Laag aantal deelnemers aan jongerenmobiliteit in het VK in 2023 voedt de hoop op een jongerenmobiliteitsovereenkomst met de EU

| oktober 9, 2024
Laag aantal deelnemers aan jongerenmobiliteit in het VK in 2023 voedt de hoop op een jongerenmobiliteitsovereenkomst met de EU
Afbeelding door drobotdean op Freepik

Het aantal deelnemers aan de jongerenmobiliteitsovereenkomst dat naar het Verenigd Koninkrijk (VK) komt, is in 2023 aanzienlijk gedaald.

De lage aantallen hebben bezorgdheid gewekt over de toegankelijkheid en aantrekkelijkheid van het land voor internationale jongerenuitwisselingen.

Maar, zoals The Guardian meldde, gaf het ook aanleiding tot hernieuwde hoop op een mobiliteitsovereenkomst voor jongeren tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie (EU).

Een jongerenmobiliteitsovereenkomst tussen twee landen geeft burgers tussen 18 en 30 jaar de kans om twee of drie jaar in het partnerland te studeren, te werken en te reizen.

Een akkoord over jongerenmobiliteit tussen het VK en de EU zou jongeren van beide kanten meer kansen kunnen bieden om in het buitenland te wonen, te werken en te studeren.

Momenteel beperken de post-Brexit visumregels de kansen van Europese jongeren aan de overkant van het Kanaal en vice versa.

Slechts 23.000 jongeren uit het VK in 2023

In 2023 arriveerden slechts 23.000 deelnemers aan jongerenmobiliteit in het Verenigd Koninkrijk. In de eerste helft van 2024 steeg het aantal deelnemers echter tot 15.259.

Toch is dit slechts een fractie van het totale nettomigratiecijfer van het land, dat in 2023 op 685.000 staat.

Dit lage cijfer zou het VK kunnen helpen om toe te geven aan de druk om een akkoord te bereiken over mobiliteit voor jongeren met de EU.

Het VK heeft momenteel bilaterale jeugdovereenkomsten met 13 landen, waardoor deelnemers maximaal twee jaar in het VK kunnen blijven.

Deze landen zijn onder andere Canada, Australië, Japan, Taiwan en Zuid-Korea.

Vorig jaar kwam het grootste aantal visa voor het Britse Youth Mobility Scheme (YMS) uit Australië, met 9.900 jongeren. Nieuw-Zeeland kwam op de tweede plaats met 5.300.

Deze aantallen zijn ver onder de verwachtingen gedaald nadat sommige deelnemersquota’s begin dit jaar werden verhoogd.

Dit heeft bezorgdheid gewekt over de huidige aantrekkingskracht van het programma en vragen over de redenen voor de dalende aantallen.

Hogere visumkosten, nieuwe gezondheidstoeslagen en strenge post-Brexitregels kunnen het aantal deelnemers hebben beïnvloed.

De aanvraagkosten voor het YMS-visum zijn ook verhoogd van £259 naar £298 in oktober 2023.

De Immigration Health Surcharge (IHS)-tarieven voor personen met een YMS-visum in 2023 zijn vastgesteld op 470 pond per jaar.

De IHS is ook verhoogd naar £776 per jaar vanaf februari 2024.

Deze extra kosten, die betaald moeten worden voordat de YMS-deelnemer naar het Verenigd Koninkrijk komt, kunnen meer jongeren ervan weerhouden om een aanvraag in te dienen.

UK-EU-deal over jongerenmobiliteit: hoe staat het ervoor?

Laag aantal deelnemers aan jongerenmobiliteit in het VK in 2023 voedt de hoop op een jongerenmobiliteitsovereenkomst met de EU
Afbeelding door pch.vector op Freepik

Het VK verwierp het EU-voorstel voor mobiliteit van jongeren in april 2024. Het is tot nu toe tegen het herstel van het vrije verkeer van personen in de EU gebleven.

De door de EU voorgestelde regeling zou jonge burgers van beide kanten in staat stellen om maximaal vier jaar te werken, reizen en studeren.

Het schaft ook de hogere visumkosten en gezondheidstoeslagen af die gewoonlijk worden betaald door mensen die in het Verenigd Koninkrijk willen werken en studeren.

Daarnaast heeft de EU aangedrongen op gelijke collegegelden voor Europese studenten om studeren in het Verenigd Koninkrijk betaalbaarder te maken.

Dit betekent dat jongeren uit de EU hetzelfde bedrag zouden betalen als Britse jongeren in plaats van het hogere collegegeld dat internationale studenten moeten betalen.

De Britse regering geeft de voorkeur aan bilaterale overeenkomsten met individuele landen in plaats van een algemene overeenkomst met alle EU-lidstaten.

Toch neemt de druk op de Britse regering om in te stemmen met een mobiliteitsovereenkomst voor jongeren met de EU toe.

Dit is het geval sinds de nieuwe premier, Sir Keir Starmer, beloofde om de betrekkingen met de EU te herstellen.

Naar verluidt werkt de EU aan een nieuw voorstel voor een mobiliteitsovereenkomst voor jongeren met het VK.

Tot de veranderingen die naar verluidt overwogen worden, behoren het afschaffen van de studiekeuze en het gelijktrekken van het collegegeld.

Het nieuwe voorstel zou ook kunnen inhouden dat de periode van de mobiliteitsovereenkomst voor jongeren wordt teruggebracht van vier naar twee jaar.

Toch heeft de EU nog geen nieuw voorstel voor jongerenmobiliteit voor het VK aangekondigd.

Wat u in de toekomst kunt verwachten

Laag aantal deelnemers aan jongerenmobiliteit in het VK in 2023 voedt de hoop op een jongerenmobiliteitsovereenkomst met de EU
Afbeelding door rawpixel.com op Freepik

Het is belangrijk om op te merken dat mobiliteitsprogramma’s voor jongeren verschillen van het EU-beleid inzake vrij verkeer.

Zoals Miguel Berger, ambassadeur van Duitsland in het Verenigd Koninkrijk, benadrukt, zijn mobiliteitsprogramma’s voor jongeren beperkt in de tijd en gebaseerd op visa.

YMS staat geen permanent verblijf of langdurige onbeperkte toegang tot de arbeidsmarkt toe. Dit onderscheidt het van het beleid van vrij verkeer.

Zo’n overeenkomst zou helpen om tekorten aan arbeidskrachten in sectoren als de horeca en de gezondheidszorg aan te vullen.

Onderwijsinstellingen hebben ook hun bezorgdheid geuit over de gevolgen van Brexit voor de mobiliteit van studenten.

Minder EU-studenten aan Britse universiteiten betekent minder diversiteit op de campus en minder mogelijkheden voor intercultureel leren.

Het lage aantal deelnemers aan jongerenmobiliteit in het VK zou de kansen op een akkoord over jongerenmobiliteit tussen het VK en de EU kunnen vergroten.

Zo’n overeenkomst zou jongeren aan beide zijden van het Kanaal de kans kunnen bieden om in het buitenland te werken, te studeren en het leven te ervaren.

Toch blijft het Verenigd Koninkrijk voorzichtig met het herinvoeren van iets dat op vrij verkeer lijkt.