UK ETA voor Letse burgers: Een complete gids

Nieuwe reisregels staan op het punt om invloed uit te oefenen op de manier waarop Letse burgers het Verenigd Koninkrijk bezoeken voor een kort verblijf. Vanaf 2024 zal het Verenigd Koninkrijk zijn verplichte ETA-systeem invoeren. Deze nieuwe reisvereisten betekenen dat onderdanen van landen die geen visum nodig hebben om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen, zoals Letland, nu toestemming moeten aanvragen in de vorm van een ETA. Lees in de onderstaande gids wat het nieuwe ETA-systeem betekent voor Letse staatsburgers en hoe u het kunt aanvragen.

Wat is de UK ETA voor Letse staatsburgers?

Het nieuwe ETA-systeem van het Verenigd Koninkrijk gaat in 2024 van start, met een proefuitrol in het jaar daarvoor. De ETA, of Electronic Travel Authorisation, is een nieuwe vereiste voor visumvrije onderdanen die het Verenigd Koninkrijk binnenkomen. Hiermee kan het Verenigd Koninkrijk bezoekers die het land binnenkomen beter screenen en registreren. Het is ontworpen om vergelijkbaar te zijn met andere systemen die over de hele wereld worden gebruikt, waaronder ESTA (Electronic System for Travel Authorization) in de VS en eTA (Electronic Travel Authorisation) in Canada. De EU en Letland, evenals andere lidstaten, hebben hun eigen ESTA (European Travel Information and Authorisation System), dat van toepassing is op niet-EU-reizigers zonder visum.

Het nieuwe ETA-systeem van het Verenigd Koninkrijk werd gelanceerd als onderdeel van de Nationality and Borders Bill van 2022, een wetsvoorstel dat immigratiecijfers beter wil controleren en registreren. Dit is bedoeld om de grensbeveiliging te verbeteren en de toegang tot het land te digitaliseren. Omdat Letten geen visum nodig hebben om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen voor een kort verblijf, moeten ze nu een ETA aanvragen en ontvangen voordat ze in het land aankomen.

Het nieuwe ETA-systeem zal gevolgen hebben voor in totaal 92 nationaliteiten, waaronder Letland en alle EU-lidstaten, met uitzondering van de Republiek Ierland. Vanaf 2024 kunnen Letten het Verenigd Koninkrijk bezoeken met een ETA van maximaal 6 maanden per keer. Hieronder vallen toerisme, zakenreizen, reünies en andere korte bezoeken. Voor wie van plan is langer te blijven, te gaan werken, te trouwen of zich in het land te vestigen, is een visum verplicht.

Wat zijn de gevolgen van het nieuwe ETA-systeem voor Letse burgers?

Letse burgers moeten een ETA aanvragen voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Dit zal gevolgen hebben voor het gemak waarmee Letten voorheen het VK bezochten. Waar voorheen alleen een paspoort nodig was, moet nu een ETA worden aangevraagd en ontvangen door de aanvrager voor aankomst. Dit verandert de vrijheid van verkeer die Letten ooit hadden, waarbij het Verenigd Koninkrijk meer planning vereist dan reizen door de hele EU.

Letten moeten nu misschien een ETA aanvragen, maar ze hebben nog steeds geen visum nodig. De UK ETA voor Letse burgers werkt hetzelfde als een visumvrijstelling en bestaat uit een korte aanvraag. De Letse aanvrager hoeft geen fysieke documenten in te dienen of een visumcentrum te bezoeken; alles gebeurt online.

Een UK ETA aanvragen voor Letse burgers

Sommige details over de ETA-aanvraagprocedure van het Verenigd Koninkrijk worden nog afgerond. Er is echter een volledige lijst gepubliceerd van nationaliteiten die in aanmerking komen voor een ETA, waaronder Letland en de EU. Er is ook een verdere lijst met verwachte vereisten bekend. Deze details kunnen worden gewijzigd naarmate de ETA wordt getest.

Letse burgers moeten beginnen met het online aanvragen van een ETA via de officiële website van het Verenigd Koninkrijk. Deze online aanvraag duurt niet langer dan 10 minuten. De aanvrager wordt om het volgende gevraagd om het proces te voltooien:

– Een geldig biometrisch paspoort uitgegeven door een in aanmerking komend land, waaronder Letland.
– Een recente digitale pasfoto.
– Persoonlijke gegevens, waaronder volledige naam/namen, geboortedatum en contactgegevens.
– Het doel en de details van de reisplannen van de aanvrager in het Verenigd Koninkrijk, inclusief data.
– Een creditcard of bankpas om de aanvraagkosten te betalen.

Bij de ETA hoort ook een openbaarmakingsformulier. Hierbij wordt gevraagd naar gegevens over een strafblad, immigratiemisdrijven of lidmaatschap van een verboden organisatie. Dit moet worden ingevuld en naar waarheid worden beantwoord. Aanvragers met een strafblad moeten vaak een standaardvisum invullen in plaats van een ETA.

Verwerking van de UK ETA voor Letse burgers

De ETA wordt pas ingediend als de aanvrager de niet-restitueerbare aanvraagkosten heeft betaald. Vanaf hier duurt het 48 tot 72 uur om te verwerken. Zodra de ETA is ingevuld, ontvangt de aanvrager een bevestiging om te controleren of de kandidaat het VK kan bezoeken.

De aanvrager moet zijn aanvraag tijdig voor de geplande reisdatum indienen, ten minste 72 uur voor vertrek. Ze moeten ook een buffertijd overlaten in geval van afwijzing of vertragingen. Een ETA is nu verplicht voor toegang tot het Verenigd Koninkrijk, dus de reis mag pas beginnen nadat de aanvrager zijn ETA heeft ontvangen. Vervoerders worden geacht hun passagiers voor het instappen te controleren om er zeker van te zijn dat ze wettelijk in staat zijn om te reizen.

Letse reizigers kunnen het Verenigd Koninkrijk via elke route met een ETA binnenkomen. Op luchthavens zullen ETA’s worden geaccepteerd via eGates voor gestroomlijnde toegang tot de grens. Bij veerboot- of autoterminals wordt een ETA gecontroleerd door immigratiepersoneel.

Reizen met de UK ETA voor Letse burgers

Een UK ETA is geldig voor bezoekers aan alle landen die deel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk binnen een periode van 6 maanden. Letse ETA-houders kunnen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland vrij bezoeken zonder extra papierwerk. Als EU-leden kunnen ze ook zonder visum de Republiek Ierland bezoeken. ETA’s worden verder geaccepteerd als toegangsvereisten van veel Britse kroonafhankelijke gebieden, zoals het eiland Man, Jersey en Guernsey.

Letten in het Verenigd Koninkrijk

Letse burgers kunnen het Verenigd Koninkrijk bezoeken met een ETA zonder een visum aan te vragen voor maximaal 180 dagen per keer. Het Verenigd Koninkrijk en Letland hebben sterke historische banden, vooral als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. Er zijn tal van musea en attracties die elk jaar Letse toeristen aantrekken, van de uitgebreide collecties van het British Museum tot Stone Henge. Er zijn rechtstreekse vluchten beschikbaar van Riga naar steden in het Verenigd Koninkrijk, waaronder Londen, Edinburgh, Newcastle, Bristol, Leeds, Manchester en Nottingham.