Britse burgers die in Spanje wonen, worden aangespoord om zo snel mogelijk een TIE-kaart te krijgen om vrijgesteld te worden van EES

| mei 20, 2024
Britse burgers die in Spanje wonen, worden aangespoord om zo snel mogelijk een TIE-kaart te krijgen om vrijgesteld te worden van EES

Alle burgers van het Verenigd Koninkrijk (VK) die in Spanje verblijven met een groen certificaat, wordt aangeraden dit in te ruilen voor een tarjeta de identidad de extranjero of TIE-kaart.

De Britse ambassade in Spanje zei dat ze dit zo snel mogelijk moeten doen voordat het nieuwe inreis-/uitreissysteem (EES) van de Europese Unie (EU) van kracht wordt.

“Het is echt belangrijk dat elke Brit die in Spanje woont de TIE krijgt,” zei de Britse ambassadeur in Spanje Hugh Elliott in een verklaring van 13 mei.

Hij voegde eraan toe dat de TIE “de meest duurzame en betrouwbare manier is om je rechten in Spanje te bewijzen”.

Eliott benadrukte ook dat het hebben van een TIE Britten kan helpen “om verstoringen aan de grens te voorkomen” wanneer het nieuwe grenscontrolesysteem wordt ingevoerd.

De Britse ambassade in Spanje werkt samen met de Spaanse overheid en de EU aan de voorbereiding van de EES-uitrol.

De ambassadeur zei dat de ambassade “gevraagd heeft om meer TIE-afspraken beschikbaar te maken” voor Britse burgers.

Spaans groen certificaat versus TIE-kaart

Een groen certificaat of groene kaart en een TIE-kaart zijn beide geldige bewijzen van het recht van niet-EU-burgers om in Spanje te wonen en te werken.

Het groene certificaat is echter een papiertje van A4- of creditcardformaat, terwijl de TIE een duurzamere biometrische kaart is.

De TIE-kaart is ook specifieker om aan te tonen dat onderdanen van het Verenigd Koninkrijk na de uittreding beschermd zijn onder de terugtrekkingsovereenkomst.

Als gevolg daarvan worden TIE-kaarten in Spanje en de rest van de EU op grotere schaal geaccepteerd.

Volgens de Britse ambassade in Spanje hebben veel Britse burgers al een TIE, vooral nadat het Verenigd Koninkrijk uit de EU is gestapt.

Toch bleek uit een onderzoek uit 2023 van het Spaanse Immigratie Observatorium dat meer dan de helft van de Britse burgers die in Spanje verblijven een VIE hebben.

Volgens The Local zijn dit ongeveer 210.000 inwoners van het Verenigd Koninkrijk die in Spanje wonen en nog steeds groene certificaten gebruiken.

De Britse en Spaanse overheid hebben Britten die in Spanje wonen aangemoedigd om een TIE te halen sinds de Spaanse overheid deze in juli 2020 begon uit te geven aan Britse burgers.

Het is echter nog steeds niet verplicht voor burgers van het Verenigd Koninkrijk om hun groene certificaten in te ruilen voor een TIE.

TIE-kaart stelt Britten die in Spanje wonen vrij van EES

In januari 2024 zei de Britse ambassade in Spanje dat Britten met Spaanse groene certificaten zouden worden vrijgesteld van de EES en ETIAS.

In de nieuwe verklaring van de ambassade staat echter iets anders.

“Om vrijgesteld te worden van registratie bij het EES, moeten Britse inwoners in de EU een geldige biometrische kaart van uniform formaat laten zien, wat in Spanje de TIE is,” verklaarde de ambassade.

De Spaanse overheid gaf al vóór Brexit Groenestroomcertificaten uit. Het komt niet voor in de terugtrekkingsovereenkomst tussen de EU en het VK of in bijlage 22 van het Schengenhandboek voor grensbewaking.

De ambassade verwacht dat “houders van een groen certificaat de kans kunnen missen om te worden vrijgesteld” van de EES.

Het kan leiden tot “moeilijkheden en vertragingen” aan de grens. Dit is vooral cruciaal “wanneer je andere EU-landen binnenkomt waar het groene certificaat mogelijk niet wordt erkend”.

Bovendien zullen de nieuwe grenscontrolesystemen van de EU volledig digitaal en biometrisch zijn, waardoor groene certificaten niet zullen worden geaccepteerd.

De nieuwe grenscontrolesystemen van de EU

Het EES is het nieuwe grenscontrolesysteem van de EU dat het handmatig stempelen van paspoorten aan de grens zal vervangen.

In plaats daarvan zal het inreis-/uitreissysteem biometrische gegevens, zoals gezichts- of vingerafdrukscans, gebruiken om de in- en uitreis van reizigers in de Schengenzone te registreren.

Zowel houders van een visum voor kort verblijf als burgers die zijn vrijgesteld van de visumplicht moeten hun biometrische gegevens registreren in het inreis-/uitreissysteem.

Burgers van buiten de EU moeten dit voor een grensbeambte doen wanneer ze voor het eerst de Schengenzone binnenkomen nadat het nieuwe systeem in werking is getreden.

Het inreis-/uitreissysteem slaat de gegevens van reizigers drie jaar op en ververst ze bij elk bezoek aan de Schengenzone.

Als ze de Schengenzone bezoeken nadat hun gegevens verlopen zijn, moeten ze hun biometrische gegevens opnieuw registreren.

ETIAS, of het European Travel Information Authorisation System, is de elektronische reisvergunning van de EU voor burgers die vrijgesteld zijn van visumplicht.

Het werkt vergelijkbaar met de Electronic Travel Authorization (ETA) van het Verenigd Koninkrijk, die nu verplicht is voor een handvol Golfstaten.

De EU zal het EWS in oktober 2024 implementeren, terwijl het ETIAS medio 2025 volgt.

Hoe krijg ik een TIE?

Onderdanen van het Verenigd Koninkrijk moeten eerst online een afspraak maken bij het dichtstbijzijnde politiebureau of immigratiekantoor.

Daarna moeten ze het EX-17 formulier of het TIE-aanvraagformulier invullen.

Op de dag van hun bevestigde afspraak moeten ze het volgende meenemen:

  • Ingevuld TIE-aanvraagformulier
  • Padron-certificaat of officieel bewijs van Spaans adres
  • Geldig paspoort met Spaans visum
  • Twee pasfoto’s
  • Bewijs van betaling

De aanvraagkosten voor de TIE-kaart beginnen bij €10 en het duurt meestal anderhalve maand tot 45 dagen om te verwerken.

Na afgifte is een TIE-kaart maximaal vijf jaar geldig voor de eerste keer en vervolgens tien jaar na verlenging.