ETA voor Nicaraguaanse burgers

Als je een Nicaraguaans staatsburger bent met plannen om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken in de komende jaren, moet je op de hoogte zijn van de nieuwe reisregels.

In overeenstemming met de nieuwe grens- en immigratiewetgeving zullen vanaf 2024 alle Britse grenzen gedigitaliseerd zijn en zullen alle bezoekers voor een kort verblijf een digitale vergunning (ETA) nodig hebben om toegang te krijgen tot het Verenigd Koninkrijk.

De nieuwe UK ETA geldt voor alle vormen van reizen en is noodzakelijk, of je nu de 13 uur durende vlucht van Nicaragua naar Londen neemt of het Verenigd Koninkrijk binnenkomt per veerboot of Eurostar trein vanaf het Europese vasteland. Alle luchthavens, zeehavens en Eurostar havens zullen eGates in gebruik hebben om ETA’s te controleren.

Hieronder staat alle informatie die een Nicaraguaans staatsburger nodig kan hebben om succesvol naar het Verenigd Koninkrijk te reizen vanaf 2024, inclusief hoe je beïnvloed zult worden door het nieuwe ETA-systeem en de aanvraagprocedure.

Wat is de UK ETA?

De nieuw ontwikkelde UK ETA voor Nicaraguaanse burgers is vergelijkbaar met het proces dat je zou volgen als je naar de Verenigde Staten of Canada zou reizen. Het is de bedoeling dat het Electronic Travel Authorisation (ETA) programma eind 2024 volledig is ingevoerd.

Alle grenscontroles worden volledig gedigitaliseerd en de ETA is een digitale vergunning die toegang verleent aan bezoekers die een goedgekeurde aanvraag hebben ingediend. De ETA geeft toegang tot alle vier de thuislanden van het Verenigd Koninkrijk: Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland.

De Britse regering heeft een lijst opgesteld waarop de ETA van toepassing is. Tot de 92 landen behoort Nicaragua. Alle redenen om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen vallen onder de ETA, inclusief het bezoeken van familie en vrienden, een vakantie of vrijetijdsreis, een zakenreis, korte studie en medische behandeling.

Wat zijn de gevolgen van het nieuwe systeem voor Nicaraguaanse burgers?

In de jaren voorafgaand aan het voorgestelde nieuwe ETA-systeem, konden Nicaraguaanse reizigers die het Verenigd Koninkrijk wilden bezoeken voor een periode van minder dan 6 maanden, dit doen met alleen een geldig paspoort – zolang ze voldeden aan de standaard bezoekersvereisten.

Voor een verblijf van langer dan zes maanden of het recht om in het Verenigd Koninkrijk te verblijven en te werken, was een visum nodig. Met de invoering van de ETA verandert er niets aan deze procedure of aan de voorwaarden voor Britse visumaanvragen.

De UK ETA voor Nicaraguaanse burgers is een nieuwe vereiste, maar het proces is ontworpen om eenvoudig en snel te zijn, met gemakkelijke toegankelijkheid, en biedt de Britse autoriteiten een grotere transparantie van immigratie en controle over hun grenzen.

Wat is de aanvraagprocedure voor een ETA?

De Britse overheid heeft richtlijnen uitgegeven voor het ETA-systeem, inclusief details over de aanvraagprocedure.

Hoewel sommige elementen nog kunnen veranderen voor de officiële start in 2024, kunnen Nicaraguaanse reizigers verwachten de procedure te volgen zoals hier beschreven:

ETA-aanvragen moeten online worden ingediend. Er zijn geen papieren of persoonlijke alternatieven. Het volgende is vereist:

– Een geldig Nicaraguaans biometrisch paspoort.
– Een recente pasfoto in digitaal formaat.

Op het aanvraagformulier moet de volgende informatie worden ingevuld:

– Persoonlijke gegevens – volledige naam, geboortedatum en huidig woonadres.
– Paspoortgegevens – nummer, datum van uitgifte en land van uitgifte.
– Werkgeversgegevens – naam, adres en contactgegevens.
– Reisgegevens, waaronder het doel van het bezoek aan het Verenigd Koninkrijk en het (de) verblijfadres(sen) tijdens het verblijf in het land.

Alle ETA-aanvragers, ongeacht hun nationaliteit, ras, geslacht of leeftijd, wordt gevraagd informatie te verstrekken over bepaalde aspecten van hun verleden en persoonlijke leven. Dit omvat gegevens over immigratiestatus, banden met verboden groepen, drugsverleden en strafblad. Er zullen ook vragen over gezondheid worden gesteld.

De verstrekte informatie wordt gecontroleerd aan de hand van nationale en wereldwijde databases die worden gebruikt door grensdiensten en de Britse overheid. Aanvragers die worden beschouwd als een veiligheidsrisico of gezondheidsbedreiging voor het Verenigd Koninkrijk krijgen geen ETA.

Hoe wordt de ETA-aanvraag verwerkt?

Betaling per pinpas of creditcard is vereist bij de aanvraag. Aanvragen zonder betaling worden niet in behandeling genomen. De verwachte verwerkingstijd voor een ETA-aanvraag is tussen 48 en 72 uur. Het kan echter langer duren, afhankelijk van de activiteiten op een bepaald moment.

Het wordt sterk aangeraden dat Nicaraguaanse reizigers hun ETA-aanvraag ruim voor de datum waarop ze willen reizen invullen.

Wat is de invloed van de UK ETA op het toelatingsproces?

Na goedkeuring wordt de ETA aan de reiziger toegekend in de vorm van een digitale vergunning die aan zijn paspoort is gekoppeld.

Alle afgegeven ETA’s worden geregistreerd in wereldwijde databases met geavanceerde passagiersinformatie, omdat internationale luchtvaartmaatschappijen verantwoordelijk blijven voor het feit dat hun passagiers over de juiste vergunningen beschikken om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Reizigers uit Nicaragua die geen goedgekeurde ETA (of visum) hebben, wordt de toegang tot het land geweigerd, zelfs in de aankomsthaven.

Wat is de tijdsperiode waarop een ETA betrekking heeft?

Een UK ETA voor Nicaraguaanse burgers is 180 dagen geldig vanaf de datum van afgifte. De enige uitzondering op deze regel is als het paspoort waaraan de vergunning is gekoppeld, verloopt voordat die 180 dagen zijn verstreken.

Bezoekers uit de bovengenoemde lijst van 92 landen (inclusief Nicaragua) mogen niet langer in het Verenigd Koninkrijk blijven dan de geldigheidsduur van hun eigen paspoort, ongeacht hoeveel tijd er nog resteert op hun ETA.

Als een Nicaraguaans staatsburger zich nog steeds in het Verenigd Koninkrijk bevindt wanneer zijn ETA afloopt, is de enige optie om een nieuwe aanvraag in te dienen als hij zijn verblijf wil verlengen. In bepaalde situaties kan het zelfs nodig zijn om terug te reizen naar Nicaragua om dit proces te voltooien.

Wie op zoek is naar meer informatie over het proces van de UK ETA aanvraag voor Nicaraguaanse burgers kan dit doen door deze veelgestelde vragen sectie te bezoeken.