Uw complete gids voor de nieuwe UK ETA voor Tongaanse burgers

Op dit moment is het Verenigd Koninkrijk bezig met de ontwikkeling van een nieuw programma van digitale reisvergunningen, de ETA. Deze regeling, die in 2024 van start moet gaan, zal het huidige visumontheffingssysteem vervangen. Tongaanse bezoekers aan het Verenigd Koninkrijk behoren tot de reizigers die de gevolgen zullen ondervinden van de invoering van de ETA. Lees deze gids om alles te weten te komen over hoe het nieuwe reisprogramma zal werken en ontdek hoe je een ETA aanvraagt.

Wat is de UK ETA voor Tongaanse burgers?

De afgelopen jaren hebben veel verschillende landen over de hele wereld digitale reisvergunningen voor bezoekers ontwikkeld. Frequente reizigers zijn misschien al bekend met een aantal van deze programma’s, waaronder ESTA in de Verenigde Staten en ETA in Canada. Net als deze, zal de nieuwe ETA, of Electronic Travel Authorisation, van het Verenigd Koninkrijk bezoekers toelaten om het land binnen te komen zonder een visum aan te vragen. In plaats daarvan kunnen ze binnenkomen met een digitale reisvergunning.

De ETA is een onderdeel van een breder Brits overheidsprogramma om de grenzen van het land te digitaliseren. Wanneer het wordt ingevoerd, zal het de regering meer overzicht geven over mensen die het land binnenkomen, waardoor een effectievere grenscontrole mogelijk wordt en het gemakkelijker wordt om potentiële bedreigingen voor de veiligheid van het Verenigd Koninkrijk op te sporen.

Wat zijn de gevolgen voor Tongaanse reizigers?

Tonga is lid van het Gemenebest van Naties. Net als andere landen van het Gemenebest staat het op de lijst van 92 landen waarmee het Verenigd Koninkrijk visumvrijstellingsovereenkomsten heeft gesloten. Dit betekent dat Tongaanse burgers geen visum hoeven aan te vragen om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken. In het huidige systeem kunnen houders van een Tongaans paspoort het land binnenkomen zonder dat ze andere documenten hoeven aan te schaffen. Dit zal veranderen wanneer het nieuwe ETA-systeem wordt gelanceerd, aangezien Tonganen nu een ETA moeten aanvragen voordat ze op reis gaan.

Het Verenigd Koninkrijk is al lang een populaire bestemming voor Tonganen. De twee landen hebben historische banden en Tonga blijft lid van het Gemenebest. Tongaanse bezoekers komen om verschillende redenen naar het Verenigd Koninkrijk. Deze kunnen zijn:

– Toerisme
– Zakenreizen
– Cursussen
– Vrienden en familie bezoeken
– Medische behandeling

Ongeacht de reden van het bezoek van een individuele reiziger aan het Verenigd Koninkrijk, zal deze een UK ETA voor Tongaanse burgers moeten aanvragen. Het aanvraagformulier is “one size fits all”, dus elke aanvrager gebruikt hetzelfde formulier, ongeacht de reden waarom hij/zij reist. Als ze goedgekeurd zijn voor een ETA, mogen ze maximaal zes maanden in het Verenigd Koninkrijk blijven.

Er zijn bepaalde omstandigheden waarin reizigers uit Tonga een visum moeten aanvragen om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. De invoering van het ETA-programma zal hier geen verandering in brengen en het visumaanvraagsysteem zal op geen enkele manier worden gewijzigd door de nieuwe ETA. Tonganen die in het Verenigd Koninkrijk willen werken, er permanent willen wonen of langer dan zes maanden in het land willen verblijven, moeten een visum aanvragen, zowel onder de status quo als na de inwerkingtreding van het ETA-systeem.

ETA aanvragen voor Tongaanse burgers

Tongaanse reizigers kunnen de ETA aanvragen via een online formulier dat zal worden uitgegeven door de Britse overheid. Aangezien de ETA deel uitmaakt van een groter, uitsluitend digitaal programma, zullen er geen papieren alternatieve formulieren beschikbaar zijn. De ETA-aanvraagkosten moeten ook online worden betaald.

Op het online aanvraagformulier moeten reizigers een aantal velden invullen met informatie over zichzelf, hun achtergrond en hun reisplannen. Sommige details van deze vereisten voor de ETA zijn al vrijgegeven, maar de exacte indeling van het aanvraagformulier en de formulering van de vragen kunnen nog veranderen. Het systeem is nog niet afgerond, dus sommige informatie is op dit moment nog niet beschikbaar. Het is bijvoorbeeld bekend dat de ETA een aanvraagvergoeding zal hebben, maar de prijs is nog niet bekendgemaakt. Hoewel deze informatie kan veranderen, moeten reizigers er toch even naar kijken, omdat het hen een algemeen idee geeft van hoe de aanvraag eruit zal zien. Enkele van de vereisten zijn de volgende:

– Een geldig biometrisch paspoort uitgegeven door een van de landen op de toelatingslijst.
– Een recente digitale pasfoto.
– Persoonlijke informatie. Dit omvat gegevens zoals geboortedatum, arbeidsinformatie, contactgegevens, enz.
– Het doel van het bezoek van de reiziger aan het Verenigd Koninkrijk.
– Details over de geplande reis naar het Verenigd Koninkrijk, zoals een adres terwijl je in het land bent.
– Een pinpas of creditcard voor de ETA aanvraagkosten.
– Openbaarmaking van een strafblad, vroegere immigratieovertredingen en lidmaatschap (vroeger of nu) van verboden groepen of organisaties.

Een van de belangrijkste redenen voor de implementatie van het nieuwe ETA-systeem is veiligheid. Reizigers wordt gevraagd om gevoelige informatie over hun verleden vrij te geven, zodat de Britse autoriteiten potentiële veiligheidsrisico’s snel kunnen opsporen. Van een aanvrager met banden met terroristische groeperingen en georganiseerde misdaad of bendes kan de aanvraag worden afgewezen.

Aanvragers moeten er bij het invullen van hun formulier op letten dat ze dit correct doen. Wanneer deze volledig is ingevuld en de aanvraagkosten zijn betaald, kan de aanvraag in behandeling worden genomen. Onvolledige of onbetaalde aanvragen worden niet in behandeling genomen.

ETA-verwerking voor Tongaanse burgers

Verwacht wordt dat de ETA tot 72 uur verwerkingstijd in beslag zal nemen. Als het succesvol is, hoeft een reiziger geen verdere stappen te ondernemen. Ze hebben nu toestemming om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen en kunnen aan hun reis beginnen. Ze moeten klaar zijn om hun goedgekeurde ETA voor Tongaanse burgers te tonen bij de boarding gate van hun luchthaven van vertrek en opnieuw bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk.

Als een ETA-aanvraag wordt afgewezen, kan de aanvrager desgewenst in beroep gaan. Aanvragers van wie het beroep niet slaagt, kunnen in plaats daarvan misschien een visum aanvragen om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken, hoewel dit een veel langer proces is.

Verwacht wordt dat de ETA een vervoersvoorwaarde wordt. Als een passagier dus geen goedgekeurde ETA kan laten zien op de luchthaven van vertrek, kan hem de toegang tot het vliegtuig worden geweigerd. Met dit in gedachten is het uiterst belangrijk dat reizigers zich goed organiseren. Ze moeten hun aanvraag vroegtijdig afronden, zodat er genoeg tijd is voor de verwerking.

Reizen met de UK ETA voor Tongaanse burgers

Met een goedgekeurde ETA kan een Tongaanse reiziger het Verenigd Koninkrijk binnenkomen en er maximaal zes maanden blijven. Ze kunnen vrij reizen tussen de vier landen van het Verenigd Koninkrijk: Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. De onafhankelijke Republiek Ierland, waarmee het Verenigd Koninkrijk zijn enige landgrens deelt, valt niet onder de ETA.

Tonganen die andere landen willen bezoeken, moeten de relevante inreisvereisten opzoeken. Het Verenigd Koninkrijk maakt geen deel uit van de Europese Unie of de Schengenzone en de ETA heeft geen rechtsgeldigheid in andere delen van Europa.