Gids voor de nieuwe UK ETA voor Belizean burgers reizen

Het Verenigd Koninkrijk verandert de reisregels voor mensen die het land na 2024 binnenkomen. Dit betekent dat Belizaanse burgers die naar het Verenigd Koninkrijk reizen binnenkort een ETA moeten aanvragen voordat ze vertrekken. Deze nieuwe toestemmingsregeling omvat een korte online aanvraag die in de weken of dagen voor de reis kan worden ingevuld. Deze gids legt uit hoe de nieuwe UK ETA van invloed zal zijn op burgers uit Belize die willen reizen naar het Verenigd Koninkrijk, evenals hoe u deze nieuwe reistoestemming te verkrijgen.

Wat is de UK ETA voor Belizean burgers

De nieuwe ETA van het Verenigd Koninkrijk is een online vergunningensysteem dat reizigers screent voordat ze in het land aankomen. De ETA is geen visum en inwoners van Belize hoeven geen standaard visumaanvraag in te dienen. Door te bepalen of iemand in aanmerking komt om naar het VK te reizen, werkt het ETA-programma van het VK op dezelfde manier als een visumontheffing. Voor degenen die bekend zijn met reizen van Belize naar de VS, is het de bedoeling om het ESTA-systeem (Electronic System for Travel Authorization) te gebruiken.

De ETA werd aangekondigd als onderdeel van een brede wijziging van de Britse immigratieregels. Voor een gestroomlijnde toegang bij aankomst wordt gestreefd naar een volledige digitalisering van het toegangsproces met eGates. Voor Belizeans creëert dit een extra online aanvraagprocedure die voorheen niet bestond. Het zal de norm worden na 2024, wanneer alle Belizanen deze regels moeten volgen.

Belizanen zijn niet de enigen die een ETA aanvragen. Wereldwijd zijn er 92 landen die momenteel geen visum nodig hebben om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen, en die moeten nu allemaal een ETA aanvragen. Hiertoe behoren ook andere Commonwealth-rijken, zoals de Bahama’s en Canada, en Antigua en Barbuda. De ETA is specifiek van toepassing op mensen die het land bezoeken als toerist of voor andere korte verblijven, zoals zakenreizen, medische bezoeken en familiereünies. Als u langer dan 180 dagen in het VK verblijft of als u in het VK gaat werken, moet u een standaardvisum aanvragen in plaats van een ETA.

Wat zijn de gevolgen van het nieuwe ETA-systeem voor burgers van Belize?

De UK ETA voor Belizean burgers zal een extra stap toevoegen aan het reisproces. Net als andere landen van het Gemenebest kunnen burgers van Belize zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Zolang ze niet van plan zijn om een baan aan te nemen en zichzelf kunnen onderhouden tijdens hun verblijf, zijn er weinig toegangsbeperkingen voor Belizean toeristen (of andere recreatieve bezoekers). Maar terwijl dit voorheen betekende dat een paspoort voldoende was, moeten burgers nu een UK ETA aanvragen voordat ze Belize kunnen verlaten voor het Verenigd Koninkrijk.

De nieuwe UK ETA voor Belizaanse burgers is verplicht. Als iemand geen ETA aanvraagt, wordt hem de toegang tot het land geweigerd en kan hij zelfs gemarkeerd worden. Dit kan leiden tot extra immigratieproblemen bij toekomstige bezoeken. Om legaal het land binnen te komen, vraagt u online een UK ETA aan.

Een UK ETA aanvragen voor Belizaanse burgers

De laatste hand wordt nog gelegd aan het ETA-systeem, maar de basisprincipes van wie, waar en hoe een aanvraag kan indienen, zijn al bekendgemaakt. Tot de landen die momenteel in aanmerking komen voor een ETA behoren alle 92 visumvrije landen, waaronder Belize. Er is ook een lijst met vereisten vrijgegeven. Dit is onderhevig aan veranderingen totdat de ETA live is, maar het geeft de basis van wat je kunt verwachten tijdens de aanvraagprocedure.

Om te beginnen moeten Belizaanse onderdanen online een ETA aanvragen. Dit systeem is volledig digitaal en er zijn geen papieren of gemailde documenten nodig. Dat betekent dat je geen consulaat, ambassade of visumcentrum hoeft te bezoeken. Om de aanvraag te voltooien, moet de aanvrager het volgende indienen:

– Een geldig biometrisch paspoort uitgegeven door een land dat hiervoor in aanmerking komt, zoals Belize.
– Een recente digitale pasfoto.
– Persoonlijke gegevens, waaronder volledige naam/namen, geboortedatum, beroep en contactgegevens.
– Het doel en de details van reizen binnen het Verenigd Koninkrijk, inclusief vlucht- en accommodatie-informatie.
– Een creditcard of bankpas om de ETA aanvraagkosten te betalen.

De aanvraagprocedure neemt naar verwachting niet meer dan tien minuten in beslag. Belizean aanvragers zal ook worden gevraagd om een online formulier in te vullen. Dit omvat een openbaarmakingsformulier met betrekking tot criminele antecedenten en immigratiedelicten. De aanvrager moet ook bevestigen of hij/zij lid is – of ooit is geweest – van een verboden groep of organisatie. Deze essentiële veiligheidsvragen moeten naar waarheid worden beantwoord om strafvervolging te riskeren. Aanvragers die niet voldoen aan de veiligheidseisen worden geweigerd.

Hoe een UK ETA voor Belizeans wordt verwerkt

De ETA-aanvraag wordt ingediend na betaling van een niet-restitueerbare vergoeding. Na betaling ontvangt de aanvrager een e-mail ter bevestiging van de indiening. Daarna begint de verwerkingstijd, met een verwachte doorlooptijd van 72 uur. Er wordt nog een bevestigingsmail gestuurd om te controleren of de aanvrager een ETA heeft voor binnenkomst in het VK.

Omdat een goedgekeurde ETA verplicht is om te reizen, moeten Belizeanen dit aanvragen met voldoende tijd voor hun geplande reisdatum. Dit is zodat hun aanvraag kan worden verwerkt en goedgekeurd. Als een ETA wordt afgewezen, kan de aanvrager in beroep gaan tegen de beslissing of een standaardvisum aanvragen. Bezoekers met een strafblad moeten bijvoorbeeld de standaard visumprocedure doorlopen.

Alle in aanmerking komende reizigers die het Verenigd Koninkrijk binnenkomen, hebben een ETA nodig, ongeacht waar ze vandaan komen. Belizanen die binnen Europa reizen en het Verenigd Koninkrijk binnenkomen via Ierland of Frankrijk, bijvoorbeeld, moeten een ETA aanvragen. Aangezien het proces volledig digitaal is, kan dit op elk moment voor binnenkomst in het VK worden gedaan, mits er voldoende tijd is.

Ongeacht de manier waarop reizigers uit het Verenigd Koninkrijk het land binnenkomen, moet een goedgekeurde ETA worden voorgelegd aan de grens en vaak ook van het land van vertrek. Vervoerders moeten passagiers bij het instappen controleren op ETA’s als voorwaarde voor het vervoer. Het niet kunnen tonen van een geldige ETA op een luchthaven, zeehaven of ander dergelijk station kan ertoe leiden dat de passagier de toestemming wordt geweigerd om aan boord te gaan. Bij aankomst in het VK moet de passagier opnieuw een bewijs van een geldige ETA overleggen dat gekoppeld is aan zijn biometrisch paspoort.

Reizen met de UK ETA voor Belizaanse burgers

Een UK ETA is geldig in de vier landen van het Verenigd Koninkrijk, waardoor Belizanen kunnen reizen naar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Je hebt geen extra papierwerk of vergunningen nodig om over deze Britse eilanden te reizen. Als je niet naar Noord-Ierland maar naar de Republiek Ierland reist, heb je een geldig EU-visum voor de Schengenzone nodig. Meer informatie is te vinden op de pagina met veelgestelde vragen over het VK.

Belizanen in het Verenigd Koninkrijk

Belizanen kunnen zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk reizen als lid van het Gemenebest van Naties. Met meer dan 400.000 inwoners hebben alle in aanmerking komende Belizanen het recht om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken voor toerisme en andere niet-werkgerelateerde redenen. Hoewel er geen rechtstreekse vluchten zijn, bieden verbindingen in Mexico en de Verenigde Staten toegang tot alle grote luchthavens in het Verenigd Koninkrijk.