EU stelt EES-lancering opnieuw uit; plannen voor gefaseerde uitrol

| oktober 11, 2024
EU stelt EES-lancering opnieuw uit; plannen voor gefaseerde uitrol
Afbeelding met dank aan Vasyatka1, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Het nieuwe inreis-/uitreissysteem (EES) van de Europese Unie (EU), dat oorspronkelijk op 10 november van start zou gaan, is opnieuw uitgesteld.

Ylva Johansson, de EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken, bevestigde dat het blok nog niet klaar is voor een volledige implementatie.

Ze zei tegen de BBC: “Het is duidelijk dat we niet klaar zijn voor 10 november.

In plaats daarvan kondigde Johansson aan dat de EU zou kiezen voor een gefaseerde uitrol of een stapsgewijze aanpak van de lancering.

Hierdoor zouden meer EU-landen de noodzakelijke voorbereidingen kunnen afronden.

Johansson kondigde echter geen nieuw tijdschema aan voor de gefaseerde uitrol van EES.

De EES zou oorspronkelijk in 2022 gelanceerd worden, maar is meerdere keren uitgesteld vanwege technische en logistieke uitdagingen.

Redenen voor EES-vertragingen

Het inreis-/uitreissysteem is ontworpen om het inreis- en uitreisproces van reizigers van buiten de EU uit het Schengengebied te automatiseren.

In plaats van een paspoortstempel zal het nieuwe systeem biometrische gegevens gebruiken, zoals een vingerafdrukscan en gezichtsherkenning.

Het EES heeft als doel de veiligheid aan de grenzen te verbeteren, illegale immigratie te verminderen en het controleproces op visumoverschrijdingen te stroomlijnen.

Een woordvoerder van de EU-Commissie onthulde onlangs dat de EU verdere vertragingen in het EWS niet volledig kan uitsluiten.

Dit komt voornamelijk door de complexiteit van de operatie en de stabiliteit van het systeem.

Het installeren van de benodigde apparatuur bij grensovergangen is echter moeilijker gebleken dan verwacht.

Veel EU-lidstaten hebben moeite om aan de technologische eisen van het systeem te voldoen.

Dit was vooral een uitdaging voor grenspunten met veel verkeer en grenspunten met beperkte ruimte en infrastructuur.

Johansson legde uit dat het overhaasten van de lancering van het systeem zonder ervoor te zorgen dat het goed functioneert, aanzienlijke verstoringen zou kunnen veroorzaken.

“Het is essentieel dat alle systemen soepel werken om chaos aan de grenzen te voorkomen,” zei Johansson.

Het laatste wat de EU wil is dat reizigers te maken krijgen met grote vertragingen door slecht uitgevoerde technologie.

In de maanden voorafgaand aan november is herhaaldelijk bezorgdheid geuit over de gereedheid van de infrastructuur en de capaciteit om biometrische gegevens te verwerken.

Vingerafdrukscanners en gezichtsherkenningsapparaten moeten nog worden geïnstalleerd op veel belangrijke toegangspunten, waaronder de haven van Dover.

Veel luchthaven- en havenfunctionarissen hebben ook hun bezorgdheid geuit over het feit dat het nieuwe systeem niet is getest in live-omgevingen.

Frankrijk, Duitsland en Nederland hebben de Europese Commissie hierover aangeschreven.

In deze drie belangrijke landen bevinden zich de belangrijkste luchthavenknooppunten van de EU. Ze zijn verantwoordelijk voor 40% van het inkomende reizigersverkeer naar het Schengengebied.

Als het systeem zou worden geïmplementeerd zonder deze problemen op te lossen, zou de congestie aan de grens tot aanzienlijke vertragingen kunnen leiden.

Gefaseerde uitrol van EES: een veiligere aanpak

EU stelt EES-lancering opnieuw uit; plannen voor gefaseerde uitrol
Afbeelding met dank aan Glentamara, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

De EU-ministers zullen het EES-noodplan bespreken tijdens een vergadering in Luxemburg.

Een optie voor de gefaseerde aanpak van het systeem is dat sommige landen en grensovergangen die er klaar voor zijn het systeem eerst zullen gebruiken.

Andere landen zullen het systeem later gaan gebruiken wanneer ze hun voorbereidingen voor het nieuwe systeem hebben afgerond.

Landen met een meer geavanceerde grensinfrastructuur, zoals Frankrijk en Duitsland, kunnen als een van de eersten het systeem invoeren.

Kleinere regionale luchthavens zouden kunnen volgen zodra ze de benodigde technologie hebben geïnstalleerd.

Door deze gefaseerde aanpak kan de EU eventuele problemen opsporen en aanpakken voordat het systeem volledig operationeel is.

Johansson benadrukte dat deze aanpak een “praktische oplossing” is en een soepeler overgang mogelijk maakt.

“We hebben een praktische oplossing nodig die voor iedereen werkt,” zei ze, “en deze geleidelijke aanpak geeft ons de flexibiliteit om problemen aan te pakken wanneer ze zich voordoen.

Door de uitrol te spreiden hoopt de EU te voorkomen dat grenspunten worden overspoeld met nieuwe procedures.

De EU-lidstaten zullen ook meer tijd hebben om personeel op te leiden, biometrische systemen te testen en aanpassingen te doen op basis van de prestaties in de praktijk.

Deze stapsgewijze gids kan helpen om opstoppingen en verwarring bij drukke grensovergangen te verminderen, vooral tijdens de opstartfase.

Een andere optie is een ontlastklep waarmee EU-grensbeambten biometrische controles kunnen opschorten als de rijen onhandelbaar worden.

Een andere optie is om de EU-wetgeving zo aan te passen dat reizigers biometrische gegevens buiten de grens en op voorhand kunnen registreren.

Dit kan via een mobiele app of op beveiligde locaties buiten de havens of luchthavens.

Impact van EWS op grensovergangen en reizigers

EU stelt EES-lancering opnieuw uit; plannen voor gefaseerde uitrol
Afbeelding met dank aan Peggy en Marco Lachmann-Anke via Pixabay

Verwacht wordt dat het inreis-/uitreissysteem de toegangsprocedures voor reizigers na verloop van tijd zal vereenvoudigen.

Er wordt echter verwacht dat het nieuwe systeem in de beginfase voor vertragingen zal zorgen, vooral tijdens de spitsuren.

Dit komt door de complexiteit van het opzetten van nieuwe infrastructuren, het gebruik van biometrische technologie en het opleiden van personeel om reizigers te helpen.

De verwachte vertragingen als gevolg van het EES zijn een grote zorg, vooral bij drukke grensovergangen zoals de haven van Dover in het Verenigd Koninkrijk.

De haven is een belangrijke doorgang tussen het VK en de EU, waar dagelijks miljoenen voertuigen en passagiers doorheen reizen.

Ambtenaren van Dover hebben gewaarschuwd dat de wachttijden aanzienlijk kunnen toenemen – 14 uur in het slechtste geval – zodra het EES wordt ingevoerd.

De lange wachtrijen kunnen ook leiden tot opstoppingen in de lokale gemeenschap van Kent en niet alleen het reizen maar ook de lokale economie verstoren.

Deze vertragingen kunnen gevolgen hebben voor miljoenen reizigers op drukke luchthavens en in de Eurotunnel, waar congestie al een probleem is.

Om verstoringen tot een minimum te beperken, werkt de Britse regering nauw samen met havens en luchtvaartmaatschappijen om ervoor te zorgen dat ze voorbereid zijn.

Ze heeft ook 10,5 miljoen geïnvesteerd om de belangrijkste grensovergangen tussen het VK en de EU beter EES-klaar te maken.

Het grootste deel van de financiering gaat naar de haven van Dover in Kent, de Kanaaltunnel in Folkestone en Eurostar’s St. Pancras Station.

Reizigers naar Europa moeten op de hoogte blijven van de veranderingen in de grensprocedures en mogelijke vertragingen.

Tijdens de eerste EES-uitrol moeten ze rekening houden met extra wachttijd terwijl de grens overgaat op het nieuwe systeem.

Terwijl de lancering van het EES opnieuw is uitgesteld, werkt de Europese Commissie samen met de lidstaten om ervoor te zorgen dat alle grenzen zijn uitgerust om met de nieuwe technologie om te gaan.

De gefaseerde uitrol van EES zal naar verwachting in de loop van 2025 plaatsvinden.