-aanvraag in het VK zal het systeem de ingediende gegevens vergelijken met verschillende veiligheidsdatabases in het VK en wereldwijd om te controleren of de aanvrager in aanmerking komt voor een ETA.

Normaal gesproken duurt het drie dagen (72 uur) voordat aanvragers een beslissing over hun ETA-aanvraag ontvangen via het opgegeven e-mailadres.

Veel reizigers ontvangen binnen enkele uren na het indienen van hun aanvraag een beslissing. Toch kan het bij sommige aanvragen meer dan drie dagen duren voordat er een beslissing wordt genomen.

Costa Ricaanse burgers wordt aangeraden om een UK ETA aan te vragen voordat ze hun reis naar het Verenigd Koninkrijk boeken om vertragingen of andere problemen te voorkomen.

Als een ETA-aanvraag wordt afgewezen, kan de aanvrager ervoor kiezen om een nieuw ETA-aanvraagformulier in te vullen en de vergoeding opnieuw te betalen. Dit is echter alleen aan te raden als ze de reden voor de aanvankelijke afwijzing kunnen achterhalen en aanpakken voordat ze dit doen.

Als een ETA wordt geweigerd, betekent dit niet dat de aanvrager niet naar het Verenigd Koninkrijk mag reizen. Het alternatief voor een ETA voor het Verenigd Koninkrijk is een geschikt visum voor het Verenigd Koninkrijk: een standaardvisum voor bezoekers, een tijdelijk werkvisum of een doorreisvisum.

Het verkrijgen van een visum is echter een ingewikkeldere en langere procedure, dus pas je reisplannen hierop aan.

Reizen met een UK ETA

Een UK ETA is digitaal gekoppeld aan het paspoort van een persoon. De vergunning is twee jaar geldig, waardoor meerdere korte bezoeken van maximaal zes maanden per bezoek mogelijk zijn.

Costa Ricaanse reizigers moeten een nieuwe ETA aanvragen na twee jaar of wanneer hun paspoort verloopt, wat het eerst komt, om naar het Verenigd Koninkrijk te mogen blijven reizen.

Vertrek naar het Verenigd Koninkrijk

Omdat het een elektronisch document is, hoeven Costa Ricaanse reizigers geen fysieke kopie van hun ETA mee te nemen.

Toch kunnen ze het afdrukken en het papieren exemplaar bij zich dragen of voorbereid zijn om de e-mail met het ETA-besluit in hun inbox te tonen in geval van ongekende omstandigheden.

Reizigers met meerdere paspoorten moeten ervoor zorgen dat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen met het paspoort dat is gebruikt bij de aanvraag.

Voordat reizigers aan boord van een vliegtuig, schip of trein gaan, controleren vervoerders of ze de juiste toestemming hebben om te reizen door hun paspoort te scannen.

Luchtvaartmaatschappijen laten alleen Costa Ricaanse reizigers aan boord gaan die een goedgekeurde Britse ETA of visum kunnen overleggen.

Degenen die nog steeds wachten op de beslissing over hun ETA-aanvragen mogen ook niet aan boord.

Aankomst in het Verenigd Koninkrijk

Een ETA garandeert geen toegang tot het Verenigd Koninkrijk. Bij aankomst moeten Costa Ricaanse burgers met een goedgekeurde UK ETA nog steeds hun identiteitsdocumenten indienen bij de UK Border Force of door een elektronische paspoort poort (eGate) gaan, indien beschikbaar.

Wees bereid om op verzoek een bewijs van verder reizen te overleggen. Dit betekent meestal dat u binnen zes maanden na aankomst een ticket moet overleggen om het Verenigd Koninkrijk te verlaten.

Indien gevraagd, moeten Costa Ricaanse reizigers ook aantonen dat ze genoeg geld hebben om zichzelf te onderhouden tijdens hun gehele verblijf in het Verenigd Koninkrijk en hun reis naar huis.

Reizigers met een geldige ETA kan nog steeds de toegang tot het Verenigd Koninkrijk worden geweigerd als ze niet slagen voor een grenscontrole of voldoen aan andere toegangsvoorwaarden.

Eenmaal voorbij de grensbewaking, kunnen Costa Ricaanse burgers met een goedgekeurde ETA vrij reizen tussen de vier samenstellende landen van het Verenigd Koninkrijk: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Costa Ricaanse bezoekers kunnen gebruik maken van alle vervoersmiddelen binnen het Verenigd Koninkrijk, zoals treinen, veerboten en lokale vluchten. Voordat ze aan boord gaan van een veerboot of een binnenlandse vlucht binnen het Verenigd Koninkrijk, hoeven ze alleen een identiteitsbewijs te laten zien, meestal een paspoort of rijbewijs.

Belangrijke opmerking: Een UK ETA is niet geldig in Ierland of andere Europese landen.

Een ETA voor het VK geeft geen toegang tot de Republiek Ierland en andere Europese landen. Het Verenigd Koninkrijk is geen lid van de Europese Unie of van de Gemeenschappelijke Reiszone van Schengen.

Costa Ricanen die Ierland of andere Europese landen bezoeken, moeten informeren naar de inreisvereisten van het land voordat ze hun reis boeken. Ze hebben meestal geen visum nodig om veel Europese landen binnen te komen.

Het kan echter zijn dat ze een Europees reisinformatie- en autorisatiesysteem (ETIAS) nodig hebben.

Reizigers kunnen de UK ETA FAQ pagina bekijken voor meer informatie.