Bezoekers van drie kustplaatsen in Dorset moeten toeristenbelasting betalen vanaf juli

| mei 21, 2024
Bezoekers van drie kustplaatsen in Dorset moeten toeristenbelasting betalen vanaf juli

Dorset is de tweede bestemming in het Verenigd Koninkrijk (VK) die binnenkort een toeristenbelasting zal heffen.

Vanaf 1 juli moeten bezoekers van de badplaatsen Bournemouth, Christchurch en Poole (BCP) extra betalen voor hun vakantie.

Hoteliers in de drie steden stemden voor een bezoekerstarief voor toeristen die blijven overnachten.

Deze stemming komt na overleg met het Accommodation Business Improvement District (ABID).

De toeristenbelasting, waarbij toeristen £2 per kamer per nacht betalen, zal naar verwachting £12 miljoen opleveren in de komende vijf jaar.

Rosie Radwell van Marsham Court Hotel, voorzitter van het schaduwbestuur van de ABID, zei dat de extra fondsen het toerisme in het gebied aanzienlijk zouden beïnvloeden.

“We zijn enthousiast over de toekomst en zijn al begonnen met het plannen van projecten en evenementen om het toerisme in het gebied te verbeteren,” zei ze.

Radwell bedankte ook andere accommodatieverschaffers “voor het erkennen van de kracht van samenwerking en de noodzaak om nu te handelen.”

De BBC meldde dat de ABID aankondigde dat de toeristenbelasting bedoeld is om “het toerisme in het kustgebied te versterken en te laten groeien”.

Het is bedoeld om “de lokale economie te beschermen” en niet om het toerisme te belemmeren of te controleren.

Het geld dat wordt gegenereerd door de toeristenbelasting zal worden gebruikt om meer bezoekers naar de kust van Dorset te trekken.

Het ondersteunt toeristische evenementen zoals het Bournemouth Air Festival, Arts by the Sea, Poole Christmas Maritime en Christmas Tree Wonderland.

De BCP-raad heeft eerder plannen aangekondigd om kosten te besparen door de subsidies voor het jaarlijkse luchtfestival van het resort na 2024 stop te zetten.

Het zal ook stoppen met het betalen van inschrijvingen voor het Blauwe Vlag-programma, een jaarlijks certificeringsprogramma voor goed beheerde stranden.

Andere Britse steden met toeristenbelasting

Manchester City was vorig jaar de eerste bestemming in het Verenigd Koninkrijk die een “Visitor Charge” invoerde nadat 80 procent van de plaatselijke hoteliers vóór stemde.

De regeling is vergelijkbaar met de heffing die toeristen moeten betalen als ze in juli de drie badplaatsen aan de zuidkust van Engeland bezoeken.

Vanaf april 2023 moesten bezoekers van Manchester City £1 per kamer per nacht betalen. Na een jaar bracht het ongeveer 2,8 miljoen pond op.

De toeristenbelasting van de op twee na grootste stad van Engeland is ook bedoeld om maatregelen te financieren om meer bezoekers aan te trekken.

Een van de doelen is om de inkomsten uit toerisme te verhogen, vooral tijdens perioden met een lage bezettingsgraad.

Een ander doel is om de bezettingsgraad hoog te houden nu er meer toeristische hotels en appartementen worden gebouwd in Manchester.

Tot nu toe is het geld gebruikt voor straatreiniging en marketingcampagnes om de stad ook buiten het hoogseizoen te promoten.

Andere steden die van plan zijn een toeristenbelasting te heffen zijn Cambridge en de badplaatsen Cornwall en Devon.

De Cornwall Council is een onderzoek gestart onder leiding van een raadslid om de voordelen van toerisme het hele jaar door te verbeteren, waaronder een toeristenbelasting.

Malcolm Bell, de CEO van Visit Cornwall, is voorstander van een belasting op de vier miljoen jaarlijkse badplaatsbezoekers.

Als er een toeristenbelasting wordt ingevoerd, benadrukt hij dat de naburige stad Devon er ook een zou moeten hebben.

Dit zorgt ervoor dat de extra kosten bezoekers niet afschrikken en dat de vakantiestranden competitief blijven.

Aan de andere kant had Cambridge plannen aangekondigd om al in 2025 een toeristenbelasting in te voeren.

De toeristenbelasting zou een nachttarief van £2 per kamer per nacht zijn, wat naar schatting jaarlijks ongeveer £2,6 miljoen zou opleveren.

Gemeenteraden kunnen geen toeristenbelasting heffen

Volgens een briefing paper van het Lagerhuis hebben gemeenteraden niet de bevoegdheid om toeristenbelasting te heffen.

Steden als Manchester City, Liverpool en Bournemouth, Christchurch en Poole in Dorset hebben dit echter gedaan via een wettelijke omweg.

Jemma Little, manager economische ontwikkeling van Cambridge Council, zei dat de stad eerst een ABID moet vormen.

Dan “moet er een stemming plaatsvinden onder de hotels binnen dat verzorgingsgebied [of Greater Cambridge]” om vóór een toeristenbelasting te stemmen.

Zodra een Cambridge ABID operationeel is, kunnen hotels in het district de toeristenbelasting innen bij hun klanten.

De ABID van Liverpool werkt een beetje anders. Het legt een heffing op onroerend goed met een waarde van £45.000 of meer, met een maximum van £50.000 per stuk.

De belasting bedraagt 1,6 procent van de waarde van het onroerend goed, maar zal tussen 2024 en 2026 stijgen naar 4,5 procent.

De ABID van Liverpool verwacht dat het in deze laatste jaren jaarlijks £939.000 zal opbrengen.

Schotland heeft al wetgeving ingevoerd die lokale overheden toestaat ’toeristenbelasting’ te heffen op accommodatie voor kort verblijf.

De regering van Wales heeft ook voorgesteld om soortgelijke wetgeving in te voeren, maar heeft nog geen tijdschema voorgesteld.

Aan de andere kant zijn er geen plannen om beleid voor te stellen dat toeristenbelasting in Engeland oplegt.

Alle burgers zonder visum die het Verenigd Koninkrijk bezoeken, zullen echter extra moeten betalen zodra het nieuwe Electronic Travel Authorization (ETA)-schema op grote schaal wordt ingevoerd.

De ETA is geen belasting of visum. Het is een digitale reisvergunning voor 10 pond die twee jaar geldig is en waarmee meerdere korte verblijven van maximaal zes maanden mogelijk zijn.

Hieronder vallen korte bezoeken voor toerisme, familie- en vriendenbezoek, zaken, studie, tijdelijk creatief werk en doorreis.

Momenteel moeten alleen bezoekers uit Bahrein, Jordanië, Koeweit, Oman, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten een ETA hebben voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen.