EU Commissie stelt digitale paspoorten en ID-kaarten voor om makkelijker te reizen

| oktober 21, 2024
EU Commissie stelt digitale paspoorten en ID-kaarten voor om makkelijker te reizen
Afbeelding met dank aan Freepik

De Europese Commissie heeft een voorstel ingediend dat de manier kan veranderen waarop mensen van en naar het Schengengebied reizen.

Dit initiatief, dat in oktober 2024 wordt ingediend, heeft als doel paspoorten en identiteitskaarten te digitaliseren en elektronisch op te slaan en in te dienen.

Dit initiatief is bedoeld om grensoverschrijdingen sneller en veiliger te maken voor zowel EU-burgers als niet-EU-burgers.

Digitale reispasjes en app van de EU

Het belangrijkste doel van het voorstel is het creëren van een elektronische versie van digitale paspoorten, ID’s en andere reisdocumenten, bekend als digitale reisdocumenten (DTC’s).

Deze referenties zullen dezelfde informatie bevatten als de chips die momenteel in paspoorten en identiteitskaarten zitten.

Dit omvat persoonlijke en paspoortgegevens van reizigers en gezichtsfoto’s, maar geen vingerafdrukscans.

Het belangrijkste verschil? Digitale reisgegevens worden opgeslagen op mobiele apps, waardoor het voor reizigers eenvoudiger wordt om vooraf documenten in te dienen.

Margaritis Schinas, vicevoorzitter van de Europese Commissie, vertelde aan EU Business dat persoonlijke controles nu onhoudbaar zijn door het grote aantal reizigers.

“Door reizigers toe te staan hun documenten op voorhand digitaal in te dienen, kunnen grenswachten hun identiteit al voor aankomst verifiëren, waardoor het proces voor alle reizigers wordt gestroomlijnd,” voegde ze eraan toe.

Met de digitale reis-app van de EU kunnen reizigers ook hun digitale paspoorten, ID’s en andere reisgegevens aanmaken en opslaan en reisplannen indienen.

Het zal reizigers ook in staat stellen om hun digitale reisgegevens elektronisch te verzenden voor een snellere grenscontrole.

Het gebruik van de digitale reis-app van de EU is gratis en alleen vrijwillig.

Dit betekent dat reizigers kunnen kiezen of ze de nieuwe digitale reisdocumenten en app willen gebruiken of de traditionele documenten.

Hoe digitale reisgegevens helpen

EU Commissie stelt digitale paspoorten en ID-kaarten voor om makkelijker te reizen
Afbeelding door rawpixel.com op Freepik

Van het voorgestelde digitale reissysteem van de EU wordt vooral verwacht dat het de wachttijden aan de grenzen zal verminderen.

Momenteel moet iedereen die het Schengengebied binnenkomt fysieke controles ondergaan, wat tot grote vertragingen kan leiden.

Door reizigers toe te staan vooraf digitale referenties in te dienen, kunnen grensbeambten documenten sneller controleren, waardoor het proces voor iedereen wordt gestroomlijnd.

Voor grensautoriteiten verhoogt dit voorgestelde digitale reissysteem ook de veiligheid door identiteitsfraude te verminderen.

De Europese Commissie verklaarde dat digitale paspoorten, ID’s en andere reisdocumenten veel moeilijker te vervalsen zullen zijn dan papieren documenten.

Het zal het voor de autoriteiten gemakkelijker maken om zich te concentreren op belangrijkere bedreigingen van de veiligheid, zoals mensenhandel of grensoverschrijdende criminaliteit.

EU-lidstaten kunnen hun burgers toestaan het digitale reissysteem te gebruiken voor andere vormen van registratie en identificatie.

Digitale paspoorten en de nieuwe grenssystemen van de EU

Het initiatief voor een digitaal paspoort maakt deel uit van een bredere modernisering van de grenssystemen van de EU.

Het zal samenwerken met twee toekomstige geautomatiseerde grenssystemen van de EU: het Entry/Exit System (EES) en het European Travel Information and Authorization System(ETIAS).

Het EES maakt gebruik van vingerafdrukken en gezichtsscans om de in- en uitreis van niet-EU-burgers en inwoners te registreren.

Het vervangt het handmatig stempelen van paspoorten, helpt bij het opsporen van mensen die langer blijven dan toegestaan en houdt toezicht op reizigers van buiten de EU die de EU-grenzen overschrijden.

Aan de andere kant is de ETIAS een vereiste reistoestemming voor niet-visumplichtige onderdanen, vergelijkbaar met het Electronic Travel Authorization (ETA) Scheme van het Verenigd Koninkrijk (VK).

Reizigers moeten voor hun reis een ETIAS aanvragen. Hierdoor kan de EU reizigers zonder visum al voor hun aankomst screenen op mogelijke veiligheids- of gezondheidsrisico’s.

Het nieuwe grenscontrolesysteem, dat in 2025 van start gaat, zal het proces versnellen, de grensveiligheid versterken en illegale immigratie terugdringen.

Ze zullen nauw samenwerken met het voorgestelde digitale reissysteem, waarmee reizigers hun ETIAS- en EES-aanvragen op één plek kunnen bewaren.

Deze integratie zal het grensproces nog gestroomlijnder en efficiënter maken.

Beveiliging en privacy van digitale paspoorten

EU Commissie stelt digitale paspoorten en ID-kaarten voor om makkelijker te reizen
Afbeelding door rawpixel.com op Freepik

Hoewel de voordelen van digitale reisgegevens duidelijk zijn, hebben velen hun bezorgdheid geuit over privacy en gegevensbeveiliging.

Deze digitale paspoorten bevatten gevoelige persoonlijke informatie, dus het systeem moet worden beschermd tegen hacken en misbruik.

De app vereist dat reizigers expliciet toestemming geven voordat hun gegevens worden verwerkt.

Reizigers behouden de controle over hoe hun informatie wordt gebruikt en gedeeld.

“Gegevensbescherming en -beveiliging vormen de kern van dit nieuwe voorstel”, aldus de Commissie in haar officiële verklaring.

Er staat ook dat alle persoonlijke gegevens versleuteld zullen worden en dat alleen geautoriseerd personeel er toegang toe heeft.

Grensbeambten die toegang hebben tot deze informatie moeten speciaal worden opgeleid in gegevensbescherming.

Dit zorgt ervoor dat persoonlijke informatie veilig en verantwoord wordt behandeld.

Bovendien slaat de app geen vingerafdrukken op, die als gevoeliger worden beschouwd dan gezichtsfoto’s.

Dit beperkt de hoeveelheid persoonlijke gegevens van reizigers die mogelijk gevaar lopen.

Door de nadruk te leggen op versleuteling en strikte toegangsprotocollen hoopt de EU mogelijke inbreuken op de beveiliging tot een minimum te beperken.

Tijdlijn en volgende stappen

Zowel het Europees Parlement als de Raad van de EU moeten het voorstel van de Commissie eerst goedkeuren.

Zodra ze het goedkeuren, zal het digitale reissysteem beginnen met de ontwikkeling, met als doel het volledig operationeel te hebben in 2030.

Dit zal integratie met de EU Digitale Identiteit Portemonnee mogelijk maken, waardoor Europeanen op een veilige manier hun identiteit voor digitale diensten kunnen verifiëren.

De Commissie moedigt de EU-lidstaten ook aan om digitale identiteitskaarten voor binnenlands gebruik in te voeren.

Dit kan vooral handig zijn voor het openen van bankrekeningen of toegang tot overheidsdiensten.

Het bredere gebruik van digitale identiteiten zou de administratieve lasten voor zowel burgers als overheden verder kunnen verminderen.

Als alles goed gaat, kunnen reizigers tegen het einde van dit decennium digitale paspoorten gebruiken, waarmee een nieuw tijdperk van efficiënt en veilig reizen in Europa wordt ingeluid.

Commissaris Johansson zei: “We bouwen aan een toekomst waarin reizen eenvoudiger, sneller en veiliger is voor iedereen.”t en veilig reizen in Europa.

Commissaris Johansson zei: “We bouwen aan een toekomst waarin reizen voor iedereen eenvoudiger, sneller en veiliger is.”