UK ETA voor Roemeense burgers: Een complete gids

Als onderdeel van haar inspanningen om de zichtbaarheid en veiligheid aan de grenzen te verbeteren, heeft de Britse regering het UK ETA-systeem ingevoerd om aankomsten te stroomlijnen en de algemene efficiëntie voor reizigers die vrijgesteld zijn van een visum te verbeteren. Deze gids gaat dieper in op het nieuwe ETA-systeem en alles wat je moet weten om met succes een autorisatie aan te vragen. We bespreken wanneer je de UK ETA voor Roemeense burgers moet aanvragen, hoe lang het duurt voordat je een autorisatiebesluit ontvangt, welke documenten je nodig hebt om de aanvraag in te dienen en nog veel meer.

Wat is de UK ETA voor Roemeense burgers?

De UK ETA is een nieuw online systeem dat het reizen naar het Verenigd Koninkrijk zal vergemakkelijken voor in aanmerking komende burgers van landen die momenteel zijn vrijgesteld van visumplicht. Roemeense burgers vallen onder het visumvrijstellingsprogramma. Het ETA-systeem is opgezet om het immigratieproces te versterken en te stroomlijnen, terwijl het ook helpt om potentiële veiligheidsrisico’s van reizigers uit landen zonder visum te verminderen. Het ETA-systeem vereist dat aanvragers persoonlijke informatie en relevante documenten verstrekken via een beveiligd online formulier.

Zodra een aanvraag is goedgekeurd, wordt de ETA direct gekoppeld aan het paspoort van de aanvrager en hoeft deze alleen nog zijn paspoort te tonen bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk. De Britse regering is momenteel bezig met het uitrollen van haar plannen voor de implementatie van een ETA-systeem in alle landen over de hele wereld die vrijgesteld zijn van visumplicht. Daarom moeten Roemeense burgers die van plan zijn om vanaf 2024 het Verenigd Koninkrijk te bezoeken, voorafgaand aan hun reis een ETA aanvragen als ze zonder complicaties het land in willen komen.

Hoe lang duurt een ETA-vergunning voor het Verenigd Koninkrijk?

De UK ETA is geldig voor een periode van zes maanden of 180 dagen. Merk op dat het aftellen tot deze periode begint met de afgifte van de ETA en niet vanaf het moment dat de reiziger het Verenigd Koninkrijk binnenkomt. Dit betekent dat aanvragers in het bezit moeten zijn van een geldig paspoort met een resterende geldigheidsduur van ten minste zes maanden voor de vervaldatum om goedgekeurd te worden voor een ETA. Deze vereiste helpt ervoor te zorgen dat personen toegang krijgen tot het Verenigd Koninkrijk en in staat zijn om in het land te blijven tot het einde van hun verblijf zonder hun paspoort te vernieuwen.

Met 180 dagen hebben reizigers genoeg tijd om Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland volledig te verkennen tijdens hun bezoek. Om er zeker van te zijn dat ze het grootste deel van de 180 dagen in het VK doorbrengen, moeten reizigers sterk overwegen om één of twee weken voor hun vertrekdatum een ETA aan te vragen. Reizigers moeten ook bijhouden hoe lang hun ETA nog duurt, omdat het overschrijden van de toegestane tijd kan leiden tot mogelijke juridische gevolgen.

Als bezoekers met een ETA reizen, moeten ze er ook voor zorgen dat ze aan alle andere vereisten van de immigratiedienst voldoen, zoals voldoende geld hebben om te reizen tijdens hun verblijf. Naast het voldoen aan deze vereisten bij aankomst in het land, moeten reizigers er ook aan denken dat het mogelijk is dat hen gevraagd wordt naar verdere reisplannen en eventuele activiteiten die gepland zijn tijdens hun verblijf, zoals werk- of studieprogramma’s.

Wat zijn de gevolgen van de ETA voor Roemeense reizigers?

Roemenië maakt momenteel geen deel uit van het Schengengebied, dat vrij verkeer van personen binnen bepaalde EU-landen mogelijk maakt zonder dat er visa nodig zijn. Als alles volgens plan verloopt, zijn er echter resoluties in de maak die ervoor kunnen zorgen dat Roemenië begin 2023 toetreedt tot Schengen. Als dit lukt, kunnen Roemenen zich vrij bewegen tussen Schengenlanden zonder aanvullende visa of vergunningen.

Ondanks het feit dat het Verenigd Koninkrijk geen deel uitmaakt van de Schengenzone, kunnen Roemenen zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk reizen dankzij hun sterke paspoortpositie(17e van alle paspoorten wereldwijd). Dit visumvrije privilege gaat echter veranderen met de implementatie van het ETA-systeem vanaf 2024. Roemenen moeten een geldige ETA hebben voordat ze aankomen in de haven van binnenkomst in het VK. Wie er geen heeft, loopt het risico de toegang geweigerd te worden en dat zijn reis helemaal geannuleerd wordt. Daarnaast worden online aanvraagkosten in rekening gebracht voor elke persoon die een ETA aanvraagt.

Welke groepen bezoekers komen in aanmerking voor de UK ETA?

Plezier

Bezoekers die voor hun plezier of vrije tijd naar het Verenigd Koninkrijk reizen, komen in aanmerking voor de ETA. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die het rijke culturele erfgoed van het land willen verkennen, familie en vrienden willen bezoeken of gewoon willen genieten van de natuurlijke schoonheid.

Bedrijf

Zakelijke bezoekers die reizen voor legitieme zakelijke activiteiten, zoals het bijwonen van conferenties, het doen van onderzoek of het deelnemen aan trainingen, komen ook in aanmerking voor een ETA. Zakelijke bezoekers kan worden gevraagd een uitnodigingsbrief te overleggen van het Britse bedrijf dat ze willen bezoeken.

Studies op korte termijn

Wie minder dan zes maanden in het Verenigd Koninkrijk wil studeren, kan ook een ETA gebruiken in plaats van een visum. Kortlopende studieprogramma’s omvatten taalcursussen, beroepsopleidingen en andere soortgelijke programma’s die niet langer dan zes maanden studie vereisen.

Medische behandeling

Personen die het Verenigd Koninkrijk uitsluitend bezoeken voor medische behandeling kunnen ook een ETA krijgen in plaats van vooraf een visum aan te vragen. Hieronder vallen Roemeense burgers die poliklinische afspraken en consulten met artsen nodig hebben, maar ook mensen die een operatie of andere behandeling moeten ondergaan waarvoor ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen en daarna moeten herstellen.

Doorvoer

Roemeense burgers die van plan zijn om door het Verenigd Koninkrijk te reizen, kunnen een ETA aanvragen. Het ETA-systeem heeft geen invloed op luchthaventransit en landzijdige transit.

ETA-vereisten voor het Verenigd Koninkrijk

Om een UK ETA voor Roemeense burgers te verkrijgen, moeten aanvragers een geldig biometrisch paspoort hebben en aan bepaalde vereisten voldoen. Ten eerste moeten ze een duidelijke intentie hebben om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen voor toerisme, zaken, medische behandeling of doorreis. Aanvragers mogen geen strafblad hebben en moeten kunnen aantonen dat ze van goed zedelijk gedrag zijn en zich aan het vroegere immigratiebeleid hebben gehouden. Dit houdt ook in dat u geen overtredingen of overtredingen heeft begaan met betrekking tot immigratiegerelateerde zaken in het verleden toen u in het Verenigd Koninkrijk (of elders) was. De aanvrager moet aantonen dat hij/zij van plan is het VK te verlaten voordat zijn/haar ETA verloopt. Een ETA wordt alleen afgegeven met een geldigheidsduur van 180 dagen.

UK ETA Aanvraagprocedure

De procedure is over het algemeen vrij eenvoudig en bestaat uit het verzamelen van persoonlijke, contact-, paspoort- en werkinformatie van aanvragers om de aanvraagprocedure te starten. Daarnaast kunnen betalingsgegevens, zoals de gegevens van een bankpas of creditcard, vereist zijn. Zodra alle benodigde informatie is verstrekt, is de verwerkingstijd meestal een paar dagen. De verwerkingstijd is echter niet gegarandeerd en vertragingen zijn mogelijk als gevolg van fouten of onvolledige informatie tijdens de eerste aanvraag.

Als een ETA-aanvraag om welke reden dan ook wordt afgewezen, kunnen Roemeense reizigers nog steeds een visum aanvragen via de traditionele papieren aanvraagprocedure. Dit proces kan meer tijd in beslag nemen en kan reisarrangementen verstoren als het niet ruim van tevoren is gepland.