Dominica’s premier vertrouwt erop dat visumvrij reizen in het VK terugkeert

| oktober 15, 2024
Dominica's premier vertrouwt erop dat visumvrij reizen in het VK terugkeert
Afbeelding met dank aan Aboodi Vesakaran via Unsplash

Premier Roosevelt Skerrit van Dominica is optimistisch over het herstel van visumvrij reizen naar het Verenigd Koninkrijk (VK) voor Dominicanen.

De visumvrije regeling werd in juli 2023 opgeschort vanwege zorgen over Dominica’s Citizenship by Investment (CBI) programma.

In een persconferentie zei premier Skerrit dat zijn regering voortdurend in gesprek is met de Britse regering, zoals Dominica News Online meldde.

Caribbean Life meldde dat Skerrit deelde dat een brief van de voormalige Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly aangaf bereid te zijn om de visumplicht te heroverwegen.

Skerrit zei: “Het was een zeer positieve brief. Er is nog één openstaande kwestie die we moeten afronden en daar werken we aan.”

Deze resterende kwestie is voornamelijk juridisch van aard, maar de premier blijft hopen dat er snel een akkoord kan worden bereikt.

De premier voegde eraan toe dat de recente verandering in de Britse regering en het nieuwe kabinet hen er niet van zullen weerhouden om aan te dringen op een resolutie.

De onderhandelingen vorderden al voor de verandering in het leiderschap en de regering is vastbesloten om dit momentum vast te houden.

Hij is van plan de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Yvette Cooper, een brief te schrijven om haar op de hoogte te brengen van de besprekingen en te reageren op de brief van haar voorganger.

Skerrit gelooft dat de lopende hervormingen en besprekingen met de Britse autoriteiten uiteindelijk zullen leiden tot het opheffen van de visumplicht.

Hervormingen van het investeringsprogramma voor staatsburgerschap van Dominica

Het CBI-programma van Dominica was een belangrijke factor in de beslissing van het VK om visumbeperkingen op te leggen.

De CBI staat buitenlandse investeerders toe het Dominicaanse staatsburgerschap te verkrijgen in ruil voor aanzienlijke investeringen in het land.

Op 19 juli 2023 zei het VK dat de CBI-regeling van Dominica “duidelijk en onmiskenbaar misbruik” van het programma heeft laten zien.

Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman noemde de CBI het toekennen van “staatsburgerschap aan individuen waarvan bekend is dat ze een risico vormen voor het Verenigd Koninkrijk”.

Als reactie op deze zorgen heeft Dominica substantiële veranderingen doorgevoerd om de transparantie en veiligheid van het CBI-programma te verbeteren.

Een van de belangrijkste stappen is volgens DOM767 het ondertekenen van een memorandum of understanding (MoU) met andere Caribische landen die ook CBI-programma’s hebben.

Andere Caribische landen die het MoU hebben ondertekend zijn Saint Lucia, Antigua en Barbuda, Grenada en St. Kitts en Nevis.

Het memorandum richt zich op het verbeteren van due diligence en stelt een minimum investeringsdrempel van $200.000.

Het bevordert ook een betere informatie-uitwisseling tussen de deelnemende landen.

Daarnaast vraagt het MoU om financiële audits en de oprichting van een regionale autoriteit om toezicht te houden op CBI-praktijken.

Deze hervormingen moeten ervoor zorgen dat alleen geloofwaardige en betrouwbare personen het staatsburgerschap krijgen via het programma.

Deze moeten tegemoetkomen aan de bezorgdheid over de veiligheid die het VK en andere internationale partners hebben geuit.

De Dominicaanse regering hoopt dat deze veranderingen het pad zullen effenen voor de herinvoering van visumvrij reizen.

Waarom visumvrij reizen naar het Verenigd Koninkrijk essentieel is voor Dominicanen

Dominica's premier vertrouwt erop dat visumvrij reizen in het VK terugkeert
Afbeelding met dank aan Richard Todd via Pixabay

Visumvrij reizen geeft burgers van een land de mogelijkheid om een ander land binnen te komen zonder een visum nodig te hebben, meestal voor een kort verblijf.

Voor veel Dominicanen is het verlies van visumvrije toegang tot het Verenigd Koninkrijk een uitdaging geweest.

Vóór juli 2023 konden burgers van Dominica zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk reizen voor toerisme, zaken en andere kortetermijndoeleinden.

Deze regeling moedigde ook zakelijke uitwisselingen aan en vergemakkelijkte familiebezoeken.

Sinds de visumplicht is ingevoerd, moeten Dominicanen dure en tijdrovende Britse visa aanvragen.

Zelfs reizigers die gewoon op doorreis zijn via Britse luchthavens moeten nu een Direct Airside Transit Visa aanvragen.

De herinvoering van visumvrij reizen zou deze lasten verlichten en het gemak van verkeer voor de burgers van Dominica herstellen.

Potentieel voor opname in het UK ETA Scheme

Toen het Verenigd Koninkrijk in 2021 zijn nieuwe Electronic Travel Authorization (ETA)-regeling aankondigde, had Dominica een visumvrijstellingsovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk.

Hierdoor zouden Dominicanen in aanmerking zijn gekomen voor de nieuwe regeling, die bedoeld is om de grensbeveiliging te verbeteren en het reizen naar het Verenigd Koninkrijk te stroomlijnen.

Voor het ETA-systeem moeten niet-visumburgers online een pre-reistoestemming aanvragen en £10 betalen.

Hierdoor kan de overheid ze vooraf screenen en potentiële bedreigingen identificeren voordat ze aankomen in het Verenigd Koninkrijk.

De ETA staat meerdere korte reizen toe van maximaal zes maanden over een periode van twee jaar of totdat het paspoort waaraan het gekoppeld is verloopt, als dat eerder is.

Een ETA-aanvraag kan ongeveer drie dagen duren, wat aanzienlijk sneller is dan het aanvragen van een visum.

Dominica maakt momenteel geen deel uit van het ETA-programma, dat op 27 november 2024 wordt opengesteld voor alle niet-Europese burgers zonder visum.

De regering heeft echter goede hoop dat een heringevoerde visumvrije regeling Dominicanen toegang kan geven tot de nieuwe regeling.

De ETA-regeling zou Dominicanen meer flexibiliteit geven om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen voor toerisme, familiebezoek, zaken, studie en doorreis.

Vooruitblik

Dominica's premier vertrouwt erop dat visumvrij reizen in het VK terugkeert
Afbeelding met dank aan Russell Watkins/DFID, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Het optimisme van premier Skerrit is gebaseerd op de verbeteringen aan het CBI-programma en de positieve dialoog met Britse ambtenaren.

Hij erkende dat er geen specifieke tijdslijn is voor wanneer visumvrij reizen naar het VK weer mogelijk zal zijn.

Skeritt blijft er echter op vertrouwen dat het VK de inspanningen van Dominica zal erkennen.

“We geloven dat de stappen die we hebben genomen ons in een sterke positie plaatsen,” zei de Dominicaanse premier.

Hij voegde eraan toe: “We zijn vastbesloten om deze respectvolle en transparante dialoog met het Verenigd Koninkrijk voort te zetten.”

Herstel van visumvrije toegang zou het voor duizenden Dominicanen makkelijker maken om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

Het zou ook de zakelijke, toeristische en diplomatieke betrekkingen tussen de twee naties versterken.

Skerrit benadrukte de inzet van zijn regering om ervoor te zorgen dat Dominica voldoet aan de internationale normen voor transparantie en veiligheid in het CBI-programma.

Dit is cruciaal om het vertrouwen met het VK en andere mondiale partners te herstellen.