Burgers van GCC-landen, Jordanië kunnen nu profiteren van de reisvoordelen van de UK ETA

| februari 23, 2024
Burgers van GCC-landen, Jordanië kunnen nu profiteren van de reisvoordelen van de UK ETA

Het nieuwe Britse Electronic Travel Authorization (UK ETA)-schema is nu verplicht voor burgers van de Samenwerkingsraad van de Golf (GCC) en Jordanië.

Het GCC-blok bestaat uit Qatar, Bahrein, Koeweit, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Saoedi-Arabië.

Vanaf 22 februari 2024 moeten onderdanen van de GCC en Jordanië een geldig ETA hebben als ze naar het VK reizen.

Reizigers uit Bahrein, Koeweit, Oman, de VAE, Saoedi-Arabië en Jordanië kunnen sinds 1 februari 2024 een ETA aanvragen.

Qatar was het eerste land dat gebruik kon maken van de UK ETA voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk sinds november 2023.

“De ETA zal de ervaring van het reizen naar het Verenigd Koninkrijk verbeteren voor de duizenden bezoekers uit de Golf en Jordanië,” zei de Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly via een verklaring.

De ETA is een digitale reisvergunning die eind 2024 verplicht wordt voor alle reizigers die zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk kunnen reizen.

ETA voor bezoekers uit de Golf om toerisme naar het VK te stimuleren

Het VK ontving in 2022 bijna 800.000 bezoekers uit de Golfstaten, die tijdens hun verblijf in het VK ongeveer £ 2 miljard aan toeristische uitgaven bijdroegen.

Dit maakt de Golf de op een na grootste toeristische markt voor de Britse economie, na de Verenigde Staten.

Lord Ahmad, minister van Buitenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk, gelooft dat zowel het Verenigd Koninkrijk als de Golfstaten zullen profiteren van de verbeterde banden op het gebied van handel, onderwijs en toerisme als gevolg van de ETA.

Patricia Yates, CEO van VisitBritain, zei dat ze ook samenwerken met reis- en handelspartners in de Golf om Britse bestemmingen te promoten.

“We kijken ernaar uit om nog meer bezoekers te verwelkomen om ons levendige en dynamische toeristische aanbod te ervaren,” voegde ze eraan toe.

ETA maakt reizen naar het VK goedkoper voor bezoekers uit de Golfstaten

Een UK ETA-aanvraag kost £10 per stuk. Hierdoor wordt reizen naar het Verenigd Koninkrijk goedkoper voor onderdanen van het Golfblok en Jordanië.

De ETA vervangt de elektronische visumvrijstelling (EVW) die vereist is voor GCC-burgers die het Verenigd Koninkrijk bezoeken. Een EVW kost £10 per stuk.

Jordanese bezoekers hoeven ook geen visum meer aan te vragen voor een kort verblijf in het Verenigd Koninkrijk. Een Brits standaardvisum voor bezoekers kost £ 115.

In tegenstelling tot het EVW-visum of standaardvisum voor bezoekers, hoeven burgers uit het Golfblok en Jordanië niet voor elk bezoek aan het Verenigd Koninkrijk een ETA aan te vragen.

Een ETA voor het VK is twee jaar geldig en staat onbeperkte korte reizen naar het VK toe van maximaal zes maanden per bezoek.

Reizigers die op doorreis zijn of naar het Verenigd Koninkrijk komen voor hun vrije tijd, een korte studie of toegestane zakelijke activiteiten kunnen profiteren van de ETA.

Het kan ook worden gebruikt voor de visumconcessie voor creatieve werkers en medische behandelingen, mits aan alle andere vereisten wordt voldaan.

ETA stroomlijnt reizen naar het Verenigd Koninkrijk

De ETA is geen visum maar een digitale reisvergunning die ook door andere landen wordt gebruikt.

Het werkt zoals het Electronic System for Travel Authorization (ESTA) van de Verenigde Staten of Canada’s Electronic Travel Authority (eTA).

De aanvraagprocedure voor een ETA is ook snel en gemakkelijk. Je hoeft geen consulaten of visumkantoren te bezoeken.

Sollicitanten moeten biografische en biometrische gegevens verstrekken en vragen beantwoorden over hun geschiktheid en eventuele criminele antecedenten.

Ze kunnen de online ETA-aanvraag binnen enkele minuten invullen en binnen drie dagen een beslissing ontvangen.

Bovendien hoeven reizigers slechts om de twee jaar, of wanneer hun paspoort verloopt, een ETA aan te vragen om het Verenigd Koninkrijk te kunnen blijven bezoeken.

Omdat het een elektronisch document is, hoeven reizigers geen afdruk van hun ETA mee te nemen. Het wordt gekoppeld aan hun paspoort.

Luchtvaartmaatschappijen, spoorwegmaatschappijen en scheepvaartmaatschappijen kunnen de toestemming van reizigers om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen controleren door hun paspoorten te scannen.

Waarom de ETA wordt ingevoerd voor reizigers zonder visum

Het ETA-systeem is bedoeld om de veiligheid van grenscontroles te verbeteren en het immigratieproces voor vooraf gescreende reizigers te stroomlijnen.

Het heeft alleen gevolgen voor reizigers zonder visum, waaronder burgers van de Europese Unie (EU). Een Brits visum is nog steeds vereist voor wie langer dan zes maanden in het Verenigd Koninkrijk werkt of verblijft.

De regering van het VK zal de ETA-aanvragen en -handhaving op basis van nationaliteit blijven uitrollen tot in 2024.

Zij zal aankondigen wanneer andere nationaliteiten een aanvraag kunnen indienen, zodat reizigers uit het Verenigd Koninkrijk voldoende tijd hebben om zich op de nieuwe regeling voor te bereiden.

Medio 2025 zal de EU ook ETIAS introduceren, ofwel het Electronic Travel Information and Authorization System.

Zodra dit is afgedwongen, moeten Britse burgers er een hebben voordat ze naar het Schengengebied van de EU reizen.