UK ETA voor burgers van Botswana: Wat u moet weten voordat u gaat

Op dit moment vallen burgers van Botswana die naar het Verenigd Koninkrijk willen reizen onder het visumvrijstellingsprogramma van het land. Dit programma wordt echter binnenkort stopgezet en vervangen door het nieuwe ETA-systeem. Dit heeft gevolgen voor burgers uit Botswana die naar het Verenigd Koninkrijk reizen, maar ook voor burgers uit meer dan 90 andere landen. Lees in deze gids hoe het nieuwe systeem van invloed zal zijn op reizigers uit Botswana en wat u kunt verwachten voor en na aankomst in het Verenigd Koninkrijk.

Wat is de ETA voor burgers uit Botswana?

De ETA, wat staat voor Electronic Travel Authorisation, is een nieuw digitaal reissysteem dat naar verwachting voor het einde van 2024 door de Britse overheid zal worden geïmplementeerd. Dit programma is gebaseerd op programma’s die al bestaan in landen als de Verenigde Staten en Canada. Het moet het huidige visumontheffingsprogramma van het Verenigd Koninkrijk vervangen.

De ETA is in wezen een digitaal formulier waarmee bezoekers toestemming krijgen om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Het dient als een vergunning en moet worden getoond op de luchthaven voor vertrek en opnieuw bij aankomst. Veel reizigers zullen een ETA moeten aanvragen, niet alleen toeristen – het systeem zal ook van toepassing zijn op bezoekers die naar het land komen voor een zakenreis, mensen die op bezoek zijn bij vrienden of familie, studenten die ingeschreven staan voor cursussen in het Verenigd Koninkrijk, evenals mensen die naar het land komen voor een medische behandeling.

Wat zijn de gevolgen van het nieuwe systeem voor de burgers van Botswana?

Zoals de meeste landen van het Gemenebest heeft Botswana een visumvrijstellingsprogramma met het Verenigd Koninkrijk. Dit betekent dat burgers van Botswana momenteel het Verenigd Koninkrijk voor korte perioden kunnen binnenkomen zonder een visum te hoeven aanvragen. De ETA verandert hier niets aan. Botswanen moeten echter wel een ETA hebben voordat ze het Verenigd Koninkrijk in mogen. Het is belangrijk om te weten dat de ETA geen visum is. De aanvraagprocedure is veel eenvoudiger en sneller dan een visumaanvraag.

Zodra een UK ETA voor Botswaanse burgers is afgegeven, kan een reiziger maximaal zes maanden in het land blijven. Ze kunnen niet werken terwijl ze in het Verenigd Koninkrijk zijn. Als ze voor een langere periode in het land willen blijven of als ze van plan zijn om in het Verenigd Koninkrijk te werken, dan moeten ze een aparte visumaanvraagprocedure doorlopen.

ETA aanvragen voor burgers van Botswana

Voordat reizigers beginnen met de ETA-aanvraag, moeten ze controleren of ze voldoen aan de toelatingscriteria. Burgers van Botswana staan op de ETA-lijst. Ze moeten ook de gepubliceerde lijst met vereisten voor een ETA bekijken. Dit kan in de toekomst veranderen als het systeem in werking treedt. De huidige lijst geeft echter inzicht in wat elke aanvrager kan verwachten.

Het ETA-aanvraagformulier is alleen online beschikbaar. Dit is een volledig digitaal systeem dat is ontworpen om de overheid te helpen haar doel om de grenzen te digitaliseren te bereiken, dus er is geen alternatief op papier beschikbaar. Bij het invullen van het formulier moeten reizigers ervoor zorgen dat ze alle benodigde informatie al hebben voorbereid, zoals:

– Een geldig biometrisch paspoort uitgegeven door een van de landen op de toelatingslijst.
– Een recente digitale foto die voldoet aan de richtlijnen voor pasfoto’s.
– Persoonlijke informatie, zoals geboortedatum, werkinformatie, contactgegevens, enz.
– Doel van uw bezoek aan het Verenigd Koninkrijk.
– Details over de geplande reis naar het Verenigd Koninkrijk, inclusief hun adres terwijl ze in het land zijn.
– Betaling van de ETA-vergoeding.

Naast deze informatie moeten aanvragers details over hun verleden bekendmaken. ETA-aanvragers wordt gevraagd of ze een strafblad hebben, of ze ooit een immigratiemisdrijf hebben begaan en of ze lid zijn of ooit lid zijn geweest van een verboden groep of organisatie. Als zij worden beschouwd als een veiligheidsrisico voor het Verenigd Koninkrijk, wordt hun aanvraag niet goedgekeurd.

ETA-verwerking voor burgers uit Botswana

De ETA heeft een verwerkingstijd van maximaal 72 uur. Het formulier moet volledig worden ingevuld en de niet-restitueerbare vergoeding moet worden betaald voordat de verwerkingsperiode kan beginnen.

Van veel luchtvaartmaatschappijen en andere vervoerders wordt verwacht dat ze een goedgekeurde ETA als vervoersvoorwaarde stellen. Daarom is het essentieel dat reizigers hun ETA tijdig aanvragen, zodat deze volledig kan worden verwerkt voordat ze op de luchthaven aankomen. Passagiers die hun instapgate bereiken zonder een goedgekeurde ETA te kunnen tonen aan het personeel van de luchtvaartmaatschappij, kunnen geweigerd worden.

Als een ETA om welke reden dan ook wordt geweigerd, kunnen reizigers in beroep gaan tegen de beslissing of een aparte visumaanvraagprocedure doorlopen. Dit neemt aanzienlijk meer tijd in beslag, dus het is iets om rekening mee te houden bij het indienen van de aanvraag. Reizigers worden geacht een bewijs van hun ETA te tonen op hun luchthaven van vertrek en nogmaals bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk.

Reizen met de UK ETA voor burgers van Botswana

Nadat de ETA voor Botswaanse burgers is goedgekeurd, kan een reiziger maximaal zes maanden in het Verenigd Koninkrijk verblijven. Binnen het Verenigd Koninkrijk kunnen ze genieten van vrij verkeer. Hoewel het Verenigd Koninkrijk uit vier landen bestaat, is er geen interne grenscontrole. Daarom kan een reiziger met een geldige ETA naar wens Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland bezoeken. Ze kunnen intern reizen met vluchten, treinen, veerboten of met de auto.

De ETA is alleen geldig voor het Verenigd Koninkrijk. Aangezien het Verenigd Koninkrijk geen lid is van de Europese Unie of de Schengenzone, heeft een goedgekeurde ETA geen voordelen of geldigheid voor reizigers die andere Europese landen willen bezoeken. Wie van plan is de grens over te steken naar de Republiek Ierland, de trein naar Frankrijk te nemen of een ander Europees land te bezoeken als onderdeel van zijn reis, moet de relevante inreisvereisten bekijken en apart papierwerk of vergunningen aanvragen.

Botswaanse bezoekers aan het Verenigd Koninkrijk

Botswana was vroeger het Britse protectoraat Bechuanaland, maar werd in 1966 onafhankelijk. Het heeft nog steeds sterke banden met het Verenigd Koninkrijk en de eerste president, de grote patriot Seretse Khama, werd door koningin Elizabeth II onderscheiden met de KBE. Het is een klein land met slechts 2,3 miljoen inwoners en een uitzonderlijk lage bevolkingsdichtheid, dankzij de onherbergzame omstandigheden van de Kalahari-woestijn.

Ondanks zijn geringe omvang is Botswana een van de snelst groeiende economieën ter wereld, grotendeels dankzij de bloeiende diamantindustrie. Dit betekent dat steeds meer Botswaanse burgers het Verenigd Koninkrijk bezoeken voor zaken en plezier. Het Verenigd Koninkrijk heeft een kleine Botswaanse diaspora en het lidmaatschap van het Gemenebest betekent dat de betrekkingen tussen de twee landen vriendschappelijk zijn, dus dit creëert een positieve achtergrond voor bezoekers.