Buitenlandse bezoekers hebben een UK ETA nodig voor Northampton

Northampton is de provinciestad van Northamptonshire, een van de East Midland shires van Engeland. De stad ligt praktisch op gelijke afstand tussen Londen en Birmingham en is een belangrijk centraal knooppunt dankzij de nabijheid van de snelweg M1 en het Grand Union Canal. Het ligt aan de rivier de Nene en heeft ongeveer 220.000 inwoners en is daarmee een van de grootste steden van Engeland. Met een kathedraal en universiteit heeft het meerdere malen de status van stad aangevraagd, maar tot nu toe zonder succes.

De oprichting en groei van Northampton

Archeologisch bewijs heeft menselijke bewoning in Northampton aangetoond vanaf de Bronstijd met een neolithisch aardwerk bij Briar Hill. In de ijzertijd, rond 400 voor Christus, was er een heuvelfort bij Hunsbury Hill. In de Romeinse tijd was er een nederzetting in Duston. Toen de Denen Engeland binnenvielen, werd Northampton een strategisch bolwerk tot 921 na Christus. Dit was toen het werd afgestaan aan Edward de Oudere, de Saksische koning van Wessex.

Met de Normandische Verovering kreeg de stad meer bekendheid, waarbij opnieuw de centrale ligging van belang was. Volgens het Domesday Book had Northantone 2.000 inwoners die in 316 huizen woonden. Simon de Senlis bouwde in 1084 een kasteel met versterkte muren, dat af en toe als koninklijke residentie werd gebruikt, de koninklijke schatkist huisvestte en ook onderdak bood aan 32 parlementen. De belangrijkste historische connectie van het kasteel is dat het de locatie was voor het proces van Thomas a Becket in 1164 (die later werd vermoord in de kathedraal van Canterbury).

Northampton speelde een belangrijke rol in de Engelse middeleeuwse geschiedenis. De familie de Senlis breidde de reikwijdte en het belang van de stad uit met de bouw van de abdij van Delapre, drie kerken en een priorij. Het marktplein was een drukke, levendige plek.

Middeleeuwse conflicten, waaronder de Baronnenoorlog, de Rozenoorlogen, de pandemie van de Zwarte Dood, de latere pest en de Opheffing van de Kloosters, hebben Northampton 400 jaar lang verwoest. Sindsdien is het er nooit meer in geslaagd om zijn rijkdom en machtige status terug te winnen. Het kasteel werd verwoest op bevel van Charles II als straf voor de steun van de stad aan de parlementariërs in de Engelse burgeroorlog.

Na de levering van 4000 paar laarzen aan het New Model Army van Cromwell werd Northampton een centrum van schoenproductie, maar de stad werd grotendeels verwoest in de Grote Brand van 1675. Na de wederopbouw kwam de productie weer op gang en de bevolking verdubbelde door de vraag om Wellingtons legers van schoeisel te voorzien. De handel werd enorm gestimuleerd door de aanleg van het Grand Union Canal, dat de stad rechtstreeks verbond met Londen en Birmingham, en de schoenmakers van Northampton werden opnieuw opgeroepen om legers van schoeisel te voorzien met de komst van de wereldoorlogen. Na de oorlog werd Northampton een nieuwe stad en breidde zich sterk uit. Hoewel het nooit die felbegeerde stadsstatus heeft bereikt.

De belangrijkste attracties van Northampton

Helaas bestaat er niet veel meer van de geschiedenis van de stad en de locatie van Northampton Castle (alleen een klein stuk muur op Castle Hill, maar andere erfenis is overgebleven).

Kerk van het Heilig Graf

https://www.google.com/maps/@52.2410923,-0.899845,17z

De Grade II kerk, gebouwd rond 1100, is een van de slechts vier overgebleven ronde kerken in Engeland. Er wordt aangenomen dat Simon de Senlis besloot om de Kerk van het Heilig Graf te bouwen nadat hij de kerk met dezelfde naam (en hetzelfde ontwerp) in Jeruzalem had gezien tijdens een kruistocht.

Abdij van Delapre

https://www.google.com/maps/@52.2253373,-0.8924415,17z

Delapre Abbey werd in 1145 gesticht als nonnenklooster en is een neoklassiek herenhuis waarin enkele van de oorspronkelijke middeleeuwse gebouwen zijn opgenomen. De aangename tuinen en het terrein zijn een beschermd War of the Rose slagveld.

Abington Park Museum

https://www.google.com/maps/@52.246254,-0.8687024,17z

Het vroeg 16e-eeuwse landhuis, waar ooit een van de kleindochters van William Shakespeare woonde, heeft ook een leven als gekkenhuis achter de rug. Tegenwoordig vertelt Abington Park Museum de sociale geschiedenis van Abington en het verhaal van het Northamptonshire Regiment.

Northampton Museum en Kunstgalerie

https://www.google.com/maps/@52.2364669,-0.8967141,17z
Het Northampton Museum and Art Gallery begon als het Schoenenmuseum maar is uitgebreid met galerieën waar de geschiedenis van Northampton en kunstwerken worden tentoongesteld.

Facturering Aquadrome

https://www.google.com/maps/@52.2455333,-0.8146889,17z

Billing Aquadrome is een groot vakantie- en recreatiepark van een vierkante kilometer met een jachthaven, kermis, amusementscentrum, vismeren en een overdekt zwembad.

Huis en landgoed Althorp

https://www.google.com/maps/@52.2810959,-1.0184559,14z

Althorp House staat op de monumentenlijst I. Het is het voorouderlijke huis van de familie Spencer en was het ouderlijk huis en de begraafplaats van Diana, prinses van Wales. Het terrein ligt een paar kilometer buiten Northampton. In de zomer zijn het huis en de begraafplaats open voor bezoekers.

Introductie van de nieuwe UK ETA voor Northampton

Tegen het einde van 2024 zal de grenscontrole in het VK volledig gedigitaliseerd zijn en onder de Nationality and Borders Act zullen alle buitenlandse bezoekers een UK ETA nodig hebben om het land binnen te komen. De Elektronische Reistoestemming zal worden gebruikt in alle havens van binnenkomst – luchthavens, zeehavens en Eurostar-havens.

Het nieuwe proces zal het reisproces vereenvoudigen en versnellen. De aanvragen zijn sneller in te vullen en vereisen niet dat een potentiële reiziger naar een Britse ambassade of consulaat gaat zoals de huidige vereisten voor het aanvragen van een visum. Grenscontroleurs kunnen ook sneller en nauwkeuriger elke potentiële bezoeker beoordelen.

Wie heeft er een UK ETA nodig voor Northampton?

Elke buitenlandse bezoeker die het Verenigd Koninkrijk in wil, moet een ETA aanvragen. Dit geldt ongeacht of u op bezoek of op doorreis bent en ongeacht of het doel van het bezoek vrije tijd, zaken, studie of medische behandeling is. Het geldt voor alle landen van de Europese Unie en alle landen die momenteel vrijgesteld zijn van visumplicht, zoals Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Om te controleren voor welke landen een UK ETA nodig is, zie de eligibility list. Er staan er momenteel 90 op de lijst. Er zijn geen leeftijdsregels voor een ETA. Elke reiziger heeft een ETA nodig, ongeacht zijn leeftijd, tenzij hij is vrijgesteld.

Wie heeft er geen UK ETA nodig?

Houders van een Brits paspoort hebben geen UK ETA nodig voor Northampton. Dit geldt ook voor mensen met verschillende statussen van de Britse nationaliteit die, volgens de hierboven vermelde lijst, in aanmerking komen:

– Burgers van Britse Overzeese Gebieden
– Britse overzeese staatsburgers
– Britse burgers overzee
– Britse beschermde personen
– Britse onderdanen zonder verblijfsrecht in het Verenigd Koninkrijk

Ook houders van een paspoort van de Republiek Ierland zijn vrijgesteld.

Hoe lang duurt een ETA?

Een UK ETA is 180 dagen geldig vanaf de datum van afgifte en de reiziger kan gedurende deze periode vrij reizen door het hele Verenigd Koninkrijk. Als je paspoort eerder verloopt dan de vervaldatum van je ETA, wordt je ETA op dat moment ook ongeldig. Als je ETA tijdens je verblijf afloopt, moet je een nieuwe ETA aanvragen om je bezoek voort te zetten. Iedereen die in het Verenigd Koninkrijk wil werken of een langdurig bezoek wil afleggen, moet een visum aanvragen.

Hoe vraag ik een UK ETA aan voor Northampton?

De ETA-aanvraagprocedure verloopt volledig online. Je hoeft geen documentatie in te dienen en er wordt geen papierwerk afgegeven. Wanneer een ETA wordt afgegeven, wordt deze elektronisch gekoppeld aan je paspoort. Om je aan te melden heb je een geldig nationaal biometrisch paspoort, een geldig e-mailadres en een betaal- of creditcard nodig. U wordt gevraagd de volgende informatie te verstrekken:

– Persoonlijke identificatiegegevens
– Contactgegevens
– Paspoortgegevens
– Werkinformatie

U wordt ook gevraagd om informatie te verstrekken over het volgende:

– Vorige immigratiegeschiedenis
– Strafrechtelijk verleden
– Geschiedenis van medicijnen
– Interactie met terrorisme
– Persoonlijke gezondheid

Betaling wordt verwacht op het moment dat de aanvraag wordt ingediend. De algemene voorwaarden en het privacybeleid van ETA hebben betrekking op de door u verstrekte informatie. De informatie wordt gecontroleerd in verschillende Britse en internationale veiligheids- en immigratiedatabases en kan aangeven dat je geen ETA krijgt.

Hoe wordt een ETA afgegeven?

Een ETA-aanvraag wordt naar verwachting binnen 48 tot 72 uur verwerkt. Na acceptatie wordt een eDocument aan uw paspoort gekoppeld, waarmee u via eGates gemakkelijker het Verenigd Koninkrijk kunt binnenkomen. De wijziging in het proces van ETA’s houdt in dat vervoerders verantwoordelijk blijven voor het controleren of reizigers een geldige toestemming hebben om het VK binnen te komen, dus je ETA zal worden ingediend in het Advance Passenger Information-systeem zodat de controles kunnen worden uitgevoerd.

Zonder ETA (of visum, indien van toepassing) mag je niet aan boord van een vliegtuig, veerboot of Eurostar trein. Meer informatie over de UK ETA voor Northampton vind je in ETA FAQ.