Getlink Chief Exec verzekert geen lange wachtrijen bij terminals tijdens EES-uitrol

| mei 10, 2024
Getlink Chief Exec verzekert geen lange wachtrijen bij terminals tijdens EES-uitrol
Afbeelding door John Lucas via Wikimedia Commons

Reizigers die gebruik maken van de Kanaaltunnel zullen geen lange wachtrijen ervaren wanneer het nieuwe Entry/Exit System (EES) van de Europese Unie (EU) wordt ingevoerd.

Dit is wat de chief executive van Getlink, Yann Leriche, garandeerde tijdens de 30-jarige viering van de opening van de Kanaaltunnel op 7 mei.

Getlink (voorheen Eurotunnel) exploiteert de Kanaaltunnel, een onderzeese spoortunnel die Folkestone in Kent (Verenigd Koninkrijk) verbindt met Calais in Coquelles (Frankrijk).

“Er zal geen oponthoud zijn op de snelweg, niets. Het zal op een zeer soepele manier gebeuren,” vertelde Leriche aan de BBC.

Hij legde uit dat reizigers “gewoon [get] uit hun auto zullen stappen, een paar minuten in de kiosken zullen doorbrengen, terug naar hun auto zullen gaan en hun reis zullen voortzetten.”

Leriche zei dat het met de EES-uitrol “vijf tot zeven minuten langer” zou duren om de Kanaaltunnel over te steken in vergelijking met de huidige reistijd.

Het bedrijf heeft het aantal rijstroken uitgebreid om dit probleem aan te pakken en ervoor te zorgen dat er geen vertragingen of lange wachtrijen ontstaan.

Getlink is ook van plan om 140 extra personeelsleden aan te werven en op te leiden om passagiers te helpen tijdens de EES-uitrol.

Volgens Actual News Magazine zei Leriche dat de EES-uitrol “ons helemaal geen zorgen baart”.

“Integendeel, we zien het als een aanvullend voordeel door het beter te doen dan andere operators,” zei hij.

Lange wachtrijen en vertragingen tijdens de EES-uitrol verwacht

De EES zal gevolgen hebben voor zowel houders van een visum voor kort verblijf als reizigers die vrijgesteld zijn van de visumplicht, zoals Britse burgers.

Reizigers van buiten de EU moeten bij hun eerste bezoek aan het Schengengebied biometrische gegevens laten registreren bij een grenswacht.

Bij volgende bezoeken moeten ze hun binnenkomst en vertrek registreren met behulp van gezichts- of vingerafdrukscans in plaats van paspoortstempels.

De EES-uitrol leidde tot waarschuwingen voor lange wachtrijen en vertragingen aan de grenzen tussen het VK en de EU, vooral aan de grenzen met gelijktijdige controles.

Dit is inclusief grensovergangen bij de Kanaaltunnel, de haven van Dover en het Londense St. Pancras Station.

Aan grenzen met gelijktijdige controles voeren EU-grensbeambten immigratiecontroles uit terwijl de reizigers nog in het VK zijn.

In de haven van Dover waarschuwden ambtenaren voor vertragingen van 14 uur. Passagiers zouden uit hun voertuig moeten stappen om zich te registreren voor het EES.

Lokale autoriteiten hebben ook hun bezorgdheid geuit dat het hun wegen in een parkeerplaats zou veranderen en de levenskwaliteit en de economie zou aantasten.

High Speed 1 (HS1) had gesuggereerd dat Eurostar gedwongen zou worden om het aantal passagiers te beperken om te voorkomen dat de rijen op het station St.

Getlink heeft €80 miljoen geïnvesteerd om zijn terminals in Coquelles en Folkestone voor te bereiden op de EES-uitrol.

Het heeft onlangs de bouw voltooid van een overdekte drive-through “pre-registration area” in de terminal van Coquelles.

De infrastructuur van 7.000 vierkante meter biedt passagiers de mogelijkheid om paspoorten in te leveren en gezichts- en vingerafdrukscans te registreren.

Elke drive-through bay zal twee EES kiosken hebben om de nodige biometrische controles uit te voeren.

De exploitant van de Kanaaltunnel zegt dat er tegelijkertijd plaats is voor 60 passagiersvoertuigen.

Het bedrijf had de eerste EES-kiosken al geïnstalleerd. De rest van de kiosken zal tegen mei 2024 geïnstalleerd zijn.

De aanpassing van de terminal van Getlink in Folkestone voor de uitrol van EES duurt nog tot de zomer.

De EES-kiosken aan de kant van het VK worden vanaf juli 2024 geïnstalleerd.

Naast de drive-through baaien, bouwde Getlink ook een faciliteit voor autoriteiten om de pre-registratie zone en de parkeervakken te bekijken.

Het panoramische uitzicht en de camerabeelden zullen de grenscontroles door de grenswachten van de EU vergemakkelijken.

Het vertrouwen van Leriche in het voorkomen van lange wachtrijen of vertragingen bij de terminals van Getlink is ook deels te danken aan kunstmatige intelligentie.

Het bedrijf gebruikte kunstmatige intelligentie om gedetailleerde verkeersstroomanalyses uit te voeren onder de nieuwe systemen.

“Dankzij digitaal, dankzij het dagelijkse werk van onze teams, dankzij het werk met de Franse en Britse autoriteiten, hebben we dat allemaal voorbereid,” deelde Leriche mee.

Verschillende oproepen om de EES-uitrol uit te stellen

De EES zou op 6 oktober 2024 gelanceerd worden, maar de L’Union des Aéroports Français (UAF) onthulde dat de lancering een maand is uitgesteld.

Vanwege technologische problemen heeft de EU de EES-uitrol uitgesteld van de oorspronkelijke datum van 2021 tot september 2023.

Het werd verplaatst naar oktober 2024 om reisonderbrekingen tijdens de Olympische Spelen in Frankrijk van juli tot september te voorkomen.

Verschillende vervoers- en reisambtenaren hebben er echter bij de EU op aangedrongen om de EES-uitrol uit te stellen, in ieder geval totdat de EES-app klaar is.

De EU ontwikkelt een app om reizigers te helpen zich van tevoren en buiten de grens te registreren voor het EWS.

Tom Pursglove van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde aan de Europese Onderzoekscommissie wat Eurostar-baas Gwendoline Cazenave eerder had onthuld.

De EES-app zal niet op tijd klaar zijn voor de EES-lancering later dit jaar. In plaats daarvan zal het zo snel mogelijk beschikbaar worden gemaakt.

Toch houdt de EU vast aan de uitroldatum van het EES in oktober, omdat het nieuwe grenscontrolesysteem ook zonder EES zal werken.

Bovendien zijn EU-lidstaten niet verplicht om het te gebruiken.

Minister van Transport Guy Opperman onthulde ook dat de EES-uitrol een zachte introductieperiode van zes maanden zal hebben om een soepele overgang te garanderen en vertragingen te voorkomen.