Complete gids voor de UK ETA voor Guatemalteekse burgers

Het huidige visumontheffingssysteem van het Verenigd Koninkrijk wordt binnenkort gewijzigd in het nieuwe ETA-programma. Dit systeem, dat in 2024 wordt ingevoerd, zal gevolgen hebben voor Guatemalteekse reizigers. Lees verder voor een complete gids met alles wat Guatemalteekse burgers moeten weten voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen.

Wat is de ETA voor burgers van Guatemala?

De ETA, wat staat voor Electronic Travel Authorisation, is een nieuw programma dat het huidige Britse systeem van visumontheffingen moet vervangen. Het is gebaseerd op systemen die de afgelopen jaren in andere landen zijn ingevoerd, zoals ESTA in de Verenigde Staten of ETA in Canada. Net als deze programma’s geeft de ETA de overheid meer toezicht op mensen die het land binnenkomen en biedt het een betere manier om potentiële veiligheidsrisico’s te screenen.

De ETA staat volledig los van het Britse visumprogramma. Het is geen visum en de aanvraagprocedure is veel eenvoudiger dan bij een visum. In plaats daarvan functioneert het als een soort digitale reisvergunning, die houders toestemming geeft om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Wanneer het van kracht wordt, zullen Guatemalteekse burgers een van de getroffen groepen zijn. Ze moeten een ETA aanvragen voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen.

Wat betekent de ETA voor Guatemalteekse reizigers?

Guatemala is een van de 92 landen die een visumvrijstellingsregeling hebben met het Verenigd Koninkrijk. Reizigers uit deze landen kunnen, onder het huidige systeem, het Verenigd Koninkrijk binnenkomen zonder papierwerk. Dit zal veranderen onder het nieuwe programma, aangezien deze reizigers een ETA zullen moeten aanvragen.

De UK ETA voor Guatemalteekse burgers geeft reizigers toestemming om maximaal zes maanden in het Verenigd Koninkrijk te verblijven. Ze kunnen om een aantal verschillende redenen naar het Verenigd Koninkrijk komen, zoals de redenen die hieronder worden beschreven:

– Toerisme
– Zakenreizen
– Kortlopende cursussen of studieprogramma’s
– Bezoek aan vrienden en familie
– Medische behandeling

Ongeacht de reden van hun bezoek aan het Verenigd Koninkrijk doorlopen Guatemalteekse reizigers dezelfde ETA-aanvraagprocedure. Er zijn enkele uitzonderingen, net zoals er uitzonderingen zijn op het huidige visumontheffingsprogramma. Guatemalteken die permanent in het Verenigd Koninkrijk willen wonen, er langer dan zes maanden willen verblijven of er willen werken, moeten allemaal een visum aanvragen. De visumaanvraagprocedure blijft volledig gescheiden van de ETA.

ETA aanvragen voor Guatemalteekse burgers

Guatemalteken die van plan zijn het Verenigd Koninkrijk te bezoeken, moeten de gepubliceerde lijst met vereisten voor de ETA bekijken. Enkele van deze vereisten zijn de volgende:

– Een geldig biometrisch paspoort van een land dat op de lijst staat.
– Een recente digitale pasfoto.
– Persoonlijke informatie, waaronder verschillende gegevens, zoals geboortedatum, arbeidsinformatie, contactgegevens, enz.
– De reden voor het bezoek van de reiziger aan het Verenigd Koninkrijk.
– Enkele basisgegevens over de geplande reis naar het Verenigd Koninkrijk, zoals het adres van de reiziger terwijl hij in het land is.
– Betaling van de ETA-aanvraagkosten.

Deze informatie kan worden gewijzigd. Het ETA-systeem is nog niet ingevoerd en sommige details kunnen veranderen naarmate het systeem wordt afgerond. De bovenstaande informatie geeft echter een algemeen overzicht van wat reizigers kunnen verwachten van het nieuwe programma.

Naast de hierboven vermelde vereisten moeten sollicitanten informatie verstrekken over hun verleden, waaronder een strafblad, vroegere immigratiemisdrijven en lidmaatschap (vroeger of nu) van een verboden groep of organisatie. De ETA is ontworpen om reizigers te signaleren die een potentiële bedreiging vormen voor de veiligheid van het Verenigd Koninkrijk of zijn burgers. ETA-aanvragers met ernstige overtredingen in het verleden kunnen als een risico worden beschouwd en hun aanvraag zal worden afgewezen.

ETA-aanvragers moeten de aanvraag online invullen. Dit is een volledig digitaal systeem en er zal geen optie zijn om een aanvraag per post in te dienen.

Verwerking van de UK ETA voor Guatemalteekse burgers

Een goedgekeurde ETA kan door reisvervoerders als vervoersvoorwaarde worden beschouwd. Dit betekent dat reizigers ruim op tijd moeten beginnen met hun aanvraag. Als ze hun vertrekgate op de luchthaven bereiken zonder een ETA te hebben om aan het personeel te laten zien, kunnen ze geweigerd worden.

Als onderdeel van de aanvraagprocedure moeten aanvragers een niet-restitueerbare vergoeding betalen. Zodra de aanvraag is voltooid en de vergoeding volledig is betaald, wordt de aanvraag als volledig beschouwd en kan deze worden verwerkt.

Het verwerken van een ETA-aanvraag kan tot 72 uur duren, dus aanvragers moeten hier rekening mee houden. Ze moeten hun ETA laten zien op de luchthaven van vertrek en opnieuw bij aankomst in het VK.

In sommige gevallen wordt een ETA-aanvraag afgewezen. Als dit gebeurt, heeft een aanvrager een aantal alternatieven om na te streven. Ten eerste kunnen ze in beroep gaan tegen de beslissing. Als dit niet lukt, kunnen ze misschien een visum aanvragen. Dit is een ingewikkelder proces met een veel langere verwerkingstijd. Reizigers met een ernstig strafblad die geen ETA krijgen, kunnen in plaats daarvan een visum aanvragen.

Reizen met de UK ETA voor Guatemalteekse burgers

Een goedgekeurde UK ETA voor Guatemalteekse burgers geeft een reiziger toestemming om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen en er maximaal zes maanden te verblijven. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit vier landen: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Er is geen grenscontrole tussen de vier, dus een reiziger met een ETA kan zich vrij bewegen tussen de vier. De Republiek Ierland is onafhankelijk en de ETA is daar geen geldig reisdocument.

Het Verenigd Koninkrijk maakt geen deel uit van de Schengenzone en is niet langer een lidstaat van de Europese Unie. Dit betekent dat de ETA Guatemalteken toestaat om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken, maar hen geen toestemming geeft om andere Europese landen binnen te komen. Guatemalteken die hun reis willen voortzetten door andere landen in Europa te bezoeken, moeten de relevante inreisvereisten bekijken. De Europese Unie is momenteel bezig met het invoeren van haar eigen elektronische reisvergunning, ETIAS genaamd.