De UK ETA voor Liechtensteiner burgers: Een complete gids

Als je van plan bent om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken, moet je vanaf 2023 het nieuwe ETA-systeem van het Verenigd Koninkrijk leren kennen. Deze nieuwe regeling vereist dat veel bezoekers, waaronder Liechtensteiners, toestemming vragen om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken in de vorm van een ETA. Lees in deze gids hoe dit systeem werkt en hoe u een ETA aanvraagt voor Liechtensteiner burgers.

Wat is de UK ETA voor Liechtensteiner staatsburgers?

Het nieuwe ETA-systeem van het VK wordt in 2023 gelanceerd en eind 2024 volledig geïmplementeerd. Een ETA, wat staat voor Electronic Travels Authorisation, is een vergunning die nodig is om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Voor degenen die ervaring hebben met reizen naar de VS: de ETA van het Verenigd Koninkrijk zal naar verwachting vergelijkbaar zijn met het ESTA (Electronic System for Travel Authorization)-schema van de Verenigde Staten dat nodig is om toegang te krijgen.

De ETA van het Verenigd Koninkrijk werd gelanceerd als onderdeel van de nieuwe Nationality and Borders Bill. Dit nieuwe wetsvoorstel is bedoeld om de grensbeveiliging van het Verenigd Koninkrijk te versterken, het aantal immigranten beter te controleren en de grens van het land te digitaliseren voor contactloze toegang. Voor Liechtensteiner bezoekers betekent dit dat een aanvraag moet worden ingevuld voor aankomst in het Verenigd Koninkrijk.

De nieuwe ETA-regels hebben gevolgen voor in totaal 92 landen, waaronder alle EU-landen, met uitzondering van de Republiek Ierland en EER-lidstaten zoals Liechtenstein. Deze landen hebben geen visum nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen en mogen het Verenigd Koninkrijk bezoeken voor een kort verblijf van maximaal 180 dagen, zoals een toeristische of zakenreis.

Wat zijn de gevolgen van het nieuwe ETA-systeem voor Liechtensteiner burgers?

De nieuwe ETA-regels voegen een extra stap toe aan het planningsproces bij een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Liechtensteiners kunnen het Verenigd Koninkrijk niet langer bezoeken zonder een ETA door simpelweg aan te komen bij de grens. In plaats daarvan moeten ze hun verblijf vooraf plannen door een ETA in te vullen en te ontvangen voordat ze op reis gaan. Zonder ETA wordt de persoon de toegang tot het land geweigerd. Hierdoor is reizen naar het Verenigd Koninkrijk minder eenvoudig dan reizen door de hele EU en de Schengengebieden. Naast een ETA is nu ook een paspoort vereist om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen, waar tot 2021 alleen een nationaal identiteitsbewijs vereist was.

Hoewel er nu een ETA moet worden ingevuld voor aankomst, hoeven Liechtensteiners geen visumaanvraag in te dienen. In plaats daarvan is de ETA een snel online formulier dat basisinformatie en paspoortgegevens vereist. Er zijn geen fysieke documenten of bezoeken aan consulaten nodig voor een ETA. Mensen die van plan zijn om langer in het Verenigd Koninkrijk te blijven, trouwen, zich vestigen of gaan werken, moeten een visum aanvragen.

Een ETA aanvragen voor Liechtensteiner burgers

De laatste hand wordt nog gelegd aan het ETA-systeem, maar de basisvereisten zijn al bekendgemaakt. Ten eerste zijn alle verwachte onderdanen die nu in aanmerking komen voor een ETA aangekondigd. Dit omvat ongeveer 92 huidige visumvrije landen, waaronder Liechtenstein. Er is nog een lijst met vereisten gepubliceerd voor degenen die een aanvraag voorbereiden. Deze kunnen veranderen naarmate de ETA in 2023 wordt getest voordat de volledige implementatie in 2024 plaatsvindt.

Om een ETA online aan te vragen, moet Liechtensteiner dit doen via het officiële Britse portaal. De aanvraag kan online in maximaal 10 minuten worden voltooid. Om dit proces te versnellen, moet de aanvrager het volgende bij de hand hebben voor input:

– Een geldig biometrisch paspoort uitgegeven door een land dat hiervoor in aanmerking komt, zoals Liechtenstein.
– Een recente digitale pasfoto.
– Persoonlijke gegevens, waaronder de volledige naam/namen van de aanvrager, geboortedatum, beroep en contactgegevens.
– Het doel en de details van reisarrangementen binnen het Verenigd Koninkrijk, zoals data.
– Een creditcard of bankpas om de ETA aanvraagkosten te betalen.

Er moet ook een meldingsformulier worden ingevuld om te bevestigen dat de aanvrager geen strafblad heeft, geen immigratiemisdrijven heeft gepleegd en geen lid is (vroeger of nu) van een verboden groep of organisatie. Deze veiligheidsvragen kunnen van invloed zijn op het resultaat van een ETA, en kandidaten met bijvoorbeeld een strafblad kan worden gevraagd om in plaats daarvan een visum aan te vragen.

Verwerking van de UK ETA voor Liechtensteiner burgers

De ETA is ontworpen om niet langer dan 10 minuten te duren. De verwerking kan echter tot 72 uur duren. Dit betekent dat aanvragers voldoende tijd moeten nemen om hun ETA aan te vragen en te ontvangen voordat ze op reis gaan. De aanvrager wordt per e-mail op de hoogte gesteld wanneer zijn ETA is bevestigd. Vertragingen en mogelijke afwijzingen kunnen voorkomen, met een beroepsprocedure voor de laatste. Hoewel deze verwerkingstijd het niet mogelijk maakt om op dezelfde dag te reizen, kan het van overal buiten het VK worden aangevraagd, waardoor reizen op het laatste moment mogelijk is.

Ongeacht de manier waarop de aanvrager het VK binnenkomt, moet een geldig ETA worden gescand of getoond aan de grens. Van luchtvaartmaatschappijen wordt verwacht dat ze hun passagiers controleren om er zeker van te zijn dat ze een geldig ETA hebben. Het niet kunnen tonen van een ETA kan leiden tot instapweigering. Bij aankomst in het VK moeten ETA’s worden gescand bij eGates op luchthavens of worden aangeboden aan de grensbeveiliging voor mensen die per veerboot reizen.

Reizen met de UK ETA voor Liechtensteiner burgers

Een UK ETA voor Liechtensteiner burgers is geldig voor reizen door het hele Verenigd Koninkrijk, waardoor ze zonder extra papierwerk door Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland kunnen reizen. Hieronder vallen ook kroonafhankelijkheden, zoals het eiland Man, Jersey of Guernsey. Reizigers uit Liechtenstein wordt aangeraden de UK ETA FAQ te raadplegen voor aanvullende informatie.

Liechtensteiners in het Verenigd Koninkrijk

Liechtensteiners kunnen zonder visum door het hele Verenigd Koninkrijk reizen en hoeven alleen online een ETA aan te vragen voordat ze op reis gaan. Het Verenigd Koninkrijk biedt een schat aan attracties die bezoekers uit Liechtenstein aanspreken, zoals de Tower of London, St Paul’s Cathedral en het British Museum, waar historische prenten uit Liechtenstein worden tentoongesteld. Ondanks het kleine aantal inwoners van 38.254 reizen Liechtensteiners vaak naar het Verenigd Koninkrijk voor plezier en zaken. Liechtenstein is een van de eerste ondertekenaars van de post-Brexit handelsovereenkomsten van het Verenigd Koninkrijk.