UK verhoogt inkomenseisen voor internationale studenten vanaf januari 2025

| september 19, 2024
UK verhoogt inkomenseisen voor internationale studenten vanaf januari 2025
Afbeelding met dank aan Andrea1597 via Pixabay

Vanaf januari 2025 moeten internationale studenten die in het Verenigd Koninkrijk (VK) willen studeren aan hogere inkomenseisen voldoen.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de wijziging opgenomen in de meest recente update van de immigratieregels op 10 september 2024.

Het doel is ervoor te zorgen dat internationale studenten zichzelf kunnen onderhouden tijdens hun studie in het Verenigd Koninkrijk zonder afhankelijk te zijn van overheidsfondsen.

Dit is de eerste aanzienlijke verhoging van de financiële vereisten voor internationale studenten sinds 2020.

Het maakt deel uit van een bredere inspanning om de immigratieregels aan te scherpen en malafide rekruteerders hard aan te pakken.

Nieuwe inkomenseis voor internationale studenten

De nieuwe regels verplichten internationale studenten om aan te tonen dat ze genoeg geld hebben om in hun levensonderhoud te voorzien tijdens hun studie in het Verenigd Koninkrijk.

Het bedrag dat nodig is hangt af van waar de student woont in het Verenigd Koninkrijk.

De nieuwe inkomenseis voor studenten die in Londen wonen is £1.483 per maand voor maximaal negen maanden.

Dit komt neer op £13.347 voor een heel academisch jaar.

Voor studenten buiten Londen zal de nieuwe inkomenseis £1.136 per maand zijn.

Dit komt neer op £10.224 voor dezelfde periode van negen maanden.

De nieuwe eisen betekenen een aanzienlijke stijging, ongeveer 11 procent ten opzichte van de vorige.

Voorheen was het vereiste inkomen 1.334 pond per maand voor studenten in Londen en 1.023 pond per maand voor studenten buiten de hoofdstad.

De hogere inkomenseisen gelden voor studenten die op of na 2 januari 2025 naar het Verenigd Koninkrijk komen.

Internationale studenten kunnen voldoen aan een verminderde inkomenseis als ze al een aanbetaling hebben gedaan voor accommodatie in het Verenigd Koninkrijk.

Mensen die ten minste 12 maanden op een andere visumroute in het VK zijn geweest, hoeven geen bewijs van bestaansmiddelen te laten zien.

Inkomenseis in overeenstemming met stijgende kosten van levensonderhoud

UK verhoogt inkomenseisen voor internationale studenten vanaf januari 2025
Afbeelding met dank aan Falco via Pixabay

Het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde dat de nieuwe inkomenseisen in overeenstemming zijn met de onderhoudsleningen die beschikbaar zijn voor Britse studenten voor het academisch jaar 2024-2025.

Deze nieuwe drempels houden ook rekening met de stijgende kosten van levensonderhoud in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van de inflatie.

De verhoging zorgt ervoor dat overzeese studenten het hoofd kunnen bieden aan de financiële eisen van het leven in het Verenigd Koninkrijk,

De financiële eisen voor internationale studenten zijn sinds 2020 hetzelfde gebleven, ondanks de stijgende kosten van levensonderhoud als gevolg van de inflatie.

Huur, eten en andere uitgaven zijn allemaal duurder geworden, waardoor het voor studenten moeilijker is om rond te komen met de oude tarieven.

Door de financiële eisen te verhogen hoopt de regering te voorkomen dat studenten in financiële problemen komen in het Verenigd Koninkrijk.

Door de regels op één lijn te brengen met die voor studenten in het Verenigd Koninkrijk, zorgen we er ook voor dat iedereen eerlijk wordt behandeld.

Internationale studenten brengen diversiteit in de klas en dragen financieel bij door het collegegeld en de kosten van levensonderhoud te betalen.

De regering wil er echter voor zorgen dat studenten die naar het Verenigd Koninkrijk komen financieel onafhankelijk zijn en voor hun steun niet afhankelijk zijn van overheidsfondsen.

Visumregels aanscherpen om migratie te beheersen

De hogere inkomenseis maakt deel uit van de inspanningen van de Britse regering om de immigratie te beheersen.

De Britse regering verhoogt niet alleen de financiële eisen, maar verscherpt ook de regels voor internationale studenten.

Nieuwe regels omvatten strengere wervingspraktijken en beperkingen op leren op afstand.

Wervingsbureaus kunnen hun licentie kwijtraken als de internationale studenten die ze werven niet slagen voor de Britse visumcontroles om zich in te schrijven of hun cursus af te ronden.

Regels die leren op afstand beperken, zullen er ook voor zorgen dat de meeste internationale studenten voornamelijk persoonlijke lessen volgen.

De Britse regering is ook van plan om de beoordeling van de Engelse taal te herzien om ervoor te zorgen dat alle studenten hun huiswerk kunnen begrijpen.

Deze veranderingen voorkomen dat mensen misbruik maken van het systeem van studentenvisa en van onethische wervingspraktijken.

Veranderingen in het beleid voor internationale studenten in het verleden

UK verhoogt inkomenseisen voor internationale studenten vanaf januari 2025
Afbeelding met dank aan Tuan Hung Nguyen via Pixabay

De aanscherping van de regels voor internationale studenten en recruiters maakt deel uit van een reeks aanpassingen die het Verenigd Koninkrijk heeft doorgevoerd in het visumsysteem voor studenten.

In 2021 introduceerde de Britse regering het Graduate Visa.

Hierdoor kunnen internationale studenten twee jaar in het Verenigd Koninkrijk verblijven (of drie jaar voor PhD-studenten).

Het was bedoeld om het Verenigd Koninkrijk aantrekkelijker te maken voor internationaal talent en studenten de tijd te geven om werk te vinden na het afronden van hun opleiding.

Er is echter bezorgdheid dat het Graduate Visa programma geen hoogverdieners aantrekt die de economie van het Verenigd Koninkrijk stimuleren.

In 2023 heeft de Britse regering besloten om het aantal personen ten laste van internationale studenten te beperken.

Vanaf januari 2024 kunnen alleen postdoctorale studenten en studenten die een door de overheid gesubsidieerde opleiding volgen, hun gezin meenemen naar het Verenigd Koninkrijk.

Dit heeft geleid tot bezorgdheid over de gevolgen voor de werving van internationale studenten aan Britse universiteiten.

Het is internationale studenten ook verboden om over te stappen op een werkvisum totdat ze hun opleiding hebben afgerond.

Na deze veranderingen is het aantal aanvragen voor hoofd- en afhankelijke studentenvisa gedaald, volgens de laatste statistieken over visumaanvragen.

Van januari tot augustus 2024 waren er 278.700 aanvragen voor internationale studentenvisa, een daling van 17 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal personen ten laste van het studentenvisum is met 83 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar, met slechts 15.500 aanvragen voor personen ten laste dit jaar.

De volledige impact van dit beleid voor studentenvisa zal duidelijker worden in de herfst, voor het academiejaar begint.

Het valt nog te bezien of de hogere inkomenseis van invloed zal zijn op het aantal internationale studenten dat volgend jaar naar het Verenigd Koninkrijk komt.