De UK ETA voor Bulgaarse burgers: Wat u moet weten

Wanneer het nieuwe ETA-systeem in werking treedt, zal het voor veel bezoekers, waaronder Bulgaarse burgers, het proces van reizen naar het Verenigd Koninkrijk veranderen. Vanaf 2024 moeten Bulgaren een ETA aanvragen voordat ze het land in mogen. In deze gids wordt uitgelegd hoe de ETA-regeling werkt, hoe u deze aanvraagt en wat de gevolgen zijn voor Bulgaren die naar het Verenigd Koninkrijk willen reizen.

Wat is de UK ETA voor Bulgaarse burgers?

De ETA, wat staat voor Electronic Travel Authorisation, is gebaseerd op soortgelijke programma’s die al in andere landen bestaan. Het is met name geïnspireerd op de Canadese ETA en de Amerikaanse ESTA. De ETA is ontworpen om de Britse overheid meer overzicht te geven over mensen die naar het land komen en om het makkelijker te maken veiligheidsrisico’s uit te sluiten. Het vormt een integraal onderdeel van een groter initiatief om de grenzen van het Verenigd Koninkrijk te digitaliseren.

Bulgaarse burgers hebben geen visum nodig om voor een korte periode naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Dit zal niet veranderen: de ETA is geen visum en heeft een veel eenvoudigere, snellere aanvraagprocedure. Het dient als een digitale reisvergunning. Wanneer een reiziger een ETA voor Bulgaarse burgers krijgt, krijgt hij toestemming om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen.

Wat betekent de ETA voor Bulgaarse reizigers?

Het Verenigd Koninkrijk heeft een lijst van 92 landen die deel uitmaken van zijn visumontheffingsprogramma’s. Burgers van deze landen hebben geen visum nodig om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Zij zijn de reizigers die de ETA moeten aanvragen wanneer de nieuwe regeling van kracht wordt. Als EU-lidstaat staat Bulgarije op de lijst.

Sommige Bulgaren hebben een visum nodig voor het Verenigd Koninkrijk, waaronder iedereen die van plan is om er langer dan zes maanden te verblijven of permanent te wonen. Daarnaast moeten alle Bulgaren die in het Verenigd Koninkrijk willen werken – zelfs als ze van plan zijn om er slechts tijdelijk te blijven – een visum aanvragen. De visumaanvraagprocedure staat los van de ETA.

Bulgaren die van plan zijn om minder dan zes maanden in het Verenigd Koninkrijk te verblijven, hebben geen visum nodig, maar wel een goedgekeurde ETA. Er zijn een aantal redenen waarom Bulgaren naar het Verenigd Koninkrijk willen reizen, en het aanvragen van een ETA maakt nu deel uit van het proces. Deze redenen kunnen onder andere de volgende zijn:

– Toerisme
– Zakenreizen
– Kortlopende cursussen of studieprogramma’s
– Bezoek aan vrienden en familie
– Medische behandeling

ETA aanvragen voor het Verenigd Koninkrijk voor Bulgaarse burgers

Op dit moment is er al wat informatie vrijgegeven over het aankomende ETA-systeem. Deze informatie kan worden gewijzigd naarmate het programma wordt afgerond. Het geeft reizigers een idee van wat ze kunnen verwachten wanneer het ETA-systeem volledig is ingevoerd.

Het ETA-aanvraagformulier is een online formulier. Reizigers kunnen op geen enkele andere manier een aanvraag indienen, aangezien de ETA deel uitmaakt van een volledig digitaal systeem.

Voordat je op reis gaat, kun je het beste de lijst met vereisten voor de ETA bekijken. Zo kunnen ze zich voorbereiden op het aanvraagformulier en ervoor zorgen dat ze alles hebben wat ze nodig hebben. Het ETA-programma vereist onder andere het volgende:

– Een geldig biometrisch paspoort van een land dat op de lijst staat. Bulgarije staat op deze lijst.
– Een recente digitale pasfoto.
– Persoonlijke informatie – dit zijn gegevens zoals geboortedatum, arbeidsinformatie, contactgegevens, enz.
– De reden voor het bezoek van de reiziger aan het Verenigd Koninkrijk.
– Enkele details over de geplande reis naar het Verenigd Koninkrijk, zoals het adres terwijl je in het land bent.
– Betaling van de ETA-aanvraagkosten.

Naast deze persoonlijke informatie moeten sollicitanten ook aangeven of ze een strafblad hebben, of ze ooit lid zijn geweest van een verboden groep of organisatie en of ze in het verleden immigratiemisdrijven hebben gepleegd. Deze gegevens worden gebruikt om te controleren op mogelijke veiligheidsrisico’s. Reizigers die een bedreiging vormen voor het Verenigd Koninkrijk zullen hun ETA-aanvraag geweigerd zien.

Verwerking van de UK ETA voor Bulgaarse burgers

Bij het aanvragen van een ETA moeten aanvragers een niet-restitueerbare vergoeding betalen. Deze kan online worden betaald en moet volledig worden betaald voordat de aanvraag in behandeling kan worden genomen.

Verwacht wordt dat het verwerken van de ETA tot 72 uur in beslag zal nemen. Reizigers moeten rekening houden met deze verwerkingstijd wanneer ze hun reis naar het Verenigd Koninkrijk plannen. Vervoerders zullen waarschijnlijk een goedgekeurde ETA als vervoersvoorwaarde stellen. Dit betekent dat een passagier die geen UK ETA voor Bulgaarse burgers kan laten zien op de luchthaven van vertrek, niet mag reizen.

Reizigers moeten hun ETA opnieuw laten zien wanneer ze het VK binnenkomen en door de grenscontrole gaan. Reizigers die het Verenigd Koninkrijk binnenkomen via andere vervoersmiddelen, zoals de Kanaaltunnel vanuit Frankrijk, moeten ook een ETA laten zien voordat ze het land in mogen. Reizigers van wie de ETA-aanvraag is afgewezen, kunnen tegen de beslissing in beroep gaan. Als dit niet lukt, kunnen ze misschien een visum aanvragen om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen, maar dit is een langer en ingewikkelder proces.

Reizen met de UK ETA voor Bulgaarse burgers

Zodra een Bulgaar een ETA heeft gekregen, kan hij vrij rondreizen in het Verenigd Koninkrijk. Er is geen interne grenscontrole die Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland van elkaar scheidt, wat betekent dat bezoekers zich naar believen tussen deze vier landen kunnen verplaatsen. Bulgaarse reizigers wordt aangeraden de UK ETA FAQ pagina te bekijken voor meer informatie.

Bulgaren in het Verenigd Koninkrijk

Aangezien er ongeveer 100.000 Bulgaren in het Verenigd Koninkrijk wonen, komen veel Bulgaren naar het land om vrienden en familieleden te bezoeken die zich daar hebben gevestigd. De grootste Bulgaarse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk is gevestigd in de hoofdstad Londen, die ook de populairste bestemming is voor toeristen. Naast het bezoeken van vrienden en familie, kunnen Bulgaarse reizigers naar het Verenigd Koninkrijk komen om te studeren of gewoon genieten van een korte vakantie.