VK vernieuwt officiële leidraadpagina “Wonen in Frankrijk” over nieuwe grenscontroles van de EU

| juli 19, 2024
Afbeelding met dank aan Nuno Lopes via Pixabay

De overheid van het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft onlangs de officiële begeleidingspagina over wonen in Frankrijk bijgewerkt.

Deze update komt op het moment dat de Europese Unie (EU) zich voorbereidt op de lancering van haar nieuwe grenscontroles, het Entry/Exit System (EES), in de herfst.

Het nieuwe geautomatiseerde grenscontrolesysteem is bedoeld om de veiligheid te vergroten en het grensbeheer te verbeteren.

Het EES-systeem vereist dat reizigers uit niet-EU-landen, waaronder burgers van het Verenigd Koninkrijk, hun biometrische gegevens registreren.

In plaats van het handmatig stempelen van paspoorten, zal het EES de binnenkomst en het vertrek van reizigers uit de EU registreren door middel van biometrische scans.

Volgens Connexion is de officiële pagina van de Britse overheid over Leven in Frankrijk op 10 juli bijgewerkt.

Een belangrijk detail in de bijgewerkte richtlijnen is dat Britse onderdanen met een EU-verblijfsvergunning zijn vrijgesteld van de nieuwe EES-controles.

Het bevestigt ook dat kinderen kunnen worden vrijgesteld van de EES-controles als ze een Document de Circulation pour Etranger Mineur (DCEM) of reisdocument voor buitenlandse minderjarigen hebben.

Bijgewerkte richtlijnen bevatten EES-informatie

De bijgewerkte reisgids van de Britse regering voor Frankrijk bevat essentiële informatie over de nieuwe grenscontroles van de EU.

Het inreis-/uitreissysteem zal niet-EU-reizigers verplichten biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken en gezichtsscans, in te dienen.

In plaats van paspoorten af te stempelen, zullen grensbeambten vingerafdrukscanners en gezichtsherkenningscamera’s gebruiken.

Reizigers van buiten de EU die na de invoering van het EWS voor het eerst het Schengengebied bezoeken, moeten hun biometrische gegevens aan de grens laten registreren ten overstaan van een EU-grenswachter.

Bij volgende bezoeken moeten ze elke keer dat ze het Schengengebied binnenkomen of verlaten vingerafdrukken of een gezichtsscan ondergaan.

Als ze na drie jaar weer op bezoek komen of als hun gegevens in het systeem zijn verlopen, moeten ze die opnieuw registreren ten overstaan van een EU-grenswachter.

Het EES-systeem is bedoeld om de veiligheid te verbeteren en het verkeer van niet-EU-burgers effectiever te traceren.

EU-verblijfsvergunningen komen in aanmerking voor EES-vrijstelling

Afbeelding met dank aan Luca via Pixabay

In de bijgewerkte leidraad wordt bevestigd dat onderdanen van het Verenigd Koninkrijk met een EU-verblijfsvergunning zijn vrijgesteld van de nieuwe grenscontroles.

Dit betekent dat ze geen biometrische gegevens hoeven in te dienen als ze de documenten hebben om hun verblijf in de EU te bewijzen.

Dankzij deze vrijstelling kunnen onderdanen van het Verenigd Koninkrijk met een verblijfsvergunning gemakkelijker reizen.

Als een Brits staatsburger bijvoorbeeld in Frankrijk woont met een Carte de Séjour, hoeft hij deze kaart alleen te laten zien als hij de grens overgaat.

In de richtlijnen staat “In Frankrijk omvatten documenten die vrijstelling toestaan alle vormen van verblijfsvergunningen in het kader van de terugtrekkingsovereenkomst.”

Dit omvat tijdelijke, vijfjarige, tienjarige en permanente verblijfsvergunningen.

Kinderen moeten ook een DCEM hebben om vrijgesteld te worden van EES-controles.

DCEM’s zijn gratis voor begunstigden van de terugtrekkingsovereenkomst en zijn van toepassing ongeacht of minderjarigen alleen of met een begeleider reizen.

Op dezelfde manier zijn onderdanen van het Verenigd Koninkrijk die in Spanje wonen met een TIE-kaart (Tarjeta de Identidad de Extranjero) ook vrijgesteld van EES-controles.

De TIE-kaart helpt hen te bewijzen dat ze het recht hebben om in Spanje te wonen en te werken, waardoor reizen minder stressvol wordt.

Elke andere geldige verblijfsvergunning die is afgegeven door een andere EU-lidstaat komt ook in aanmerking voor een vrijstelling van de EWS.

Verwachte vertragingen door nieuwe grenscontroles

Hoewel het inreis-/uitreissysteem bedoeld is om de grensveiligheid en -efficiëntie te verbeteren, zal het naar verwachting leiden tot vertragingen bij EU-grensovergangen.

Dit zal vooral merkbaar zijn aan het begin van de operaties door de extra tijd die nodig is voor de eerste biometrische ESS-registratie.

Reisagenten hebben echter te horen gekregen dat ze rekening moeten houden met langere verwerkingstijden aan de grens, die nog minstens een jaar zullen aanhouden.

Volgens de International Air Transport Association (IATA) zijn veel luchthavens in de EU zich nog aan het voorbereiden op het nieuwe systeem.

Aan de kant van het VK bereiden ambtenaren zich voor op vertragingen in het EWS, vooral aan grenzen met naast elkaar liggende controles.

Deze omvatten de haven van Dover, Getlink’s Kanaaltunnel terminal in Folkestone en Eurostar’s halte in St. Pancras station in Londen.

Als deze lopende EES-voorbereidingen niet op tijd klaar zijn, kunnen de wachttijden voor reizigers nog langer worden.

Het beheren van deze vertragingen kan een grotere uitdaging zijn tijdens drukke reistijden, zoals de zomer en grote vakanties.

Reisdeskundigen adviseren reizigers om hun reis dienovereenkomstig te plannen en eerder dan normaal op de luchthavens en grensovergangen te arriveren.

Ze moeten er ook voor zorgen dat ze alle vereiste documenten hebben, zoals wachtwoorden of EU-verblijfskaarten.

Als je goed voorbereid bent en op de hoogte blijft van het laatste reisnieuws, kun je het ongemak van reizen naar de EU beperken.

Oproepen om nieuwe grenscontroles uit te stellen

Afbeelding door Loyloy Thal van Pixabay

De bijgewerkte Frankrijk-pagina van de Britse regering bevestigt dat het nieuwe grenscontrolesysteem van de EU later dit jaar van start zal gaan.

Franse ministers en Britse parlementscommissies hadden er bij de EU op aangedrongen om de lancering van het EES te heroverwegen.

Veel luchthavens en grensovergangen zijn zich nog aan het voorbereiden op het EES grenscontrolesysteem.

De EES mobiele app is bedoeld om de lange wachtrijen aan de grens te verkorten, omdat reizigers informatie vooraf kunnen registreren.

Sommigen vragen zich af hoeveel hulp het kan bieden omdat het geen vingerafdrukscans of foto’s voor gezichtsherkenning maakt.

Ambtenaren hebben ook bevestigd dat de EES-app niet klaar zal zijn wanneer de nieuwe grenscontroles worden ingevoerd.

Velen zijn ook bezorgd dat de krappe deadline ertoe kan leiden dat het systeem wordt gelanceerd zonder dat het goed is getest.

De Britse regering hoopt haar EES-voorbereidingen te testen en aan te passen tijdens een softlanceringsperiode van zes maanden.