Vertragingen in het EES kunnen gevolgen hebben voor de goederenbevoorradingsketen in het Verenigd Koninkrijk, waarschuwt Logistics UK

| oktober 17, 2024
Vertragingen in het EES kunnen gevolgen hebben voor de goederenbevoorradingsketen in het Verenigd Koninkrijk, waarschuwt Logistics UK
Afbeelding met dank aan Albrecht Fietz via Pixabay

De logistieke sector in het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft zijn bezorgdheid geuit over mogelijke vertragingen bij de uitrol van het nieuwe Entry/Exit System (EES) van de Europese Unie (EU).

Logistics UK heeft gewaarschuwd dat de vertragingen als gevolg van de EES-uitrol de levering van goederen tussen het VK en de EU aanzienlijk kunnen verstoren.

De brancheorganisatie voor de logistieke sector dringt aan op snelle actie van de overheid om de risico’s van deze vertragingen te beperken.

De lancering van het EES was aanvankelijk gepland voor november 2024. De EU bevestigde echter dat de lancering zou worden uitgesteld, waardoor de industrie tijdelijk werd ontlast.

De industrie heeft echter langetermijnoplossingen nodig om verstoringen in de toeleveringsketen te voorkomen zodra het systeem in gebruik wordt genomen.

Hoe vertragingen in het EES van invloed kunnen zijn op logistiek en handel

Het EES is het nieuwe geautomatiseerde systeem dat de inreis en uitreis van niet-EU-burgers en inwoners uit het Schengengebied registreert.

Het is bedoeld om de grensbeveiliging te verbeteren door biometrische gegevens te verzamelen, zoals vingerafdrukken en gezichtsscans, in plaats van paspoorten af te stempelen.

Het geeft echter ook aanleiding tot bezorgdheid over mogelijke vertragingen aan drukke grenspunten, vooral in de beginfase van de implementatie.

Nichola Mallon, hoofd van Trade and Devolved Policy bij Logistics UK, legde het belang van de kwestie uit in een nieuwsbericht.

“De toeleveringsketen van het Verenigd Koninkrijk is afhankelijk van de export en import van goederen op het moment dat ze nodig zijn – vertragingen kunnen een grote impact hebben op de beschikbaarheid van goederen.”

Ze merkte op dat het Nauw van Calais, de kritieke bevoorradingsroute tussen Dover en Calais, een vitale schakel is voor de handel tussen het VK en de EU.

Meer dan de helft van alle goederen die tussen het VK en de EU worden vervoerd, wordt via deze route vervoerd, waardoor het een van de meest kritieke handelsroutes is voor zowel export als import.

De mogelijke vertragingen als gevolg van de nieuwe EES-biometrische controles kunnen knelpunten veroorzaken, vooral in drukke havens zoals Dover.

Elke opstopping, verstoring en vertraging bij immigratiecontroles aan deze grens zal een negatief effect hebben op de Britse export.

Met vertragingen die in het ergste geval kunnen oplopen tot 14 uur kan dit logistieke bedrijven, die toch al met krappe marges werken, duur komen te staan.

Extra kosten van ongeveer £1.100 per vrachtwagen zouden onvermijdelijk worden doorberekend aan de consument, wat mogelijk zou leiden tot hogere winkelprijzen.

Dit is vooral waarschijnlijk voor verse producten en andere bederfelijke goederen. Deze goederen worden altijd “just in time” geleverd of precies wanneer ze nodig zijn.

Dit operationele model, dat minimale ruimte voor vertraging biedt, omvat een aanzienlijk deel van de handel door de Short Straits.

Kevin Green, Directeur Beleid bij Logistics UK, benadrukte dat de vertragingen ook kunnen “leiden tot tekorten, vooral tijdens piekperioden van import”.

EES-uitstel een opluchting temidden van aanhoudende zorgen

Vertragingen in het EES kunnen gevolgen hebben voor de goederenbevoorradingsketen in het Verenigd Koninkrijk, waarschuwt Logistics UK
Afbeelding met dank aan Alexey Komarov, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

De logistieke sector is blij met het uitstel van de EES-lancering door de EU, omdat het de sector ademruimte geeft.

Deskundigen waarschuwen echter dat als de voorbereidingen niet aanzienlijk verbeteren, het EWS nog steeds ernstige gevolgen kan hebben zodra het in werking treedt.

Een belangrijk probleem is het gebrek aan testen van het systeem in live-omgevingen op veel kritieke havens.

Volgens sommige rapporten heeft Dover de technologie nog niet ontvangen en moeten veel Franse havens het nog testen.

Mallon legde uit dat de implementatie van het systeem goed getest moet worden en dat er een app-gebaseerde oplossing nodig is om de druk aan de grens te verminderen.

“De beschikbaarheid van een app en de garantie dat het IT-systeem dat ten grondslag ligt aan EES robuust is, zijn essentieel voor een soepele uitrol,” zei ze.

Green waarschuwde dat de vertragingen sommige vervoerders uit de EU er ook van zouden kunnen weerhouden om naar het Verenigd Koninkrijk te leveren.

De extra kosten zouden hen ertoe kunnen aanzetten om in plaats daarvan met retailers op het Europese vasteland te werken.

De British International Freight Association (BIFA) heeft ook haar bezorgdheid geuit over het feit dat het EWS chauffeurs van zware vrachtvoertuigen zal ontregelen.

Wie vaak tussen het VK en de EU reist, kan problemen krijgen met de 90/180-dagenregel van de EU.

Oproep tot een gezamenlijke oplossing

Vertragingen in het EES kunnen gevolgen hebben voor de goederenbevoorradingsketen in het Verenigd Koninkrijk, waarschuwt Logistics UK
Afbeelding met dank aan rmpublishing via Pixabay

Logistics UK heeft de Britse regering opgeroepen om de diplomatieke inspanningen met de Europese Commissie te versnellen om een soepele EES-uitrol te garanderen.

Zonder duidelijke communicatie en goede planning zullen de risico’s voor de Britse toeleveringsketen aanzienlijk blijven.

Mallon benadrukte de noodzaak van samenwerking tussen de Britse regering, de EU-autoriteiten en de logistieke sector.

“Samenwerking is essentieel om ervoor te zorgen dat het EWS wordt geïmplementeerd op een manier die verstoring van de handel tot een minimum beperkt,” zei ze.

Het VK is sterk afhankelijk van invoer uit de EU, vooral tijdens de wintermaanden wanneer er veel vraag is naar verse producten, dus mogelijke vertragingen als gevolg van de EWS kunnen verstrekkende gevolgen hebben.

De logistieke sector is op zoek naar duidelijke richtlijnen en samenwerking om de handel soepel te laten verlopen, zelfs met nieuwe grenscontroles.