Voormalig immigratiewaakhond zegt dat succes van ETA afhangt van grensbewaking

| april 1, 2024
Voormalig immigratiewaakhond zegt dat succes van ETA afhangt van grensbewaking

De voormalige Independent Chief Inspector of Borders and Immigration (ICIBI) zegt dat het succes van de nieuwe Electronic Travel Authorization (ETA) grotendeels afhangt van de UK Border Force.

In een vergadering met de House of Lords Commissie van Justitie en Binnenlandse Zaken op 19 maart 2024 zei David Neal dat de ETA het Verenigd Koninkrijk veiliger zou kunnen maken.

“Dat zou absoluut kunnen. Het neemt bijvoorbeeld menselijke fouten weg, wat een van de grootste discrepanties is, dus dat moet positief zijn,” zei hij.

De voormalige immigratiewaakhond voegde eraan toe dat de ETA in de Britse grensstrategie voor 2025 een digitale en geautomatiseerde toekomst van reizen schetst.

Neal zei echter dat de Britse regering “de menselijke lijn in de organisatie die de technologie ondersteunt, moet versterken”.

Op basis van zijn rapporten is de UK Border Force mogelijk “niet noodzakelijkerwijs uitgerust om het digitale antwoord te bieden om sommige risico’s te beperken”.

Hij benadrukte: “Als de mitigaties voor mensen niet aanwezig zijn, zal de grens altijd kwetsbaar zijn.”

Neal zei dat personeelsmanagement en leiderschap cruciaal zijn voor de ETA en effectief bijdragen aan de beveiliging van de Britse grenzen.

Grenswacht moet de technologie begrijpen

Alexander Downer, voorzitter van Policy Exchange en voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Australië, deelde een soortgelijke mening.

In een afzonderlijke vergadering met de commissie op 12 maart 2024 verklaarde Downer dat het van cruciaal belang is om mensen en goederen het VK in en uit te krijgen.

“Ik denk absoluut dat het gebruik van technologie en de efficiënte en snelle invoering van technologie door de grenswacht de toekomst is,” zei de auteur van een onafhankelijke evaluatie van de grenswacht uit 2022.

Hij wees erop dat de grenswacht de technologie niet ontwikkelt, maar alleen aankoopt en gebruikt.

Maar, zei Downer, “grenswachters zullen de technologie moeten begrijpen”.

“Ze zullen moeten weten hoe dat allemaal werkt en wat ze moeten doen als het niet meer werkt,” zei hij over digitale technologieën zoals gezichtsherkenning.

Met de ETA, zei hij, “heb je misschien niet zoveel grenswachters nodig, maar ze zullen wel meer technologisch en digitaal onderlegd moeten zijn.”

Downer wees ook op personeels- en aanbestedingsproblemen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat toezicht houdt op de grenspolitie.

Hij zei dat het ministerie van Binnenlandse Zaken ook “technologievriendelijk moet zijn en bereid om nieuwe technologie toe te passen”.

De voorzitter van Policy Exchange erkende dat technologie risico’s met zich meebrengt.

Het kan echter tijd kosten en als het werkt, zullen mensen en goederen “sneller het VK binnenkomen, wat veel geld en angst bespaart”.

Beschuldigingen van inefficiëntie bij de grenswacht

Een paar maanden geleden werd Neal ontslagen omdat hij zijn ongepubliceerde rapporten vrijgaf zonder toestemming van Binnenlandse Zaken.

In zijn verslagen wees hij op de inadequate screening door de UK Border Force van passagiers van zakenvliegtuigen op London City Airport.

De voormalige ICIBI wees ook op afleiding en stress bij grensbeambten en de inconsistente inzet van middelen van de grenswacht op andere luchthavens.

Neal wees op het gebrek aan communicatieapparatuur voor grensbeambten die elektronische paspoortpoorten (eGates) bedienen, wat leidt tot onbemande grensposten.

Zijn beschuldigingen hebben bezorgdheid gewekt over de effectiviteit van de Britse veiligheidsmaatregelen op luchthavens en andere toegangspunten.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken reageerde in een verklaring dat het rapport van Neal “onjuist is in zijn conclusie dat er een aanzienlijk risico is voor de veiligheid”.

Er werd ook aan toegevoegd dat er corrigerende maatregelen waren genomen om ervoor te zorgen dat de juiste processen en administratie werden gevolgd.

Bovendien heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een lijst verstrekt van lopende activiteiten om bedreigingen door de algemene luchtvaart of niet-commerciële vluchten aan te pakken.

Dit omvat het verkleinen van vliegvelden, het ontwikkelen van een digitale dienst voor het indienen van algemene luchtvaartverslagen (GAR) en API’s (advance passenger information) en het aanbieden van trainingspakketten voor eerstelijnspersoneel.

De Border Force had er bij exploitanten van vliegtuigen en vaste installaties op aangedrongen om zich voor te bereiden op de nieuwe ETA-regeling.

Binnenlandse Zaken heeft problemen met database

Downer noemde ook het risico van het vertrouwen op databases van andere landen om burgers die naar het Verenigd Koninkrijk komen te screenen.

Een voorbeeld van de risico’s kan vergelijkbaar zijn met het risico waarmee het ministerie van Binnenlandse Zaken nu wordt geconfronteerd.

Meer dan 76.000 personen hadden onjuiste gegevens in de immigratiedatabase van het Home Office, waardoor gegevens in de database werden verwisseld of samengevoegd.

Deze database, die bekend staat als het Person Centric Data Platform (PCDP), slaat informatie op voor 177 miljoen mensen.

Het PCDP volgt de geschiedenis van een migrant met de immigratiesystemen van het VK, inclusief visumaanvragen en biometrische gegevens.

De gegevens worden gebruikt in het Atlas-systeem, dat toegankelijk is voor caseworkers, grenswachtambtenaren en andere online systemen om de immigratiestatus aan te tonen.

Fouten in het databasesysteem kunnen leiden tot problemen met het aantonen van rechten op werk, het huren van een woning of toegang tot gratis NHS-behandelingen.

De Information Commissioner’s Office onderzoekt mogelijke datalekken.