Uw complete gids voor de UK ETA voor Litouwse burgers

Verwacht wordt dat het VK zijn nieuwe ETA-programma voor het jaar 2024 zal implementeren. Onder de burgers van Litouwen zal het nieuwe systeem, dat het huidige visumontheffingssysteem moet vervangen, van invloed zijn. In deze gids wordt alles uitgelegd wat Litouwse reizigers moeten weten voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen, waaronder hoe ze de nieuwe ETA kunnen aanvragen.

Wat is de UK ETA voor Litouwse burgers?

De ETA, of Electronic Travel Authorisation, is een nieuw programma dat wordt geïntroduceerd door de Britse overheid. Het maakt deel uit van het plan van de regering om de Britse grenzen volledig te digitaliseren en is gebaseerd op bestaande programma’s in landen als Canada en de Verenigde Staten.

Met de ETA zal de overheid meer toezicht hebben op wie het land binnenkomt en beter in staat zijn om potentiële veiligheidsrisico’s te identificeren. De ETA is een reisvergunning die reizigers toestemming geeft om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Het is geen visum. De aanvraagprocedure is veel eenvoudiger dan een visumaanvraag en kan volledig online worden voltooid.

Wat betekent de ETA voor Litouwse reizigers?

Litouwen is lid van de Europese Unie. Net als alle EU-lidstaten staat het op de lijst van 92 landen die een visumvrijstellingsregeling met het Verenigd Koninkrijk hebben. Als gevolg hiervan hoeven Litouwse burgers geen formulieren of papierwerk in te vullen voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Dit zal veranderen in het nieuwe systeem. Litouwers hebben nog steeds geen visum nodig voordat ze op reis gaan, maar ze moeten wel een ETA aanvragen.

Litouwers komen om verschillende redenen naar het Verenigd Koninkrijk. Deze kunnen zijn:

– Toerisme
– Zakenreizen
– Kortlopende cursussen of studieprogramma’s
– Bezoek aan vrienden en familie
– Medische behandeling

De UK ETA voor Litouwse burgers geeft houders toestemming om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen om een van de bovenstaande redenen. Er is één aanvraagformulier dat alle bezoekers moeten invullen, ongeacht de reden van hun reis. De ETA geeft reizigers toestemming om maximaal zes maanden in het Verenigd Koninkrijk te verblijven.

Sommige Litouwers hebben in het huidige systeem een visum nodig om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Dit zal niet veranderen. Mensen die zich permanent in Groot-Brittannië willen vestigen, er langer dan zes maanden willen verblijven of er willen werken, hebben een visum nodig. De visumaanvraagprocedure wordt niet gewijzigd door de invoering van het ETA-programma, aangezien het visumsysteem volledig gescheiden blijft van het nieuwe systeem. Veel jonge Litouwers komen naar het Verenigd Koninkrijk om als au pair te werken. Hiervoor heb je een visum nodig en er bestaan speciale visumcategorieën voor au pairs uit de EU.

ETA aanvragen voor Litouwse burgers in het Verenigd Koninkrijk

Het ETA-aanvraagformulier is online beschikbaar. Aangezien het ETA-systeem volledig digitaal is, zullen er geen papieren alternatieven zijn.

Voordat ze hun reisplannen maken, moeten Litouwers de tijd nemen om de lijst met vereisten voor de ETA te raadplegen. Enkele vereisten om de ETA-aanvraag in te vullen zijn de volgende:

– Een geldig biometrisch paspoort van een land dat op de lijst staat.
– Een recente digitale pasfoto.
– Persoonlijke informatie – dit omvat verschillende gegevens, zoals geboortedatum, werkinformatie, contactgegevens, enz.
– De reden voor het bezoek van de reiziger aan het Verenigd Koninkrijk.
– Enkele details over de geplande reis naar het Verenigd Koninkrijk, zoals een adres terwijl je in het land bent.
– Betaling van de ETA-aanvraagkosten.
– Openbaarmaking van een strafblad, immigratiemisdrijven of lidmaatschap (vroeger of nu) van een verboden groep of organisatie.

Het laatste punt op de lijst is cruciaal voor de beveiligingscomponent van de ETA. Een van de doelen van het ETA-systeem is om het voor de overheid makkelijker te maken om potentiële risico’s te signaleren. Reizigers die als een bedreiging voor het Verenigd Koninkrijk worden beschouwd, zullen hun aanvraag geweigerd zien.

Deze informatie kan worden gewijzigd. Het ETA-systeem is nog niet ingevoerd en sommige details kunnen worden gewijzigd naarmate het programma wordt afgerond. Op dit moment hebben we bijvoorbeeld nog geen definitieve informatie over de kosten van de ETA-aanvraag. Niettemin geeft de momenteel gepubliceerde informatie ons een goed overzicht van wat reizigers kunnen verwachten van de nieuwe ETA-regeling.

Verwerking van de UK ETA voor Litouwse burgers

Van vervoerders wordt verwacht dat ze een goedgekeurde ETA als vervoersvoorwaarde stellen. Dit is gebruikelijk bij de equivalente programma’s in de Verenigde Staten en Canada, dus het zal waarschijnlijk ook in het Verenigd Koninkrijk worden geïmplementeerd. Reizigers moeten daarom ruim op tijd beginnen met hun aanvraag. Als ze geen UK ETA voor Litouwse burgers bij de boarding gate van hun vertrekluchthaven hebben, mogen ze mogelijk niet reizen.

De verwerking van de ETA-aanvraag kan tot 72 uur duren. Voordat de verwerkingsperiode begint, moeten aanvragers hun formulier volledig invullen en de aanvraagkosten betalen. Dit wordt niet gerestitueerd.

Er zijn verschillende redenen waarom een ETA-aanvraag kan worden afgewezen. Als een aanvraag wordt afgewezen, kan de aanvrager in beroep gaan tegen de beslissing. Als het beroep ook wordt afgewezen, kan de aanvrager ervoor kiezen om in plaats daarvan een visum aan te vragen. Dit kost veel meer tijd dan het aanvragen van een ETA en gaat gepaard met een gecompliceerdere aanvraagprocedure.

Reizen met de UK ETA voor Litouwse burgers

Reizigers moeten eerst hun goedgekeurde ETA laten zien op het vertrekpunt. De meeste Litouwers kiezen ervoor om te vliegen en er zijn rechtstreekse vluchten tussen Vilnius en verschillende luchthavens in het Verenigd Koninkrijk. Sommigen steken echter ook de Kanaaltunnel over die Groot-Brittannië met Frankrijk verbindt of komen per boot binnen. Ongeacht hoe reizigers naar het VK komen, ze moeten een ETA laten zien.

Bij aankomst moeten reizigers opnieuw hun ETA laten zien wanneer ze door de Britse grenscontrole gaan.

Met een goedgekeurde ETA kunnen reizigers het Verenigd Koninkrijk binnenkomen en er tot zes maanden verblijven. Binnen het Verenigd Koninkrijk zijn er geen interne grenscontroles. Dit betekent dat reizigers vrij kunnen reizen tussen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Litouwers in het Verenigd Koninkrijk

Na de toetreding van Litouwen tot de Europese Unie in 2004 was er sprake van grootschalige migratie van Litouwers naar het Verenigd Koninkrijk. Hoewel het Verenigd Koninkrijk nu uit de EU is gestapt, is er nog steeds een grote Litouwse gemeenschap. Er wonen meer dan 150.000 Litouwers, waarvan de meerderheid in Londen woont. Veel Litouwers komen naar het Verenigd Koninkrijk om vrienden en familie te bezoeken die zich daar gevestigd hebben. Anderen komen om te studeren of om van een vakantie te genieten.