UK ETA geschiktheid: Wie heeft een ETA nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen?

Alle reizigers die geen visum nodig hebben om het Verenigd Koninkrijk (VK) te bezoeken, moeten binnenkort een Electronic Travel Authorization (ETA) aanvragen voordat ze naar Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland reizen.

De UK ETA kost £10 per aanvraag en is twee jaar geldig, waardoor meerdere korte bezoeken van maximaal zes maanden mogelijk zijn.

Dit omvat een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk voor vrije tijd, toegestane zakelijke activiteiten en een korte studie. Doorreizigers en tijdelijke creatieve werknemers die maximaal drie maanden in het Verenigd Koninkrijk verblijven onder de concessie Creatief visum moeten ook een ETA hebben.

Weet je nog steeds niet zeker of je een UK ETA nodig hebt? Hier zijn meer details over wie een ETA nodig heeft of is vrijgesteld en of iemand in plaats daarvan een visum nodig heeft.

Wie kan zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk reizen?

Onder reizigers zonder visum vallen ook burgers van landen met een visumontheffingsstatus met het Verenigd Koninkrijk. Hieronder vallen burgers van de Europese Unie (EU) en burgers van andere landen, zoals de Verenigde Staten van Amerika (VS), Canada, Australië en meer.

De definitieve lijst van landen waarvan de burgers een ETA nodig hebben, moet nog worden bevestigd. Om te beginnen moeten reizigers uit de volgende 92 landen een geldige UK ETA aanvragen en ontvangen voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen.

Momenteel moeten alleen burgers van Jordanië, Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een geldig ETA hebben om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken voert de ETA geleidelijk in op basis van nationaliteit om een soepele overgang te garanderen. Binnenkort wordt bekendgemaakt welke nationaliteiten een ETA kunnen aanvragen en nodig hebben om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken.

Er zal voldoende tijd worden uitgetrokken om ervoor te zorgen dat alle personen die een UK ETA nodig hebben ruim van tevoren op de hoogte zijn van de nieuwe vereiste.

Wie heeft er geen ETA nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen?

Zodra het systeem volledig operationeel is, verwacht de Britse overheid 30 miljoen ETA-aanvragen per jaar. Sommige mensen hoeven echter geen ETA te laten zien als ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Deze omvatten:

Houders van een Brits paspoort

Reizigers met een Brits paspoort hebben geen ETA nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Alle Britse staatsburgers met een geldig Brits paspoort zijn vrijgesteld van de ETA-regeling.

Houders van een paspoort van een burger van een Brits Overzees Gebied

De bijgewerkte richtlijnen voor ETA-vrijstellingen gelden nu ook voor mensen met een paspoort van een burger van het Britse overzeese gebied.

Houders van een Iers paspoort

Reizigers met een Iers paspoort hebben geen ETA van het Verenigd Koninkrijk nodig vanwege de Common Travel Area (CTA) Arrangement tussen het Verenigd Koninkrijk, de Republiek Ierland en de kroonafhankelijke gebieden Guernsey, Jersey en het eiland Man.

Selecteer legale inwoners van Ierland

Legaal ingezetenen van de Republiek Ierland zijn alleen vrijgesteld van het ETA-systeem als ze aan alle drie de voorwaarden voldoen. Dit zijn:

 • Ze wonen legaal in de Republiek Ierland.
 • Ze hebben geen visum nodig om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken.
 • Ze komen naar het Verenigd Koninkrijk via de Republiek Ierland, Guernsey, Jersey of het eiland Man.

Alle reizigers van 17 jaar en ouder moeten originele en geldige verblijfsdocumenten laten zien die zijn uitgegeven door de Ierse overheid. Deze omvatten:

 • Iers rijbewijs
 • Ierse leerlingvergunning
 • Medische kaart
 • Huisartsbezoekkaart
 • Europese ziekteverzekeringskaart
 • Ierse verblijfsvergunning
 • Permanente verblijfsvergunning
 • Nationale Leeftijdskaart

Reizigers met een Brits visum

Burgers van landen die een visum nodig hebben voor korte reizen naar het Verenigd Koninkrijk van maximaal zes maanden hebben geen ETA nodig. Personen die een Brits visum nodig hebben om te werken, te wonen of langer dan zes maanden in het land te verblijven, zijn ook vrijgesteld van de regeling.

Reizigers met immigratiestatus voor het VK

Mensen met een immigratiestatus in het Verenigd Koninkrijk, inclusief degenen die gevestigd en voorgevestigd zijn onder het European Union Settlement Scheme (EUSS), zijn ook vrijgesteld van het ETA-systeem.

Bewijs van een Britse immigratiestatus omvat een digitale registratie of een eVisa gekoppeld aan het paspoort van de reiziger. Fysiek bewijs, zoals biometrische verblijfsvergunningen (BRP), stempels met natte inkt of vignetstickers op paspoorten, zijn ook geldig.

Het is belangrijk om op te merken dat fysieke weergaven van een Britse immigratiestatus binnenkort verouderd zullen zijn. Reizigers die ze nog steeds bij zich hebben, moeten zo snel mogelijk een eVisa aanvragen om reiscomplicaties te voorkomen.

Heb je een UK ETA of een UK visum nodig?

Ongeacht het land dat uw paspoort heeft uitgegeven, als u van plan bent om in het Verenigd Koninkrijk te gaan werken, wonen of verblijven of langer dan zes maanden wilt blijven, moet u een geschikt Brits visum aanvragen.