De UK ETA voor Finse burgers: Een complete gids

Als je van plan bent om het Verenigd Koninkrijk na 2024 te bezoeken, moet je op de hoogte zijn van het nieuwe ETA-systeem van het Verenigd Koninkrijk. Binnen deze nieuwe regeling zullen alle onderdanen die momenteel geen visum nodig hebben om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken, inclusief Finnen, een ETA moeten aanvragen voordat ze op reis gaan. Zonder deze ETA is toegang tot het Verenigd Koninkrijk verboden. Lees in deze gids hoe het systeem werkt en hoe je een ETA aanvraagt voor Finse burgers.

Wat is de UK ETA voor inwoners van Finland?

Het nieuwe ETA-systeem van het Verenigd Koninkrijk zal in 2024 volledig operationeel zijn. Een ETA, wat Electronic Travels Authorisation betekent, is een nieuwe vergunningsregeling die werkt als een visumontheffing. De principes van de regeling zijn misschien bekend bij mensen die ervaring hebben met een bezoek aan de VS, waar een vergelijkbare ESTA-regeling (Electronic System for Travel Authorization) bestaat. Ook de EU, waaronder Finland, heeft zijn eigen ESTA (European Travel Information and Authorisation System) voor bezoekers die geen visum nodig hebben.

In een poging om de veiligheid te versterken en het grensentree-proces volledig te digitaliseren, werd het Britse ETA-systeem aangekondigd als onderdeel van een nieuwe Nationality and Borders Bill. Voor Finse bezoekers zal dit een extra online stap toevoegen in de vorm van een digitale ’toestemming om te reizen’ aanvraag.

Deze nieuwe ETA-regel is van invloed op Finnen, naast 91 andere landen, waaronder alle EU-staten, behalve de Republiek Ierland. Het gaat om landen die geen visum nodig hebben voor een kort verblijf van maximaal 6 maanden in het Verenigd Koninkrijk. Dit dekt toeristische en zakenreizen, maar ook familiereünies, inschrijvingen voor onderwijs of medische behandelingen. Dit zijn allemaal geldige redenen om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen met een ETA.

Wat zijn de gevolgen van het nieuwe ETA-systeem voor Finse burgers?

De nieuwe UK ETA is een extra stap in het reisproces. Finnen kunnen niet langer gewoon met een paspoort het Verenigd Koninkrijk binnenkomen; ze moeten zich voorbereiden op een ETA en deze ontvangen voordat ze aankomen. Dit verandert de universele vrijheid van verkeer die ooit voor Finnen gold. Kortom, Finse burgers kunnen niet meer zo gemakkelijk naar het Verenigd Koninkrijk reizen als naar de rest van de EU.

Finnen hebben nog steeds geen visum nodig om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Ze mogen het land legaal bezoeken voor maximaal 180 dagen per reis. Voor een verblijf van meer dan 180 dagen en voor Finnen die in het Verenigd Koninkrijk gaan werken, is een visum vereist. Hoewel een visumaanvraag niet nodig is voor een kort verblijf, is een UK ETA voor Finse burgers dat wel. Zonder ETA mogen Finnen het Verenigd Koninkrijk niet in.

De ETA-aanvraag verloopt online en is snel en gemakkelijk. Er zijn geen fysieke documenten of persoonlijke bezoeken aan het consulaat nodig, zoals hieronder wordt uitgelegd.

Een UK ETA aanvragen voor Finse burgers

Hoewel het ETA-systeem nog moet worden afgerond, zijn de basisbeginselen bekend. Ten eerste is bekendgemaakt dat alle 92 huidige visumvrije landen, waaronder Finland, in aanmerking komen voor een ETA. Er is ook een volledige lijst met vereisten gepubliceerd. Dit kan veranderen naarmate de ETA zijn testjaar doormaakt, maar het geeft een goed overzicht van wat er verwacht kan worden tijdens de aanvraagprocedure.

Finse onderdanen moeten online een ETA aanvragen via het officiële portaal van het Verenigd Koninkrijk. Dit systeem is ontworpen om volledig digitaal te werken, zonder papieren of gemailde documenten. U hoeft ook geen consulaat, ambassade of visumcentrum te bezoeken als u naar het Verenigd Koninkrijk gaat. De aanvrager moet het volgende bij de hand hebben wanneer hij het online formulier invult:

– Een geldig biometrisch paspoort uitgegeven door een land dat hiervoor in aanmerking komt, zoals Finland.
– Een recente digitale pasfoto.
– Persoonlijke gegevens, waaronder volledige naam/namen, geboortedatum, beroep en contactgegevens.
– Het doel en de details van reisarrangementen binnen het Verenigd Koninkrijk.
– Een creditcard of bankpas om de ETA aanvraagkosten te betalen.

Finse sollicitanten moeten ook een openbaarmakingsformulier invullen dat bevestigt dat de sollicitant geen strafblad heeft, geen immigratiemisdrijven heeft begaan en geen lid is van een verboden groep. Dergelijke veiligheidsvragen moeten nauwkeurig beantwoord worden om het risico op vervolging in de toekomst te vermijden. Als een aanvrager een risico blijkt te vormen voor de veiligheid van het Verenigd Koninkrijk, wordt hem de toegang geweigerd. Voor mensen met een strafblad is vaak een standaardvisum nodig in plaats van een ETA.

ETA-verwerking voor het Verenigd Koninkrijk voor Finse burgers

De ETA-aanvraag zelf duurt niet langer dan 10 minuten. Na het indienen en na betaling van de vergoeding kan het echter tot 72 uur duren voordat het verwerkt is. Het VK streeft ernaar de verwerkingstijd kort te houden, maar er kunnen vertragingen optreden. Dit gebeurt allemaal elektronisch, met een e-mail om het succes van de aanvrager te bevestigen.

Aangezien de mogelijke verwerkingstijd 72 uur is, moeten Finse aanvragers ervoor zorgen dat ze hun aanvraag tijdig voor hun geplande reisdatum indienen. Aangezien een ETA nu verplicht is, kan het niet tijdig aanvragen van een vergunning ertoe leiden dat een aanvrager de toegang tot het land wordt geweigerd. Als een ETA wordt afgewezen, wordt er een beroepsprocedure verwacht. De aanvrager kan worden gevraagd om in plaats daarvan een visum in te vullen, vooral als hij niet voldoet aan bepaalde veiligheidseisen.

Finnen kunnen een ETA aanvragen vanaf elke locatie en ongeacht hoe ze het Verenigd Koninkrijk willen binnenkomen. Finnen die door Europa reizen en bijvoorbeeld via Frankrijk binnenkomen, moeten aan de grens met het Kanaal een geldig ETA laten zien. Dit hoeft niet in Finland voltooid te worden, maar kan in Frankrijk of een andere locatie gedaan worden als je door Europa toert.

Ongeacht de manier waarop de aanvrager het VK binnenkomt, moet een goedgekeurde ETA worden voorgelegd aan de grens en soms in het land van vertrek. Van directe vervoerders wordt verwacht dat ze hun passagiers screenen om er zeker van te zijn dat ze een geldig ETA hebben. Het niet kunnen tonen van een ETA-bevestiging kan ertoe leiden dat de passagier niet mag instappen. Bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk moet de passagier zijn geldige ETA en biometrisch paspoort overleggen bij een eGate voor snelle toegang tot de grens.

Reizen met de UK ETA voor Finse burgers

Een UK ETA is geldig in het hele Verenigd Koninkrijk, waardoor Finnen zonder extra papierwerk naar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland kunnen reizen. Hieronder vallen ook kroonafhankelijkheden zoals het eiland Man, Jersey of Guernsey. Bovendien kunnen Finnen als EU-leden naar het Verenigd Koninkrijk reizen via veerboothavens, zoals Frankrijk en Ierland. Finse bezoekers kunnen de UK FAQ raadplegen voor meer informatie.

Fins in het Verenigd Koninkrijk

Finnen kunnen zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk reizen en hoeven alleen een ETA aan te vragen. Er zijn tal van hoogtepunten voor Finnen die een bezoek brengen aan het Verenigd Koninkrijk, van culturele centra zoals Londen tot de nationale parken van het land. Er wonen naar schatting zo’n 20.000 Finnen in het Verenigd Koninkrijk, van wie velen naar Londen komen voor werk en plezier. Er zijn ook veel manieren om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen vanuit Finland, waaronder rechtstreekse vluchten vanuit Helsinki, Tampere en Rovaniemi.