Uw complete gids voor de UK ETA voor Griekse staatsburgers

Het VK werkt aan een nieuw systeem voor reistoestemming ter vervanging van het huidige visumontheffingsprogramma. Dit zal gevolgen hebben voor reizigers uit een aantal verschillende landen, waaronder Griekenland. In deze gids lees je alles wat je moet weten over de ETA, zoals wat je moet doen voordat je op reis gaat en hoe je deze aanvraagt.

Wat is de ETA voor Griekse burgers?

De Electronic Travel Authorisation, beter bekend als ETA, is een nieuw programma dat deel uitmaakt van het plan van de Britse regering om de Britse grenzen te digitaliseren. Dit systeem is helemaal nieuw voor het Verenigd Koninkrijk, maar het is gebaseerd op programma’s die al in andere landen bestaan. Reizigers die ervaring hebben met de Canadese ETA of de ESTA van de Verenigde Staten zullen een goed idee hebben van wat ze kunnen verwachten van de Britse ETA, aangezien het erg op deze regelingen lijkt.

Griekse burgers hebben geen visum nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Dit zal in het nieuwe systeem niet veranderen. Ze moeten echter wel een ETA krijgen voordat ze kunnen reizen. De ETA is in wezen een digitale vergunning die een reiziger toestemming geeft om het land binnen te komen. In tegenstelling tot een visum is het een eenvoudige aanvraagprocedure met een korte verwerkingstijd.

Wat zijn de gevolgen van de ETA voor Griekse reizigers?

Op dit moment is er een lijst van 92 landen die onder het Britse visumontheffingsprogramma vallen. De burgers van deze landen kunnen naar het Verenigd Koninkrijk reizen zonder een visum aan te vragen. In het nieuwe systeem moeten ze echter een ETA aanvragen voordat ze op reis gaan. Als lidstaat van de Europese Unie staat Griekenland op deze lijst.

Veel Grieken komen naar het Verenigd Koninkrijk voor toerisme, maar er zijn ook andere redenen waarom ze reizen. Met de ETA van het Verenigd Koninkrijk voor Griekse burgers kunnen ze maximaal zes maanden in het land blijven. De verzekering dekt mensen die om verschillende redenen reizen, bijvoorbeeld:

– Toerisme
– Zakenreizen
– Kortlopende cursussen of studieprogramma’s
– Bezoek aan vrienden en familie
– Medische behandeling

De ETA geldt niet voor Griekse burgers die zich permanent in het Verenigd Koninkrijk willen vestigen, er willen werken of er langer dan zes maanden willen verblijven. Deze reizigers moeten momenteel een visum aanvragen en dit zal niet veranderen in het nieuwe systeem. De visumaanvraagprocedure blijft volledig gescheiden van het ETA-programma. Veel jonge Grieken komen naar het Verenigd Koninkrijk om als au pair te werken. Er zijn specifieke visa die ze moeten aanvragen, aangezien de ETA geen toestemming geeft om in het Verenigd Koninkrijk te werken.

ETA aanvragen voor het Verenigd Koninkrijk voor Griekse burgers

Omdat het ETA-systeem nog niet is afgerond, kan de informatie hierover nog veranderen. Er zijn al enkele details vrijgegeven, maar deze zijn nog niet definitief. Toch geven ze Griekse reizigers een overzicht van het systeem en een algemeen idee van wat ze kunnen verwachten. Bezoekers wordt aangeraden om voor vertrek de gepubliceerde lijst met vereisten voor de ETA te raadplegen. Deze omvatten:

– Een geldig biometrisch paspoort van een land dat op de lijst staat.
– Een recente digitale pasfoto.
– persoonlijke informatie. Dit omvat gegevens zoals geboortedatum, arbeidsinformatie, contactgegevens, enz.
– De reden voor het bezoek van de reiziger aan het Verenigd Koninkrijk.
– Basisgegevens over de geplande reis naar het Verenigd Koninkrijk, zoals het adres van de bezoeker terwijl hij in het land is
– Een creditcard of bankpas voor de ETA aanvraagkosten.
– Informatie uit het verleden, waaronder gegevens over een strafblad, immigratiemisdrijven en lidmaatschap van verboden groepen of organisaties.

Het ETA-systeem is ontworpen om potentiële veiligheidsrisico’s uit te sluiten. Reizigers zal worden gevraagd om details over hun verleden te geven, zodat de overheid mogelijke bedreigingen kan identificeren. Als een aanvrager als potentieel gevaarlijk wordt beschouwd of een risico vormt voor de veiligheid van het Verenigd Koninkrijk en de mensen die er wonen, wordt zijn aanvraag afgewezen.

Griekse reizigers moeten de ETA-aanvraag online invullen. Er zullen geen papieren alternatieven beschikbaar zijn, aangezien het systeem volledig digitaal is ontworpen. Aanvragers uit Griekenland moeten ook de ETA-aanvraagkosten online betalen.

Verwerking van de UK ETA voor Griekse burgers

Voordat een aanvraag in behandeling kan worden genomen, moet de aanvrager een vergoeding betalen. Dit wordt niet gerestitueerd. Als de vergoeding volledig is betaald en het formulier volledig is, wordt de ETA-aanvraag in behandeling genomen.

De verwerking van een ETA-aanvraag kan tot 72 uur duren. Griekse reizigers moeten hier rekening mee houden bij het maken van hun plannen. Vervoerders kunnen een goedgekeurde ETA als vervoersvoorwaarde stellen. Dit betekent dat passagiers die op hun vertrekluchthaven geen UK ETA voor Griekse burgers kunnen tonen, geweigerd kunnen worden.

Hoewel de meeste Griekse bezoekers aan het Verenigd Koninkrijk per vliegtuig reizen, kunnen sommigen het land ook binnenkomen op een veerboot of cruiseschip of door vanuit Frankrijk de Kanaaltunnel over te steken. Ongeacht de manier waarop ze het Verenigd Koninkrijk binnenkomen, moeten ze een ETA laten zien voordat ze kunnen reizen. Van hen wordt verwacht dat ze bij aankomst hun ETA opnieuw laten zien.

Er zijn een aantal redenen waarom een ETA-aanvraag kan worden afgewezen. Als een aanvraag wordt afgewezen, kan de aanvrager in beroep gaan tegen de beslissing. Als alternatief moeten ze misschien een visum aanvragen. Dit is een ingewikkelder proces met een langere verwerkingstijd.

Reizen met de UK ETA voor Griekse burgers

Met een goedgekeurde ETA kan een Griekse reiziger tot zes maanden in het Verenigd Koninkrijk verblijven. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit vier constituerende landen: Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. Er is geen grenscontrole tussen deze landen, dus een reiziger uit Griekenland met een ETA kan vrij reizen tussen deze landen, met welk vervoermiddel dan ook.

Griekse burgers in het Verenigd Koninkrijk

Londen is de populairste bestemming voor Griekse bezoekers aan het VK. Dit kan deels worden verklaard door de grote Griekse gemeenschap daar. De Griekse diaspora in het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen jaren enorm gegroeid, van 26.000 in 2008 tot 73.000 in 2021. Veel Grieken emigreerden naar het Verenigd Koninkrijk vanwege de impact van de financiële crisis van 2008, die vooral in Zuid-Europa ernstig was.

Vanwege de grote Griekse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk komen veel bezoekers om vrienden en familie op te zoeken. Het Verenigd Koninkrijk is ook een populaire bestemming voor Griekse studenten, zowel voor degenen die zich inschrijven aan Britse universiteiten als voor degenen die een kortlopende taalcursus willen volgen. Natuurlijk is het Verenigd Koninkrijk ook een aantrekkelijke toeristische bestemming en een groot aantal Grieken reist er puur voor hun vrije tijd. Enkele van de best bezochte steden zijn Londen en Edinburgh.