Wat zijn de gevolgen van de nieuwe ETA voor Italiaanse burgers?

Italianen die van plan zijn om het Verenigd Koninkrijk in 2024 te bezoeken, hebben een nieuwe inreisvergunning nodig om de grenzen over te steken. Pre-Brexit Europese overeenkomsten gelden nog steeds voor Italianen, en ze hebben geen visum nodig om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken. Met de invoering van het ETA-systeem hebben reizigers echter een vergunning nodig voordat ze op het vliegtuig naar het Verenigd Koninkrijk stappen. Hier is een uitgebreide gids voor de nieuwe ETA voor Italiaanse burgers, inclusief de vereisten en de aanvraagprocedure tijdens de uitrol:

Wat is de nieuwe ETA voor Italiaanse burgers?

Het Verenigd Koninkrijk is van plan een nieuw grenscontrolesysteem te lanceren dat het aantal mensen registreert dat het land verlaat of binnenkomt. Electronic Travel Authorisation (ETA) is een digitaal systeem waarmee bezoekers uit Italië een vergunning kunnen aanvragen voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Het nieuwe systeem zal vergelijkbaar zijn met het digitale visumsysteem van de Verenigde Staten en stelt de autoriteiten in staat om veiligheidscontroles uit te voeren voordat bezoekers het Verenigd Koninkrijk binnenkomen.

Volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zal het programma vanaf 2024 van kracht zijn en zullen er naar verwachting jaarlijks meer dan 30 miljoen aanvragen worden verwerkt. De nieuwe ETA van het VK geldt alleen voor landen die een visumovereenkomst met het VK hebben. Op dit moment hebben Italiaanse burgers bijvoorbeeld geen visum nodig voor een kort bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent dat de Britse overheid niet kan bijhouden welke Italiaanse burgers het land binnenkomen of verlaten.

De belangrijkste rol van het ETA-systeem is het verscherpen van de grenscontroles. Met een ETA kunnen grensautoriteiten tellen hoeveel Italiaanse burgers het land binnenkomen of verlaten. Het is ook gemakkelijker om te controleren op veiligheidsrisico’s voordat een reiziger Italië verlaat. Aan de hand van de informatie die tijdens de ETA-aanvraag wordt verstrekt, kunnen de Britse autoriteiten bepalen of een bezoeker een veiligheidsrisico vormt voor het Verenigd Koninkrijk of eerder problemen heeft gehad met immigratie.

Naast het blokkeren van reizigers die als veiligheidsrisico worden beschouwd, stelt de nieuwe UK ETA Italianen in staat om hun reis naar het Verenigd Koninkrijk te plannen in plaats van te worden teruggestuurd aan de grens. Reizigers vragen de ETA aan voordat ze naar de luchthaven gaan en krijgen de garantie dat ze het land in mogen. Vervoerders krijgen ook de garantie dat de passagiers het land in mogen in plaats van dat ze aan de grens worden teruggestuurd.

De Britse regering zal de ETA bereiken via de Nationality and Borders Bill. Het wetsvoorstel legt de basis voor de handhaving van de ETA-regeling, waaronder de vereisten, de aanvraagprocedure en de geldigheid van de ETA. Het geeft ook de redenen om een ETA te weigeren of te annuleren.

Wat zijn de gevolgen van de ETA voor Italiaanse burgers?

De nieuwe ETA voor Italianen in het VK is van invloed op de vereisten voor grensoverschrijding. Italiaanse burgers komen bijvoorbeeld uit een niet-visumland en hebben geen documenten nodig om de Britse grenzen over te steken of de landen op het grondgebied van het Verenigd Koninkrijk te doorkruisen. Met de invoering van de ETA hebben Italiaanse burgers echter een nieuwe vergunning nodig om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. De luchtvaartmaatschappij zal de individuele reistoestemmingen van Italiaanse burgers voor de reis controleren om boetes te voorkomen.

Met de ETA kunnen Italianen voor een kort verblijf als toerist door het hele Verenigd Koninkrijk reizen. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld zes maanden op Brits grondgebied blijven met een ETA. Dat betekent dat reizigers de ETA kunnen gebruiken voor toeristische en zakelijke doeleinden vanwege de kortlopende aard van de afspraken. Italianen kunnen de ETA ook gebruiken om naar het Verenigd Koninkrijk te gaan voor medische behandelingen of korte studies in Britse instellingen. Hoewel het bezoeken van vrienden en familie is toegestaan voor ETA-houders, kunnen reizigers niet werken of inkomensgenererende activiteiten uitvoeren in het Verenigd Koninkrijk zonder het benodigde visum en de benodigde werkvergunning.

De aanvraagprocedure voor de UK ETA voor Italiaanse burgers

De aanvraag voor de UK ETA kan online worden ingevuld en reizigers hoeven niet naar het Britse consulaat of de ambassade om de reisvergunning te krijgen. Voordat een bezoeker aan de aanvraagprocedure begint, moet hij/zij klaar zijn om de volgende informatie te verstrekken:

– Persoonlijke gegevens: Een reiziger moet zijn naam en andere persoonlijke gegevens opgeven. Bezoekers met één naam moeten de LNU-tekens ‘Achternaam onbekend’ of FNU ‘Voornaam onbekend’ gebruiken, aangezien de voor- en achternaam verplicht zijn. Het is ook belangrijk om de geboortedatum en het geslacht aan te geven.
– Paspoort: Het biometrische paspoort moet informatie bevatten over het land van staatsburgerschap, de afgiftedatum, de vervaldatum, het paspoortnummer en andere nationaliteiten van de aanvrager. Een bezoeker moet reizen met het paspoort dat is gebruikt voor de aanvraag, aangezien de ETA wordt gekoppeld aan het paspoortnummer en een ander paspoortnummer niet werkt.
– Contactgegevens: Een reiziger moet zijn thuisadres, postcode, stad en land van verblijf opgeven. Er moet ook een geldig e-mailadres worden opgegeven om contact op te nemen met de aanvrager over het slagen of afwijzen van de ETA-aanvraag. Soms is een telefoonnummer of mobiel nummer vereist.
– Reisinformatie: Een reiziger moet reisinformatie verstrekken, waaronder het doel van de reis en de verblijfplaats in het Verenigd Koninkrijk. Bezoekers die in een hotel verblijven, moeten de boekingsgegevens van het hotel opgeven, terwijl reizigers die verschillende steden bezoeken, hun reisroute moeten opgeven.
– Subsidiabiliteitsvragen: Enkele vragen die een reiziger waarschijnlijk zal tegenkomen zijn immigratiekwesties zoals grens- of visumweigeringen, criminele antecedenten, drugsbezit of -gebruik en terroristische activiteiten of beschuldigingen. Reizigers moeten ook vragen beantwoorden over hun gezondheid, zoals vaccinaties, bestaande infecties en vaccinaties.
– Debet-/creditcardgegevens: Voor de online verwerking van de UK ETA voor Italiaanse burgers moeten betaalmethoden worden ingediend. Met de betaling kan een aanvraag worden goedgekeurd en verwerkt.

Het invullen van de ETA-aanvraag duurt 10 tot 15 minuten, maar de verwerking neemt 48 tot 72 uur in beslag. Als de aanvraag is goedgekeurd, ontvangt de reiziger een bevestigingsmail. Daarom moeten aanvragers hun aanvraag enkele dagen voor de reis indienen om vertragingen door de verwerkingstijd te voorkomen. Italiaanse burgers hoeven de bevestigingsmail niet af te drukken. Bij het scannen zal het paspoortnummer dat gebruikt is voor de aanvraag een goedgekeurde ETA aan de grens tonen.

De voordelen van de UK ETA voor Italiaanse burgers

De nieuwe ETA voor het VK is bedoeld om Italianen en de regering van het VK voordeel te bieden. De ETA zorgt bijvoorbeeld voor een snellere screening en verwerking aan de Britse grenzen. Met voorafgaande informatie over alle reizigers zal de Britse grenscontrole beter in staat zijn om misdaden te bestrijden en het Verenigd Koninkrijk veilig te maken voor buitenlanders en Britse burgers. Omdat het ETA-systeem geautomatiseerd is, zullen Italianen sneller grenscontroles kunnen uitvoeren. De grensautoriteit beoordeelt de informatie van de bezoeker voordat een ETA wordt toegekend. Aan de grens scannen de autoriteiten alleen op de geldigheid van de ETA in plaats van op andere risico’s te controleren.

Met het nieuwe ETA-systeem kunnen Italianen vanuit elk land ter wereld een reisvergunning aanvragen in plaats van een bezoek te brengen aan de Britse ambassade in Italië. De verwerkingstijd is ook kort en stelt bezoekers in staat om hun reisroute te plannen. Voor meer informatie kunnen Italiaanse reizigers de UK ETA FAQ sectie bekijken.