China’s visumvrije beleid omvat mogelijk binnenkort ook het VK en andere landen

| december 6, 2023
China's visumvrije beleid omvat mogelijk binnenkort ook het VK en andere landen

China’s nieuwe visumvrije beleid voor zes landen kan binnenkort meer landen omvatten naarmate het inkomend toerisme toeneemt.

Op 24 november 2023 kondigde China aan dat het zijn 15-daagse visumvrije reisbeleid tijdelijk uitbreidt naar zes landen.

Burgers van Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en Maleisië kunnen van 1 december 2023 tot 30 november 2024 zonder visum naar China reizen voor een bezoek van maximaal 15 dagen.

Het visum van 15 dagen is geldig voor zaken, toerisme, familie- en vriendenbezoek en doorreis.

Het visum geeft houders toegang tot het vasteland van China, met uitzondering van Tibet en Xinjiang, waarvoor speciale vergunningen voor tourgroepen vereist zijn.

Het visumvrije reisbeleid maakt deel uit van China’s inspanningen om de toegangsprocedures te vereenvoudigen om internationale bezoekers en investeerders aan te trekken.

De aankondiging kwam vlak voor de komende top EU-China in december 2023.

China liet eerder al burgers van Brunei, Japan en Singapore toe zonder visum. Het visumvrije beleid van 15 dagen werd opgeschort vanwege COVID-19 beperkingen. Het werd in juli van dit jaar opnieuw ingevoerd voor staatsburgers van Brunei en Singapore.

Visumvrij beleid stimuleert inkomend toerisme

Het nieuwe visumvrije beleid voor de zes Europese landen en Maleisië zal minstens een jaar van kracht zijn. Experts uit de sector zijn echter optimistisch dat het beleid zal worden gehandhaafd en dat meer landen aan de lijst zullen worden toegevoegd.

Op 1 december 2023 meldde China’s National Immigration Administration dat 2.029 paspoorthouders van de zes in aanmerking komende landen China visumvrij waren binnengekomen. Dat is 12,5 procent hoger dan de dag ervoor, 30 november 2023.

Zakenmensen in Duitsland en Spanje juichten het beleid ook toe, omdat het zakelijke bezoeken gemakkelijker kan maken.

Wang Xuan, plaatsvervangend hoofd van de afdeling Hospitality aan de Universiteit van Surrey in Zuid-Engeland, zei dat het nieuwe beleid een “positieve en tijdige ontwikkeling” was.

“De introductie van visumvrij reizen laat niet alleen zien dat China bereid is om meer bezoekers te verwelkomen, maar biedt ook echte voordelen, zoals het besparen van tijd en geld, voor bezoekers uit de genoemde landen,” vertelde hij aan China Daily. China Daily .

“Uiteraard verwachten we dat meer landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, aan de lijst zullen worden toegevoegd,” voegde Andy Easthan toe, hoofd Public Relations en Communicatie bij Wendy Wu Tours, de grootste touroperator van China in het Verenigd Koninkrijk.

China heeft maatregelen genomen om het reizen voor buitenlanders in 2023 te stroomlijnen. Deze omvatten het afschaffen van de COVID-19 testvereisten en het aanbieden van inloop visumaanvraagdiensten in plaats van online visumafspraken.

De regering heeft ook het visumvrije doorreisbeleid voor 54 landen uitgebreid met burgers van Noorwegen. Het visum is bedoeld voor personen die via China naar een andere bestemming reizen.

Toegenomen interesse in China

Volgens Eastham ontvangt Wendy Wu Tours meer vragen over reizen naar China. Het bedrijf voegt capaciteit toe voor rondleidingen in China in 2024 om aan de toenemende vraag te voldoen.

Trip.com, een internationaal online reisbureau dat eigendom is van een van China’s grootste reisaanbieders, ziet de Chinese toeristische markt ook buiten het Verenigd Koninkrijk groeien.

Tijdens de eerste tien maanden van 2023 stegen boekingen vanuit Europa naar China met 663 procent ten opzichte van 2022 en bijna 29 procent ten opzichte van 2019.

Immigratiebeleid VK-China

Britse staatsburgers hebben een visum nodig om het vasteland van China te bezoeken, inclusief het eiland Hainan. Ze komen ook in aanmerking voor visumvrije doorreis als aan de voorwaarden wordt voldaan.

Hongkong en Macau zijn speciale administratieve regio’s in China. Elk land heeft zijn eigen immigratiecontrole. Britse burgers kunnen maximaal zes maanden zonder visum in Hongkong of Macau verblijven.

Ze hebben echter een visum of verblijfsvergunning nodig voor een langer verblijf en om te werken, studeren of zaken te doen voordat ze naar China, Hongkong of Macau komen.

Aan de andere kant hebben Chinese burgers meestal een standaardvisum nodig om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken voor een kort verblijf van minder dan zes maanden. Het dekt zaken, studie en bezoek met hun partner of een familielid in het Verenigd Koninkrijk.

Individuen in een reisgroep kunnen een visum voor goedgekeurde bestemmingen (ADS) aanvragen voor een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk van minder dan 30 dagen.

Voor een bezoek van meer dan zes maanden en voor werk of studie moeten Chinese burgers het juiste visum aanvragen, afhankelijk van het doel van hun bezoek aan het Verenigd Koninkrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *