De ETA voor Derry: Wat u moet weten voordat u reist

De ommuurde stad Derry is de op een na grootste stad van Noord-Ierland en heeft een lange, fascinerende geschiedenis. Het is ook ideaal gelegen voor een bezoek aan Giant’s Causeway of een schilderachtige tocht langs de Wild Atlantic Way. Bezoekers aan Derry moeten de nieuwe UK ETA aanvragen. Lees verder om alles te weten te komen wat je moet weten voordat je op reis gaat.

De geschiedenis van de ommuurde stad

Derry is de enige stad op het eiland Ierland die volledig omringd is door muren. Deze goed bewaard gebleven 17e-eeuwse muren zijn nooit doorbroken en hebben verschillende belegeringen doorstaan tijdens de lange en vaak roerige geschiedenis van de stad. De meest opvallende was het 105 dagen durende beleg van Derry in 1689, onderdeel van de Williamite War waarin de voormalige katholieke monarch het opnam tegen zijn protestantse opvolger. Omringd door 22 kanonnen zijn de muren tegenwoordig volledig toegankelijk voor wandelaars. De wandeling is ongeveer anderhalve kilometer lang.

De muren van Derry

https://g.page/thederrywalls?share

De Derry Walls werden gebouwd als onderdeel van de Plantation of Ulster, waarbij protestantse kolonisten uit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland verhuisden, destijds een fel katholieke regio. Dit resulteerde in de bouw van St Columb’s Cathedral.

Sint-Columbuskathedraal

https://goo.gl/maps/sfR6bLAW9q8qgFt7A

St Columb’s Cathedral is de eerste niet-katholieke kathedraal in West-Europa en de eerste speciaal gebouwde protestantse kathedraal ter wereld. De erfenis van deze historische gebeurtenis is vandaag de dag nog steeds voelbaar, want het leidde tot conflicten tussen degenen die trouw waren aan de Britse kroon, grotendeels protestants, en degenen die voorstander waren van volledige Ierse onafhankelijkheid, voornamelijk katholiek.

Derry tijdens de Troubles

Een groot deel van de geschiedenis van Derry is getekend door conflicten. Vandaag de dag is het een bloeiende, moderne stad, maar het verleden is gecompliceerd. Zelfs de naam van de stad heeft problemen. Officieel staat het sinds 1613 bekend als Londonderry. De oorspronkelijke naam Derry wordt nog steeds gebruikt en veel verkeersborden zijn vernield om het voorvoegsel ‘Londen’ te verwijderen. Londonderry is de naam waar unionisten de voorkeur aan geven, terwijl Derry populairder is bij nationalisten. Omdat de stad een grote katholieke meerderheid heeft, is de naam Derry tegenwoordig populairder.

In de tweede helft van de 20e eeuw vonden hier enkele van de wreedste gebeurtenissen plaats tijdens de Troubles, de lange strijd tussen de unionistische en nationalistische groeperingen in Noord-Ierland. Velen schrijven het begin van de Troubles toe aan de Battle of the Bogside in Derry, een 3-daagse rel in 1969 die leidde tot de inzet van Britse troepen in Noord-Ierland. Sporen van het sektarische conflict zijn nog steeds terug te vinden in de politieke muurschilderingen in de stad, de vele musea en de gedenktekens die gewijd zijn aan de slachtoffers.

Bloedige Zondag Monument

https://goo.gl/maps/T8eZhRKMY5SsUfbr5

Vroeg in de Troubles vond Bloody Sunday plaats in Derry. Op 30 januari 1972 vielen er 13 doden onder de burgerbevolking, waarvan een aantal jonger dan 18 jaar, toen Britse soldaten het vuur openden op nationalistische demonstranten. Het monument voor de slachtoffers is een eenvoudig stenen monument waar regelmatig bloemen worden gelegd. Tegenwoordig wordt de geschiedenis van de Troubles uitgelegd tijdens wandeltochten.

Vredesbrug

https://goo.gl/maps/Lq7R52SFj64iwbck9

De autovrije Vredesbrug verbindt de twee kanten van de stad. Het werd in 2011 gebouwd in een poging om de betrekkingen tussen de unionisten en nationalisten te verbeteren. Het opvallende moderne silhouet is een van de meest opvallende bezienswaardigheden van de stad geworden. De brug is gebogen in een S-vorm, wat symbool zou staan voor het feit dat de weg naar vrede nooit rechtlijnig is.

Katholieke kerk St Mary

https://goo.gl/maps/GGskVndT81mF6BRc6

De beroemdste schrijver van Derry was ongetwijfeld dichter Seamus Heaney. Hij werd geboren in 1939 en groeide op in County Derry. Hoewel hij een groot deel van zijn volwassen leven in Dublin en de Verenigde Staten doorbracht, onderhield de dichter sterke banden met zijn geboorteland en ligt hij begraven in de bescheiden St Mary’s Church in Bellaghy, een dorp vlakbij de stad.

Seamus Heaney ThuisPlaats

https://g.page/HomePlaceExhibition?share

Een paar honderd meter verderop ligt Seamus Heaney HomePlace, een museum gewijd aan zijn leven en werk. Veel van Heaney’s werken zijn direct geïnspireerd door zijn jeugd in Noord-Ierland. Sommige zijn gebaseerd op de lokale natuur en landelijke tradities, terwijl zijn latere gedichten vaak een politieke wending namen. Enkele van zijn beroemdste stukken zijn reflecties op de Troubles. In 1995 kreeg Heaney de Nobelprijs voor Literatuur en zijn dood in 2013 werd gevolgd door eerbetuigingen van schrijvers, kunstenaars en politici uit de hele wereld.

De UK ETA voor Derry

Aangezien Derry deel uitmaakt van Noord-Ierland, valt het onder het nieuwe Britse reisprogramma, de ETA. Dit inkomende systeem maakt deel uit van een voortdurende inspanning om de grenzen te digitaliseren, zodat de overheid de toegang tot het land kan controleren en volgen.

Op dit moment hebben reizigers uit veel landen geen visum nodig om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Wanneer het nieuwe systeem is ingevoerd, moeten ze echter het ETA-formulier invullen voordat ze naar binnen kunnen. Een lijst van deze landen is beschikbaar.

De ETA is vereist voor reizigers die van plan zijn minder dan zes maanden te blijven en die niet zullen werken tijdens hun verblijf in het Verenigd Koninkrijk. Wie wil werken of voor een langere periode wil blijven, moet een visum aanvragen via een aparte procedure.

Vereisten voor de UK ETA voor Derry

Reizigers naar het Verenigd Koninkrijk moeten voldoen aan de ETA-vereisten. Het online formulier zal naar verwachting een eenvoudig proces zijn en zal vragen bevatten over zowel de persoonlijke situatie van een reiziger – inclusief adres, geboortedatum, criminele of immigratiegeschiedenis en meer – als hun reisplannen.

De verwerking van de ETA kan tot 72 uur duren. Reizigers die het Verenigd Koninkrijk willen binnenkomen, hebben goedkeuring nodig voordat ze aan hun reis beginnen. Dit betekent dat het essentieel is om van tevoren met het proces te beginnen. Als een ETA wordt geweigerd, kunnen reizigers in plaats daarvan een visum aanvragen.

Het ETA-formulier invullen

De ETA-aanvraag moet online worden ingevuld. Er zijn geen alternatieven beschikbaar, aangezien dit een volledig gedigitaliseerd proces is. Reizigers hebben een geldig biometrisch paspoort nodig. Afhankelijk van het land van herkomst kan dit drie of zes maanden geldig zijn na de datum van binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk.

Daarnaast moeten reizigers voorbereid zijn met informatie over hun reis. Ze moeten het adres hebben waar ze zullen verblijven tijdens hun verblijf in het Verenigd Koninkrijk, of dit nu een hotel, het huis van een vriend of particuliere accommodatie is. Als ze van plan zijn om van de ene stad naar de andere te verhuizen, moeten ze mogelijk alle adressen opgeven waar ze willen verblijven. Er worden vragen gesteld over het doel van het bezoek en over het verleden van de aanvrager.

Aan de ETA zijn verwerkingskosten verbonden. Deze moet worden betaald voordat de aanvraag in behandeling kan worden genomen.

De ETA bij reizen in het VK en Ierland

De UK ETA voor Derry is een vereiste voor reizigers die het Verenigd Koninkrijk willen binnenkomen. Veel bezoekers van het eiland Ierland zijn van plan de grens over te steken als onderdeel van hun reis. Ierland is een geografisch klein eiland, dus het is gebruikelijk om een vakantie naar Dublin of Galway te combineren met een bezoek aan Derry en Giant’s Causeway.

Ierse burgers hebben geen ETA nodig om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen, maar burgers van andere landen wel. Als je geen Iers staatsburger bent en van plan bent de grens over te steken, ongeacht of je met het vliegtuig, de auto of de trein reist, moet je de ETA invullen.

Met de UK ETA voor Derry kunnen bezoekers zonder extra stappen tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië reizen. Een reiziger kan Derry binnenrijden en vervolgens naar Londen of Edinburgh vliegen nadat hij het ETA-proces heeft voltooid, aangezien al deze locaties binnen het Verenigd Koninkrijk liggen.

Meer informatie over de ETA vind je hier in een reeks veelgestelde vragen.

Reizen naar Derry met een UK ETA

Derry is een levendige stad die zowel mensen met een interesse in geschiedenis als bezoekers die de wonderen van de Noord-Ierse natuur willen ontdekken, aanspreekt. Vul het UK ETA-formulier enkele dagen van tevoren in voor uw gemoedsrust. Dan kun je je verheugen op een probleemloze toegang tijdens je bezoek aan deze fascinerende, unieke bestemming.