De UK ETA voor Deense burgers: Een complete gids

In 2024 moeten Deense burgers die naar het Verenigd Koninkrijk (VK) reizen een Britse Electronic Travel Authorization (ETA) aanvragen.

ETA is een nieuwe digitale reisvergunning die verplicht is voor burgers van landen die Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland zonder visum kunnen bezoeken voor korte reizen. Dit geldt ook voor de burgers van Denemarken.

Het zal reizen naar het Verenigd Koninkrijk vereenvoudigen voor meer dan 500.000 Denen die familie en vrienden bezoeken en voor toerisme, zaken of studie.

Deze gids legt alles uit wat Deense reizigers moeten weten over de UK ETA: geschiktheid, vereisten, aanvraagprocedure, reisverwachtingen en meer.

Waarom wordt de Britse ETA ingevoerd voor Deense burgers?

De Britse ETA heeft als doel de veiligheid van de Britse grens te verbeteren en de regering meer controle en overzicht te geven over personen die het land binnenkomen.

Het systeem is bedoeld om illegale immigratie te helpen voorkomen, georganiseerde misdaadsyndicaten te dwarsbomen en potentiële bedreigingen voor de nationale veiligheid te identificeren nog voordat ze op Britse bodem aankomen.

De ETA is ook ontworpen om de grenscontrole te verbeteren en het immigratieproces te stroomlijnen voor vooraf geverifieerde reizigers met een laag risico.

Voordelen van de UK ETA voor Deense burgers

De ETA is een elektronisch document dat vooraf gescreende niet-visumonderdanen toestemming geeft om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Het is geen visum, dus aanvragers kunnen de ingewikkelde en langdurige aanvraagprocedure overslaan.

Voor Deense burgers biedt de UK ETA onder andere de volgende voordelen:

Snel en eenvoudig proces

Het aanvragen van een UK ETA gebeurt volledig online en zonder papierwerk. Deense aanvragers kunnen de aanvraag in minder dan 20 minuten invullen. Ze hoeven ook niet naar consulaten of visumkantoren voor een persoonlijk interview of om documenten in te dienen.

Een ETA-aanvraag wordt meestal binnen drie dagen verwerkt. Reizigers ontvangen de beslissing, goedgekeurd of afgewezen, via het e-mailadres dat ze hebben opgegeven.

Als het wordt toegekend, wordt de ETA gekoppeld aan het paspoort waarmee de aanvraag is ingediend, dus je hoeft het niet uit te printen.

Betaalbare vergoeding

Een UK ETA-aanvraag kost £10 per stuk. De prijs is vergelijkbaar met vergelijkbare digitale reisvergunningen van andere landen.

Het Electronic System for Travel Authorization (ESTA) van de Verenigde Staten (VS) kost bijvoorbeeld US$21 (£17).

De elektronische reistoestemming (ETA) van Australië kost AU$20 (£10), terwijl de elektronische reistoestemming (eTA) van Canada CA$7 (£4) kost.

Zodra het nieuwe European Travel Information Authorization System (ETIAS) van de Europese Unie operationeel is, kost het €7 (£6).

Lange geldigheidsduur

De meeste digitale reisvergunningen zijn een jaar tot vijf jaar geldig of wanneer het paspoort waaraan ze gekoppeld zijn verloopt.

De ETA voor het VK is geldig voor meerdere korte bezoeken over een periode van twee jaar. Reizigers hoeven alleen elke twee jaar een ETA aan te vragen of wanneer hun paspoort verloopt, als dat eerder is, niet elke keer dat ze het Verenigd Koninkrijk bezoeken.

Hoe het Britse ETA-systeem Deense reizigers zal beïnvloeden

Momenteel hebben Denen geen ETA nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

Zodra het systeem echter in 2024 opengaat voor Deense burgers, moeten zij een geldige UK ETA aanvragen en krijgen voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen.

Het is vereist ongeacht de gebruikte vervoerswijze, of je nu aankomt met een vlucht, op een schip (bijvoorbeeld als onderdeel van een cruise) of over land, zoals via de spoortunnel die Groot-Brittannië met Frankrijk verbindt.

Een UK ETA is geldig voor de volgende reisdoelen:

 • Kort verblijf van minder dan zes maanden (180 dagen) voor toerisme, korte studie, bezoek aan vrienden en familie en toegestane zakelijke activiteiten en medische behandelingen.
 • Kort verblijf van maximaal drie maanden (90 dagen) op de visumconcessie voor creatieve werkers
 • Doorreizen door het Verenigd Koninkrijk (d.w.z. overstappen), al dan niet via de Britse grenscontrole

ETA-richtlijnen voor Deense burgers

Om in aanmerking te komen voor een ETA moeten Denen aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Onderdaan zijn van een land dat een visumvrijstellingsstatus heeft met het Verenigd Koninkrijk. Denemarken staat op de lijst van landen waarvan de burgers een ETA nodig hebben om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.
 • Beschikken over een biometrisch paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is na de geplande vertrekdatum uit het VK.
 • Bent u van plan om maximaal zes maanden in het Verenigd Koninkrijk te verblijven, werken of studeren.
 • Geen strafblad of eerdere immigratieovertredingen in het Verenigd Koninkrijk of elders hebben.

Alle reizigers, inclusief kinderen en baby’s, hebben een ETA nodig voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Ouders en voogden kunnen namens hen een ETA aanvragen.

Personen met een geschiedenis van immigratieovertredingen, strafrechtelijke veroordelingen of opsluitingen van meer dan 12 maanden in het Verenigd Koninkrijk of elders kunnen een ETA geweigerd worden. Deze reizigers zouden in plaats daarvan een visum voor het Verenigd Koninkrijk moeten overwegen.

Deense burgers die van plan zijn om langer dan zes maanden in het Verenigd Koninkrijk te verblijven of om te werken, hebben nog steeds een geschikt Brits visum nodig. Het nieuwe ETA-systeem heeft geen invloed op deze reizigers.

ETA-aanvraagvereisten voor Deense burgers

Denen die in aanmerking komen voor een UK ETA moeten de volgende aanvraagvereisten voorbereiden:

 • Een geldig biometrisch paspoort uitgegeven door Denemarken, waarvan de burgers geen visum nodig hebben om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen voor korte reizen.
 • Een recente digitale pasfoto
 • Een geldig e-mailadres
 • Een werkende elektronische betaalmethode, zoals creditcard of bankpas, Apple Pay of Google Pay

Hoe UK ETA aanvragen

Burgers van Denemarken kunnen een UK ETA aanvragen via de officiële website of app van de Britse overheid.

De ETA-aanvraagprocedure in het Verenigd Koninkrijk is volledig online en papierloos, dus een bezoek aan consulaten of visumbureaus is niet nodig. Het duurt slechts een paar minuten om te voltooien als alle benodigde documenten en informatie klaar zijn.

Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe Denen een ETA kunnen aanvragen.

1. Upload of maak een foto van het paspoort waarmee je naar het Verenigd Koninkrijk reist.

Zorg ervoor dat je de foto en de twee regels met cijfers en letters onderaan toevoegt.

2. Upload een recente pasfoto of maak een foto met de camera van je toestel.

Afbeeldingen moeten worden opgeslagen als jpeg-bestand of met de bestandsextensie .jpg. Kinderen van negen jaar en jonger hoeven geen pasfoto te uploaden.

3. Vul alle vereiste informatie in.

Dit zijn onder andere persoonlijke gegevens (zoals naam en geboortedatum), paspoortgegevens, werkgegevens, huisadres en contactgegevens.

4. Beantwoord vragen over veiligheid en geschiktheid.

Net als alle andere bezoekers van het Verenigd Koninkrijk, moeten Deense ETA-aanvragers naar waarheid hun strafblad, eerdere immigratieovertredingen en alle associaties met of lidmaatschap van onwettige of illegale groepen of organisaties bekendmaken.

5. Betaal de UK ETA-aanvraag online.

Een UK ETA-aanvraag kost £10 per stuk. Om de aanvraag in te dienen, moet je de kosten online betalen met een creditcard of bankpas, Apple Pay of Google Pay.

Na het invullen van de UK ETA online aanvraag, ontvangen reizigers een bevestiging via de e-mail die ze hebben opgegeven.

Tips voor het aanvragen van een UK ETA

Een ETA aanvragen is eenvoudig, maar er is nog ruimte voor fouten. Volg deze richtlijnen voor een snelle en efficiënte UK ETA online aanvraag om veelgemaakte fouten te voorkomen.

 • Zorg voor duidelijke foto’s van hoge kwaliteit van je paspoort en van jezelf of maak ze zelf. Zorg ervoor dat de foto’s voldoen aan de specificaties voor pasfoto’s en in full-color zijn, zonder filters of effecten.
 • Zorg ervoor dat je de juiste gegevens verstrekt. Het geven van valse of onjuiste informatie en zelfs het achterhouden van informatie kan leiden tot vertragingen of de afwijzing van je aanvraag.
 • Controleer vooraf of je online betaalmethode werkt en of je genoeg geld hebt om de aanvraag online te betalen.
 • Controleer de gegevens in je ETA-aanvraag voordat je ze indient.

Na het indienen van de UK ETA-aanvraag kunnen reizigers deze niet meer wijzigen of intrekken. Als Deense reizigers eenvoudige fouten in hun ETA-aanvraag moeten corrigeren, kunnen ze dit snel doen door de aanvraag opnieuw in te dienen en de kosten opnieuw te betalen.

ETA verwerken en ontvangen voor Deense staatsburgers

Zodra een UK ETA online aanvraag is ingediend, zal het systeem de ingediende gegevens vergelijken met verschillende veiligheidsdatabases in het Verenigd Koninkrijk en wereldwijd om te controleren of de aanvrager in aanmerking komt voor een ETA.

Aanvragers ontvangen doorgaans binnen drie dagen (72 uur) een besluit over hun ETA-aanvraag via het opgegeven e-mailadres.

Veel reizigers ontvangen binnen enkele uren na het indienen van hun aanvraag een beslissing. Toch kan het bij sommige aanvragen meer dan drie dagen duren voordat er een beslissing wordt genomen.

Deense burgers wordt aangeraden om een UK ETA aan te vragen voordat ze hun reis naar het Verenigd Koninkrijk boeken om vertragingen of andere problemen te voorkomen.

Als een ETA-aanvraag wordt afgewezen, kan de aanvrager ervoor kiezen om een nieuw ETA-aanvraagformulier in te vullen en de vergoeding opnieuw te betalen. Dit is echter alleen aan te raden als ze de reden voor de aanvankelijke afwijzing kunnen achterhalen en aanpakken voordat ze dit doen.

Het weigeren van een ETA betekent niet dat de aanvrager niet naar het Verenigd Koninkrijk mag reizen. Het alternatief voor een ETA voor het Verenigd Koninkrijk is een geschikt visum voor het Verenigd Koninkrijk: een standaardvisum voor bezoekers, een tijdelijk werkvisum of een doorreisvisum.

Het verkrijgen van een visum is echter een ingewikkeldere en langere procedure, dus pas je reisplannen hierop aan.

Reizen met een UK ETA

Een UK ETA is digitaal gekoppeld aan het paspoort van een persoon. De vergunning is twee jaar geldig, waardoor meerdere korte bezoeken van maximaal zes maanden per bezoek mogelijk zijn.

Reizigers uit Denemarken moeten een nieuwe ETA aanvragen na twee jaar of wanneer hun paspoort verloopt, afhankelijk van wat het eerst komt, om naar het Verenigd Koninkrijk te mogen blijven reizen.

Vertrek naar het Verenigd Koninkrijk

Omdat het een elektronisch document is, hoeven Deense bezoekers geen fysieke kopie van hun ETA mee te nemen. Toch kunnen ze het afdrukken en het papieren exemplaar bij zich dragen of voorbereid zijn om de e-mail met het ETA-besluit in hun inbox te tonen in geval van ongekende omstandigheden.

Reizigers met meerdere paspoorten moeten ervoor zorgen dat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen met het paspoort dat is gebruikt bij de aanvraag.

Voordat reizigers aan boord van een vliegtuig, schip of trein gaan, scannen vervoerders hun paspoort om te controleren of ze het juiste reisdocument hebben. De luchtvaartmaatschappijen laten alleen Deense reizigers aan boord die een goedgekeurde Britse ETA of visum kunnen overleggen.

Degenen die nog steeds wachten op een beslissing over hun ETA-aanvraag mogen ook niet aan boord.

Aankomst in het Verenigd Koninkrijk

Een ETA garandeert geen toegang tot het Verenigd Koninkrijk. Bij aankomst moeten Deense burgers met een goedgekeurde UK ETA nog steeds hun identiteitsdocumenten inleveren bij de UK Border Force of door een elektronische paspoortpoort (eGate) gaan, indien beschikbaar.

Wees bereid om op verzoek een bewijs van verder reizen te overleggen. Dit betekent meestal dat u binnen zes maanden na aankomst een ticket moet overleggen om het Verenigd Koninkrijk te verlaten.

Desgevraagd moeten Deense reizigers ook aantonen dat ze genoeg geld hebben om in hun levensonderhoud te voorzien tijdens hun gehele verblijf in het Verenigd Koninkrijk en hun reis naar huis.

Reizigers met een geldige ETA kan nog steeds de toegang tot het Verenigd Koninkrijk worden geweigerd als ze niet slagen voor een grenscontrole of voldoen aan andere toegangsvoorwaarden.

Eenmaal voorbij de grensbewaking, kunnen Deense burgers met een geldig ETA vrij reizen tussen de vier samenstellende landen van het Verenigd Koninkrijk: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Deense bezoekers kunnen gebruik maken van alle vervoersmiddelen binnen het Verenigd Koninkrijk, zoals treinen, veerboten en lokale vluchten. Voordat ze aan boord gaan van een veerboot of een binnenlandse vlucht binnen het Verenigd Koninkrijk, hoeven ze alleen een identiteitsbewijs te laten zien, meestal een paspoort of rijbewijs.

Belangrijke opmerking: UK ETA is niet geldig in Ierland of andere Europese landen.

Een ETA voor het VK geeft geen toegang tot de Republiek Ierland en andere Europese landen. Het Verenigd Koninkrijk is geen lid van de Europese Unie (EU) of de Gemeenschappelijke Reiszone van Schengen.

Denemarken is lid van de EU en maakt deel uit van het Schengengebied. Als EU-burgers kunnen Deense staatsburgers vrij reizen binnen de Schengenzone.

Toch moeten Denen die Ierland of andere Europese landen bezoeken, de inreisvereisten van hun land van bestemming controleren voordat ze een reis boeken.

Reizigers kunnen de UK ETA FAQ pagina bekijken voor meer informatie.