EES-lancering kan nieuwe vertraging oplopen: Frankrijk, Duitsland en Nederland naar verluidt niet voorbereid

| september 24, 2024
EES-lancering kan nieuwe vertraging oplopen: Frankrijk, Duitsland en Nederland naar verluidt niet voorbereid
Afbeelding met dank aan Pim de Boer via Unsplash

De Europese Unie (EU) kan de lancering van haar nieuwe grenssysteem mogelijk opnieuw uitstellen.

Het nieuwe grenssysteem, het Entry/Exit System (EES), is bedoeld om de grensbeveiliging te verbeteren en het reizen te stroomlijnen voor reizigers van buiten de EU die het Schengengebied binnenkomen.

Het zal het handmatig stempelen van paspoorten vervangen door het verzamelen van biometrische gegevens of het vastleggen van vingerafdrukken en gezichtsopnames.

Zodra het geïmplementeerd is, kunnen grensbeambten de in- en uitreisdata van reizigers efficiënter bijhouden en controleren of visa worden overschreden.

Het EES werd onlangs bevestigd voor een lancering in november 2024, maar wordt mogelijk opnieuw uitgesteld vanwege de onvoorbereidheid van belangrijke lidstaten.

Frankrijk, Duitsland en Nederland hebben de Europese Commissie naar verluidt om meer tijd gevraagd om de lancering van het EES voor te bereiden.

Volgens The Guardian hebben de drie landen hun bezorgdheid geuit over het feit dat het systeem niet in een live omgeving is getest.

Ze gaven aan dat dit vooral cruciaal is bij drukke toegangspunten zoals luchthavens en havens.

Als het systeem volgens schema zou worden opgestart, zou het gebrek aan voorbereiding kunnen leiden tot aanzienlijke vertragingen en opstoppingen aan de grenzen.

Waarom het EES meer vertragingen kan oplopen

Frankrijk, Duitsland en Nederland steunen de langetermijndoelstellingen van het nieuwe grenssysteem van de EU, maar hebben hun bezorgdheid geuit over mogelijke verstoringen tijdens de eerste uitrol.

Ambtenaren hebben in het verleden dezelfde problemen naar voren gebracht, maar twee maanden voor de lancering van de EES-doelstelling blijven ze bestaan.

Vooral Frankrijk maakt zich zorgen over vertragingen bij cruciale grensovergangen zoals Dover, waar Franse ambtenaren paspoortcontroles uitvoeren.

De Ashford Borough Council in Kent (Verenigd Koninkrijk) had gewaarschuwd voor een worst-case scenario van vertragingen tot 14 uur voor vrachtverkeer, personenauto’s en bussen.

Dergelijke vertragingen kunnen ook leiden tot opstoppingen bij belangrijke toegangspunten zoals Parijs-Charles de Gaulle Airport en de Eurotunnel.

Een Franse bron zei dat veel operationele problemen onopgelost kunnen blijven omdat het systeem nog niet is getest onder live omstandigheden.

“Het probleem is dat de tests een desktop zijn. We hebben live tests nodig”, aldus de bron.

Jérôme Chauvet, havendirecteur van Normandië, bevestigde ook dat er geen tests zijn uitgevoerd in de drie havens waar hij toezicht op houdt.

“We kennen de apparatuur nog niet goed en weten nog niet hoe het gaat werken,” zei hij.

EES-lancering kan nieuwe vertraging oplopen: Frankrijk, Duitsland en Nederland naar verluidt niet voorbereid
Afbeelding met dank aan Araisyohei via Wikimedia Commons

Aan de andere kant maakt Duitsland zich zorgen over het effect van het EWS op kleinere luchthavens zoals Keulen en München.

Nederland maakt zich ook zorgen over mogelijke vertragingen door de verkeersdrukte op Schiphol, een van Europa’s drukste hubs.

Reizigers van buiten de EU moeten paspoortgegevens, vingerafdrukscans en gezichtsfoto’s verstrekken aan de grens, wat leidt tot langere verwerkingstijden.

Zelfs de kleinste vertraging per passagier kan oplopen, vooral bij drukke grensovergangen en tijdens piekuren.

De overstap naar EES-controles vereist ook nieuwe apparatuur, zoals pre-registratiekiosken en vingerafdrukscanners.

Daarnaast vereist de overgang training en het aannemen van nieuw personeel om de nieuwe apparatuur effectief te bedienen.

Mogelijk gefaseerde implementatie bij EES-lancering

Om deze zorgen weg te nemen, kan de Europese Commissie een gefaseerde implementatie van het EWS overwegen in plaats van een volledige lancering.

Dit zou de grensautoriteiten meer tijd geven om zich aan te passen aan de nieuwe processen en tegelijkertijd het risico op een overweldigende toestroom van reizigers verminderen.

Het zou grensbeambten ook in staat stellen om eventuele problemen aan te pakken die zich tijdens de beginfase zouden kunnen voordoen.

Bij een geleidelijke uitrol zal het systeem waarschijnlijk eerst worden geïntroduceerd op minder drukke toegangspunten, gevolgd door drukkere luchthavens en havens.

Deze aanpak kan lange vertragingen voorkomen, vooral in drukke havens zoals Dover en Calais met veel grensoverschrijdend verkeer.

Een Britse bron zei dat de EU voet bij stuk zou kunnen houden en het programma in november zou kunnen lanceren “maar dan in fases met de tijdrovende dingen zoals vingerafdrukken”.

Ze moeten ook toestaan dat drukke grensovergangen biometrische controles opschorten om opstoppingen te beheersen als de rijen zich opstapelen.

Een expert benadrukte echter dat het systeem alleen succesvol zal zijn in het verbeteren van de veiligheid als alle grensposten operationeel zijn.

Hoe vertragingen in de EES-lancering reizigers en de transportindustrie beïnvloeden

EES-lancering kan nieuwe vertraging oplopen: Frankrijk, Duitsland en Nederland naar verluidt niet voorbereid
Afbeelding met dank aan Emily Rusch via Unsplash

Velen denken dat het onwaarschijnlijk is dat de EU de lancering van het EES opnieuw zal uitstellen, nu ze pas in augustus een nieuwe lanceerdatum heeft bevestigd.

Toch kunnen ambtenaren niet voorbijgaan aan de zorgen van de lidstaten die enkele van Europa’s grootste luchthavens herbergen.

Ylva Johansson, de Europese Commissaris voor Binnenlandse Zaken, heeft tot nu toe vastgehouden aan de EWS-lanceerdatum van 10 november.

Uit bronnen blijkt echter dat de Commissie zich voorbereidt om te reageren op de zorgen die Frankrijk, Duitsland en Nederland hebben geuit.

Een optie is een uitgestelde startdatum van 17 november, waardoor de lidstaten een korte verlenging krijgen om hun voorbereidingen af te ronden.

De mogelijke vertraging kan zowel een opluchting als een bron van onzekerheid zijn voor reizigers.

De onzekerheid rond de lancering van het systeem laat luchtvaartmaatschappijen, veerbootmaatschappijen en andere reisorganisaties echter in het ongewisse.

Naar verluidt zijn transportbedrijven in het Verenigd Koninkrijk geïnformeerd dat ze nog meer uitstel van de EES-lancering kunnen verwachten.

Ondanks geruchten over verdere vertragingen zijn de meeste vervoersmaatschappijen, zoals Eurostar, nog steeds bezig om de deadline van 10 november te halen.