Normandische havenambtenaar waarschuwt voor vertragingen door EES, uit bezorgdheid over beperkte testtijd

| september 16, 2024
Normandische havenambtenaar waarschuwt voor vertragingen door EES, uit bezorgdheid over beperkte testtijd
Foto met dank aan Raimond Spekking via Wikimedia Commons

De havendirecteur van Normany waarschuwt voor mogelijke vertragingen wanneer de Europese Unie (EU) haar nieuwe Entry/Exit System (EES) lanceert in november 2024.

Het nieuwe systeem is bedoeld om de veiligheid te verbeteren en de bewegingen van niet-EU-reizigers die de Schengenzone binnenkomen en verlaten te volgen.

Houders van een visum voor kort verblijf en reizigers zonder visum zullen biometrische gegevens moeten verstrekken, waaronder vingerafdrukken en gezichtsscans.

Beperkte testtijd en zorgen over de paraatheid van apparatuur en personeel leidden echter tot verwachte lange vertragingen bij grensovergangen.

Deze reisonderbrekingen zullen naar verwachting verergeren bij belangrijke toegangspunten, met name havens in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Verwachte vertragingen in Franse havens

Het EES zal het traditionele paspoortstempelproces aan grensovergangen vervangen door een moderner, veiliger systeem.

Hoewel het EWS belooft de grensbeveiliging van de EU te versterken, hebben verschillende ambtenaren hun bezorgdheid geuit over de mogelijke gevolgen voor de wachttijden.

Jérôme Chauvet, directeur van Ports de Normandie, heeft in een interview met The Connexion zijn bezorgdheid geuit over de vertragingen bij EES.

Ports de Normandie houdt toezicht op de Franse havens Cherbourg, Caen-Ouistreham en Dieppe.

Deze havens worden gebruikt door diensten over het Kanaal van Brittany Ferries, DFDS, Irish Ferries en Stena Line voor Ierland.

Hij waarschuwde dat het EWS niet alleen gevolgen zal hebben voor overtochten naar het Verenigd Koninkrijk, maar ook voor niet-EU-bezoekers op reis tussen Ierland en Frankrijk.

Beperkte testtijd voor EES

Normandische havenambtenaar waarschuwt voor vertragingen door EES, uit bezorgdheid over beperkte testtijd
Foto met dank aan Raimond Spekking via Wikimedia Commons

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het testen in havens in Frankrijk uitgesteld vanwege de Olympische Spelen en Paralympics van Parijs 2024.

De mondiale sportevenementen hebben de middelen en aandacht van de Franse overheid weggetrokken van de EWS-voorbereidingen.

Als gevolg hiervan hebben Normandische havens zoals Cherbourg en Ouistreham geen proefvaarten kunnen uitvoeren om er zeker van te zijn dat het systeem efficiënt zal werken.

“Er is in geen enkele haven een test geweest, dus we weten nog niet goed hoe de uitrusting werkt en hoe ze zal werken,” gaf Chauvet toe.

Hij voegde eraan toe dat dit gebrek aan testen en voorbereiding kan leiden tot aanzienlijke vertragingen bij grensovergangen.

Er wordt verwacht dat het lange wachtrijen zal veroorzaken, vooral in drukke havens zoals Cherbourg, Caen-Ouistreham en Dieppe.

Hij voegde eraan toe dat de technologie die wordt gebruikt voor het verzamelen van vingerafdrukken en gezichtsscans nog onbekend is bij het havenpersoneel.

“We hebben niet veel kennis over de interfaces van de kiosk. We zullen alles ontdekken naarmate het proces vordert”, legt Chauvet uit.

Hierdoor zijn veel ambtenaren onzeker geworden over de efficiëntie van het EWS als het eenmaal operationeel is.

Gebrek aan paraatheid en personeelsproblemen

De Franse overheid heeft de havens voorzien van de nodige EES-apparatuur, zoals tablets en kiosken voor biometrische registratie.

Chauvet wees er echter op dat het werven van personeel om deze technologie te bedienen een uitdaging is geweest.

Havens als Dieppe en Caen-Ouistreham hebben maar een beperkt aantal veerbootaanlopen per dag.

Dit maakt het moeilijk en mogelijk duur om personeel te werven dat de onregelmatige uren kan werken die nodig zijn.

Het personeel dat deze havens zouden aannemen, zal ook Engels moeten spreken en de complexe taken van het registreren van reizigers moeten uitvoeren.

Chauvet voegde eraan toe dat het bouwen van overdekte ruimtes voor veerbootpassagiers om biometrische gegevens te registreren het duurst was.

Een andere investering is het plaatsen van borden om mensen de weg te wijzen naar EU-burgers of niet-EU-burgers.

Door de aanzienlijke kosten overwegen sommige havens om de kosten door te berekenen aan veerbootmaatschappijen, met het risico dat de ticketprijzen stijgen.

UK deelt zorgen over vertragingen, beperkte testtijd

De bezorgdheid over vertragingen en de beperkte testtijd voor het EES reikt verder dan Frankrijk.

In het Verenigd Koninkrijk hebben functionarissen uit Kent hun bezorgdheid geuit over de mogelijke gevolgen van het systeem voor de haven van Dover.

De haven van Dover, een van de drukste veerboothavens die het Verenigd Koninkrijk met de EU verbindt, heeft al te maken met congestie als gevolg van post-Brexit controles.

Dover zal naar verwachting nog meer vertraging oplopen wanneer het EES wordt geïntroduceerd, omdat het ook beperkte testtijd voor het EES zal hebben.

Ambtenaren van Kent hebben gewaarschuwd dat vertragingen kunnen oplopen tot 14 uur als het systeem problemen ondervindt.

Zelfs de kleinste vertraging per passagier kan oplopen tot een enorme verkeersopstopping en opstoppingen in Kent.

Reisbureaus, waaronder Visit Kent, hebben hun bezorgdheid geuit over de verwachte gevolgen van de vertraging voor het toerisme en lokale bedrijven.

Wat reizigers kunnen verwachten

Normandische havenambtenaar waarschuwt voor vertragingen door EES, uit bezorgdheid over beperkte testtijd
Afbeelding met dank aan Sygogne via Wikimedia Commons

Ports de Normandie, vergelijkbaar met de haven van Dover, zal voornamelijk tablets gebruiken om passagiers in voertuigen te verwerken in plaats van reizigers te voet.

Reizigers die te voet gaan, worden naar de veerbootterminal gebracht, waar ze zich vooraf kunnen registreren bij kiosken voordat ze door de immigratiecontrole gaan.

Mensen in auto’s worden vooraf geregistreerd terwijl ze in de rij staan om de grens over te steken.

EES-procedures voor buspassagiers zijn afhankelijk van de haven.

Caen-Ouistreham heeft een speciale ruimte voor passagiers. In Dieppe moeten buspassagiers uitstappen en de kiosken bij de veerbootterminals gebruiken.

Passagiers van particuliere voertuigen in de haven van Dover zullen tablets gebruiken, terwijl bussen speciale rijstroken zullen gebruiken die zijn uitgerust met EES-kiosken.

Andere grensoverschrijdende diensten tussen het VK en de EU, zoals Eurostar en de Kanaaltunnel, hebben ook geïnvesteerd in EES-kiosken en infrastructuur toegevoegd.

Gezien de mogelijke vertragingen adviseren ambtenaren reizigers om eerder dan normaal in havens en bij grensovergangen aan te komen.

Dit is om rekening te houden met de extra tijd die nodig is voor het registreren en verwerken van vingerafdrukken en gezichtsscans.

Reisexperts verwachten vertragingen na de eerste registratie door mogelijke EES-storingen, omdat het systeem nog relatief ongetest is.

Ondanks de bezorgdheid gaat de EU door met de uitrol van het EES, waardoor de grensbeveiliging wordt verbeterd en illegale immigratie wordt teruggedrongen.

Maar zoals Chauvet en andere ambtenaren hebben aangegeven, zal de werkelijke impact van het systeem pas duidelijk worden als het volledig operationeel is.