Is een UK ETA vereist voor doorreis?

| januari 4, 2024
Is een UK ETA vereist voor doorreis?

Tegen het einde van 2024 verwacht de Britse regering dat het nieuwe Britse ETA-systeem operationeel zal zijn en verplicht zal zijn voor veel bezoekers aan het Verenigd Koninkrijk die momenteel visumvrije toegang hebben tot alle vier de Britse landen: Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland.

De ETA (Electronic Travel Authorisation) van het Verenigd Koninkrijk wordt ingevoerd om de veiligheid te verhogen door ervoor te zorgen dat toekomstige bezoekers geen crimineel of terroristisch risico vormen of niet proberen illegaal het Verenigd Koninkrijk binnen te komen en er te verblijven.

Een UK ETA wordt verkregen door het invullen van een online aanvraagformulier waarin de persoonlijke gegevens van de aanvrager worden gevraagd, waaronder veroordelingen voor criminele of terroristische misdrijven, evenals een geschiedenis van reizen naar conflictgebieden of eerdere overtredingen van visumregels.

Hoe wordt een UK ETA verwerkt?

Nadat de verstrekte informatie grondig is gecontroleerd, wordt de UK ETA toegekend en digitaal gekoppeld aan het paspoort van de aanvrager. Wanneer dit volledig is ingevoerd en verplicht is, moet een UK ETA worden verkregen voordat reizen naar het Verenigd Koninkrijk kunnen worden ondernomen. Dit wordt gecontroleerd op het vertrekpunt van de paspoorthouder.

De UK ETA is ontworpen voor overzeese bezoekers die het Verenigd Koninkrijk bezoeken voor een verblijf van maximaal negentig dagen en heeft betrekking op bezoekers voor toerisme, zaken, familieaangelegenheden, korte studie en medische redenen.

Aangezien het Verenigd Koninkrijk echter een belangrijk knooppunt is tussen de Verenigde Staten en bestemmingen in Europa en Azië, wordt verwacht dat een aanzienlijk deel van de aankomsten op een luchthaven in het Verenigd Koninkrijk alleen op doorreis is via het Verenigd Koninkrijk op weg naar andere bestemmingen.

Dit roept de vraag op: Hebben dergelijke bezoekers nog steeds een UK ETA nodig als ze niet van plan zijn om in het Verenigd Koninkrijk te blijven, maar alleen op doorreis zijn via een Britse luchthaven?

Doorreisvisum

Volgens de immigratiewetgeving van het Verenigd Koninkrijk zijn er twee soorten doorreizen, ook wel layovers genoemd. Deze zijn “airside” en “landside”, en voor beide moet de passagier in het bezit zijn van een Brits doorreisvisum.

Airside Transit is voor aankomende passagiers die een doorverbinding maken zonder langs de immigratiecontrole te gaan. Dit betekent meestal dat je een aantal uren in een beveiligde ruimte moet doorbrengen in afwachting van je aansluitende vlucht.

Landside Transit is van toepassing op aankomende passagiers die door de grenscontrole moeten, omdat de aansluitende vlucht mogelijk pas 24 uur (of meer) na aankomst wordt gepland en de tijd buiten de grenzen van de beveiligde zone van de luchthaven wordt doorgebracht.

De juiste keuze

Er zijn twee soorten Britse doorreisvisa voor niet-Britse bezoekers, en welke de juiste keuze is, hangt af van het reisschema van de persoon. De opties zijn:

Direct visum voor luchthaventransit

Het Direct Airside Transit Visum, of DATV, is bedoeld voor passagiers die een aansluitende vlucht hebben vanaf dezelfde luchthaven als waar ze zijn aangekomen en op dezelfde dag van aankomst. Houders van een DATV worden niet onderworpen aan grenscontroles en mogen de luchthaven zelf niet betreden. Een DATV is maximaal 24 uur geldig.

Visum voor Bezoeker in Doorreis

Passagiers die niet binnen 24 uur een doorreis maken of een vlucht nemen vanaf een andere luchthaven dan die van aankomst, hebben een Visitor in Transit Visum nodig. Dit zal noodzakelijkerwijs een kort verblijf in het Verenigd Koninkrijk met zich meebrengen en passagiers op doorreis zullen daarom moeten worden gecontroleerd door grenscontrolebeambten. Er geldt een tijdslimiet van 48 uur voor een Visitor in Transit Visum.

Zowel het DATV als het Visitor in Transit Visum moeten worden aangevraagd en ontvangen voordat de reis naar het Verenigd Koninkrijk begint, en de aanvraagprocedure voor beide is vrij gelijkaardig.

Aanvraagprocedure

Zowel de DATV- als de Visitor in Transit Visum-aanvragen moeten online worden ingediend, behalve voor aanvragen vanuit Noord-Korea, waarvoor een geprint formulier vereist is. Het aanvraagformulier bevat persoonlijke basisinformatie en details over de datum van aankomst en de geplande luchtvaartverbinding. Een geldig paspoort is essentieel bij het indienen van een aanvraag. Er wordt gevraagd om gegevens zoals paspoortnummer, land van uitgifte en vervaldatum.

Zodra het formulier is ingediend, moet een interview worden geregeld met de Britse ambassade, het Britse consulaat of het aangewezen visumverwerkingscentrum. De aanvrager wordt gevraagd de reden voor het visum uit te leggen en eventuele vragen van de ambtenaren over de aanvraag te beantwoorden.

Tijdens het sollicitatiegesprek moet de sollicitant ook:

  • Zorg voor een geldig paspoort (of andere acceptabele reisdocumenten)
  • Laat een geldig visum van de tussenstop in het Verenigd Koninkrijk zien
  • Toon bewijs van de verdere reis (vluchtreserveringen, etc.)
  • Zorg voor een bewijs van toestemming om het volgende land binnen te komen als dat nodig is

Het is ook mogelijk dat biometrische informatie zoals gezichts-/retinale scans of vingerafdrukken moeten worden verstrekt tijdens het interview, maar dit is niet altijd het geval.

Alle documenten die tijdens het interview worden gevraagd, moeten ook worden meegenomen voor het verblijf in het Verenigd Koninkrijk, omdat douane- of grensbeambten hierom kunnen vragen.

Er zijn geen vaste tarieven voor een DATV- of Visitor in Transit-visum en de prijzen variëren van land tot land. Op dit moment, in 2023, kost een DATV ongeveer £35 (€40) en een Visitor in Transit Visum ongeveer £64 (€75), maar dit zijn slechts richtlijnen en de werkelijke kosten moeten worden gecontroleerd op het moment van de aanvraag.

Standaard bezoekersvisum

Voor niet-Britse reizigers die regelmatig door het Verenigd Koninkrijk moeten reizen, kan het verkrijgen van een transitvisum voor elke reis een vermoeiende en dure aangelegenheid zijn. De oplossing voor zulke reizigers kan een Standaard Bezoekersvisum zijn.

Dit type visum kan twee, vijf of zelfs tien jaar geldig zijn en is onderworpen aan dezelfde regels als de DATV en Visitor in Transit Visa, met één opmerkelijke uitzondering. Houders van een standaardvisum voor bezoekers mogen maximaal zes maanden per reis in het Verenigd Koninkrijk verblijven.

Net als bij de andere vormen van transitvisa, moet het aanvragen van een standaardvisum voor bezoekers online gebeuren en is een persoonlijk gesprek ook een verplicht onderdeel van het proces. Alle aanvragers moeten ook aantonen dat ze financieel in staat zijn om zichzelf te financieren voor een eventueel langdurig verblijf in het Verenigd Koninkrijk.

De ambtenaren die het visum verwerken, kunnen ook bewijs eisen dat de aanvrager het Verenigd Koninkrijk binnenkomt om geldige redenen en de jurisdictie aan het einde van zijn verblijf zal verlaten. Dit kan in de vorm van een bewijs van regelmatig werk, nauwe familiebanden of eigendom van onroerend goed in het thuisland van de aanvrager.

Geen visum nodig

De meeste, maar niet alle, niet-Britse reizigers die via een Britse luchthaven reizen, hebben hiervoor een vorm van toestemming nodig, meestal in de vorm van een transitvisum. Er zijn echter uitzonderingen op deze vereiste en deze uitzonderingen kunnen worden onderverdeeld in vier groepen.

EER- en Zwitserse burgers

Burgers van een van de landen van de Europese Economische Ruimte (EER) hebben momenteel geen visum nodig voor een doorreis door het Verenigd Koninkrijk of een verblijf van maximaal negentig dagen. De EER bestaat uit alle zevenentwintig landen van de Europese Unie, Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Zwitserse staatsburgers zijn ook vrijgesteld van visumplicht.

EER houders van een gezinsvergunning

Met een EER-familievergunning kan de houder met in aanmerking komende familieleden naar het Verenigd Koninkrijk reizen of familie ontmoeten in het Verenigd Koninkrijk. De Family Permit is zes maanden geldig en de houder mag werken terwijl hij in het Verenigd Koninkrijk is. Deze regeling staat momenteel ook open voor Oekraïense burgers die relaties hebben in het Verenigd Koninkrijk.

Houders van reisdocumenten van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken

Reisdocumenten kunnen worden afgegeven aan asielzoekers, mensen die bescherming zoeken op humanitaire gronden, staatlozen en personen die toestemming hebben gekregen om in het Verenigd Koninkrijk te blijven. Aanvragen voor toestemming om te reizen moeten vanuit het Verenigd Koninkrijk worden ingediend, en zodra de reisdocumenten zijn goedgekeurd, kunnen de houders het rechtsgebied verlaten en weer binnenkomen.

Houders van een bezoekersvisum voor huwelijken

Met een Marriage Visitor Visa is het toegestaan om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, dat moet worden uitgevoerd op een goedgekeurde locatie. Het is ook mogelijk om door het Verenigd Koninkrijk te reizen op weg naar een andere bestemming zonder een transitvisum nodig te hebben.

Mogelijke toekomstige wijzigingen in ETA of visum voor het VK

Nu de Europese Unie begint met de implementatie van het Europees reisinformatie- en autorisatiesysteem (ETIAS) en Groot-Brittannië verder gaat met zijn eigen vorm van elektronische reistoestemming (UK ETA), wijst alles erop dat de huidige vereisten voor reizen tussen de EER en het Verenigd Koninkrijk zullen veranderen.

Op dit moment hebben Britse en Europese burgers visumvrije toegang tussen beide jurisdicties, maar deze eenvoud van verkeer zal veranderen wanneer ETIAS en de UK ETA volledig operationeel zijn, naar verwachting in 2024 in het geval van ETIAS en het jaar daarop voor de UK ETA.

Op dit moment wordt niet verwacht dat de vereisten voor Europese bezoekers die in het bezit moeten zijn van een doorreisvisum om Britse luchthavens te gebruiken als opstapje, veel zullen veranderen, maar dit is een veranderlijke situatie en zou heel goed kunnen veranderen als de Europese Commissie zou besluiten om dergelijke vereisten op te leggen aan Britse burgers die via Europese luchthavens reizen.