Meer dan de helft van de Britse burgers is niet op de hoogte van het nieuwe grenscontrolesysteem van de EU-EES-enquête

| april 17, 2024
Meer dan de helft van de Britse burgers is niet op de hoogte van het nieuwe grenscontrolesysteem van de EU - EES-enquête

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste burgers van het Verenigd Koninkrijk (VK) nog steeds niet weten hoe het inreis-/uitreissysteem (EES) werkt.

Het EES is het nieuwe geautomatiseerde grenscontrolesysteem van de Europese Unie (EU). De lancering staat gepland voor november dit jaar.

In plaats van paspoorten af te stempelen aan de EU-grens, zal het inreis-/uitreissysteem in- en uitreizen registreren aan de hand van biometrische gegevens.

Het zal gevolgen hebben voor alle niet-EU-reizigers, inclusief houders van een visum voor kort verblijf en burgers die zijn vrijgesteld van de visumplicht, zoals Britse burgers.

Bijna twee derde, of 63 procent, van de Britse burgers is nog steeds niet op de hoogte van het EWS en hoe het reizen naar de Schengenzone zal worden beïnvloed.

Dit blijkt uit een EES-enquête uitgevoerd door Co-op Insurance, waaraan 2.000 Britse volwassenen deelnamen.

Bijna een kwart, of 22 procent, zei dat een bezoek aan het EU-blok hen zou “afschrikken” vanwege de EWS.

Graham Ward-Lush, hoofd reizen bij Co-op Insurance, zegt dat stress tijdens het reizen niet ongehoord is.

Het komt meestal door “het hoge tempo dat je moet aanhouden op een luchthaven en het volgen van de verschillende processen”.

Uit de EES-enquête bleek dat 27 procent de veiligheidscontroles op luchthavens het meest stressvolle onderdeel van een vakantiereis vindt.

“Nu deze nieuwe veranderingen op het gebied van luchthavenbeveiliging van start gaan, is het belangrijk dat reizigers weten wat ze kunnen verwachten zodat ze dienovereenkomstig kunnen plannen,” zei Ward-Lush, zoals TTG Media meldde.

EES-enquête over mogelijke lange vertragingen tijdens reizen

Volgens de EES-enquête zei 38 procent dat de mogelijkheid van lange vertragingen hen zou doen heroverwegen om de Schengenzone te bezoeken.

Verschillende reis- en vervoersambtenaren hadden de Europese Controlecommissie van het VK gewaarschuwd voor lange rijen aan de grens tussen het VK en de EU.

De haven van Dover, bijvoorbeeld, vertelde de European Scrutiny Committee over mogelijke vertragingen van 14 uur als gevolg van het EES.

Dit komt omdat passagiers eerst uit hun auto of bus moeten stappen bij de grensovergangen om zich te registreren voor het EES.

De verkeersopstoppingen als gevolg van wachtende voertuigen zouden ook ernstige gevolgen hebben voor lokale bedrijven.

Eurostar moet mogelijk ook het aantal passagiers op het Londense treinstation St. Pancras beperken om lange wachttijden te voorkomen.

De treinstations hebben geen ruimte om extra EES kiosken te installeren om de nieuwe automatische grenscontroles te vergemakkelijken.

Reis- en transportmedewerkers verwachten dat de vertragingen aan de Frans-Britse grens erger zullen zijn door het enorme passagiersverkeer.

Ze verwachten ook lange rijen aan grenzen met ‘nevencontroles’, waar EU-grenscontroles worden uitgevoerd aan de Britse kant.

Een andere belangrijke oorzaak van vertraging is dat reizigers biometrische gegevens moeten registreren voor een grensbeambte.

De EU ontwikkelt een app om dit aan te pakken. Velen zijn echter niet optimistisch dat dit het proces kan versnellen.

Hoe EU EES invloed heeft op Britse reizigers

Volgens het EU-beleid moeten reizigers bij hun eerste binnenkomst in de Schengenzone gezichts- en vingerafdrukgegevens registreren in het inreis-/uitreissysteem ten overstaan van een grensbeambte.

Bij toekomstige bezoeken kunnen ze vingerafdrukken of gezichtsscans gebruiken om hun toestemming te bevestigen en hun binnenkomst en vertrek te registreren.

Het EES zal de paspoorten en biometrische gegevens van reizigers opslaan gedurende drie jaar of totdat hun paspoort verloopt.

Telkens als ze de Schengenzone bezoeken, worden hun gegevens ververst en nog eens drie jaar bewaard.

Als ze de EU na drie jaar bezoeken, wanneer hun gegevens verlopen, moeten ze zich opnieuw laten registreren bij een grenswacht.

Ongeveer de helft, of 46 procent, van de respondenten van de EES-enquête zei dat ze het geen goed idee vonden dat hun biometrische gegevens in het systeem worden vastgelegd of opgeslagen.

Bereid je voor op meer reisvereisten na de Brexit

Britse burgers worden beschouwd als onderdanen van derde landen of niet-EU-burgers nadat het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten.

Burgers van het Verenigd Koninkrijk hebben geen visum nodig om de Schengenzone te bezoeken voor korte reizen. Ze moeten echter wel voldoen aan het reisbeleid voor niet-EU-burgers.

Dit omvat registratie voor het inreis-/uitreissysteem en, medio 2025, het verkrijgen van een ETIAS voordat je naar de Schengenzone reist.

Het ETIAS, of het Electronic Travel Information and Authorization System, is het equivalent van het nieuwe Electronic Travel Authorization (ETA) in het Verenigd Koninkrijk.

Beide zijn digitale reisvergunningen waarmee personen die hiervoor in aanmerking komen het Verenigd Koninkrijk of de Schengenzone kunnen bezoeken zonder visum.