VK investeert 75 miljoen pond in grensbeveiligingscommando om immigratiecriminaliteit aan te pakken

| oktober 7, 2024
VK investeert 75 miljoen pond in grensbeveiligingscommando om immigratiecriminaliteit aan te pakken
Afbeelding door DC Studio op Freepik

De regering van het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft een aanzienlijke investering van 75 miljoen pond aangekondigd in het nieuw opgerichte Border Security Command (BSC).

De investering is bedoeld om georganiseerde misdaadgroepen die verantwoordelijk zijn voor mensenhandel en mensensmokkel verder aan te pakken.

Hiermee hoopt de regering een einde te maken aan de gevaarlijke oversteek van kleine bootjes over het Kanaal.

Minister van Binnenlandse Zaken Yvette Cooper beschreef de nieuwe financiering als een “grote revisie” van de grensbeveiligingssystemen van het Verenigd Koninkrijk.

“Criminele bendes komen weg met het ondermijnen van onze grensbeveiliging en brengen levens in gevaar,” zei ze in een persbericht.

“Het Border Security Command zal zorgen voor een belangrijke upgrade van de wetshandhaving,” verklaarde Cooper.

De nieuwe BSC-financiering is afkomstig van herbestemde fondsen die oorspronkelijk waren toegewezen aan de Illegale Migratiewet van de vorige regering.

Het bouwt voort op succesvolle stroomopwaartse verstoringen die werden aangekondigd tijdens een operationele top op het hoofdkantoor van de National Crime Agency (NCA), die de premier bijwoonde.

Grensbeveiligingscommando upgrades

De BSC-investering zal een belangrijke financiële impuls geven aan de NCA, de politie en andere partners in wetshandhaving.

De NCA krijgt de beschikking over geavanceerde technologie en capaciteiten om de grensbeveiliging in het Verenigd Koninkrijk te versterken en criminele bendes die betrokken zijn bij mensensmokkel te ontwrichten.

De BSC zal geavanceerde bewakingstechnologie gebruiken en de mogelijkheden om inlichtingen te delen vergroten.

Dit omvat nieuwe verborgen camera’s, geavanceerde controlemiddelen en nieuwe teams die zich richten op het delen van inlichtingen.

Er komen ook meer wetshandhavers om de groeiende dreiging van mensensmokkel aan te pakken.

Dit vertaalt zich in het aannemen van meer BSC-officieren onder BSC-commandant Martin Hewitt en meer gespecialiseerde NCA-rechercheurs.

Optreden tegen het gemeenschappelijk reisgebied

VK investeert 75 miljoen pond in grensbeveiligingscommando om immigratiecriminaliteit aan te pakken
Afbeelding met dank aan Eric Jones, gelicentieerd voor hergebruik onder deze Creative Commons-licentie

De Britse autoriteiten hebben hun inspanningen binnen het Gemeenschappelijk Reisgebied (Common Travel Area – CTA) opgevoerd om de immigratiecontroles aan te scherpen.

De CTA staat vrij verkeer toe tussen het Verenigd Koninkrijk, de Republiek Ierland, de Kanaaleilanden en het eiland Man.

Dit is uitgebuit door criminele bendes, die het gebruiken als een route om mensen het Verenigd Koninkrijk in te smokkelen.

Als reactie daarop leidde een driedaagse operatie in september 2024 tot de arrestatie van 31 mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij illegale migratie en smokkel.

De operatie vond plaats op belangrijke toegangspunten en werd geleid door UK Immigration Enforcement en ondersteund door politiediensten.

Tijdens de operatie namen de autoriteiten 400.000 pond illegaal geld in beslag en verschillende valse identiteitsdocumenten die werden gebruikt om grenscontroles te omzeilen.

Dame Angela Eagle, de minister voor Grensbeveiliging en Asiel, benadrukte de ernst van deze kwestie.

“Deze bendes hebben geen respect voor mensenlevens of veiligheid,” zei ze in een persbericht.

Eagle zei dat ze “schandalige vergoedingen vragen en azen op mensen die wanhopig proberen te ontsnappen aan ontberingen en hen in gevaarlijke en illegale situaties dwingen”.

Ze benadrukte ook de inzet van de regering om smokkel op alle fronten aan te pakken, via kleine bootjes en andere routes naar het Verenigd Koninkrijk.

“We blijven ons inzetten om ervoor te zorgen dat niemand misbruik maakt van het Gemeenschappelijk Reisgebied of de grenzen van het Verenigd Koninkrijk,” zei inspecteur Jonathan Evans van het Home Office Immigration Enforcement.

Gedeelde grensbeveiligingskwesties aanpakken

De Britse ministers voeren hun inspanningen op om gemeenschappelijke grensbeveiligingskwesties aan te pakken en de samenwerking met internationale partners te versterken.

Het VK werkt nauw samen met Europol en andere Europese wetshandhavingsinstanties om smokkelnetwerken over de grenzen heen op te rollen.

Dit houdt onder andere in dat er 50 procent meer Britse officieren bij Europol moeten komen om de strijd tegen smokkelbendes in heel Europa te verbeteren.

Deze samenwerking is cruciaal, omdat veel van de criminele organisaties die verantwoordelijk zijn voor mensenhandel internationaal opereren.

Het VK en zijn Europese partners werken samen om smokkeloperaties te onderscheppen voordat ze het VK bereiken.

De BSC zal een centrale rol spelen bij het coördineren van deze inspanningen, waarbij nieuwe technologie wordt gebruikt om mensensmokkel op het land of op zee op te sporen en te stoppen.

Meer inspanningen om illegale migratie te verminderen

VK investeert 75 miljoen pond in grensbeveiligingscommando om immigratiecriminaliteit aan te pakken
Afbeelding met dank aan Number 10, gelicentieerd voor hergebruik onder Flickr Creative Commons Licentie

De nieuwe investering van het Verenigd Koninkrijk in grensbeveiliging is een belangrijke stap in de voortdurende strijd tegen illegale migratie.

De Britse regering voert ook meer bedrijfsinspecties uit en legt strengere straffen op aan overtreders van de regels voor werkvisa.

Bedrijven die schuldig worden bevonden aan het inhuren van werknemers zonder papieren kunnen hoge boetes, bedrijfssluitingen of zelfs vervolging tegemoet zien.

Deze strategie is gericht op het ontmantelen van bedrijfsmodellen die profiteren van het uitbuiten van kwetsbare individuen en mensen die illegaal naar het Verenigd Koninkrijk komen.

Bovendien kunnen mensen die worden betrapt op illegaal werken worden opgesloten en gedeporteerd.

Dit optreden maakt ook deel uit van een bredere strategie om het aantal uitzettingen van mensen zonder legaal verblijfsrecht in het Verenigd Koninkrijk te verhogen.

Verwacht wordt dat de deportaties hun hoogste niveau in vijf jaar zullen bereiken als gevolg van deze hernieuwde impuls.

Verwacht wordt dat de deportaties hun hoogste niveau in vijf jaar zullen bereiken als gevolg van deze nieuwe impuls.