Hoe het nieuwe ETA-systeem reizen tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk beïnvloedt

| september 18, 2024
Hoe het nieuwe ETA-systeem reizen tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk beïnvloedt
Afbeelding met dank aan Lukas Kloeppel via Pexels

De Electronic Travel Authorization (ETA) van het Verenigd Koninkrijk (VK) is een nieuwe digitale reisvergunning voor alle reizigers die het VK kunnen bezoeken zonder visum. Reizigers zonder visum moeten de ₤10-permit online aanvragen en ontvangen voordat ze het Verenigd Koninkrijk bezoeken.

Het ETA-systeem is ontworpen om de grensbeveiliging te verbeteren en tegelijkertijd het reizen voor mensen met een laag risico te stroomlijnen. Het stelt de overheid in staat om reizigers vooraf te screenen voordat ze aankomen en hun binnenkomst en vertrek uit het land te volgen.

Het Verenigd Koninkrijk en de Republiek Ierland hebben een lange en vervlochten geschiedenis. Hier bespreken we hoe dit van invloed is op reizen tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

1. Ierse burgers die naar het Verenigd Koninkrijk reizen, hebben geen ETA nodig.

Ierse burgers hoeven geen ETA voor te leggen wanneer ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen, dankzij de Common Travel Area (CTA) regeling.

Om dezelfde reden zijn burgers van de kroonafhankelijke gebieden Guernsey, Jersey en het eiland Man ook vrijgesteld van de ETA-regeling van het VK.

Het VK, Ierland en de drie territoria maken allemaal deel uit van de CTA.

Ierland deelt een grens met Noord-Ierland, dat samen met Engeland, Wales en Schotland een van de samenstellende landen van het Verenigd Koninkrijk is.

De Crown Dependencies, officieel bekend als het Bailiwick of Guernsey, het Bailiwick of Jersey en het Isle of Man, zijn eilanden met zelfbestuur.

Guernsey en Jersey staan samen bekend als de Kanaaleilanden, omdat ze allebei in het Kanaal liggen. Aan de andere kant ligt het eiland Man tussen Groot-Brittannië en Ierland in de Ierse Zee.

De Crown Dependencies maken geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk, maar de Britse regering is verantwoordelijk voor hun defensie en internationale betrekkingen. Ze zijn ook geen lid van de EU of van het Gemenebest van Naties.

De CTA-regeling

De ETA-vrijstelling voor burgers van Ierland en de kroonkolonies is verankerd in de CTA-regeling, een langdurige overeenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk, Ierland en de kroonkolonies.

De CTA staat onbeperkt personenverkeer toe tussen Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland, de Republiek Ierland, Guernsey, Jersey en het eiland Man.

Burgers van deze landen en gebieden kunnen binnen de CTA reizen zonder immigratiecontroles of de noodzaak van visa, ETA’s of zelfs paspoorten.

De regeling geeft alle burgers ook bijna gelijke rechten wat betreft verblijf, toegang tot werk, gezondheidszorg en andere openbare diensten.

De CTA werd opgericht voordat het VK of Ierland lid werd van de EU en functioneerde onafhankelijk van de EU-regels inzake vrij verkeer. Toen het VK de EU in 2020 verliet, bleef de CTA-regeling van kracht.

2. Niet-Ierse inwoners van Ierland die naar het Verenigd Koninkrijk reizen, kunnen worden vrijgesteld van de ETA-regeling.

De vrijstelling voor Ierland van de Britse ETA-regeling geldt alleen voor niet-Ierse burgers die in Ierland wonen als ze aan drie voorwaarden voldoen:

  • Ze mogen geen visum nodig hebben om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken. Het land dat hun paspoort heeft afgegeven, moet een visumvrijstellingsstatus hebben met het Verenigd Koninkrijk.
  • Ze moeten een legale inwoner van de Republiek Ierland zijn. Ze moeten kunnen bewijzen dat ze legaal in Ierland verblijven.
  • Ze moeten via de CTA naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Dit betekent dat ze via Ierland, Guernsey, Jersey of het eiland Man naar het Verenigd Koninkrijk komen.

Als een niet-Ierse inwoner van Ierland slechts aan één of twee van de bovenstaande voorwaarden voldoet, moet hij een ETA aanvragen en krijgen voordat hij het Verenigd Koninkrijk bezoekt.

3. Onderdanen van Ierland die geen visum hebben en naar het Verenigd Koninkrijk reizen, moeten voor hun reis naar het Verenigd Koninkrijk een ETA aanvragen.

Hoe het nieuwe ETA-systeem reizen tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk beïnvloedt
Foto met dank aan Eric Jones via Wikimedia Commons

Reizigers zonder visum in Ierland die van plan zijn het Verenigd Koninkrijk te bezoeken, moeten een ETA aanvragen voor hun reis. Dit is vereist ongeacht of ze aan boord gaan van een vliegtuig of veerboot naar Engeland, Wales en Schotland of de landgrens oversteken naar Noord-Ierland.

Er zijn doorgaans geen immigratiecontroles tussen de landen en gebieden van de vrijhandelszone. Het is echter gebruikelijk dat het VK grenscontroles uitvoert op het eerste punt van binnenkomst in de CTA. De Britse regering kan ook op inlichtingen gebaseerde grenscontroles uitvoeren op personen die vanuit de CTA het VK binnenkomen.

Hoewel CTA-burgers niet verplicht zijn om een paspoort bij zich te hebben als ze binnen de CTA reizen, wordt hen aangeraden om altijd een identiteitskaart bij zich te hebben. Vervoerders zullen hier meestal om vragen voordat ze aan boord gaan.

Veelgestelde vragen over de UK ETA en de Ierse vrijstelling

Hieronder staan veelgestelde vragen over reizen naar het Verenigd Koninkrijk vanuit Ierland en de Crown Dependencies.

Moeten Ierse burgers een ETA hebben voordat ze naar Noord-Ierland reizen?

Ierse burgers zijn vrijgesteld van de ETA voor reizen naar enig deel van het Verenigd Koninkrijk. Andere CTA-burgers van Guernsey, Jersey en het eiland Man zijn ook vrijgesteld.

Niet-Ierse burgers die in de Republiek Ierland wonen, hoeven ook geen ETA voor te leggen wanneer ze het Verenigd Koninkrijk bezoeken, zolang ze geen visum nodig hebben om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken, naar het Verenigd Koninkrijk reizen via de CTA en kunnen bewijzen dat ze legaal in Ierland wonen.

Andere vrijstellingen van de ETA-vereiste zijn mensen met een Brits paspoort of een paspoort van een burger van het Britse overzeese gebied (BOTC), evenals mensen met een immigratiestatus of vestigingsstatus in het Verenigd Koninkrijk.

De UK ETA zal verplicht zijn voor alle andere visumvrije onderdanen die een kort bezoek plannen aan Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland.

Reizigers zonder visum hebben nog steeds een geschikt visum nodig voor werk en een langer verblijf in Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland.

Wat hebben Ierse burgers nodig om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen?

Vanwege de CTA zijn er geen routinecontroles voor personen die tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk reizen.

Als je echter aan boord gaat van een vliegtuig of veerboot naar Engeland, Wales en Schotland, zal reizigers waarschijnlijk gevraagd worden om een identiteitsbewijs of Iers staatsburgerschap te tonen. Reizigers kunnen een Iers paspoort, paspoortkaart of andere documenten laten zien waaruit blijkt dat ze Iers staatsburger zijn.

De landsgrens tussen de Republiek Ierland en Noord-Ierland is open. Reizigers hoeven meestal geen identiteitsdocumenten te laten zien als ze de grens oversteken. Toch is het aan te raden om een paspoort of ander bewijs van identiteit en staatsburgerschap bij je te hebben.

Hebben buitenlanders die in Ierland wonen een UK ETA nodig?

Hoe het nieuwe ETA-systeem reizen tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk beïnvloedt
Afbeelding met dank aan Michal Pokorný via Unsplash

Niet-Ierse burgers die in Ierland verblijven hebben alleen geen UK ETA nodig als alle volgende zaken van toepassing zijn:

  • Ze wonen legaal in Ierland.
  • Ze hebben geen visum nodig om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen.
  • Ze reizen naar het Verenigd Koninkrijk via de CTA (Ierland, Guernsey, Jersey of het eiland Man).

Als ze niet aan alle drie de voorwaarden voldoen, moeten ze een ETA hebben voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen.

Niet-visumplichtige onderdanen die legaal in Ierland verblijven, hebben een ETA nodig als ze van buiten de CTA naar het Verenigd Koninkrijk reizen.

Buitenlanders die legaal in Ierland wonen maar een visum nodig hebben om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken, moeten er nog steeds een aanvragen voor hun reis.

Inwoners van Ierland van 16 jaar en ouder moeten originele en geldige documenten laten zien die zijn uitgegeven door de Ierse overheid om aan te tonen dat ze legaal in het land verblijven. Elk van de volgende documenten wordt geaccepteerd als bewijs van legaal verblijf in Ierland:

  • Iers rijbewijs
  • Ierse leerlingvergunning
  • medische kaart
  • Huisartsbezoekkaart
  • Europese ziekteverzekeringskaart
  • Ierse verblijfsvergunning
  • Permanente verblijfsvergunning
  • Nationale Leeftijdskaart

Kinderen jonger dan 16 hoeven geen bewijs van legaal verblijf in Ierland te overleggen. Grensbeambten kunnen de kinderen of een volwassene die met hen meereist echter wel ondervragen om vast te stellen of zij ingezetenen zijn.

Als je een legaal inwoner van Ierland bent en geen visum nodig hebt om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken, heb je geen ETA nodig als je binnen de CTA reist. Je kunt zonder ETA of visum Noord-Ierland blijven binnenkomen en de grens oversteken.

De ETA geldt alleen voor mensen die het Verenigd Koninkrijk zonder visum kunnen bezoeken. Als u een visum nodig hebt om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken, is de ETA-regeling niet op u van toepassing.

Visumonderdanen moeten nog steeds een standaardvisum voor bezoekers of een doorreisvisum aanvragen voor korte reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Ze moeten een tijdelijk visum voor creatief werk aanvragen als ze minder dan drie maanden creatief werk willen verrichten.

De aanvraag voor een Brits visum blijft ongewijzigd wanneer de ETA-regeling wordt ingevoerd. Degenen die van plan zijn om te werken of voor langere tijd te blijven, hebben nog steeds een geschikt Brits visum nodig.

Hebben toeristen uit de Republiek Ierland een ETA nodig om Noord-Ierland te bezoeken?

Toeristen in de Republiek Ierland die van plan zijn de grens over te steken en Noord-Ierland of een bestemming op het eiland Groot-Brittannië te bezoeken, hebben een UK ETA nodig als ze geen visum nodig hebben om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen.

Noord-Ierse ambtenaren en deskundigen uit de reisindustrie hebben er bij de Britse regering op aangedrongen om toeristen die Noord-Ierland via de Republiek Ierland bezoeken vrijstelling te geven als ze minder dan een week blijven.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken bleef echter bij zijn standpunt dat dit het doel van het ETA-systeem tenietdoet en een hiaat creëert in het doel om de Britse grens te beveiligen en te versterken. Toch voegde het eraan toe dat het het ETA-beleid voortdurend herziet om het systeem te verbeteren.