ETA, belasting op winkelen schaadt wereldwijde connectiviteit VK, CEO Economie-Heathrow

| mei 17, 2024
ETA, belasting op winkelen schaadt wereldwijde connectiviteit VK, CEO Economie-Heathrow

De CEO van Heathrow Airport heeft opnieuw kritiek geuit op de regering van het Verenigd Koninkrijk (VK) voor het invoeren van beleid dat het succes van de luchthaven belemmert.

De grootste luchthaven van het Verenigd Koninkrijk kondigde aan dat, gebaseerd op de prestaties in april, Heathrow op weg is naar het drukste jaar ooit.

Het passagiersaantal van Heathrow steeg vorige maand met 4,8 procent en verwelkomde 6,7 miljoen passagiers, meldt The Telegraph.

Het had ook zijn drukste dag sinds oktober 2019, want op 19 april 2024 stegen of landden 1.337 vliegtuigen op de luchthaven.

Thomas Woldbye, chief executive van Heathrow Airport, waarschuwde echter dat het succes bedreigd wordt.

“Om ons volledige potentieel te ontsluiten en de economie van het land te helpen groeien, moet de regering beleid implementeren dat het vermogen van de Britse luchtvaart om wereldwijd te concurreren ondersteunt,” zei hij.

Woldbye bekritiseerde het nieuwe digitale reisvergunningensysteem van de Britse overheid, de Electronic Travel Authorization (ETA).

De ETA kost £10 per aanvraag. Het zal verplicht zijn voor alle visumvrije onderdanen die naar het VK reizen voor korte reizen.

Het is ook verplicht voor transitpassagiers, ongeacht of ze door de grenscontrole gaan.

De baas van Heathrow zei ook dat het schrappen van belastingvrij winkelen voor internationale bezoekers niet helpt om toeristen aan te moedigen om te blijven en geld uit te geven.

“Initiatieven zoals de invoering van onnodige visa voor transitpassagiers, de afwezigheid van belastingvrij winkelen en de onlangs voorgestelde verhoging van de bedrijfstarieven onderstrepen de noodzaak voor ministers om een intergouvernementele aanpak te hanteren bij het maken van beleid,” voegde hij eraan toe.

Deze maatregelen “beknotten de wereldwijde connectiviteit van het Verenigd Koninkrijk”, aldus Woldbye.

ETA voor transitpassagiers gekwetst

Momenteel hebben alleen reizigers uit Bahrein, Koeweit, Jordanië, Oman, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een ETA nodig om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken.

De Britse regering is echter van plan om de ETA op te leggen aan alle burgers zonder visum, waaronder burgers uit Europa, de Verenigde Staten en meer.

De ETA is bedoeld om de grensbeveiliging te verbeteren. Woldbye van Healthrow en andere professionals uit de luchtvaartindustrie zeggen echter dat dit luchthavens in het Verenigd Koninkrijk enorm benadeelt.

Hij voerde aan dat het verplicht stellen van de ETA voor aansluitende passagiers hen ertoe zou kunnen aanzetten om door te reizen naar andere grote Europese luchthavens waar dit gratis is.

Het kan al effect hebben, want Heathrow registreerde het laagste maandelijkse aandeel transferverkeer in meer dan tien jaar.

De op drie na drukste luchthaven ter wereld heeft 19.000 minder passagiers ontvangen die van Qatar naar het VK reizen sinds de ETA in november 2023 werd ingevoerd.

Heathrow Airport verzorgt jaarlijks ongeveer 25 miljoen aansluitende vluchten voor ongeveer 18 miljoen transitpassagiers.

Luchtvaartmaatschappijen uit het Verenigd Koninkrijk, zoals British Airways en Virgin Atlantic, zullen mogelijk ook minder mensen zien vliegen.

Transitpassagiers en aansluitende vluchten dragen bij aan de status van Heathrow Airport als centraal mondiaal knooppunt.

Dit is van vitaal belang voor het toerisme, de handel en de internationale connectiviteit van het Verenigd Koninkrijk, waardoor Londense reizigers gemakkelijk toegang hebben tot andere wereldwijde bestemmingen.

Toch is de overheid ervan overtuigd dat alle reizigers zonder visum, inclusief transitpassagiers, moeten voldoen aan de ETA-vereiste.

Dit is van cruciaal belang voor een effectieve en succesvolle verbetering van de grensbeveiliging in het Verenigd Koninkrijk.

Toeristen belasten door te winkelen

Woldbye zei ook dat het belasten van artikelen die internationale toeristen in het VK kopen sinds 2020 de economie heeft geschaad.

Het Britse ministerie van Financiën heeft beweerd dat het schrappen van belastingvrij winkelen voor bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk het land ongeveer £ 2 miljard zou kosten.

Sommigen hebben echter aangevoerd dat het nieuwe beleid de schatkist ongeveer 11 miljard pond per jaar kost doordat toeristen worden ontmoedigd om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken.

Volgens een studie uit 2023 van het Centre for Economics and Business Research weerhield het twee miljoen toeristen van een bezoek.

De directeur van ALVA, Bernard Donoghue, zei dat het afschaffen van belastingvrij winkelen leidde tot een “aanzienlijke daling” van de uitgaven van overzeese toeristen.

Hij voegde eraan toe dat het Verenigd Koninkrijk “dure artikelen misloopt die door bezoekers wereldwijd worden gekocht”.

Zonder het belastingvrije winkelbeleid zouden bezoekers hun vakantie in het VK afbreken en naar andere Europese landen gaan om te winkelen.