Heathrow Airport staat op de 4e plaats van drukste luchthavens in 2023; benadrukt ETA-verwijdering voor luchthaventransit

| april 18, 2024
Heathrow Airport staat op de 4e plaats van drukste luchthavens in 2023; benadrukt ETA-verwijdering voor luchthaventransit

Volgens Airports Council International (ACI) staat de Londense luchthaven Heathrow in 2023 op de vierde plaats van drukste luchthavens ter wereld.

De grootste luchthaven in het Verenigd Koninkrijk (VK) sprong van de achtste plaats in 2022 naar de vierde plaats in 2023.

Heathrow Airport ontving 79,1 miljoen passagiers in 2023, een stijging van 28,2 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Hoewel het 2,1 procent onder het passagiersaantal van 2019 zit, heeft het de zesde plaats van voor de pandemie overtroffen.

Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport in de Verenigde Staten (VS) staat bovenaan. Het staat nu al drie jaar op de eerste plaats.

Voor het eerst eindigde Dubai Airport in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op de tweede plaats. Het aantal passagiers steeg met 31,7%.

Dallas Fort Worth Airport in de VS staat op de derde plaats, één plaats lager dan in 2022.

Wat betreft internationale passagiers bleef de ACI luchthavenranglijst voor de eerste vier plaatsen gelijk ten opzichte van 2022.

Dubai ontvangt de meeste internationale passagiers, met 86,9 miljoen passagiers in 2023. Het staat nu al drie jaar aan de top.

Londen kwam op de tweede plaats met 74,9 miljoen internationale passagiers.

Amsterdam staat op de derde plaats met 61,8 miljoen, terwijl Parijs de vierde plaats inneemt met 61,4 miljoen internationale passagiers.

In een persbericht zei ACI World Director General Luis Felipe de Oliveira: “Het wereldwijde luchtverkeer werd in 2023 vooral aangewakkerd door het internationale segment.”

In 2023 registreerden luchthavens 8,5 miljard passagiers, een stijging van 27,2 procent ten opzichte van vorig jaar, wat overeenkomt met 93,8 procent van het aantal passagiers van vóór de pandemie.

De stijging werd vooral gevoed door China’s heropening voor internationale reizen en een groeiend aantal reizigers ondanks economische factoren.

Heathrow Airport pleit opnieuw voor afschaffen ETA voor transitpassagiers

Thomas Woldbye, de CEO van Heathrow Airport, heeft er bij de Britse regering op aangedrongen om de Electronic Travel Authorization (ETA) voor transitpassagiers af te schaffen.

Hij deed dat opnieuw toen ’s werelds op drie na drukste luchthaven opnieuw een maand met recordaantallen passagiers aankondigde.

In maart 2024 ontving Heathrow Airport in totaal 6,7 miljoen passagiers.

Dit is een stijging van acht procent ten opzichte van maart 2023 en het grootste aantal dat voor die maand is geregistreerd.

Volgens lokale media had Heathrow ook het drukste paasweekend ooit, met 936.000 passagiers.

Woldebye was blij om te zien dat Heathrow “soepele reizen voor een recordaantal passagiers” bood.

“Om het momentum vast te houden, moet de regering transitpassagiers aan airside vrijstellen van de ETA-regeling,” verklaarde hij tijdens de persbriefing, zoals gemeld door Travel Tomorrow.

Airside transit passagiers zijn reizigers met een aansluitende vlucht in het VK die niet door de grenscontrole hoeven.

Woldbye zei dat het schrappen van de ETA voor aansluitende passagiers “zal voorkomen dat [them] wordt aangemoedigd om elders geld uit te geven en zaken te doen”.

De baas van Heathrow benadrukte: “We moeten het speelveld gelijk maken zodat de Britse luchtvaartindustrie van wereldklasse blijft.”

De impact van de ETA-regeling op transitpassagiers is al zichtbaar in een daling van het aantal reizigers vanuit Qatar naar Heathrow Airport.

“In de eerste vier maanden dat de ETA’s van kracht waren, reisden er 19.000 minder transitpassagiers vanuit Qatar,” aldus de verklaring van Heathrow Airport.

Sinds de ETA in november 2023 werd geïntroduceerd voor reizigers in Qatar, registreerde de overstaproute elke maand “de laagste maandelijkse proporties in meer dan tien jaar”.

Door te eisen dat transitpassagiers aan airside een ETA krijgen voordat ze aan boord van hun aansluitende vlucht gaan, hebben Britse luchthavens een“concurrentienadeel“.

Heathrow Airport verklaarde dat de ETA een “enorme klap” is voor langeafstandsroutes die sterk afhankelijk zijn van transitpassagiers.

Deze routes kunnen binnenkort niet meer levensvatbaar zijn en een negatief effect hebben op “de economie, export en bredere connectiviteit van het VK”.

Meer oproepen om de ETA voor luchthaventransitpassagiers te schrappen

Heathrow Airport is niet de enige organisatie die de Britse regering oproept om de ETA voor luchthaventransitbezoekers te schrappen.

Airlines UK, de handelsorganisatie voor in het VK geregistreerde luchtvaartmaatschappijen, de Board of Airline Representatives (BAR) UK en de International Air Transport Association (IATA), de handelsorganisatie voor luchtvaartmaatschappijen wereldwijd, delen deze oproep.

Airlines UK en BAR UK zijn van mening dat transitpassagiers aan airside technisch gezien de landsgrenzen niet overschrijden wanneer ze overstappen op hun verdere bestemming.

Sean Doyle, CEO van British Airways, toonde zich bezorgd dat de ETA passagiers zal ontmoedigen om via Heathrow Airport in Londen te reizen.

Paul Charles, voormalig communicatiedirecteur van Virgin Atlantic, benadrukte ook: “Transit belasten staat gelijk aan falen.”

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken is echter vastbesloten om de ETA te eisen voor alle transitpassagiers, ongeacht of ze door de grenscontrole gaan.

Het benadrukte dat de ETA “mensen tegenhoudt die aansluitende vluchten gebruiken om geen toestemming te krijgen om naar het VK te reizen”.

Toch zei het ministerie van Binnenlandse Zaken ook dat het “dit in de gaten houdt terwijl we doorgaan met het uitrollen van de regeling”.

De UK ETA is verplicht voor reizigers die geen visum nodig hebben om het VK binnen te komen. Hieronder vallen burgers van de Europese Unie, Amerikaanse burgers en anderen.

Momenteel hebben alleen reizigers uit Bahrein, Jordanië, Koeweit, Oman, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten een ETA nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

Een ETA-aanvraag kost £10. Het is twee jaar geldig en maakt meerdere korte reizen naar het Verenigd Koninkrijk mogelijk voor vrije tijd, zaken of studie.

In tegenstelling tot andere grote Europese luchthavens hebben alle passagiers met aansluitende vluchten in het VK een ETA nodig voor hun verdere reis.