De UK ETA voor Deense burgers: Een complete gids

Vanaf 2024 zal het Verenigd Koninkrijk een nieuw ETA-systeem invoeren dat gevolgen heeft voor Deense bezoekers. Dit nieuwe systeem vereist dat alle bezoekers aan het Verenigd Koninkrijk die geen visum nodig hebben om te reizen, nu toestemming vragen om het land binnen te komen in de vorm van een ETA. Dit online proces wordt een verplicht onderdeel van de toegang tot het Verenigd Koninkrijk. Lees in deze gids wat de ETA voor Deense burgers inhoudt, inclusief hoe, wanneer en waar je een aanvraag indient.

Wat is de UK ETA voor Deense staatsburgers?

Het VK lanceert zijn nieuwe ETA-systeem in 2024, met een testfase in 2023. Een ETA, wat staat voor Electronic Travel Authorisation, is een soort elektronische visumvrijstelling en werkt als een vergunning. Mensen met reiservaring in de VS zullen bekend zijn met het concept van een ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Ook Denemarken en de EU hebben hun eigen ESTA (European Travel Information and Authorisation System) voor visumvrije reizigers van buiten de EU.

Het nieuwe ETA-systeem van het Verenigd Koninkrijk werd aangekondigd als onderdeel van brede immigratieplannen die zijn uiteengezet in de Nationality and Borders Bill. Het doel van dit wetsvoorstel is zowel de grensbeveiliging te versterken als de binnenkomst aan de grens volledig te digitaliseren. Voor Deense bezoekers aan het Verenigd Koninkrijk betekent dit dat er extra gepland moet worden bij het invullen van een online ’toestemming om te reizen’ aanvraag, een ETA.

Het nieuwe ETA-systeem zal gevolgen hebben voor 92 landen, waaronder alle EU-lidstaten en Denemarken. Deze landen hebben geen visum nodig om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken voor een kort verblijf, ook wel bekend als non-visa nationals. Onderdanen zonder visum mogen het Verenigd Koninkrijk maximaal 6 maanden per keer bezoeken, onder andere voor toeristische doeleinden. Denk hierbij aan onderwijsinschrijvingen, zakenreizen en familiereünies. Als een bezoeker aan deze voorwaarden voldoet, kan hij of zij zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk reizen met een ETA. Een visum is vereist voor langere reizen, werk, huwelijk of vestiging.

Hoe zal het nieuwe ETA-systeem Deense burgers beïnvloeden?

De nieuwe UK ETA is een nieuwe en extra stap die alle Denen moeten doorlopen. Deense bezoekers aan het Verenigd Koninkrijk kunnen niet langer reizen met alleen een paspoort; ze moeten een ETA hebben ontvangen voordat ze aankomen. Dit zal de reisvrijheid veranderen die Denen ooit hadden naar het Verenigd Koninkrijk, omdat ze het Verenigd Koninkrijk niet meer zo gemakkelijk kunnen binnenkomen als reizen binnen de EU.

Denen hebben nog steeds geen visum nodig om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen voor maximaal 180 dagen. In plaats daarvan moeten ze een UK ETA voor Deense burgers aanvragen voordat ze op reis gaan. Zonder ETA kunnen Denen het Verenigd Koninkrijk niet in. De ETA-aanvraag is een kort online proces dat niet langer dan 10 minuten duurt. Er zijn geen papieren of persoonlijke consulaataanvragen nodig, zoals hieronder wordt uitgelegd.

Een UK ETA aanvragen voor Deense burgers

De ETA-aanvraag is nog niet volledig afgerond. De basis is echter gepubliceerd. Ten eerste is er een lijst vrijgegeven van de staatsburgers die nu in aanmerking komen voor een ETA. Er is ook een verdere lijst met verwachte vereisten bekend. Aangezien de ETA zijn testjaar doormaakt, kunnen deze details nog veranderen.

Deense staatsburgers moeten online een ETA aanvragen via het officiële portaal van het Verenigd Koninkrijk voordat ze van plan zijn om te reizen. Het is niet nodig om naar een consulaat of visumcentrum te gaan, want alles wordt online afgehandeld. De aanvrager moet het volgende bij de hand hebben wanneer hij het online formulier indient:

– Een geldig biometrisch paspoort uitgegeven door een land dat hiervoor in aanmerking komt, zoals Denemarken.
– Een recente digitale pasfoto.
– Persoonlijke gegevens, waaronder volledige naam/namen, geboortedatum, beroep en contactgegevens.
– Het doel en de details van de reis van de aanvrager binnen het Verenigd Koninkrijk.
– Een creditcard of bankpas om de aanvraagkosten te betalen.

Deense sollicitanten moeten ook een openbaarmakingsformulier ondertekenen dat bevestigt dat de sollicitant geen strafblad of immigratiemisdrijf heeft of lid is van een verboden groep of organisatie. Deze veiligheidsvragen moeten naar waarheid worden beantwoord. Als blijkt dat een aanvrager een risico vormt voor de veiligheid van het Verenigd Koninkrijk, wordt zijn aanvraag afgewezen. Aanvragers met een strafblad kan worden gevraagd een standaard visumaanvraag in te vullen.

Verwerking van de UK ETA voor Deense burgers

Hoewel de ETA-aanvraag kort is, zal het verwerken ervan enige tijd in beslag nemen. De verwerkingstijd bedraagt naar verwachting 48 tot 72 uur. De aanvrager ontvangt een bevestiging zodra zijn ETA is goedgekeurd.

Aangezien de mogelijke verwerkingstijd 72 uur is, moeten Deense aanvragers ervoor zorgen dat ze hun aanvraag tijdig voor hun geplande reisdatum indienen. Als iemand geen geldig ETA kan overleggen, wordt hem/haar de toegang geweigerd, zelfs als dat ETA nog in behandeling is. Als de ETA wordt afgewezen, wordt er een beroepsprocedure verwacht.

Deense burgers hoeven geen ETA aan te vragen in Denemarken, maar kunnen dit overal buiten het VK digitaal doen. Hiermee kun je grenzen overschrijden en vertrekken in heel Europa, inclusief het Kanaal. Ongeacht de manier waarop de aanvrager van plan is het Verenigd Koninkrijk binnen te komen, moet een geldige ETA worden voorgelegd aan de grens. Van vervoerders wordt ook verwacht dat ze passagiers screenen voordat ze aan boord gaan. Als de passagier geen ETA kan voorleggen, kan dit leiden tot instapweigering in het land van herkomst. Bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk kunnen Deense burgers door eGates gaan die de ETA en het biometrische paspoort van de passagier scannen en bevestigen voor snelle toegang tot de grens.

Reizen met de UK ETA voor Deense burgers

Een UK ETA is geldig voor reizen door het hele Verenigd Koninkrijk, waardoor Denen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland kunnen bezoeken zonder extra papierwerk. Hieronder vallen ook de meeste kroonafhankelijke gebieden, waaronder het eiland Man, Jersey en Guernsey. Als EU-leden kunnen Deense burgers ook zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk reizen via de Republiek Ierland met een ETA. Reizigers kunnen de UK ETA FAQ sectie bekijken voor meer informatie.

Deens in het Verenigd Koninkrijk

Deense burgers kunnen zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk reizen en hoeven alleen een ETA aan te vragen voordat ze vertrekken. Of ze het Verenigd Koninkrijk nu bezoeken voor toerisme, zaken of familie, Deense bezoekers hebben 6 maanden vanaf de datum van binnenkomst om het land te verkennen. Er zijn veel havens die Deense reizigers kunnen aandoen, met directe vluchten van Kopenhagen, Billund, Aarhus en Aalborg naar steden in het hele Verenigd Koninkrijk.