De UK ETA voor Zwitserse burgers: Een uitgebreide gids

Als je in 2024 van Zwitserland naar het Verenigd Koninkrijk reist, heb je een reisvergunning nodig omdat de overheid een systeem voor de uitgifte van elektronische reistoestemmingen (ETA) zal uitrollen. De toestemming om te reizen is bedoeld voor burgers uit landen die zijn vrijgesteld van de visumplicht, zoals Zwitserland. Het verkrijgen van een reisvergunning is anders dan het verkrijgen van een visum, omdat de ETA alleen toestemming geeft om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken voor een kort verblijf van zes maanden. Lees verder om te ontdekken wat de elektronische reisvergunning inhoudt, wat de vereisten zijn en hoe u een ETA kunt krijgen voordat u het Verenigd Koninkrijk bezoekt.

Wat is de UK ETA voor Zwitserse burgers?

De elektronische reistoestemming van het Verenigd Koninkrijk is een Britse reisvergunning die binnenkort online beschikbaar zal zijn. De ETA van het Verenigd Koninkrijk voor Zwitserse burgers maakt deel uit van de regeling voor toestemming om te reizen die de Britse regering heeft ingevoerd om haar grenscontrolesysteem te verbeteren. Met een goedgekeurde ETA kunnen burgers uit in aanmerking komende landen Groot-Brittannië voor verschillende doeleinden bezoeken zonder visum.

Op dit moment heeft de Britse overheid overeenkomsten met verschillende landen waardoor reizigers zonder visum de Britse grenzen kunnen passeren. Het nadeel van visumvrije toegang tot het land is de minimale informatie die aan de grens wordt geregistreerd over de bezoekers. Dit maakt het voor de grensautoriteiten een uitdaging om het aantal reizigers dat het Verenigd Koninkrijk binnenkomt of verlaat en hun immigratiestatus bij te houden. Het is ook moeilijk om te voorkomen dat criminelen misbruik maken van de gastvrijheid van het Verenigd Koninkrijk. De invoering van een elektronisch systeem voor toestemming om te reizen is bedoeld om de gaten in het huidige immigratiesysteem te dichten.

Reizigers uit landen zonder visum komen in aanmerking voor de reisvergunning. Alle Europese landen, inclusief Zwitserland, behoren tot de landen die vrijgesteld zijn van visumplicht en voldoen aan de ETA-criteria. De UK ETA is niet van toepassing op reizigers die een Brits visum nodig hebben voordat ze op reis gaan. Het verkrijgen van een ETA is echter niet vergelijkbaar met het verkrijgen van een visum, omdat reizigers met een ETA alleen aan boord van een vliegtuig naar het Verenigd Koninkrijk kunnen gaan. De nieuwe digitale vergunning maakt gebruik van hetzelfde principe als Canada’s ETA-programma en ESTA in de Verenigde Staten, ontworpen om de controle en naleving aan de Britse grenzen te versterken.

Hoe de UK ETA Zwitserse burgers zal beïnvloeden

Zwitserland maakt deel uit van de Europese Unie en zelfs met Brexit hebben Zwitserse burgers speciale bewegingsvrijheid in en uit het Verenigd Koninkrijk. Zwitserse reizigers vallen onder de visumvrije overeenkomst en reizigers hebben geen visum nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Wanneer de ETA echter wordt ingevoerd, moeten Zwitserse burgers een reisvergunning aanvragen om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken.

Met een geldige ETA kunnen Zwitserse burgers het Verenigd Koninkrijk voor maximaal zes maanden bezoeken. Zwitserse burgers kunnen niet werken of een bedrijf openen met de ETA, maar ze kunnen wel het culturele erfgoed van het Verenigd Koninkrijk ervaren en de beste bezienswaardigheden van het land bezoeken. Met de UK ETA voor Zwitserse burgers kunnen reizigers uit Zwitserland zakelijke conferenties en workshops bijwonen en klanten ontmoeten.

Houders van een ETA kunnen het Verenigd Koninkrijk bezoeken voor een korte studie of medische behandeling. Reizigers kunnen de ETA ook gebruiken om familie te bezoeken en kortstondige verplichtingen in het land bij te wonen. Voor alle andere reisredenen die een langer verblijf in Groot-Brittannië vereisen, zoals langdurig studeren of werken in Groot-Brittannië, moeten Zwitserse staatsburgers naar de Britse ambassade of het Britse consulaat gaan om een visum aan te vragen.

Wat zijn de vereisten voor de UK ETA voor Zwitserse staatsburgers?

Hoewel alle details voor de UK ETA nog moeten worden afgerond, kunnen reizigers hier de vereisten voor het verkrijgen van een elektronische reisvergunning vinden. Enkele van de ETA-vereisten voor Zwitserse staatsburgers zijn de volgende:

– Een geldig paspoort: Zwitserse staatsburgers hebben een geldig paspoort met biometrische gegevens nodig om een ETA aan te vragen. Het paspoort moet geldig zijn en de vervaldatum moet ten minste drie maanden na de aanvraagdatum liggen. Het paspoort moet een recente digitale foto hebben.
– Een actief e-mailadres: Reizigers hebben een actief en toegankelijk e-mailadres nodig om kennisgevingen van de ETA-grensautoriteiten te ontvangen. Aanvragers ontvangen een bevestigingsmail van de autoriteiten.
– Betalingsgegevens: Tijdens de ETA-aanvraag moeten aanvragers niet-restitueerbare administratiekosten betalen. Daarom hebben ze een creditcard of bankpas nodig om de UK ETA-verwerkingskosten te betalen.

ETA aanvragen voor het Verenigd Koninkrijk voor Zwitserse burgers

Reizigers die voldoen aan de vereisten voor het verkrijgen van een ETA kunnen de online aanvraag starten. Wanneer de aanvraag live is, moeten aanvragers de volgende informatie verstrekken:

– Persoonlijke gegevens: De vereiste informatie omvat naam, geslacht en geboortedatum. Kandidaten zonder voor- of achternaam moeten de afwezigheid van de naam aangeven door FNU in te typen voor voornaam onbekend of LNU voor achternaam onbekend, aangezien het veld verplicht is.
– Paspoortinformatie: Het Zwitserse paspoort geeft informatie over de nationaliteit van de aanvrager. Aanvragers vullen het paspoortnummer in dat ze willen gebruiken om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen, evenals de uitgiftedatum en vervaldatum van het paspoort. Als een reiziger een andere nationaliteit heeft, moet hij/zij details geven over zijn/haar nationaliteit. Aanvullende paspoort- en nationale ID-nummers van de aanvrager moeten ook worden bekendgemaakt.
– Contactgegevens: Hoewel de verplichte contactinformatie een e-mailadres is, moeten Zwitserse burgers aanvullende contactinformatie verstrekken. Kandidaten moeten hun woonplaats, postcode, huisadres en mobiele nummers bekendmaken. Bij een aanvraag voor een minderjarige moet de aanvrager de contactgegevens van de ouders en wettelijke voogden vermelden. Reizigers die het Verenigd Koninkrijk voor zaken bezoeken, moeten de naam, het fysieke adres en het telefoonnummer van hun werkgever opgeven.
– Vragen om in aanmerking te komen: Van aanvragers wordt verwacht dat ze de vragen beantwoorden die worden gesteld om te bepalen of ze in aanmerking komen voor de elektronische reisvergunning. Reizigers zullen bijvoorbeeld vragen vinden over hun vroegere immigratiegeschiedenis, waarbij ze immigratiekwesties uit het verleden, zoals visumweigeringen, moeten vermelden. Aanvragers moeten ook details geven over hun strafblad, inclusief gewelddadige en niet-gewelddadige criminele activiteiten. Een geschiedenis van drugsgebruik, -bezit en -distributie moet worden vermeld in de aanvraag. Daarnaast moeten aanvragers informatie verstrekken over terroristische activiteiten en aanklachten. De vragen over terrorisme hebben betrekking op lidmaatschap, activiteiten en aanklachten in verband met terroristische groeperingen.
– Vragen over de gezondheid: Aanvragers moeten gezondheidsgerelateerde vragen beantwoorden en details geven over eerdere en bestaande infecties. Er kunnen ook gegevens over vaccinaties en inentingen nodig zijn.
– Betalingsinformatie: Aanvragers moeten een betalingsmethode opgeven voor de verwerkingskosten. Met de betaling kan een ETA-aanvraag worden verwerkt en goedgekeurd.

Na het aanvragen van de UK ETA voor Zwitserse burgers, moeten aanvragers wachten tot de aanvraag binnen 72 uur wordt verwerkt. Reizigers moeten hun reis dienovereenkomstig plannen en enkele dagen voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen een ETA krijgen. Aanvragers met last-minute reisplannen kunnen echter ook een goedgekeurde ETA krijgen. Vervoerders die Zwitserse staatsburgers van Zwitserland naar het Verenigd Koninkrijk vervoeren, moeten vóór de reis controleren of de reizigers een goedgekeurde elektronische reistoestemming hebben. Reizigers uit Zwitserland wordt aangeraden de UK ETA FAQ pagina te bekijken voor aanvullende informatie.