Passagiers die vertraging oplopen door EES kunnen vluchten niet gratis omboeken

| juni 13, 2024
Passagiers die vertraging oplopen door EES kunnen vluchten niet gratis omboeken

De aanstaande lancering van het Entry/Exit System (EES) van de Europese Unie (EU) zorgt voor meer waarschuwingen voor luchtvaartpassagiers.

Anton Radchenko, CEO van vluchtcompensatiebedrijf AirAdvisor, heeft gewaarschuwd dat het nieuwe grenscontrolesysteem chaos kan veroorzaken.

Zijn bezorgdheid komt voort uit het feit dat de technologie “zeer gevoelig is voor storingen”, volgens een verslag van Birmingham Live.

Radchenko haalde de recente landelijke storing aan de elektronische poort (eGate) in het Verenigd Koninkrijk aan, die lange wachtrijen en enorme vertragingen veroorzaakte.

Hij voegde eraan toe dat vliegtuigpassagiers die hun vlucht missen door EES-ongelukken geen compensatie kunnen vragen of een tariefaanpassing kunnen aanvragen.

“Passagiers die een vlucht missen vanwege veiligheids- of immigratieproblemen hebben helaas niet het recht om de luchtvaartmaatschappij te vragen kosteloos een nieuwe vlucht te boeken,” zei Radchenko.

Hij adviseerde dat mensen met een niet-restitueerbaar ticket de luchtvaartmaatschappij om terugbetaling kunnen vragen.

Hij suggereerde dat passagiers nog steeds “luchthavenbelastingen en -kosten kunnen terugvorderen” als de luchtvaartmaatschappij de ticketkosten niet terugbetaalt.

De AirAdvisor CEO voegde eraan toe dat passagiers nog steeds extra geld moeten uitgeven en het geld moeten gebruiken om een nieuw ticket te kopen.

Travel and Tour World meldt dat dit kan leiden tot frustratie en ontevredenheid onder passagiers die al last hebben van langere wachttijden.

EES mogelijke vertragingen voor vliegtuigpassagiers

Het EES is een geautomatiseerd IT-grenssysteem dat is ontworpen om de in- en uitreis van niet-EU-burgers die van en naar het Schengengebied reizen te registreren.

Het zal van toepassing zijn op reizen binnen de EU buiten de buitengrenzen, zoals van het Verenigd Koninkrijk naar Duitsland en vice versa.

Het EWS is echter niet van toepassing als je binnen de EU reist, zoals van Duitsland naar Zweden.

Het systeem zal het handmatig stempelen van paspoorten vervangen door een efficiëntere, veiligere methode om biometrische gegevens van reizigers te registreren.

Het zal van invloed zijn op alle niet-EU-reizigers, zowel houders van een visum voor kort verblijf als niet-visumhouders, die Britse burgers zijn.

Reis- en vervoersfunctionarissen waarschuwden dat de EES lange wachtrijen en urenlange vertragingen zou veroorzaken.

Reizigers van buiten de EU moeten hun paspoort en gezichts- en vingerafdrukscans laten registreren bij een EU-grensbeambte.

Het EES-systeem bewaart de gegevens van reizigers slechts drie jaar en wordt bij elk bezoek aan het Schengengebied vernieuwd.

Als niet-EU-reizigers opnieuw op bezoek komen nadat hun gegevens in het EES-systeem zijn verlopen, moeten ze hun gegevens opnieuw registreren.

Als een reiziger een nieuw paspoort krijgt, moet hij/zij zich ook opnieuw registreren in het EES.

Het registreren van paspoort- en biometrische gegevens in het inreis-/uitreissysteem zal naar verwachting leiden tot langere verwerkingstijden, met name tijdens drukke reisperioden.

De luchtvaartsector voorspelde dat grenscontroles minimaal 30 tot 50 procent langer zouden duren zodra het inreis-/uitreissysteem in werking treedt.

De EU verwacht echter geen noemenswaardige vertragingen en schat dat EES-registratie slechts 90 seconden tot twee minuten per persoon in beslag zal nemen.

Problemen met de betrouwbaarheid van het inkomend/uitgaand systeem

Radchenko zei dat het nieuwe grenscontrolesysteem is ontworpen om “wrijvingsloos reizen” mogelijk te maken.

Hij vreest dat “als de uitrol van de technologie niet vlekkeloos verloopt, luchtvaartpassagiers te maken kunnen krijgen met chaos aan de Britse grenzen als de systemen uitvallen”.

Mocht de technologie falen, dan zullen menselijke grensbeambten de immigratiecontroles handmatig moeten uitvoeren.

“Luchthavens zullen zich hiervan bewust moeten zijn – en zullen niet alleen kunnen vertrouwen op de nieuwe technologie,” benadrukte Radchenko.

Er zijn momenteel ongeveer 270 eGates aan de Britse grenzen, die allemaal moeten worden geüpgraded om het EES te kunnen gebruiken.

De International Air Transport Association (IATA) heeft alarm geslagen over de betrouwbaarheid van het systeem vanwege inconsistente en vertraagde nationale tests.

Het voegde eraan toe dat er een gebrek is aan noodplannen als landen niet voldoende voorbereid zijn.

De IATA en andere organisaties van luchtvaartmaatschappijen eisten dat de EU 24/7 ondersteuning zou bieden aan luchtvaartmaatschappijen om reizigers te helpen die problemen ondervinden met het EES.

Zonder deze ondersteuning zal de ervaring van de reiziger “ernstig verslechteren”.

Geen last-minute vluchtboekingen meer

Naast de mogelijk lange vertragingen zal het EWS ook gevolgen hebben voor het vliegverkeer in en uit de buitengrenzen van de EU.

Luchtvaartmaatschappijen zullen de geschiktheid van passagiers voor vertrek moeten controleren door verificatievragen naar het EES-systeem te sturen.

Ze zijn aansprakelijk als luchtvaartmaatschappijen passagiers die niet aan de regels voldoen aan boord van het vliegtuig naar de EU laten gaan.

Luchtvaartmaatschappijen en organisaties van luchtvaartmaatschappijen hebben hun bezorgdheid geuit over de tijd die nodig is voor voorafgaande verificatie.

Luchtvaartmaatschappijen hebben hun bezorgdheid geuit dat 48 uur voor vertrek “te lang is” voor het systeem om te bevestigen of passagiers in aanmerking komen.

Ze hebben benadrukt dat het EWS luchtvaartpassagiers ervan zou kunnen weerhouden last-minute vluchten te boeken.

Oproepen om EES-lancering uit te stellen tot 2025

Om het EWS te ondersteunen, moeten luchthavens ook investeren in nieuwe infrastructuur, waaronder biometrische scanners en geautomatiseerde kiosken.

Dit kan leiden tot hogere kosten voor luchthavenexploitanten, die kunnen worden doorberekend aan luchtvaartmaatschappijen en uiteindelijk aan de passagiers.

Luchtvaartmaatschappijen die vluchten uitvoeren tussen het VK en de EU zullen ook hun procedures voor passagiersverwerking moeten aanpassen aan het nieuwe systeem.

Ze moeten luchtvaartpassagiers informeren over de nieuwe vereisten en ervoor zorgen dat ze deze naleven om vertragingen te voorkomen.

De EU is vastbesloten om haar nieuwe grenscontrolesystemen in oktober 2024 in te voeren.

Veel professionals uit de transportsector en overheidsfunctionarissen hebben er echter bij de EU op aangedrongen om de EES-uitrol uit te stellen tot begin 2025.

Sommigen noemden vertragingen in de EES-voorbereidingen en de introductie van de mobiele EES-app, die lange wachtrijen en wachttijden zou kunnen verkorten.

Een ander punt van zorg is de behoefte aan meer informatiecampagnes over het EWS voor vliegtuigpassagiers.

Uit een recent onderzoek in het Verenigd Koninkrijk bleek dat bijna tweederde van de Britse burgers nog steeds niet op de hoogte is van het EWS.