UK ETA voor burgers van Kiribati

Nu het Verenigd Koninkrijk zich voorbereidt op de implementatie van het nieuwe ETA-programma, moeten reizigers zich informeren over wat er verandert. De oude visumvrijstellingsregeling wordt vervangen, wat gevolgen zal hebben voor reizigers uit Kiribati die naar het Verenigd Koninkrijk komen. In deze gids vind je alle informatie die je nodig hebt over het nieuwe systeem en lees je wat reizigers op Kiribati moeten doen voordat ze aan hun reis beginnen.

Wat is de UK ETA voor burgers van Kiribati?

De ETA, of Electronic Travel Authorisation, is de vervanging voor het huidige Britse systeem van visumvrijstellingen. Hoewel het nieuw is voor het Verenigd Koninkrijk, lijkt het erg op bestaande systemen in andere landen. Reizigers die bekend zijn met het ESTA-programma in de Verenigde Staten of de ETA in Canada zullen al een idee hebben van wat ze kunnen verwachten van de Britse ETA.

De ETA geeft de Britse overheid meer informatie, en dus meer overzicht, over wie het land binnenkomt. Met dit nieuwe systeem wordt het eenvoudiger om veiligheidsrisico’s te identificeren en ongewenste bezoekers te screenen voordat ze binnenkomen. Het is geen visum en de aanvraagprocedure is veel eenvoudiger dan een visumaanvraag.

Welke gevolgen heeft de ETA voor reizigers op Kiribati?

Omdat Kiribati een Gemenebestland is en op de lijst van 92 landen staat die een visumvrijstellingsregeling met het Verenigd Koninkrijk hebben, hoeven reizigers uit Kiribati geen visum aan te vragen voordat ze op reis gaan. Het nieuwe systeem voert geen visumplicht in, maar betekent wel dat burgers van Kiribati het ETA-aanvraagformulier moeten invullen voordat ze aan hun reis beginnen.

De UK ETA voor Kiribati burgers wordt afgegeven aan reizigers die het Verenigd Koninkrijk binnenkomen om een aantal verschillende redenen. Deze kunnen zijn:

– Toerisme
– Zakenreizen
– Kortlopende cursussen of studieprogramma’s
– Bezoek aan vrienden en familie
– Medische behandeling

Er is één ETA-aanvraagprocedure die bezoekers moeten doorlopen; deze verandert niet afhankelijk van de reden van de reis.

Op dit moment hebben sommige burgers van Kiribati een visum nodig om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Dit is het geval voor reizigers die van plan zijn om in het Verenigd Koninkrijk te werken, er langer dan zes maanden te verblijven of zich er permanent te vestigen. Het nieuwe systeem verandert hier niets aan en deze reizigers zullen een visum nodig blijven hebben. De visumaanvraagprocedure blijft ongewijzigd en staat volledig los van het nieuwe ETA-programma.

De UK ETA aanvragen voor staatsburgers van Kiribati

Reizigers uit Kiribati wordt aangeraden de lijst met vereisten voor de ETA te raadplegen voordat ze hun reisplannen maken. Het is belangrijk om te weten dat de exacte details van het ETA-programma kunnen veranderen. Totdat het systeem volledig is ingevoerd, wat naar verwachting voor 2024 zal gebeuren, is de informatie nog niet definitief. Toch geven de onderstaande vereisten reizigers een idee van wat ze kunnen verwachten:

– Een geldig biometrisch paspoort van een land dat op de lijst staat.
– Een recente digitale pasfoto.
– persoonlijke informatie. Dit omvat gegevens zoals geboortedatum, arbeidsinformatie, contactgegevens, enz.
– De reden voor het bezoek van de reiziger aan het Verenigd Koninkrijk.
– Enkele basisgegevens over de geplande reis naar het Verenigd Koninkrijk, zoals het adres van de reiziger terwijl hij in het land is.
– Betaling van de ETA-aanvraagkosten.
– Openbaarmaking van antecedenten, immigratieovertredingen en lidmaatschap (heden of verleden) van een verboden groep of organisatie

Het laatste item op de lijst is opgenomen om te helpen bij het screenen op veiligheidsrisico’s. Als een reiziger een bedreiging vormt voor de veiligheid van het Verenigd Koninkrijk en zijn burgers, wordt zijn aanvraag afgewezen.

Het ETA-aanvraagformulier is alleen online beschikbaar. Dit is een volledig digitaal systeem, dus er worden geen papieren alternatieven aangeboden.

Verwerking van de UK ETA voor staatsburgers van Kiribati

Het is waarschijnlijk dat reisorganisaties een goedgekeurde ETA als vervoersvoorwaarde zullen stellen, zoals velen al doen met de ESTA van de Verenigde Staten en de Canadese ETA. Dit betekent dat passagiers die hun personeel hun ETA voor Kiribati burgers bij de vertrekgate niet kunnen tonen, geweigerd kunnen worden.

Met dit in gedachten moeten reizigers hun ETA aanvragen en genoeg tijd nemen om het te verwerken. Terwijl ze het aanvraagformulier invullen, moeten ze een niet-terugbetaalbare vergoeding betalen. Zolang de vergoeding niet volledig is betaald, wordt de aanvraag als onvolledig beschouwd en niet in behandeling genomen.

De verwerking van de ETA-aanvraag zal naar verwachting maximaal 72 uur in beslag nemen. Reizigers moeten ervoor zorgen dat ze hun aanvraag ruim op tijd indienen. Ze moeten een goedgekeurde ETA laten zien op hun luchthaven van vertrek en opnieuw bij aankomst in het VK wanneer ze door de grenscontrole gaan.

ETA-aanvragen kunnen om verschillende redenen worden geweigerd. Als dit gebeurt, kan de aanvrager ervoor kiezen om in beroep te gaan tegen de beslissing. Reizigers kunnen ook een visum aanvragen. Dit is een langer en ingewikkelder proces.

Reizen met de UK ETA voor burgers van Kiribati

Zodra hun aanvraag voor een ETA is goedgekeurd, hebben reizigers toestemming om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen en er maximaal zes maanden te verblijven. Tijdens deze periode kunnen ze zich vrij door het land bewegen. Tussen de vier samenstellende landen van het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) is er geen grenscontrole, dus reizigers kunnen naar believen oversteken tussen de vier landen. De Republiek Ierland is echter onafhankelijk. De ETA heeft daar geen geldigheid.

De UK ETA is alleen geldig voor reizen naar en binnen het Verenigd Koninkrijk. Aangezien het VK geen lid is van de Europese Unie of de gemeenschappelijke Schengen-reiszone, is de ETA niet geldig in andere Europese landen. Reizigers uit Kiribati die meer van Europa willen bezoeken, moeten ervoor zorgen dat ze over de juiste papieren beschikken en aan de nodige inreisvereisten voldoen. De Europese Unie is momenteel bezig met de implementatie van haar eigen elektronische reisvergunningensysteem, het ETIAS.

Kiribati en het Verenigd Koninkrijk

Kiribati is lid van het Gemenebest van Naties en werd in 1979 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De twee landen hebben een vriendschappelijke relatie vanwege hun banden in het verleden. Er zijn geen rechtstreekse vluchten tussen Kiribati en de luchthavens in het Verenigd Koninkrijk, dus reizigers moeten op zoek naar aansluitende routes.

Omdat Kiribati zo klein is, is er geen grote Kiribati-gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk. Toch blijven reizigers uit Kiribati voor zaken en plezier naar het Verenigd Koninkrijk reizen.