Home Office gaat in de richting van volledig digitaal systeem om immigratiestatus aan te tonen

| april 19, 2024
Home Office gaat in de richting van volledig digitaal systeem om immigratiestatus aan te tonen

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken is begonnen met het versturen van uitnodigingen aan houders van een biometrische verblijfsvergunning (BRP) om over te stappen op eVisas.

Volgens een nieuwsbericht is het ministerie van Binnenlandse Zaken op 17 april begonnen met het versturen van e-mails naar houders van een BRP.

De e-mails bevatten uitnodigingen om een UK Visas and Immigration (UKVI) account aan te maken om toegang te krijgen tot hun eVisa.

Een eVisa is een online registratie en digitaal bewijs van hun immigratiestatus. Dit toont hun recht aan om in het Verenigd Koninkrijk te wonen, werken, studeren en toegang te hebben tot publieke middelen.

Het aanmaken van een UKVI-account is gratis. Het zal ook iemands huidige immigratiestatus of rechten in het Verenigd Koninkrijk niet veranderen, beïnvloeden of verwijderen.

“We hebben al echt belangrijke stappen gezet om het grens- en immigratiesysteem digitaal te transformeren,” zei Tom Pursglove, minister voor legale migratie en de grens.

Hij voegde eraan toe dat de grootschalige uitrol van eVisa een “belangrijk onderdeel” van dat proces is. Het maakt de weg vrij voor de visie van de regering voor een contactloze grens.

Uitnodigingen per e-mail zullen gefaseerd worden verstuurd voordat het proces in de zomer van 2024 wordt geopend voor alle BRPhouders.

Dit jaar schaft de overheid geleidelijk alle fysieke documenten af die worden gebruikt om iemands immigratiestatus in het VK te bewijzen.

Dit omvat BRP’s, biometrische verblijfskaarten (BRC’s) en aantekeningen in paspoorten, zoals stempels met natte inkt en vignetstickers.

Op 1 januari 2025 zal het ministerie van Binnenlandse Zaken geen fysieke immigratiedocumenten meer uitgeven, maar alleen nog eVisas.

Voordelen van eVisas of digitale immigratiestatus

Overschakelen op eVisas sluit aan bij andere landen die fysieke immigratiedocumenten vervangen door digitale formaten.

Pursglove benadrukte dat het vervangen van fysieke immigratiedocumenten door eVisas zal “zorgen voor een stevige controle” over wie naar het Verenigd Koninkrijk komt om te wonen, werken of studeren.

Hij voegde eraan toe dat eVisas de grensbeveiliging versterken en misbruik van het immigratiesysteem voorkomen, terwijl ze kostenbesparingen opleveren voor de Britse belastingbetaler.

Aangezien een eVisa een digitaal dossier is van iemands immigratiestatus, kan het niet verloren gaan of ermee geknoeid worden.

Het is veilig en gekoppeld aan de unieke biometrische gegevens van de houder, zoals een BRP of BRC, wat identiteitsfraude voorkomt.

Personen hebben ook toegang tot hun rechten en machtigingen zonder op het fysieke document te hoeven wachten.

Een ander voordeel van het online hebben van een digitaal dossier van iemands rechten is dat je het overal en in realtime kunt raadplegen.

Hierdoor kunnen contactgegevens en paspoortgegevens onmiddellijk worden bijgewerkt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Men kan zijn rechten bewijzen door een snelle en eenvoudige controle uit te voeren op de beveiligde online service van de website van de Britse overheid.

Verschillende overheidsinstanties gebruiken deze onlinedienst al om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor overheidsdiensten en om toegang te krijgen tot deze diensten.

Personen met een geldige verblijfsvergunning zijn ook vrij van immigratiecontrole bij het in- en uitreizen van het Verenigd Koninkrijk.

Net als de nieuwe Electronic Travel Authorization (ETA) zijn eVisas gekoppeld aan hun paspoort, dat moet worden geregistreerd in hun UKVI-accounts.

Grensbeambten kunnen dan hun paspoorten scannen en toegang krijgen tot hun visum of toestemming om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen en er te wonen.

Problemen met Home Office eVisa online service

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn eVisas “beproefd en getest”, aangezien miljoenen mensen ze al gebruiken.

Hieronder vallen ook degenen die de status van gevestigde en voorgevestigde hebben gekregen via het European Union Settlement Scheme (EUSS).

Er zijn echter meldingen geweest van personen met een geldige immigratiestatus in het Verenigd Koninkrijk die problemen hadden om hun rechten te bewijzen.

Monique Hawkins van The3Million deelde de problemen die veel eVisa houders hebben gehad tijdens een bijeenkomst met de Justice and Home Office Committee van het Britse parlement.

The3Million is een non-profit groep die opkomt voor de rechten van in het Verenigd Koninkrijk gevestigde burgers van de Europese Unie (EU), Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland.

Hawkins zei dat het vooral moeilijk is om door het online systeem te navigeren, omdat er verschillende stappen bij komen kijken.

Een houder van een eVisa moet inloggen op het systeem en een code opgeven. Overheidsinstanties moeten ook de door de persoon verstrekte code verifiëren.

Je rechten bewijzen wordt nog lastiger als de database de gegevens van een eVisa-houder niet herkent.

Het systeem vertoonde gebroken of gemengde records en verschillende fouten.

De eVisa van een persoon kan bijvoorbeeld een andere foto of een mix van correcte en incorrecte gegevens tonen.

Vervoerders zullen hen niet toelaten aan boord te gaan en naar het VK te komen als ze hun rechten of toelatingen niet kunnen bewijzen.

Hierdoor kunnen niet-Britse inwoners van het Verenigd Koninkrijk belangrijke verplichtingen, zoals werk, mislopen.

Hawkins stelde voor dat alle personen met een Britse immigratiestatus een reispasje zouden moeten hebben in plaats van het online systeem.

Het kan een digitale weergave zijn, zoals een 2D-barcode, als het geen fysiek document is.

Ze voegde eraan toe dat er een 24/7 hulplijn beschikbaar moet zijn voor mensen uit het buitenland die geweigerd worden omdat het systeem fouten maakt bij het bewijzen van hun immigratiestatus.