UK ETA voor Estse burgers: Een complete gids

De reisregels voor Esten die het Verenigd Koninkrijk bezoeken staan op het punt te veranderen. Vanaf 2024 zal het VK een ETA-systeem invoeren. Dit nieuwe systeem betekent dat onderdanen van landen die geen visum nodig hebben voor een kort verblijf in het Verenigd Koninkrijk nu toestemming moeten aanvragen in de vorm van een ETA. Esten moeten deze vergunning online aanvragen vóór de geplande reisdatum. In deze gids lees je wat de nieuwe ETA betekent voor Estse onderdanen en hoe je deze vergunning aanvraagt.

Wat is de UK ETA voor inwoners van Estland?

Het VK lanceert een nieuw ETA-systeem in 2024. Een ETA, wat staat voor Electronic Travel Authorisation, is een vereiste voor alle bezoekers die het Verenigd Koninkrijk binnenkomen en geen visum nodig hebben. Hiermee kan het Verenigd Koninkrijk de passagier(s) screenen op transparantie en veiligheid. Voor degenen met reiservaring naar de VS lijkt dit systeem veel op een ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Estland en de EU zijn bezig met de invoering van een soortgelijk systeem, ESTA (European Travel Information and Authorisation System) genaamd, voor reizigers van buiten de EU die geen visum nodig hebben.

De ETA van het Verenigd Koninkrijk werd aangekondigd als onderdeel van de nieuwe immigratieplannen in de Nationality and Borders Bill van 2022. De ETA verhoogt niet alleen de veiligheid door bezoekers te tellen en te screenen, maar maakt ook deel uit van een digitaliseringscampagne om het Verenigd Koninkrijk aan te passen aan de wereldwijde, digitale eisen. Voor Esten betekent dit dat ze toestemming om te reizen moeten aanvragen en krijgen in de vorm van een ETA voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen.

De nieuwe ETA-regeling geldt voor in totaal 92 nationaliteiten. Estland behoort tot alle EU-staten, behalve de Republiek Ierland. Met een ETA kunnen Esten het Verenigd Koninkrijk maximaal 6 maanden zonder visum bezoeken als standaardbezoeker voor toerisme of zaken. Voor degenen die van plan zijn om langer te blijven of om te gaan werken in het Verenigd Koninkrijk, te trouwen of zich te vestigen, is een visum vereist.

Wat zijn de gevolgen van het nieuwe ETA-systeem voor Estlandse burgers?

Estse burgers moeten nu een ETA aanvragen voordat ze het Verenigd Koninkrijk bereiken. Waar Esten voorheen het Verenigd Koninkrijk konden bezoeken met alleen een ID-kaart, moeten ze nu een extra aanvraagstap voltooien en in het bezit zijn van een paspoort. Dit zal gevolgen hebben voor de vrijheid en het vrije verkeer van de Esten, omdat ze het land niet meer zo gemakkelijk kunnen binnenkomen als andere EU-lidstaten.

Hoewel dit betekent dat er meer voorbereiding en planning nodig is, hebben Esten nog steeds geen visum nodig om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken. In plaats daarvan werkt de UK ETA voor Estse burgers als een visumvrijstelling die snel online kan worden ingevuld. Er zijn geen papieren of persoonlijke consulaataanvragen nodig.

Een ETA aanvragen voor burgers van Estland

De ETA-aanvraag is nog niet afgerond, maar de basis is bekend. Het Verenigd Koninkrijk heeft bekendgemaakt welke onderdanen nu in aanmerking komen voor een ETA, waaronder ook Esten. Er wordt ook een lijst met vereisten gepubliceerd, zodat bezoekers weten welke informatie vereist is. Deze details kunnen veranderen naarmate de ETA wordt getest.

Om te beginnen moeten Estse burgers online een ETA aanvragen via de officiële website van het Verenigd Koninkrijk. Het hele proces is ontworpen om in niet meer dan 10 minuten te worden voltooid met een online formulier. Aan de aanvrager zal het volgende worden gevraagd:

– Een geldig biometrisch paspoort uitgegeven door een in aanmerking komend land, zoals Estland.
– Een recente digitale pasfoto.
– Persoonlijke gegevens, waaronder volledige naam/namen, geboortedatum, beroep en contactgegevens.
– Het doel en de details van de reis van de aanvrager binnen het Verenigd Koninkrijk.
– Een creditcard of bankpas om de aanvraagkosten te betalen.

Estse aanvragers moeten ook een openbaarmakingsformulier invullen dat bevestigt dat de aanvrager geen strafblad heeft, geen immigratiemisdrijven heeft gepleegd en geen lid is, noch ooit geweest is, van een verboden groep. Deze moeten naar waarheid worden beantwoord. Als blijkt dat een aanvrager een risico vormt voor de veiligheid van het Verenigd Koninkrijk, wordt zijn aanvraag afgewezen.

ETA-verwerking voor burgers van Estland

De ETA wordt ingediend na betaling van de niet-restitueerbare aanvraagkosten. Het duurt 48 tot 72 uur voordat het verwerkt is. De aanvrager ontvangt een bevestigingsmail zodra zijn ETA is goedgekeurd – alleen dan kan hij het Verenigd Koninkrijk binnenkomen.

Gezien de maximale verwerkingstijd van 72 uur, moeten aanvragers hun aanvraag ruim voor vertrek indienen. Een ETA is verplicht om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Als een Estse aanvrager zijn ETA niet heeft voltooid of nog steeds wacht op de verwerking ervan, wordt hem de toegang tot het Verenigd Koninkrijk geweigerd. Bovendien wordt van luchtvaartmaatschappijen verwacht dat ze passagiers controleren om er zeker van te zijn dat ze een geldig ETA hebben.

Er zijn geen beperkingen voor waar en hoe Esten naar het Verenigd Koninkrijk reizen met een ETA, en het formulier kan op elk moment voor aankomst online worden ingevuld. Hierdoor kun je door Europa reizen en binnenkomen via de verschillende routes van de EU naar het VK. Ongeacht de manier waarop de aanvrager in het VK aankomt, is een geldig ETA aan de grens vereist. Luchthavens bevatten eGates voor snelle toegang tot de grens, waarbij wordt bevestigd dat de ETA van de persoon overeenkomt met zijn of haar biometrische paspoort.

Reizen met de UK ETA voor Estse burgers

Een UK ETA is geldig voor reizen door het hele Verenigd Koninkrijk en zijn vier samenstellende landen: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Voor elk van deze landen is geen extra papierwerk vereist. Dit geeft ook toegang tot veel Britse kroonafhankelijkheden, waaronder het eiland Man, Jersey en Guernsey. Als EU-leden kunnen Estse burgers ook zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk reizen via de Republiek Ierland met een ETA. Voor meer informatie kunnen reizigers de ETA FAQ pagina raadplegen.

Esten in het Verenigd Koninkrijk

Burgers van Estland hebben visumvrije toegang tot het Verenigd Koninkrijk met een ETA die maximaal 180 dagen geldig is. Met zo’n 20.000 Esten die in Groot-Brittannië wonen, hebben de Esten een sterke band met Groot-Brittannië. Er zijn tal van attracties en activiteiten te ontdekken, van Londen tot Edinburgh. Esten hebben veel routes naar het Verenigd Koninkrijk, waaronder directe luchtverbindingen tussen Tallinn en Londen. Aansluitende vluchten of alternatieve weg- en treinroutes zijn beschikbaar via de Eurostar of veerboot.